Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Профилактика на компютъра,как?

Featured Replies

Добър ден. След като се загрижих много за компютъра ми изведнъж аз реших и да го поддържам.До сега беше като ми трябва сядам каквото правя правя и го зарязвам,eror-и да дава много не им обръщам внимание.За това съжалявам,дано нищо му няма. След като го отворих и почистих от прахоляка.Реших и малко с програми и скенери да го допрофилактирам и софтуерно но нямам необходимите знания.Затова ако може да ми помогнете със вашите писменно и да споделите някоя програма и след това ако трябва да ви споделя файловете и да кажете от какво има нужда. И някоя програма с която да му подсигуря защитата. Операционна система : Windows XP Sp2 Antivirusna Avira do 2012 11 месец. В също така кажете още какво да ви кажа за да се улесни диалога в темата.Имам и Everest,мога и със него да помогна ако трябва.

Като начало забрави за SP2 и възможно най-бързо минавай на SP3. Причината: от Microsoft спряха поддръжката на SP2, което води до голямо количество вируси за него, защото познатите дупки няма кой да ги затвори. Това значи спряна поддръжка... Също така SP3 дава и по-висока скорост при някои приложения и тн и тн. Второ: Аз ползвам CCleaner за почистване от ненужни и временни файлове. Така системата става малко по-пъргава. Със тази програма можеш и да почистиш регистрите и да оправиш грешките в тях. Безплатна е. Със същата можеш да спреш и стартиращите се със системата програми и така да ускориш малко зареждането.

Редактирано от quickJO (преглед на промените)

Тази антивирусна ме съмнява-да не е кракната? Ползвай само легални антивирусни,ако не искаш безплатни, тук в сайта има подфорум с промоции,възползвай се от тях. Включи си поне windows firewall,ако не ти е включен или не ползваш друга стена. Както е казано ползвай CCleaner, също така може да си инсталираш http://www.wisecleaner.com/wisediskcleanerfree.html върши добра работа. Сложи си тази програма http://www.filehippo.com/updatechecker/ ,може да се настрои да стартира с windows,а може и ти да си я пускаш когато решиш- тя сканира какви програми имаш инсталирани и дали са актуални версии,ако не са ти дава link за изтегляне на новите версии. Обнови всичко-браузери,плеяри и т.н. Не прекалявай с кракове,пачoве и т.н.

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

Мда, това забравих да го кажа, за антивирусните. Когато е крактната или пачната- все едно я няма. Не можеш да разчиташ на нея. Ползваш или безплатна или си плащаш. 3-тият вариант е да ползваш неизползвани или промоционални лицензии за платените програми. Има тема за подаряване на такива, както и линкове към промоциите във форума.

Мда, това забравих да го кажа, за антивирусните. Когато е крактната или пачната- все едно я няма. Не можеш да разчиташ на нея. Ползваш или безплатна или си плащаш. 3-тият вариант е да ползваш неизползвани или промоционални лицензии за платените програми. Има тема за подаряване на такива, както и линкове към промоциите във форума.

Видях че питаш и 3a защита-моето предложение е - деинсталираш сегашнтата антивирусна и слагаш: http://www.avast.com/index free версията http://www.pctools.com/firewall http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free Инсталираш си free версия. Сканираш първо с malwarebytes изтриваш,ако ти открие вируси,след това сканираш с avast и готово. Стената която съм предложил мисля че няма какво да пипаш по нея с настройки по дефолт си е ок. Пак повтарям и за трите програми работиш с free версии, malwarebytes отвреме на време го обновяваш-има такава опция и сканираш с нея профилактично. Avast се обновява сам. Ако сложиш PC tools спри windows firewall

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

Аз бих заложил на:

1- Спиране на излишните услуги според карето SAFE: (safe е сравнително безопасно за начинаещи, но все пак зависи и от предназначението на компютъра - все пак спиране на индексиращите услуги и на remote услугите няма да навреди, а тези които не си наясно за какво си не ги пипай или остави на Manual).

http://www.blackviper.com/2008/05/19/black-vipers-windows-xp-x86-32-bit-service-pack-3-service-configurations/
За достъп до услугите - Start => Run => пиши services.msc => Enter

2- Спиране на излишните зареждащи програми с Windows - Autoruns, защото дава повече информация и възможност за изтриване на записи за разлика от вградения мениджър msconfig.

3- Дефрагментиране на хардиска, проверка за грешки и почистване на папките с временно съдържание. (Disc Cleanup, CheckDisk, Disk Defragmenter). Все пак за почистването е добре да се използва по-добра програмка като CCleaner, а за дефргамнетирането също може да се прибегне до алтернативна такава като MyDefrag, Puran и т.н.

