Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно рециклирането на технология

Featured Replies

Здравейте :whist: ! От доста време ме мъчи един въпрос. Може и да ви се стори глупав , но все пак е и важен :ph34r: . Макар всичко да зависи от човека , пак , не е ли глупаво да се рециклира техника(която подлежи на не много скъпа/елементарна за човека поправка).Има хора които не могат да направят нещо по-трудно от сменяне на крушката.Погледнете реалистически, примери - много, аз ще дам два от моя опит: Първия - перфектно работещ компютър , само видео картата не работеше , смяната беше за 15? /PCI втора употреба със по-добри характеристики/ ; Втория - колонки логитеч , на които проблема им беше само в трансформатора 200-240 волта към 12, смяната беше за 5? от ибей + 3 часа да локализирам проблема . И двете спасени от рециклиране (не , не се хваля ;) ! ) , става въпрос за глупоста на хората , и не знанието им, със което са на път да харчат големи суми , като изхвърлят напълно работещи неща. Та , кажете си мнението , това правилно ли е ?

Фодоре, бъркаш нещата, това не е рециклиране, това е ремонт. Рециклиране би било ако се разглоби и частите се използват за друга апаратура или направо материалите се смелят, претопят и ползват за създаване на нещо друго

Е иска да каже, че вместо да изсхвърляме техниката, при най-малкия проблем , защо да не я поправяме.

В днешните кризистни времена броят на хората поправящи нещата или опитващи поне - расте.

Както се казва - Форума само като наблюдаваш , си правиш изводи

Е иска да каже, че вместо да изсхвърляме техниката, при най-малкия проблем , защо да не я поправяме.

В днешните кризистни времена броят на хората поправящи нещата или опитващи поне - расте.

Както се казва - Форума само като наблюдаваш , си правиш изводи

Да, за това съм съгласен, все пак съм израстнал във времена когато всичко се ремонтираше до последна възможност

Но сега много от нещата изискват толкова усилия и разходи за ремонт че не си заслужава. Кой например би се навил да смени чип от чипсета на дънна платка. Или да се опита да оправя някоя писта? :whist:

Капитане, прав си така е. Говоря за по-простите неща.

(сешоар, суббуфер , мишка за РС, колонки, слушалки, мелачка за кафе, тостер и т.н.) http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Капитане, прав си така е. Говоря за по-простите неща.

(сешоар, суббуфер , мишка за РС, колонки, слушалки, мелачка за кафе, тостер и т.н.) http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Да, за тези неща разбира се не би трябвало да е проблем всеки който не е с две леви ръце да си оправи повечето от проблемите :)

Да, за това съм съгласен, все пак съм израстнал във времена когато всичко се ремонтираше до последна възможност

Но сега много от нещата изискват толкова усилия и разходи за ремонт че не си заслужава. Кой например би се навил да смени чип от чипсета на дънна платка. Или да се опита да оправя някоя писта? :)

цената на труда не се калкулира, ако взимаш 100лв. на час просто не си струва да го прахосаш за да отремонтираш нещо което като ново струва 32лв. например

цената на труда не се калкулира, ако взимаш 100лв. на час просто не си струва да го прахосаш за да отремонтираш нещо което като ново струва 32лв. например

Това да, но си мисля че би било хубаво ако повече хора просто отворят нещото за да видят какво има вътре, да се поровят, да се поинтересуват

Това да, но си мисля че би било хубаво ако повече хора просто отворят нещото за да видят какво има вътре, да се поровят, да се поинтересуват

знаеш ли благодарение на това че си пъхам носа навсякъде, съм станал селски мъдрец , от всичко разбирам, комшиите за щяло и нещяло ме викат, не мога да им искам пари щото са бедни като църковни мишки, а вече и богаташите около мен обедняха та и те ме викат, женурята им пък ме търсят за някоя рецепта да им дам как от нищо нещо да сготвят. та такова е времето, щат не щат ще им се наложи да се ровят и опитват да оправят туй онуй, ама ще знаеш туй да си българин не е народност а обществено положение, на знаещ и можещ човек

Съвременната икономика се крепи на това - " купуваш -> ползваш-> хвърляш ->купуваш -> ползваш-> хвърляш.......".

Съвременната икономика се крепи на това - " купуваш -> ползваш-> хвърляш ->купуваш -> ползваш-> хвърляш.......".

