Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

И пак за енергоспестяващите крушки и (неволите) с означенията по тях

Featured Replies

на 10/15/2013 at 11:00, talaz = denken написа:
Цитат

2.

Интересувам се по какво да позная, че не е просто луминисцентна, а е енергоспестяваща 1 крушка и на мен ли ми се струва или наистина, (при еднакви по ефективност и мощност крушки) тези с Cool light, светят, като много по-слаби, от тези с Warm white и Warm white 2700 K?

3.

По какви критерии избирате енергоспестяващите крушки и по какви би могло (и би било добре), когато купувате такива?

Ами тези с цветна температура 6500 келвина(Cool light) имат малко по-малък светлинен поток от онези които са 2700 келвина,каталожните данни са винаги така,но имат по-добро цветопредаване.

Луминесцентните лампи имат светлинен добив около 50 лумена на ват,докато онези с нажежаване - 11-12 лумена на ват.Няма начин да е луминесцентна и да не е "енергоспестяваща",както се казва;принципът и на действие е такъв.Друг въпрос е дали мощността и е същата като обявената на опаковката,както и сумарната продължителност на работа.Затова трябва да взимаш Филипс,Осрам,Тунгсрам за да знаеш че реалните параметри се различават от обявените на опаковката максимум с 5 процента.

Редактирано от Ventsi002 (преглед на промените)

• Отговори 200
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това с енергопестенето са невероятни глупости! Ще ви дам съвсем реален пример от моя бит!

Уточнение - цифрите във примера не са реални, а примерни но.......!

През 2014г. съм изразходил за 1 - на година, 3 мегавата ел. енергия и съм дал 900лв.  В резултат на това предприех мерки за намаляване разхода за ел. енергия на стойност около 200лв.

През  2015г. съм изразходил за 1 - на година 2.8 мегавата и съм дал 990лв.

Май съм прецакан!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

преди 2 часа, Black Power написа:

Това с енергопестенето са невероятни глупости! Ще ви дам съвсем реален пример от моя бит!

Уточнение - цифрите във примера не са реални, а примерни но.......!

През 2014г. съм изразходил за 1 - на година, 3 мегавата ел. енергия и съм дал 900лв.  В резултат на това предприех мерки за намаляване разхода за ел. енергия на стойност около 200лв.

През  2015г. съм изразходил за 1 - на година 2.8 мегавата и съм дал 990лв.

Май съм прецакан!

Май трябва да направите сметката отново - с реалните числа. Или да помислите малко върху Вашата логика. :)

Според вашите числа през 2014 г. 1 киловатчас е струвал 0,3 лв. През 2015 г. цената на електроенергията е станала 0,354 лв./кВтч и ако не бяхте предприели мерки, щяхте да платите 1060 лв. За следващата година - пак толкова, за по-следващата още толкова и т.н. А въпросната инвестиция от "внушителните" 200 лв. се прави веднъж за няколко години. Трудно ми е да приема, че разумен иначе човек може да мисли толкова плитко.

Аз си бях направил една елементарна сметка и излезе, че в онзи момент във времето смяната на "малкият таванен отоплителен уред" с луминисцентна лампа се изплаща за около 6 месеца. Някои от тези лампи се развалиха, но изкараха доста повече, тоест платиха си парите.

преди 12 часа, sten90 написа:

Май трябва да направите сметката отново - с реалните числа. Или да помислите малко върху Вашата логика. :)

Според вашите числа през 2014 г. 1 киловатчас е струвал 0,3 лв. През 2015 г. цената на електроенергията е станала 0,354 лв./кВтч и ако не бяхте предприели мерки, щяхте да платите 1060 лв. За следващата година - пак толкова, за по-следващата още толкова и т.н. А въпросната инвестиция от "внушителните" 200 лв. се прави веднъж за няколко години. Трудно ми е да приема, че разумен иначе човек може да мисли толкова плитко.

