Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте, колеги. Ще се взима нов сървър за фирмата и понеже имам нужда от съвети относно параметрите на машината, се обърщам към вас за мнение. Сървърът ще обслужва около 20 машини и ще се ползва основно като сторидж, хъб за трансфер и обмен на файлове между отделните компютри. Също така ще записва данните от видеонаблюдението, около 15 камери. От това, което проучих, се насочвам към Sandy Bridge, еднопроцесорна платформа с Xeon 1240, 1270 или 1280 (засега сме се спряли на 1270). Най-вероятно шаси и дъно на Supermicro, с чипсет c204 (мисля, че е по-добър избор от c202, а с206 май няма толкова много предимства пред с204, но се надявам и на вашето мнение по въпроса). Дисковата система най-вероятно ще е SATA, с два WD 1000 GB в RAID. Ако някой има мнение за SAS нека да каже дали е по-добре.

Друго, което ме интересува е машината, от която ще се преглежда и наблюдава виденаблюдението, около 15 камери по едно и също време ще изискват по-голям видео ресурс, което би трябвало да означава и по-мощен видео ускорител ? Въпросът е, че това няма да става директно от сървъра, там само ще се съхраняват записите, а ще се гледат от друг компютър, ще има ли нужда там от по-силен графичен ускорител и какъв ?

Бюджетът за сървъра е около 3000-3300 лв, а засега сме се спряли на това:

Stinger Сървър

Сървърно шаси: Supermicro CSE-811TQ-280

Операционна система: Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation

Охлаждане за процесор: Supermicro SNK-P0046P, 1U Passive s.1156

Kонтролер LAN, FC, IB: Supermicro CBL-0349L - 5m. 10GbE SFP+ Cable

Дискова система: Western Digital 1000GB SATA II RAID Edition 64MB 2 бр.

Riser - разширителна платка: Supermicro CSE-RR1U-E8

RAID контролер: Adaptec RAID 2405 4 ports SAS/SATA

Памет: 2GB Server 1333MHz DDR3 ECC 2 бр. (не пише производител)

Процесор: Intel® Xeon E3-1270, 3.40GHz, 4 Cores, 8 Threads

Дънна платка: Supermicro X9SCM-F

Интересува ме и RAID контролера дали е добър, както и LAN контролера.

Посочените компоненти са от тук: http://persy.com

Благодаря предварително на всички отзовали се :ph34r:

За видеокамерите, ако са стандартни и записват в PAL(720×576) вграденото видео върши работа. На мой познат му досложих още 9 камери, след като преди време когато е отварял обекта е имал 16, и сега с 25 камери(настроени да записват само когато има движение) се грижи стара машинка с едноядрен Athlon64 3500+ 1GB RAM и Radeon X300 или нещо подобно(не помня вече). Само добавих един нов 500GB диск, че стария беше 200GB. Натоварването на процесора е около 25% постоянно, а през деня човека ползва компютъра и за скайп, браузване, и даже чат-пат играе някакви стари игри. Освен 22" монитор се ползва и един 40" плазмен TV на 1024х768 на който се визуализира софтуера на камерите и няма никакви проблем, та хич не ти трябва мощен ускорител за 15 камери. За дисковата подсистема само два диска в каква конфигурация ще бъдат? Няма ли да е по-добре 3 диска с RAID 5?

Относно видеонаблюдението, не си казал за какви камери става дума и какъв софтуер ще се използва, но може да погледнеш един калкулатор на AXIS за ориентировъчни стойности при какво качество колко място за съхранение ще трябва. Калкулаторчето дава и изисквания към другия хардуер, но при положение че се използва софта на AXIS. Струва ми се добра идея сървъра да е с повече дискове в RAID5.

Относно станцията на която ще се гледат стриймовете, бих те посъветвал да се насочите към някое евтино АТи/АМД защото поддържат видеоускорение на повече потоци едновременно. Това го разбрахме по емпиричен път след като сменихме едно QuadroNVS с АТи Х1650 и 16те потока вече се показваха без забавяне и товар върху процесора. И все пак всичко зависи от конкретния софтуер който ще се използва...

....

За дисковата подсистема само два диска в каква конфигурация ще бъдат? Няма ли да е по-добре 3 диска с RAID 5?

ВИдях че този контролер не поддържа 5. Така че ще трябва да се заложи на малко по-скъп контролер

И един въпрос към питащия: какъв трафик се очаква от и към този сървър (изключая трафика от камерите), защото ако се ползва относително постоянно от клиентските машини ще е по-разумно да заложите на няколко по-малки диска в RAID5+spare

• Автор

Относно видеокамерите, ще са от този тип:

SPD-1000

SNC-DM160

Виждам, че на едната е дадена максимална резолюция 1280 x 960, но по всяка вероятност ще записва в по-ниската (640 X 480) заради повечето кадри в секунда (30). Машината, на която ще се гледат записите е стандартна офис конфигурация (от сорта на 2GB DDR2, Intel Core 2 Duo, 19' монитор 1280x1024, с видео от сорта на HD 4550 или по-слабо вградено). Машините в офиса са правени преди няколко години и ще се ползват те.