точно това трябва задължително да го прецакаме, няма да ставаме роби на банките , определено не ми харесва да живея за да изплащам кредити

Абе не винаги си струва, примерно вчера си загубих почти целия ден с един миксер Beнringer VMX300:

Публикувано изображение

сменях операционни, свалях потенциометри, чистих окиси. Накрая се ядосах, три часа рових в интернет докато си намеря схема, извадих генератора и осцилоскопа и за 15мин. локализирах проблема:

Публикувано изображение

пояснявам - пистата не контактува с кондензатора С44, понеже половината кръгче го е изяла корозията, щото тъпия DJ го е залял и ми се прави на луд, че уж както е работил и е спрял единия канал. Ето го и решението:

Публикувано изображение

Така че преценете сами, при положение, че нов струва 260лв. колко пари да му взема за ремонта, при положение, че не само това му беше проблема? Струва ли си загубата на време и нерви?

Абе не винаги си струва, примерно вчера си загубих почти целия ден с един миксер Beнringer VMX300:

Публикувано изображение

сменях операционни, свалях потенциометри, чистих окиси. Накрая се ядосах, три часа рових в интернет докато си намеря схема, извадих генератора и осцилоскопа и за 15мин. локализирах проблема:

Публикувано изображение

пояснявам - пистата не контактува с кондензатора С44, понеже половината кръгче го е изяла корозията, щото тъпия DJ го е залял и ми се прави на луд, че уж както е работил и е спрял единия канал. Ето го и решението:

Публикувано изображение

Така че преценете сами, при положение, че нов струва 260лв. колко пари да му взема за ремонта, при положение, че не само това му беше проблема? Струва ли си загубата на време и нерви?

става въпрос всеки сам да си поправя нещата, а не на майстор да ходи

Проблема наистина има две страни - икономическа и, как да кажа, лична (удовлетворение, интерес, кеф...)

Икономическата не си струва. Колкото и да изпитваме носталгия по времената, когато техниката се правеше, за да живее с теб трябва да се примирим, че сега просто не е така. Всичко е направено така, че да се впише в консуматорското ни общество - купуваш, ползваш предвиденото време, изхвърляш, купуваш ново.

Но пък човек не всеки път действа от икономически съображения. Аз например се привързвам страшно силно към някои неща и дори ако в даден момент нямам време не ги изхвърлям и в последстиве се опитвам да им дам живот дори и да не ги използвам вече така както преди, но просто да са "живи". Времето, което отделям не си заслужава от икономическа гледна точка, но ми носи удоволствие и това е по-важно за мен от всичко друго.

Спомням си например как преди време се възпротивих много силно на всички, които желаеха да изхвърлят едно същото като това

Публикувано изображение

понеже не работеше изобщо. Ами поправих си го сам - ремонтирах механиката, намерих лампи... Сега знам, че дори и един-два пъти да го пусна в годината никога няма да го изхвърля.

Много хора НЕ знаят и НЕ могат.

Икономическата страна на нещата..или поне половината я обясниха..Но ако нямаш пари, ще трябва да го поправиш, когато имаш време. Ако някой помни цветните телевизори Електрон, 2години кара един такъв с 3 мои поправки-резистор, който буквално беше счупен на 2, неясни за мен причини, един транзистор и от лоши спойки между цокъла на платката на кинескопа и самата платка.

Сега човека ще го остави/хвърли и ще си купи нов, т.е ако има пари...На мен обаче ми беше и страст да се занимавам с техника(и все още е).

Всичко се свежда до схемата на обществото-хора, които знаят в една малка сфера, а във всички останали са гола вода и не са заинтересовани да се образоват. Грозна гледка, не ми допада да гледам хора, които НЕ ЗНАЯТ и не искат да се образоват. Предпочитам да съм си поправил тостера сам и ако работи перфектно да се гордея с това, вместо да го хвърля и да купя нов.

Но има и друга страна-техниката в днешно време не се прави качествена, а в много случаи-колкото да издържи гаранцията или малко повече, и до там. И това никак не ми допада...Но е факт-целият капитализъм се базира на нискокачествени продукти и консуматорското общество-произвеждат се некачествени продукти, които да се развалят бързо, за да си купи човек нови.