Аз си бях направил една елементарна сметка и излезе, че в онзи момент във времето смяната на "малкият таванен отоплителен уред" с луминисцентна лампа се изплаща за около 6 месеца. Някои от тези лампи се развалиха, но изкараха доста повече, тоест платиха си парите.

Плиткомислещите са в повече май от неплиткомислещите или обратно или не! Който иска да се набутва! Проблема си е негов!

1 Цената на ел енергията се е повишила - какво чудно и вфилософско има тук? Всеизвестен факт

2 Цената на инвестицията? Ми, закупувам енергоспестяващи уреди на огромни цени пр.12лв. за лампа при цена за обикновенна такава 0.60 лв. Живота на новото техническо чудо не е голям и няма нищо общо с тъпите реклами за промиване на мозъци! В същото време изпитвам огромен дискомфорт от невероятно дразнещата светлина на модерните уреди за осветление!

3 Без икономията, с икономията + инвестицията то пак бих платил дори сметнатата от вас сума! Което означава все тая!

Извода е :no-no::))))

То е до голяма степен субективно.Мен пък ме дразни лайняно жълтата светлина,особено ако съм изложен на нея дълго време;доказано от опита ми,не че си го внушавам.Бялата свеетлина дразни тогава когато осветеността е ниска.Не забравяйте и осветителното тяло - то трябва да насочва светлината надолу;без добро и с подходящо за целта светлоразпределение осв.тяло никога няма да имате комфортно осветление,независимо от типа на светлоизточника.

Аз в моята стая ползвам от две години един луминесцентен осветител от 1950-те години,с оригиналния дросел оригиналната бобина,с две сливенски тръби по 18 вата от 1992 година.Баща ми каза "Разкошна светлина".

Икономията на ток в общия случай не зависи озобщо от осветлението. Големите консуматори са отопление, бойлер, готварка печка и т.н. там няма никакво заначение дали си лед или с нажежаема жичка лампи. Аз мойте ги смених 2006г и то не заради икономията ими защото по него време продаваха много калпави крушки - не стига че често горяха ами се случваше и като изгори да окъси и да гръмне и да се изсипят стъклата по пода. От 4 пампи филипс с различна мощност според помещението което ще се ползват досега съм сменил само 1 повредена. Да не са евтини, а по него време бяха още по-скъпи 23W помня че беше 14.80, по-слабите бяха по-евтини ама и те бяха над 10 лева . Дали съм икономисъл нещо нямам представа, но си спестих доста нерви само със смяната на една лампа за толкова време и без "приятни" изненади като посипан под със стъкла през нощта.

Редактирано от ined (преглед на промените)

преди 31 минути, Ventsi002 написа:

то трябва да насочва светлината надолу;без добро и с подходящо за целта светлоразпределение осв.тяло никога няма да имате комфортно осветление,независимо от типа на светлоизточника.

Второто е е вярно, но не е задължително да следва от първото.

Лично моят опит показва, че най-доброто осветление е, когато самото излъчващо тяло не се вижда и ако има разсейвател, с колкото се може по -голяма площ- примерно затова се ползват глобуси и плафони, но идеалният случай (така е в офисите на IT компании в щатите или - много готино - в Археологическият музей - макар тама да не е особено силно осветлението, но куполът го прави много равномерно) е висящи луминесцентни тръби с непрозрачен отражател отдолу, под бял таван - цялата светлина се насочва нагоре, реално източникът на светлина е самият таван. Не много енергийно ефективно, но изключително щадящо очите. - накъдето и да гледаш е еднакво осветено и нищо не ти блести в очите. Също, така нещата не хвърлят сенки, дори примерно да си сложиш ръката на 10см над масата, което е много полезно, няма такова нещо, като еди какво си/кой си ми "тъмни". Обратният случай е стая осветена от разпръснати лед лунички - основната част от светлината пада право надолу, давайки ефект на тъмна стая, накъдето и да гледаш, някоя ти свети точно в очите, особено ако има стъклени мебели - и от отблясъците...

