Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Тъй като основният избор се върти между три машини - на HP, IBM и Fujitsu, има ли значение коя да бъде предпочетена, или е без значение, тъй като и трите са маркови сървъри ?

Личния ми опит е с HP и IBM. И двете фирми предлагат много стабилни машини, която и да избереш няма да сгрешиш

Аз бих добавил и Dell в групата на добрия избор.

Тъй като основният избор се върти между три машини - на HP, IBM и Fujitsu, има ли значение коя да бъде предпочетена, или е без значение, тъй като и трите са маркови сървъри ?

Позволявам си да добавя още едно име - NEC. Имам/е около 4 броя от тях само в нашия офис и бих казал, че съм възхитен от тях. И май са по-добри от споменатите до момента. От гледна точка на здравина и надеждност, не са мръднали за 3 до 5 години денонощна работа. Коетто не мога да кажа за останалите..... Аз малко забравих да ги спомена в по-предния си пост, не ми се сърди, ако искаш дрънни едно телефонче и до Контракс за тях. Имам опит и с Ейсър и също със силно положително мнение. Ейсър много ги спрягаме напоследък като лаптопи в темата за нови лаптопи но хорицата правят страхотни сървърчета и аз се запознах с тая марка преди повече от десет години точно със сървърите им. Моля да бъда извинен за спама.

• Автор

За да не отварям нова тема - може ли да ми препоръчате комутатор ? Бяхме се спрели на Cisco, но ни казаха, че освен най-високите и скъпи серии, другите им се правят от Linksys. 24 портов ще стигне. Също така ни препоръчват L2 комутатор и отделен рутер (Linksys WRT54G, WRT54GL, WRT54GS) с възможност за DD-WRT фърмуер, макар че не съм напълно убеден, че това е по-правилното решение от L3 комутатор. Струва ми се, че ще станат много устройства по мрежата - комутатор за камерите, комутатор за останалите компютри и рутер ? Някакви мнения ?

За да не отварям нова тема - може ли да ми препоръчате комутатор ? Бяхме се спрели на Cisco, но ни казаха, че освен най-високите и скъпи серии, другите им се правят от Linksys. 24 портов ще стигне. Също така ни препоръчват L2 комутатор и отделен рутер (Linksys WRT54G, WRT54GL, WRT54GS) с възможност за DD-WRT фърмуер, макар че не съм напълно убеден, че това е по-правилното решение от L3 комутатор. Струва ми се, че ще станат много устройства по мрежата - комутатор за камерите, комутатор за останалите компютри и рутер ? Някакви мнения ?

1. linksys са собственост на Cisco

2. WRT54G, WRT54GL, WRT54GS, са маршрутизатори а не превключватели в 3 слой

3. Netgear, 3Com, HP ProCurve, Juniper

П.П. Лично ползвам WRT54GL, 6 машини отзад, 50 мегабита трафик с оригиналния фърмуер. Но не очаквай чудеса като трафик от dd-wrt

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

В крайна сметка има ли смисъл да се слага WRT да се ползва само за интернет трафика ? А Cisco брандираните комутатори от нисък клас не се ли правят пак от Linksys ?

В крайна сметка има ли смисъл да се слага WRT да се ползва само за интернет трафика ? А Cisco брандираните комутатори от нисък клас не се ли правят пак от Linksys ?

Не знам колко сесии, колко връзки ще се отварят едновременно, но в къщи се е справял с повече от 250-300 връзки. А за комутаторите - мисля че CIsco придоби Linksys доста след като имаше в портфолиото си комутатори от най=-ниския до най-високите класове

Аз имам много добри впечатления от HP ProCurve 1800-24G - повече от 2 години непрекъсната работа, възможност за включване и на оптика, изцяло гигабитова мрежа, поддръжка на VLAN, така че портовете могат да се групират по мрежов сегменти ...