Реликлиращите печелят от всичко това, те получават нещата почти на нулева цена, че и често искат пари. И не, в повечето случаи те ремонтират техниката и я продават в някоя по-бедна държава или някакви подобни схеми-не ги виня хората, намерили са законен начин-печелят си.

И още нещо-зависи дали има смисъл да се поправи техниката. Ако е архаично стара и не върши работа вече, може да се поправи от чист ентусиазъм, но няма голям смисъл. И все пак-има...Трупат се знания, а това винаги е от полза.

Като цяло-не харесвам обществата на запад, където хората не могат и крушка да сменят и викат техника за това. Един мъж например трябва да знае да поправя поне елементарните неща-кранче, фасунга, контакт, да забие пиронче за картина...Ако не го може, просто не го зачитам за мъж, а за ла*но, което се идентифицира като мъж само по половите си органи....

Като цяло нещата са много сложни, но за мен е ясно-нещо, което мога да поправя-не бих изхвърлил.

Стоби, съгласен съм с теб-консуматорското общество се базира на схемата, която беше дадена, но се базира и на постоянни заеми и кредити, зависимост от банки и т.н. И аз не желая подобно нещо.

Bily-79, защо не почисти окисите по платката и самата платка??? А бъдещата корозия??? Почисти с концентриран етилов спирт. И реално се казва контактна площадка, надявам се да не се обидиш от коментара ми.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Чак сега сядам на компа , не че ме извинява , но... Значи , Кап под рециклиране имам предвид - даваш въпросния повреден уред в точка предназначена за това , те го взимат от там, разглобяват го до винтче ,и там разтапят метали , пластмаси и... след което ги продават и се използват за нова цел (поредната еко глупост) . Иначе , да , не си струва да сложиш нов чип на дъно .Най-малко заради нервите...Но , когато е за нещо малко и елементарно няма лошо.

...даваш въпросния повреден уред, в точка предназначена за това, те го взимат от там, разглобяват го до винтче и там разтапят метали , пластмаси и... след което ги продават и се използват за нова цел (поредната еко глупост) .

Защо да е глупост? Не съм съгласен. Ето ти няколко "прости" примера на рециклиране. Има и мн. други ако се разрови човек.

,
,
,
  • Автор

Аз по принцип съм против ЕКО нещата. За това казвам , и че са глупости :rolleyes: !

Аз по принцип съм против ЕКО нещата. За това казвам , и че са глупости :) !

Благодарение на подобно мислене скоро няма да остане какъвто и да е природен ресурс неусвоен и тогава?!? За мен точно такова поведение е израз на човешката глупост. Всяко сравнително голямо селище генерира огромно количество боклук, който безхаберно трупаме на сметища, а би трябвало да рециклираме - нужно е само желание и съответната порция инвестиции, но задълбаването излиза малко встрани от темата "Относно рециклирането на технология".

Междувпрочем бих помолил автора да ми обясни как се рециклира "технология", че ми стана много любопитно. Техника, отпадъци, вторични суровини, предмети от всякакъв род и т.н. ми е ясно в общи линии.

Аз също съм привърженик на разумните ремонти, особено ако става дума за неща, от които виждам голяма полза, а заместителите им са със съмнително качество.

• Автор

За мен цялото рециклиране е просто поредния начин политиците и други лица да точат пари.Относно петрол и подобни - имаме плутонии , уран и водород , особено последния :mad: .

Междувпрочем бих помолил автора да ми обясни как се рециклира "технология", че ми стана много любопитно. Техника, отпадъци, вторични суровини, предмети от всякакъв род и т.н. ми е ясно в общи линии.

Ами , по същия начин по които се рециклира техниката :P !

Ами , по същия начин по които се рециклира техниката :biggrin: !

Не че искам да се заяждам, но ми се струва че не ви е съвсем ясно значението на термина технология: (от на гръцки: téchne — изкуство, майсторство, умение и на гръцки: логия — изучаване) — съвкупност от методи и инструменти за постигане на желан резултат; начин за преобразуване на даденото в необходимо. Технологията включва последователността на операциите и процедурите, тя е тясно свързана с използваните машини, оборудване, инструменти и материали (техника)...

А и бих искал да видя мостра на някаква пластмаса (в най-общ смисъл на това понятие) на базата на водород.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.