преди 19 минути, ined написа:

Икономията на ток в общия случай не зависи озобщо от осветлението. Големите консуматори са отопление, бойлер, готварка печка и т.н. там няма никакво заначение дали си лед или с нажежаема жичка лампи..

Относително е така, ама абсолютен ефект си има, особено през лятото или ако живееш в Свиленград или Сандански:D

Редактирано от flare (преглед на промените)

Някой вярно има проблем със сметките. За 2014 имам 3,5 мегавата. Парите ме мързи да ги смятам точно, но са около 600 лева.
Вярно е, че на осветлението се пада малка част от консумацията, но тя все пак не е пренебрежима като ще дам реален пример. На стълбището имам крушка, която свети около 4 часа всеки ден. Преди беше 60 вата като преди 3 месеца я смених с 10 вата лед за 5 лева. Уж има и 2 години гаранция(дано не ми се налага да я ползвам). Сметките са следните: 60 вата по 4 часа правят 240 вата на ден. По 30 дни стават 7200 вата или 7,2 киловата. Почти изцяло работи на дневна тарифа, която е 20 стотинки. 7,2х0,2=1,44 лева на месец. За крушка от 10 вата се дели на 6 и се получава 0,24 лева на месец или икономия от 1,2 лева на месец. Тоест за 4 месеца се изплаща цената. Това е само за една лампа, а общо в къщата са 36, като съм сменил само тези, които се използват по повече от половин час на ден. Мен лично ме устройва.

Редактирано от ncl (преглед на промените)

преди 2 часа, ncl написа:

Някой вярно има проблем със сметките. За 2014 имам 3,5 мегавата. Парите ме мързи да ги смятам точно, но са около 600 лева.
Вярно е, че на осветлението се пада малка част от консумацията, но тя все пак не е пренебрежима като ще дам реален пример. На стълбището имам крушка, която свети около 4 часа всеки ден. Преди беше 60 вата като преди 3 месеца я смених с 10 вата лед за 5 лева. Уж има и 2 години гаранция(дано не ми се налага да я ползвам). Сметките са следните: 60 вата по 4 часа правят 240 вата на ден. По 30 дни стават 7200 вата или 7,2 киловата. Почти изцяло работи на дневна тарифа, която е 20 стотинки. 7,2х0,2=1,44 лева на месец. За крушка от 10 вата се дели на 6 и се получава 0,24 лева на месец или икономия от 1,2 лева на месец. Тоест за 4 месеца се изплаща цената. Това е само за една лампа, а общо в къщата са 36, като съм сменил само тези, които се използват по повече от половин час на ден. Мен лично ме устройва.

Ти май не четеш бе!  Написал съм условни цифри без да се впрягам  конкретика! 2 пъти го написах, а пропорцията е относително вярна! Инак да , осветлението е с малък дял, но понеже темата е с насоченост лампи и осветление, то за това не коментирам другите консуматори. При другите уреди положението е почти същото и най вече при уредите с много ++++! т.е огромна цена на уреда със спорен енергоспестяващ ефект!

Прочел съм внимателно какво си написал. Само дето не се смята така, независимо дали цифрите са условни или реални. И от там вече идва грешния извод, че енергоспестяването е глупост. Дал съм реален пример, който показва, че това не е така.

преди 9 минути, ncl написа:

Прочел съм внимателно какво си написал. Само дето не се смята така, независимо дали цифрите са условни или реални. И от там вече идва грешния извод, че енергоспестяването е глупост. Дал съм реален пример, който показва, че това не е така.

Прорпускаш факта, че новата цена на тока е изяла образно намалената консумация! А, цената на инвестицията къде включваш? т.е реално има, но дефакто няма! За новата година съм платил малко повече барбар с икономията от предходната година. Това малко повече + инвестицията ще даде резултат равен на това ако не бях пестил! От цялата работа май е спечелил само търговеца!