И още една марка д-линк Съвет за суич ама не се знаят броя портове, ел2 какво означава - ниво 2 - управляем ? Наясно ли сте как се настройва и управлява подобна играчка ? Във всеки случай нека да е суич ниво 2 управ;яем отколкото другия вариант. С 24 гигабитови порта и ниво две е над 1000 лева. Важна е пропускателната способност на устройствата - Switching capacity и Max. forwarding rate. Гледайте да не вземете най-бавния и стар ггиабитов суич.....Новите модели пък по традиция бавно идват до България, просто трябва да си отваряте очите преди кесията :angry: Забелязах, че е даден броя портове и според мен даденият пример е сравнително актуален и добур. ако искате ниво 2 и управление изберете нещо от извора - цък и после в БГ за цена и купуване.

Тоя рутери са много дъртички дето ги даваш, не си ли забелязъл от колко време се предлагат във форума, а го посещаваш редовно. Линксъс имат две нови поколения след тях... Вземи си харесай нещо по-така. :инксис е ширпотребата на Сиско, любителската им серия. Има си еквиваленти на почти всички мрежови устройства но то си избираш кое да е по цената. Не е вярно, че Сиско били само най-скъпите серии, кой мозък ги съчинява тези глупости.

Няма особено значение марката според мен. Лично предпочитам д-линк заради доброто качество/производителност. И предлагам него. Какво стана със сървъра, поръчахте ли го, взехте ли го ?

• Автор

Не сме го поръчали още, тъй като всичко (сървър, суич и UPS) ще се поръчват заедно, макар че може да не е от една фирма. Относно сървъра май решенията се насочват най-вече към persy/supermicro сървър или евентуално fujitsu/bmg. На мен лично ми харесаха офертите за HP и IBM. Oбщо взето повечето са аналогични - XEON E-5620, 3x4 GB RAM, LSI RAID controller, 4 x 1 TB WD RE4 (HP и IBM включват марковите си дискове, предполагам и с Fujitsu е така, без външен LAN), само че избора като цяло не зависи само от мен, HP и IBM нещо ги пренебрегнаха като предложения. Нямало значение, че били маркови, всичко било едно и също, да сме взимали Supermicro (не че са лоша марка) от persy, дрън-дрън и т.н. Да не ви занимавам с глупости. Рутерите знам, че са любителски, ама щял да се ползва само за интернета. Благодаря за предложението, ще разгледаме D-Link. Само не разбрах - идеята да се ползва отделен рутер само за интернета добра ли е ?

...

Само не разбрах - идеята да се ползва отделен рутер само за интернета добра ли е ?

Не :whist: това е правилната идея. Ако ще се ползват и други маршрутизатори нека са отделен хардуер

от мен една малко странна идея: TP-Link TL-SL2452WEB, 48+4G Gigabit-Uplink, 48x10/100M RJ45 ports - ~300лв. + рутер по избор

ПП: рутера може да е такъв: TP-Link TL-R488T Load Balance - ~ 145лв.

Идеята за 48 портовия не е лоша, има прилични възможности, но дали не са множко портове. И дали има смисъл от ъплинк модула ( в конкретния случай)

Идеята за 48 портовия не е лоша, има прилични възможности, но дали не са множко портове. И дали има смисъл от ъплинк модула ( в конкретния случай)

Ако намериш нещо аналогично на тая цена и работещо ти свалям шапка (не че и без това няма да го направя :) ) а и както знаеш винаги трябва да има няколко порта в повече за бъдещи нужди.

Ако намериш нещо аналогично на тая цена и работещо ти свалям шапка (не че и без това няма да го направя :) ) а и както знаеш винаги трябва да има няколко порта в повече за бъдещи нужди.

