Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

1.5 млн. делфини пречат на рибарите ни Трябвало да ги разглеждаме като вълци в г

Featured Replies

събота, 28 май 2011 Бургас

Рибари от цялото Южно Черноморие се оплакват от нападения на делфини, които разкъсват мрежите и изяждат улова им. Пред радио Фокус председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа каза, че проблемът идва от това, че нашето море е затворено и делфините нямат никакъв враг, техният брой до такава степен се е увеличил, че може и да надминава 1,5 млн.

„Един делфин средно на ден изяжда 10% от теглото си, т.е. една алафала с тегло 150-200 кг изяжда на ден по 20 кг риба без значение каква е. Отделно от това започнаха да ни правят толкова бели - изпокъсват ни мрежите, на тези, които имат кораби - таляните и траловете, ние се видяхме в чудо. Не знаем какво да правим, а в същото време има много организации, които ги защитават, защото били умни животни.

До 1964 г. имаше делфиноловни кораби, които ги биеха, сега обаче такова нещо няма”, каза Димитров.

Делфините според нас, всички рибари в Царево, трябва да се разглеждат както вълците в гората, като вреден дивеч, такива станаха те. Ние нямаме никаква друга възможност, ако искаме ние рибарите да си задържим поминъка, просто делфините трябва да се обстрелват. Те не са вече застрашен вид, защото станаха 1,5 млн. Те ще изядат и нас.

Тук не е Атлантическият океан, където има косатки и други по-големи риби и се задържа популацията на определено ниво. Те тук нямат враг, те са господари. Моето внуче е по-важно от делфините, не може един делфин да ми скъса мрежите и да ми изяде всичко, а на внучето да не занеса нищо. Всички рибари от Ахтопол, Созопол, Приморско всички същото ще кажат, заяви рибарят.

изт

Никога не съм си мислел,че тези мили животни може да са заплаха http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от yanakinn (преглед на промените)

Според мен рибарите си търсят оправдание, за да започнат да избиват делфините.

• Автор

Според мен рибарите си търсят оправдание, за да започнат да избиват делфините.

Винаги съм си мислел,че мрежите убиват делфините,защото се оплитат в тях и се съмнявам да могат да ги разкъсват :ph34r:

Рибата в Черно море е намаляла, а уловът на делфини е доста доходен.

Аз се чудя, как може да има хора, които ядат делфини? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

http://vbox7.com/play:16c678a5 Може би заради тази конкуренция са се надъхали рибарите :ph34r:

Никога не съм си мислел,че тези мили животни може да са заплаха http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

За човешката алчност всичко е заплаха :ph34r:

според мен това са пълни глупости - изяждали 1/10 от теглото си... а дали ядат всеки ден по толкова? освен това в черно море няма делфини по 200 кила, 130-140 най много... пък съм сигурен че рибарите с мрежите хващат в пъти повече риба от колкото изяждат делфините, тоест рибарите са си виновни за намаляването... а колко много риба отива за храна на прасетата... джапанците ядат делфини, а на акулите само перките, най технически развитата нация се оказва най туземска...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

според мен това са пълни глупости - изяждали 1/10 от теглото си... а дали ядат всеки ден по толкова? освен това в черно море няма делфини по 200 кила, 130-140 най много... пък съм сигурен че рибарите с мрежите хващат в пъти повече риба от колкото изяждат делфините, тоест рибарите са си виновни за намаляването... а колко много риба отива за храна на прасетата...

Разбира се, че е така.

Да не говорим, че тези рибари ловят всичко що мърда - само а пример се сетет, че калканът вече е пред изчезване в морето.

Внучетата им нямало какво да ядат.

Трънки и глогинки.

Варвари сме си.

Що не вземем да убиваме делфините с тояги като тюленчетата в Арктика, а ?

Не знам аз кои са "вълците" в случая,но със сигурност не са делфините.

...

Варвари сме си.

Що не вземем да убиваме делфините с тояги като тюленчетата в Арктика, а ?

Разсъждавайки така японците са много по-големи варавари от нас защото техните рибари не се отказват от вековната си традиция за лов на делфини за ядене.

В японския град Тайдзи започна годишният лов на делфини въпреки дългогодишните международни протести за прекратяване на тази практика, предаде в. "Гардиън". Очаква се през следващите 6 месеца местните рибари да уловят около 2300 делфина от годишната квота на Япония от 20 000 делфина. Обработеното месо от един делфин се продава на пазара за около $540, но някои аквариуми са готови да платят близо $150 000 за определени видове.

От началото на септември досега са уловени 100 бутилконоси делфина (афалина) и 50 големи черни делфина.

(забележка - новината на български е от 16 Септември, но не знам от кога е оригинала на в-к Гардиън )

Според властите в Тайджи половината от уловените афалини ще бъдат продадени за месо, а другата половина ще бъдат продадени на аквариуми или пуснати на свобода. Въпреки обещанието на местната управа много от делфините са затворени повече от 24 часа в близост до брега и няма изгледи те да бъдат освободени скоро.

