Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

И пак за енергоспестяващите крушки и (неволите) с означенията по тях

Featured Replies

Друго е да управляваш лампите си, чрез айФун или iPad!

http://www.theverge.com/2012/11/8/3616828/smart-bulbs-phillips-hue-greenwave-reality-insteon-led

Smartbulbs.

Имаме дилеми. Първата е - дали ще си заслужават. А втората - какъв роден еквивалент на наименованието ще измисли Анинфид? Умна-крушка?

Мнения?

• Отговори 200
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

И каква ще бъде цената - 40лв, 50лв за брой. В период на криза и затягане на коланите, криза от която няма да излезем скоро Ха, Ха Ха.

И какво толкова умно има в едно дистанционно управление било IR или Wi-FI или каквото щете друго

Пет пари не давам какъв аналог или местно име ще му бутнат, та ако ще да се управлява чрез телемост през Марс.

Хората оценяват този вид продукт най вече с джоба си и после със субективните си възприятия а не с графики, реклами и разни други евтини търговски трикове

Говорим за осветително тяло, крушка, лампа, "ламба" а не за телепортиращо устройство. Бе вие ........... (да не ползвам думичките, че ще наруша правилата нфорума)

• 1 месец по-късно...

Крушките с нажежаема жичка - в историята от 31 декември 2012

Електрическите крушки с нажежаема жичка, изобретени в края на 19-и век, ще изчезнат окончателно на 31 декември с изтеглянето от продажба на последните партиди.

Причината е, че те са твърде енергоемки и от няколко години постепенно са измествани от флуокомпактни, халогенни или светодиодни LED крушки. Крушките с нажежаема жичка, изобретени от Джоузеф Суан и подобрени от Томас Едисон през 1879 г., имат недостатъка, че са прекалено енергоемки, тъй като превръщат само 50% от енергията в осветление и губят остатъка в топлина.

През 2008 г. ЕС определи график за постепенната забрана на продажбата им. През 2009 г. спря продажбата на крушките от 100 вата, през 2010 г. те бяха последвани от 60-ватовите крушки, а през 2011 г. - от 40-ватовите. Сега наред са 25-ватовите, които ще изчезнат от щандовете в магазините на 31 декември.

Традиционните крушки са заместени в домовете от лампи с ниска консумация на енергия, разделени в три категории - флуокомпактни, халогенни и светодиодни LED лампи.
Според неотдавнашно изследване крушките с нажежаема жичка са съставлявали през 2012 г. 10% от масовата продажба на крушки във Франция или 422 милиона евро спрямо 45% през 2007 г. или 288 милиона евро.

Халогенните лампи са съставлявали през 2012 г. близо половината от пазара (46%), а флуокомпактните, за които се изисква по-дълго време за запалване, са представлявали малко над една трета от продажбите. LED крушките са съставлявали 8% от пазара, показва изследването.

Халогенните лампи отбелязват най-голям растеж от гледна точка на продажбите, но енергийните им свойства все още са прекалено  слаби и те са част от продуктите, които също ще бъдат изтеглени от продажби от септември 2016 г. За производителите LED технологията, която поглъща най-малко енергия и има дълга трайност, представлява най-светлото  бъдеще.

Според световно изследване LED крушките са съставлявали 12% от пазара през 2011 г. или 73 милиарда евро. Техният дял ще съставлява около 40% през 2016 г. и 63% през 2020 г., при пазар, оценяван на около 100 милиарда евро.

btvnews.bg + видео коментар

Здравейте.Гледам упорито спорите за и против ЕС крушките.Моля препоръчайте ми модел-и до 10лв.За тези пари кое е най-доброто ?Благодаря ви предварително.:)

Здравейте.Гледам упорито спорите за и против ЕС крушките.Моля препоръчайте ми модел-и до 10лв.За тези пари кое е най-доброто ?Благодаря ви предварително. :)

за тези пари - добро няма .

^ Взех си LED крушка от IKEA на "нова, по-ниска цена" :D  и съм много доволен, та предполагам и ЕС крушките са им добри, а и цените също не са никак лоши. Има две за 13 лв., три за 9 и т.н. - http://www.ikea.bg/DefaultCategory.aspx?page=lighting_in&cID=85&tCatID=25&Menu1=0&Menu2=0&currentIndex=2&sID=0

^ Взех си LED крушка от IKEA на "нова, по-ниска цена" :D  и съм много доволен, та предполагам и ЕС крушките са им добри, а и цените също не са никак лоши. Има две за 13 лв., три за 9 и т.н. - http://www.ikea.bg/DefaultCategory.aspx?page=lighting_in&cID=85&tCatID=25&Menu1=0&Menu2=0&currentIndex=2&sID=0

как светят тия лед-ните ? 

за тези пари - добро няма .
Има. Нажежаема жичка или халогенни.

Доволен съм. Светва на мига, топла светлина. Единствено съжалявам, че не взех по-малкия и малко по-евтин модел, защото тази ми идва малко ярка, а я ползвам за лампа на бюрото и свети почти денонощно. Все пак разлики спрямо предишната която беше ергономична не откривам... (в светлината, а иначе тази светва една идея по-бързо, което не е от значение в случая). За сега повече не смятам да купувам, в нас тъй или иначе сме изцяло на ергономични крушки, всичките са OSRAM с едно-две изключения на Philips. Тази я взех от любопитство, мисля, че за сега са им твърде високи цените...

как светят тия лед-ните ? 
  • 2 седмици по-късно...

Доста изчетох и в крайна сметка съм на принципа, че не съм толкова богат че да купувам евтини неща. Мисля да се спра на диодни от икеа. Някой с опит ако може да сподели на кой модел да се спра, за да имам силна светлина както от 100 ватова нормална крушка. 