4- Дефрагментиране на гнездата на регистрите с NTREGOPT или PageDefrag (поне веднъж на няколко месеца).

5- Използването на ShellExView за прочистване на контекстните менюта (макар тук и Autoruns да показва малка част от информацията). Това не повишава производителността, но подобрява стабилността (особено ако има някоя некоректно написана добавка, това може да доведе до краш на explorer.exe).

6- Деинсталиране на програмите които вече не се използват често (може да се използва и Revo Uninstaller)

7- Почистване от гадинки...

8- Потребителите на Windows XP е добре да имат и това инсталирано: User Profile Hive Cleanup Service

9- Увери се, че файловата система е NTFS (не FAT32)...също така винаги се опитвай да разполагаш с повечеко свободно пространство поне на системния дял.

10- Ако компютъра е по-старичък могат да се изключат някои ненужни шарании и ефекти.

11- Веднъж оптимизиран и почистен е добре да си направиш един IMAGE на системния дял...както и бекъп на важните документи на дискове или външен хардиск.

Препоръчвам Macrium Reflect Free Edition за целта.

Друго което се сетих, докато си търсех читав бач файл, който да проверява всички дялове на хардиска за грешки след рестарт с един клик бе следната програмка ChkDskAll (но тя изпълнява само режим /f бързата проверка, без surface scan, затова продължих да търся) и намерих това бижу (ДА ЗНАМ, не съм открил топлата вода а и програмата сме я имали и в каталога на главната страница, ама кой да знае...) - ScanDefrag 5.7.

Програмчето бачка дори под Windows 7 x64

- Опцията му за Disk Cleanup съдържа повече категории от вградения инструмент в Windows (макар той да е базиран на него - просто добавя някои неща към него).

Все пак внимавайте с отметките:

Публикувано изображение

Опцията му за ChkDsk позволява дасе направи surface scan също (който има инсталиран Norton Utilities, може да посочи и Norton DiskDoctor - но аз понеже до тяхни оптимизиращи продукти не припарвам нямам такава опция, която не мисля, че е и голяма загуба де).

Публикувано изображение

Опцията му за Defragmenter позволява да се сложи отметка и пред "perform free space consolidation" или да се избере друга инсталирана програма за дефрагментация като MyDefrag например.

Публикувано изображение

Ако имате парола на акаунта си, може да направите така че програмата да се логне автоматичнио след поредния рестарт (нужен за Chkdsk) за да може да довърши и другите процеси (като дефрагментирането например), когато не сте пред компютъра например.

И за финал просто включете опцията за изключване на компютъра когато всичко е готово. Идеална е да се остави вечерно време докато спите. На сутринта, след като стартирате компютъра Отворете програмата и просто отидете до View => и прегледайте логовете от проверките (особено важно за ChkDsk).

Имам един въпрос, за какво служи това?

8- Потребителите на Windows XP е добре да имат и това инсталирано: User Profile Hive Cleanup Service

11- Веднъж оптимизиран и почистен е добре да си направиш един IMAGE на системния дял...както и бекъп на важните документи на дискове или външен хардиск.

Препоръчвам Macrium Reflect Free Edition за целта.

Напълно подкрепян, като моето предложение е Акронис Трю Имейдж. При инсталирана тази програма, аз препоръчвам и изключването на системното възстановяване на всички дялове и последващото изтриване на точките на възстановяване.

Друго добро предложение е да се премести системната папка „Моите документи“ на друг дял, различен от системен.

Хубаво е към профилактиката да се добави и почистване на компа от прахта.Поне веднъж на месец е хубаво да се отвори капака и се продуха.Аз използвам за целта един професионален сешоар,който се справя със издухването.

Windows 7 x64. Нито дефрагментирам(убедил съм се че няма полза при съвременните големи и бързи дискове), нито регистри почиствам, нито каквито и да било оптимизатори ползвам и е в същото перфектно състояние в каквото беше когато го инсталирах. А това беше доста отдавна, в момента в който се появи първия MSDN. Просто го ъпдейтвам редовно, не инсталирам съмнителен софтуер, внимавам какви сайтове посещавам и когато инсталирам безплатни програми, винаги махам отметките за разни адони и боклуци които се опитват да се наместят в системата заедно с инсталацията. По-важно е да не позволиш на Windows да стига до състояние в което се иска профилактика, отколкото като го на@к@ш после да се опитваш да го върнеш в нормално състояние.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.