RAID контролера ще се сменя значи, мисля, че това ще свърши работа: LSI Logic 9260-4i 4 ports SAS 2.0

Следователно и три такива диска в RAID 5 ? - Western Digital 500GB SATA II RAID Edition 64MB

Трафикът към сървъра ще е относително постоянен, да, не твърде висок, защото основно ще разчита на него за архив и заявки в повечето случаи за документи, ще поддържа база данни, а и забравих нещо важно, на него ще се инсталира ERP система, която ще приема и подава заявки от всички машини. Интересува ме много стабилността на дисковата система, да не крашва, да е бърза. Няма да има трансфер и заявки за много големи файлове, видео или други подобни с размери от над 1-2 GB (пак като изключваме видеонаблюдението от камерите).

Е, май няма да стане с това шаси Райд 5. Може да се сложат само 2 диска.

Може да помислиш върху тази комбинация:

INTEL S1200BTL / XEON E312XX - 1 бр. - 375.21 лв.

XEON E3-1240/QUAD/3.3/8MB/1155 - 1 бр. - 433.54 лв.

Обща стойност - 808.75 лв. с ДДС

С някаква дървена кутия. Вградения контролер ще свърши работа, ако не е много натоварена машината.

....

Трафикът към сървъра ще е относително постоянен, да, не твърде висок, защото основно ще разчита на него за архив и заявки в повечето случаи за документи, ще поддържа база данни, а и забравих нещо важно, на него ще се инсталира ERP система, която ще приема и подава заявки от всички машини. Интересува ме много стабилността на дисковата система, да не крашва, да е бърза. Няма да има трансфер и заявки за много големи файлове, видео или други подобни с размери от над 1-2 GB (пак като изключваме видеонаблюдението от камерите).

Нещо не разбрах, какъв е очаквания трафик от потребител на ден? за каква база данни говорим, колко заявки за минута (четене, писане), колко големи таблици

• Автор

Е, май няма да стане с това шаси Райд 5. Може да се сложат само 2 диска.

Може да помислиш върху тази комбинация:

INTEL S1200BTL / XEON E312XX - 1 бр. - 375.21 лв.

XEON E3-1240/QUAD/3.3/8MB/1155 - 1 бр. - 433.54 лв.

Обща стойност - 808.75 лв. с ДДС

С някаква дървена кутия. Вградения контролер ще свърши работа, ако не е много натоварена машината.

Доколкото съм запознат, Supermicro се едни от доста добрите производители, когато говорим за сървъри, но и това, което си предложил е стабилно като функции. Интересно предложение, ще се има предвид. Процесора вероятно ще остане 1270.

Кутията едва ли ще е някоя дървена, повечето шасита, които фирмите предлагат за сървъри все са такива...

И RAID контролера почти със сигурност ще е външен. Дори и дъното да предлага вграден.

Доколкото съм запознат, Supermicro се едни от доста добрите производители, когато говорим за сървъри, но и това, което си предложил е стабилно като функции. Интересно предложение, ще се има предвид. Процесора вероятно ще остане 1270.

Кутията едва ли ще е някоя дървена, повечето шасита, които фирмите предлагат за сървъри все са такива...

И RAID контролера почти със сигурност ще е външен. Дори и дъното да предлага вграден.

Кутията и захранването не подлежат на съмнение, повервайте ми :speak: Контролера трабва да е елесай (LSI) защото той поддържа раид 5. Тоя адаптек е доста дървен. Ако ще е раид 5 с три диска.

Каква все пак трябва да е кутията - стандартен десктоп или рак ?

е3-1270 се явява еквивалент на и7-2500. Справка - сайта на Интел. Заради фиксираните от биос параметри има голямо значение дали ще е 1240 или 1270, не драскайте глупости.

Ако ще има сериозен мрежов трафик трябва да се помисли за САС дискове и контролер. Цените не са много страшни но все пак ще надхвърлят леко посочения лимит. Примерно три скъзита по 300 ГБ. Ако е малко да са 600 но лимита отива на майната си... Може и сата на 10к, имат такива на айбиемите, перси също ги предлага. Решава се според паричките. Във всеки случай за този сървър трябва да се обърне най-сериозно внимание именно на тв.дискове. Задължително с външен контролер.