• 2 месеца по-късно...

Ако си вземеш Тунгсрам или Филипс,ще забравиш за всякакви проблеми.И цветната температура ще е реална,и светлинният поток.

Ако си вземеш Тунгсрам или Филипс,ще забравиш за всякакви проблеми.И цветната температура ще е реална,и светлинният поток.

Или една ламБа с нажежаема жичка! И температурата й температура, и спектъра й спектър, и светлинният й поток - светлинен поток! Че и евтинийка - цели 60 ст'инки.

Ще научиш какво е температура,светлинен поток,и тогава ще ми плямпаш.

А ти като научиш какво е спектър на излъчване - обади ми се. До тогава CFL лампи не ми хвали.

Този въпрос беше засегнат в дипломната ми работа.По-същественият параметър оба4е е индексът на цветопредаване.При КЛЛ той е около 82 от 100 възможни единици.При тръбните ЛЛ  е зна4ително пове4е.При лампите с нажежаване той не се нормира,но жълтата светлина сама по себе си показва че спектралният състав не е добър;също така пулсацията на светлинния поток е голяма.

• 1 месец по-късно...

Ми бях един от първите сложили си енергоспестяващи крушки а след това и ЛЕД. Може би пак съм от първите които с удоволствие изхърлят тези осветителни тела. Съжалявам за вложените средства в тях. Не видях и енергоспестяващ ефект.

Не ме интересуват спектрални анализи, проучвания и пр. Интересува ме субективният ми комфорт. Твърдо НЕ за тези осветителни тела. След време технологията ще напредне и ще се измисли адекватен аналог на лампата с нажежаема жичка, но за сега.....????

• 3 седмици по-късно...

Ми бях един от първите сложили си енергоспестяващи крушки а след това и ЛЕД. Може би пак съм от първите които с удоволствие изхърлят тези осветителни тела. Съжалявам за вложените средства в тях. Не видях и енергоспестяващ ефект.

Не ме интересуват спектрални анализи, проучвания и пр. Интересува ме субективният ми комфорт. Твърдо НЕ за тези осветителни тела. След време технологията ще напредне и ще се измисли адекватен аналог на лампата с нажежаема жичка, но за сега.....????

Напълно подкрепям мнението на Black Power! Повече от пет години ползвам "енергоспестяващи". Никакъв икономически ефект. Пълна западняшка глупост за много пари!

• 4 седмици по-късно...

Продължително излагане на светлина LED уврежда ретината

http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2013/06/led.html

• 3 месеца по-късно...

Интересуват ме следните въпроси за енергоспестяващите крушки (и евентуално друга техника или приспособления, за пестене на топлоенергия):

1.

Къде в София се продават, НА НАЙ-НИСКА ЦЕНА, безопасни (за здравето и живота) и качествени (поне с живот 8 хиляди часа и нормален винт за фасонката) енергоспестяващи крушки (с мощност еквивалентна на над 65 ВАТА на обичновените крушки)?

Въпроса е както за обикновените фасонки (мисля, че фасонката се води * 28), така и за тези продълговати, малки крушки популярни, от поне 30 години, които наричам "триъгълни" и мисля, че фасонката се води * 14.

Същия въпрос ме интересува и за цената в провинцията, в случай, че цената (заедно с транспорта до София) може да стане по-ниска от тази в София.

2.

Интересувам се по какво да позная, че не е просто луминисцентна, а е енергоспестяваща 1 крушка и на мен ли ми се струва или наистина, (при еднакви по ефективност и мощност крушки) тези с Cool light, светят, като много по-слаби, от тези с Warm white и Warm white 2700 K?

3.

По какви критерии избирате енергоспестяващите крушки и по какви би могло (и би било добре), когато купувате такива?

4.

Същите въпроси ме интересуват за всички възможни енергоспестяващи техники в къщата (като допълвам и реотанате за фурната, който е изгорял и след няколко месеца, ще го сменям и тонколонките, и... за всичко което Ви хрумне) и ако изникнат фолия или други евтини приспособления, които да пестят топлинна или светлинна енергия или да преработват слънчевата в топлинна (поне за няколко часа дневно през зимата).

Предварително Ви благодаря за мненията и се надявам да ми помогнат, при пазаруването следващия месец.

Има доста онлайн магазини, които предлагат страхотни продукти за осветление :)

Редактирано от Борислав Иванов
реклама (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Едисон е виновен. Неговата електрическа лампа измени човечеството. То спи по-малко от задължителните 8 часа сън и на лице е разрушителният ефект, но апокалипсиса продължава. Енергоспестяващите лампи се оказват много вредни. Те предизвикват рак на кожата. Защитните им покрития са некачествени и се наблюдават микро-пори, през които преминават ултравиолетови дози лъчение, водещи до мелонама.

Led-лампите също в коша. Те могат да ви ослепят. Унищожават сензорите в вашите очи и никакви операции, и медикаменти не могат да възстановят нещата. Спектъра на светодиодните лампи е съставен от мощни къси вълни с син и с виолетов отенък. Продължителен втренечен поглед в подобна лампа води до слепота.

Ако се откажете от осветление, вие ще сте изпитате радостта на живота и подобно на вашите пра-пра-родните ще спите като къпан, че дори ще започнете да сънувате, а това е изключително важно за вашия мозък. На първо време може да се доверите на газени лампи, докато свикнете.

Средностатическият индивид губи фокуса на своето внимание на всеки 6 до 10 сек. Заостряйки поглед върху пламъка в лампата вие може да подобрите своята концентрация,  като по този начин усилите потока енергия към този канал, за да решите пореден ваш проблем. Древен метод за материализация на вашите намерения.

Мнение на Profruit

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.