Точно за това не се смята така. Сравнява се при равни условия. А цената на инвестицията е само за осветление, нали? Но при сметките си включваш консумацията на всички уреди, не само осветлението. Няма как да се прецени така. А за инвестицията - няма лошо. Имал си пари - дал си. Но може би е трябвало предварително да сметнеш за колко време ще се изплати.

Някои хора нямат нужда да смятат - те ЗНАЯТ. :) Това - факти, числа, логика - нямат никакво значение...

преди 45 минути, Black Power написа:

осветлението е с малък дял, 

Стандартна 70кв. панелка по около 10 часа дневно светят:

коридор две 100 ватови крушки- 200 вата

кухня + трапезария два спота 10 крушки по 40 вата - 400вата.

спалня - 100вата.

общо 700 вата.

От около година съм с лед осветление, инвестицията ми струваше към 350лв. Купувах крушките на 3-4 пъти, труда не го смятам защото всичко сам си правих, окабеляване и т.н 

Крушките са с гаранция от 24 до 60 месеца.( една изгоря и ми я замениха. ) общо осветлението в целия апартамент е малко под 200 вата.

500 вата икономия са си 500вата, разликата не е малко. 

преди 31 минути, П.е.т.ъ.р написа:

спалня - 100вата.

общо 700 вата.

От около година съм с лед осветление, инвестицията ми струваше към 350лв. Купувах крушките на 3-4 пъти, труда не го смятам защото всичко сам си правих, окабеляване и т.н 

Крушките са с гаранция от 24 до 60 месеца.( една изгоря и ми я замениха. ) общо осветлението в целия апартамент е малко под 200 вата.

Таман можеш да си позволиш да не изключваш цял ден компютъра! С глупости не ми се занимава! Щом енегопестите и си вярате, то дерзайте! Пак питам - какво платиащаше преди и какво сега! ? Говоря за левчета не за ватове и киловати!

Ето сега вече ще говоря с точни цифри! За 2014г  3049 за 488лв., за 2015г 2808 за 490лв.  Спестеното 241 като стойност е много по малко от направената инвестиция и усилия! Всичко това свързано с дискомфорт, търчане по магазини! Не е трудно с да се изчисли колко бих платил без да пестя т.е в случая = на спестеното за 2015г + инвестицията! Резултата е кръгла 0 за мени негативите от дискомфорта и  печалба за продавачите на ел. обурудване!

Та, хаиде сега вашите примери???? 

За съжаление в сайта на ЕVN има данни само за 2015г.

Последната ми сметка за 2015г.

12552506_10205692736978014_6420570371104

Миналата зима горе долу по същото време януари, за съжаление в сайта на ЕVN има данни само за 2015г.

12524181_10205692736898012_7174818342943

Правих ремент и освен подмененото осветление имам и изолация на всички външни стени, подовете и окачени тавани.

преди 52 минути, Black Power написа:

Таман можеш да си позволиш да не изключваш цял ден компютъра! С глупости не ми се занимава! Щом енегопестите и си вярате, то дерзайте! Пак питам - какво платиащаше преди и какво сега! ? Говоря за левчета не за ватове и киловати!

Ето сега вече ще говоря с точни цифри! За 2014г  3049 за 488лв., за 2015г 2808 за 490лв.  Спестеното 241 като стойност е много по малко от направената инвестиция и усилия! Всичко това свързано с дискомфорт, търчане по магазини! Не е трудно с да се изчисли колко бих платил без да пестя т.е в случая = на спестеното за 2015г + инвестицията! Резултата е кръгла 0 за мени негативите от дискомфорта и  печалба за продавачите на ел. обурудване!

Та, хаиде сега вашите примери???? 

Предлагам да прочетете някоя книжка, в която са обяснени основните понятия и принципи в икономиката. Или пък не го правете - купувайте си 75-700 ватови крушки през 3-6 месеца. ЧЕЗ/ЕВН/Енерго-про ще ви се радват.