Не, не споря за цената, само ми се струва че портовете са множко. Вярно че е хубаво да има портове за всеки случай, но... Апетита идва с яденето и ако натовариш едно такова чудо със сериозни трансфери от десетина порта не вярвам много да му хареса ;) Ако се погледне спецификацията се вижда че усреднено на порт има 200 мегабита (което не е малко, но зависи....) Освен това се превръща в single point of failure, което не е гот за никоя инфраструктура
  • Автор

Някой може ли да каже на кои точно характеристики се дължи двойно (че и повече) по-високата цена на D-Link маршрутизатора пред този на TP-Link, защото изборът стои между тези два модела:

D-Link DSR-1000N - ~ 730 лв.

TP-Link TL-R4299G (линк от произволен магазин: http://www.pro-bg.com/product/network-component-router/TpLink%20TLR4299G_7906.html)

П.П. Комутатора ще е този: Cisco Small Business SG 200-50 50-port Gigabit Smart Switch

• Автор

Понеже имаме малък спор относно консумацията на системата и съответната мощност на UPS-а, който ще се вземе, имам въпрос - UPS с максимална мощност 980W ще е достатъчен ли ? Комутатора му дават около 62W, за маршрутизатора не знам, но не вярвам да е много и остава самият сървър - върви с 800W захранващ блок, който според мен е предостатъчен за да захрани с доста голям остатъчен капацитет машината. По груби сметки на сървъра не му давам повече от 400 вата. Но понеже не съм напълно сигурен, бих искал някой друг да си каже мнението, на колегата не мога да му обясня, че 800W е максималната мощност, която захранването може да подаде, а не консумацията на сървъра. Ето спецификациите: Дъно: Supermicro X8DTi-F Процесор: ntel Xeon E5620, 2.40GHz, 12MB cache, 80W, 4 Cores RAM: 4GB DDR3-1333 ECC REG RoHS Контролер: LSI SAS 2/SATA Controller 9260-4I, 4 channel Дискове: 4 х Western Digital HDD 1000GB SATAII RAID EDITION4 7200rpm 64MB cache Оптично устройство: DVD-RW/+RW LG, Dual Layer, SATA, Black Охладител: SNK-P0038P Supermicro ,2U+ Passive Heat Sink for Intel s.1366 П.П. Ето го UPS-a: APC Smart UPS 1,5 kVA/980W Tower, Typical backup time: 12m

Редактирано от The_Reaver (преглед на промените)

Но понеже не съм напълно сигурен, бих искал някой друг да си каже мнението, на колегата не мога да му обясня, че 800W е максималната мощност, която захранването може да подаде, а не консумацията на сървъра.

Едно реално примерче за твоя колега. С уговорката, че не указано колко време трябва да държи юпиеса. Във връзка с тази новина да добавя малко пояснения. Оставих минимума без който не можем - два подобни сървъра на твоя, подобен суич, 100 вата перки по шкафа (??!!), рутер, два пакета рак батерии с по 120-140 Ач реален капацитет всеки, онлайн юпиес от висок клас. Ако разделим на две сметката ще се окаже, че с един пакет и един сървър ще е пак два часа и 20 и няколко минути времето, както е при вас конфигурацията приблизително. Сандъчето с батериите е грубо с около 8 пъти по-голям капацитет спрямо споменатите от теб. Или с уговорката, че все пак ще е нов а не на две години като нашите батерии, максималното време на батерия ще е максимум 20, или 20 и няколко минути. Самия сървър ще има поне 5 (пет) перки в себе си. Зависи как ще го конфигурират в Перси. И тези перки не са като буклуците по нашите магазинарии и бакалии. Ще са нещо като Саньо Денки (SANYO DENKI) с внушителен капацитет и консумация съответно.

Предпоследно - Ако искате примерно 40 минути при сегашната конфигурация - 2 киловата юпиесче :hush:

• Автор

Благодаря много. Общо взето търсим около 15-20 мин. да държи, и по това, което написа, съдя, че общо взето съм разсъждавал правилно. 980W UPS-a ще е напълно достатъчен за нуждите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.