Не е лошо да се мине през IBS за оферта за IBM сървър, в момента ръчкам един такъв и му сменям дисковете със САС на 15к. Не е излишно да се мине и през BMG за оферта за един Фуджитсу, все още са на промоция. Миналия месец имах едно изгоряло дъно супермайкро и помня неприятния разговор с клиента. Само да напомня, че макар и много маркови и те си изгарят като жълтурите само дето после много повече боли :nono:

4 ГБ ECC са достатъчни. Марковите сървъри обикновено си идват с някакво сбръчкано видео, което е задължително да се сменив случая, С някакво АТИ от сорта на 5670 без перка.

От гледна точка на надежност е добре да е маркова машина заради перфектните кутия, изработка и фирмено охлаждане, непостижими в любителски условия. Добре е да се помисли и за юпиес, че с тия гадове от енергто няма лабаво и управия. Успех

е3-1270 се явява еквивалент на и7-2500. Справка - сайта на Интел. Заради фиксираните от биос параметри има голямо значение дали ще е 1240 или 1270, не драскайте глупости.

....

4 ГБ ECC са достатъчни. Марковите сървъри обикновено си идват с някакво сбръчкано видео, което е задължително да се сменив случая, С някакво АТИ от сорта на 5670 без перка.

Надявам се, видял си какво съм предложил?

И двата процесора се поддържат от това дъно.

За какво му е тази видеокарта?

Редактирано от tahumba (преглед на промените)

• Автор

Трафика от потребител на ден от и към сървъра едва ли ще превишава 300-500 MB. С базата данни ще работят около 4-5 човека, но не мога да кажа броя на заявките в минута, всичко зависи от натоварването в работния процес, което е различно за всеки ден. Съжалявам, че не мога да дам по-точна информация.

Относно кутията, няма някакви задължителни условия каква да бъде, сървърът ще се намира в отделно помещение с достатъчно място, така че размерът на кутията не е ограничен от пространството около самия сървър. Може би едно подобно шаси ще е по-подходящо и с оглед на охлаждането на машината?: Supermicro CSE-731D-300B или Supermicro CSE-745TQ-800 ?

За SAS дисковете питах ако някой има повече наблюдения и информация, но като се замисля, най-вероятно ще останат SATA. Много ще качат цената, ако са SAS и ръководството няма да е много доволно. Затова питах за надеждността на 3 SATA в RAID 5, защото са най-вероятният избор.

Погледнах IBS, и на BMG сигурно ще се пратят запитвания да се види и те какво ще предложат.

kmvasilev, има ли наистина нужда от външно видео за сървъра и за посочените нужди ?

А че ще е маркова машината, това е сигурно. И UPS със сигурност ще има, просто няма как иначе, на почти всички машини си има UPS.

...

За SAS дисковете питах ако някой има повече наблюдения и информация, но като се замисля, най-вероятно ще останат SATA. Много ще качат цената, ако са SAS и ръководството няма да е много доволно. Затова питах за надеждността на 3 SATA в RAID 5, защото са най-вероятният избор.

Добре би било (ако има възможност) дисковете да са 4, като четвъртия е spare. Но това трябва да се поддържа на ниво контролер

...

А че ще е маркова машината, това е сигурно. И UPS със сигурност ще има, просто няма как иначе, на почти всички машини си има UPS.

Ако ще е със собствен UPS е почти задължително UPS-а да управлява машината (shutdown при нужда) и за тази цел проверете дали го има софтуера в 64битов вариант (доколкото имам спомен 2008 е само 64битов)

kmvasilev, има ли наистина нужда от външно видео за сървъра и за посочените нужди ?

Аз останах с впечатление, че от самия сървър ще се наблюдават камерите ? Ако - да - задължителна подмяна навидеото. Ако съм се объркал - моля да бъда извинен.

Имам предостатъчно наблюдения за дисковете. Наблюдения е слабо казано но да приемем термина. Споменах, че в момента подменям едно такова добитъче дисковете. Дори вече съм готов между двете писанки в темата. Разликата е меко казано огромна, т.е. нямат нищо общо двата стандарта като перформанс и поведение. Така като гледах натоварването ми се стори, че е задължително нещо по-бързо. Със стандартните сата на 7200 ще издъхне. Ако не са сас то да са раптори ще е много по-добре. Не зная какви си спесификациите на камерите и тия бази данни. Т.е. говоря наизуст но вие си преценете. Относно надеждността. Големите батета предлагат качествени дискове, каквите е трудно да се закупят на нашия пазар от стандартните магазини от темите за нов комп. Дори специализираните фирми и офиси нямат дистъп до каналите им и в общия случай не могат да ги доставят. Това е фирмена политика и логистика. Не трябва да се съмняваш в качеството на дисковете в маркова машина, сата или сас. В другия аспект РАИД5 ти гарантира запазване на информацията при загуба на единия диск. Задължителен външен контролер с поддръжка на тези функции. През последните години с епоявиха много модификации на раид системите, пример 50 е с по-висока производителност. Преди три години нямаше такова понятие :) както и сас дискове на 15.4к със сата интерфейс... :huh:

Рак изпълнението е правено за шкаф, съобразено е охлаждането и физическата форма на кутията. Затова го драснах. Ако нямате шкаф - стандартен вариант на сървъра тип десктоп. Относно охлаждането - ами ти явно нямаш опит и затова поставяш подобен въпрос. Ако е IBM примерно или подобен ще е с перфектен вътрешен дизайн и въздушен поток. Достатъчно е да осигуриш нормална температура в стаята. Имай в предвид, че при достигане на 25 градуса тези говеда (повечето) влизат в авариен режим на охлаждане - пускат перките на пълни обороти, т.е. почват да вият ужасно. Т.е 25 градуса са много за тях. Просто да имаш инфо. Машината, правена от перси няма да има този перфектен вътрешен дизайн. Не ме разбирай погрешно - като краен националист държа на българското а и имам лични симпатии към въпросната фирма но истината е на първо място :huh: Успех в избора

Едит: Със закъснение се усетих, че съм пускал тестов(е) на сървърни дискове в темата посветена на перформанса на тв.дискове Или поне един съм пускал, не се сещам вече

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Имам един въпрос колко дена назад ще трябва да се пазят записите от камерите. 15 камери доста бързо пълнят харддиск от 500гб.

• Автор

Имам един въпрос колко дена назад ще трябва да се пазят записите от камерите.

15 камери доста бързо пълнят харддиск от 500гб.

По последни уточнения - 10 дена. От фирмата за видеонаблюдение казаха, че за този период се натрупват записи с обем около 2 ТВ.

Защо не помислите за NAS storage? Ползваме няколко такива на Synology като този. Получава се добра производителност + стабилност + лесно добавяне на още дисково пространство. В този случай са достатъчни 2 малки, но бързи диска, в RAID за ОС на сървъра и оттам нататък дисково пространство, колкото е нужно.

Значи забравяме за SAS дискове на 15к в RAID 5.

Зависи, SAS дискове в RAID5 е подходящо да са за операционната система и (евентуално) като tier 1 сторидж за поемане на потока информация от камери и по-късна обработка (евентуално) и запазване на евтини и големи SATA дискове
  • Автор

Защо не помислите за NAS storage? Ползваме няколко такива на Synology като този. Получава се добра производителност + стабилност + лесно добавяне на още дисково пространство. В този случай са достатъчни 2 малки, но бързи диска, в RAID за ОС на сървъра и оттам нататък дисково пространство, колкото е нужно.

Между другото точно такова предложение ни направиха преди малко и чакаме оферта, ако може повечко подробности относно стабилността, надеждноста и бързината в сравнение с изцяло вътрешен масив в RAID 5 да кажем ?

Ако ще се прави RAID5 знам само за софтуер на една фирма за нейните контролери, който да разрешава добавяне в движение на нови дискове

И една препоръка: ако ще се прави RAID5 е по-добре да са повече по-малки дискове, това увеличава производителността

Между другото точно такова предложение ни направиха преди малко и чакаме оферта, ако може повечко подробности относно стабилността, надеждноста и бързината в сравнение с изцяло вътрешен масив в RAID 5 да кажем ?

появяват се още два елемента (мрежа и NAS устройството) в инфраструктурата и съответно се увеличава вероятността за проблем

Не мога да направя сравнение, поради липса на платформа за това. По отношение на бързодействието и стабилността само ще кажа, че трите сториджа работят 24/7 и на тях се хостват над 50 виртуални машини и приблизително 30 от тях работят едновременно. Средно по 70 и повече човека работят интензивно и не се чувства голямо забавяне. Задължително е да се използва Гигабитова мрежа, иначе работата е безнадеждна.

Ако вътрешно в сървъра се използва качествен контролер няма разлика. А и няма откъде да дойде. С външен НАС сървър се оскъпява само цялата конфигурация. А при текущите фонансови лимите това сякаш не е най-добрият избор. От личен тест мога да кажа, че с вътрешен масив с мегараид или елесай контролер в раид 5 и последно поколение баракуда сата дискове се постига средно по около 120-140 МБ/с. В раид 0 само за сравнение при същата машина и конфигурация скоростта е 180-200. Да не говорим как се усеща при ескуел заявки и подобни реални неща от живота. Просто побеснява машината. Но това е само като спам в случая :yanim:

Качествената гигабитова мрежа както е казано е задължителна http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif Иначе язък за Убавата работа

• Автор

Тъй като основният избор се върти между три машини - на HP, IBM и Fujitsu, има ли значение коя да бъде предпочетена, или е без значение, тъй като и трите са маркови сървъри ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.