По-горе писахте, че "инвестицията" ви е била около 200 лв., а тук - много повече от 241 лв. Ако сте инвестирал само в осветление - значи трябва да смятате само неговата консумация преди/след(това Ви го обясниха по-горе). Другата Ви грешка е, че хоризонтът Ви е една година - 2015. А следващата, а по-следващата? Повече няма да обяснявам, защото това струва пари. :)

преди 18 минути, П.е.т.ъ.р написа:

За съжаление в сайта на ЕVN има данни само за 2015г.

Последната ми сметка за 2015г.

12552506_10205692736978014_6420570371104

Миналата зима горе долу по същото време януари, за съжаление в сайта на ЕVN има данни само за 2015г.

12524181_10205692736898012_7174818342943

Правих ремент и освен подмененото осветление имам и изолация на всички външни стени, подовете и окачени тавани.

Не ми се спори повече! Хубаво си дал примера, но нали се разбрахме да говорим за Левове, а не за киловати! Най добре бе да разглеждаме случая на годишна база! т.е. дай стойностите на сметките от примера в левове и ако има разлика в твоя полза, то кометирай дали си заслужава усилието и инвестицията!

Ето и моите примери: лед лампи съм сложил октомври миналата година. Сметките за ток са следните: за септември -249 киловатчаса за 42,50 лева, за октомври(вече с подменените лампи) 246 за 42,94 и за ноември - 281 за 50,87 лева. Това са фактите, а вече какви изводи ще си направи човек от това е съвсем отделен въпрос.

53лв е последната сметка за 2015 декември.

97-8лв е първата за януари.

След ремонта , съпътстван с изолация подмяна на ел. уреди и осветление сметките паднаха на половина.

Средно икономията е  50лв. месечно 

Ако върви така ще избия ремонта за 3 години. Като повечето уреди/крушки ще са все още в гаранция.

Ако икономията е 50 лв. месечно, а ремонта е струвал 350 лв., то би трябвало да се избие за 7 месеца, а не за 3 години. ;)

Гледам, че си писал и за ел.уреди. Така може и да е 3 години.

преди 1 час, П.е.т.ъ.р написа:

спалня - 100вата.

общо 700 вата.

Абе тея многото крушки за осветление или за отопление е ползваш?

Примерно на мене в спалнята преди бяха една 75W през димер (~40 или 50 W) + една стенна от 15W  сега са луменисцентни 23W+5W - чистата консумация може да е спаднала повече от два пъти ама разликата си е само трийсетина вата - на фона на компютър дето с монитора е поне 200 вата и работи нон стоп + консумацията на другата електроника + отоплението се е направо капка в морето.

преди 7 минути, ined написа:

Абе тея многото крушки за осветление или за отопление е ползваш?

75вата ми идваше тъмно.

Основно ползвам таблет.

На гърба на телевизора пише 140 вата. 

Климатика е 800 ... 

Редактирано от П.е.т.ъ.р (преглед на промените)

на 1/11/2016 at 14:08, flare написа:

Второто е е вярно, но не е задължително да следва от първото.

Лично моят опит показва, че най-доброто осветление е, когато самото излъчващо тяло не се вижда и ако има разсейвател, с колкото се може по -голяма площ- примерно затова се ползват глобуси и плафони, но идеалният случай (така е в офисите на IT компании в щатите или - много готино - в Археологическият музей - макар тама да не е особено силно осветлението, но куполът го прави много равномерно) е висящи луминесцентни тръби с непрозрачен отражател отдолу, под бял таван - цялата светлина се насочва нагоре, реално източникът на светлина е самият таван. Не много енергийно ефективно,

Нали знаеш че на братята щатци им е широко около вратовете.

Току що, Ventsi002 написа:

Нали знаеш че на братята щатци им е широко около вратовете.

Въпросът е, дали те интересува качество или цена... А от качеството на офис осветлението ти зависи зрението.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.