Тайджи се намира в префектурата Уакаяма. Градът е известен като дом на риболовната индустрия в Япония. Според местния музей първият лов на делфини е бил организиран през далечната 1600 г., но индустрията запада заради въвеждането на забрана на промишления улов на китове, която влиза в сила през 1985–1986 г. Според местните ловът на делфини и китове е част от тяхната многовековна традиция и начин на препитание на много от жителите на града. "Това е форма на расизъм. На Запад годишно се убиват милиони животни по също толкова нехуманен начин, но никой не казва и дума. Защо Япония е единствената страна, на която се иска сметка за това", оплаква се един от местните жители.

Критиките се засилиха това лято с излизането на документалния филм The Cove, в който са включени фрапиращи кадри от улова, заснети с хеликоптери и подводни камери. Филмът спечели награда за документален филм и и предизвика сериозна международна реакция срещу особено

жестокия начин, по който животните са улавяни и убивани.

Редактирано от ined (преглед на промените)

Аз се чудя, как може да има хора, които ядат делфини?

По същия начин по който ядем пиленца, теленца, прасенца, агънца, фазани, и т.н.

Как някой може да убие делфин

Как може човек да убие човек?

Как може човек да убие човек?

Ти на това пък ако му казваш човек...

Така така,човека сякаш е по-важен от животното... Хората са много по-маловажни и от животните,това е моето мнение.Какво правим ние?Замърсяваме и убиваме.Това правим ние. Затова мразя и гергьовден-как може да празнуваш факта,че си убил агне? Ако ти си агнето приятно ли ще ти е да те гледат 3 месеца с цел да те изядат? Вместо всички да си гледат парите,най-добре спрете да ловите риба и яжте нещо друго.Доматът и краставицата не са толкова лоши.Аз съм луд на тема домати(ям докато не ме заболи корема..обожавам домати) А Япония и Китай няма какво да ги коментирам-на тия кулотурата им повелява да убиват всичко,що искат.Зарадите клечките на китайците се изсичат множество гори всяка година,за да станат клечки за хранене.А Защо не вземат тия китайци да се научат да ядът с ръце или с вилица и лъжица.

Винаги съм си мислел,че мрежите убиват делфините,защото се оплитат в тях и се съмнявам да могат да ги разкъсват :offtopic_s:

Те се оплитат там защото искат да изядат рибата, която се е хванала, и съответно след оплитането се и давят.

Има една приказка - Появи ли се делфин, риба няма. Заради това, рибарите, които с това си оправят живота, ги разглеждат като вредители.

Има една приказка - Появи ли се делфин, риба няма. Заради това, рибарите, които с това си оправят живота, ги разглеждат като вредители.

Да, ама това е ярък пример за елементарно и неарилистично мислене...

Трябва да се търси отговор на въпроса: Защо няма риба в Черно море? Какви са причините?

Първата причина е безконтролното тралене по дъното на морето и неспазване на законовите нормативи. В следствие на това се унищожава дънната фауна и флора, хайвера, новоизлюпените рибки и т.н.

Втората причина е също така безконтролното изхвърляне на отпадни води от хотелите и басейните на новобогаташите - направо на брега или изнесено с тръби на миля от брега.

Третата причина е липсата на добри специалисти в съответното министерство, незаинтересованост и корупция.Тоест -няма кой да контролира и наказва тези, които причянват първите две причини.

Четвъртата причина е безхаберието на държавата и българите към проблема за чистотата на Черно море, което прехранва с туризъм и риболов, поне засега, хиляди български семейства

Та нещата не опират само до делфините, но пък те са най-лесната мишена .

Не може да се отстрелват собственици на хотели, на незаконни корабчета и тралове и чиновници в министерствата, нали ?

Заради това -дайте да отстрелваме делфините.

Колкото повече опознавам хората,толкова повече заобичвам животните. Няма по опасно и кръвожадно животно от човека.

Иззеха бракониерски мрежи с 32 калкана

Километър и половина бракониерски мрежи за улов на калкан са иззели в морето инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Добрич, съобщи началникът на областното звено Атанас Чолаков.

Мрежите са намерени на различни места по трасето Шабла - нос Калиакра.

Те са общо 15, стари са и голяма част от рибата в тях се е развалила. Останалите живи 32 калкана са пуснати отново

във водата, а бракониерските пособия са конфискувани.

Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител. Проверките се извършват ежедневно, посочи Атанас Чолаков. Забраната за улов на калкан продължава до 15 юни.

изт.

После се оплакват, че рибата в Черно море била намаляла... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Публикувано Днес, 10:12

Нашите рибари явно имат много примитивно мислене.

Прости люде,чревоугодници какво очакваш.Горките делфинчета http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Разбирам,че трябва да се ловува,защото хорицата трябва да си копуват рибка за хапване ама чак да ги трепиме....Защо не ги дарят,както испанците ни дариха лешоядите,защото там бяха в повече?На никой не му мина и през акъла да ги убива лешоядчетата,а ние прачовеците от джунглата,дайте да ги заличим,че няма поминък иначе.

Сега моретата си имат имена.

След време мъртвите морета ще имат номера.

Нашето ще е с номер 2. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.