Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най-слаби сме по четене в ЕС

Featured Replies

Публикувано изображение

Учениците в България, Румъния и Люксембург показват най-слаби резултати от всички младежи в ЕС по отношение на възможностите им да четат на родния си език.

Това показва проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Резултатите от 2009 г. за нашата страна и за Румъния сочат, че 40 на сто от учениците показват незадоволителна грамотност.

Отбелязва се, че тези резултати не са били променени в продължение на последните девет години.

Според документа единствено у нас и в Исландия през последните 10 години системата на образование не е била реформирана по начин, по който този недостатък да бъде преодолян.

Експертите допълват, че в България предстои въвеждането на учебни планове, с които да се повишат стандартите за четивни умения.

Проучването определя страната ни като една от малкото в ЕС, която осигурява помощни учители за учениците, които имат най-големи затруднения с четенето.

България и Латвия са двете страни в ЕС с най-мащабни програми за допълнително обучение на учителите, се уточнява още в документа от над 200 страници.

Нашата страна и Люксембург са единствените и където разликата в нивото на подготовка на учениците, дали добри и лоши резултати на тестовете, е особено ясно изразена.

vesti.bg

Много е вярно :down: Българина не обича да чета :) Дай му да пише , няма значение колко неграмотно , но да пише , не да чете :P

От първия пост, може да се направи извод, че образованието явно не зависи от благосъстоянието на обществото. Вторият пост е нагледно доказателство за неграмотността и при писане.

Просто прочетете редица постове от форума и такава новина за вас става излишна :)

Зависи какво е.. субтитри на филми много обичам да чета... заради филмите, де, но то пак се брои :Д:Д

Едит: правописна грешка :)

Редактирано от FahiiiTyYy (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Истината е,че самото образования в България е зле. 4 години бях учител и се отказах. Проблемът не е в учениците, а в тъпите учебници и недобре измислени програми.

Истината е,че самото образования в България е зле. 4 години бях учител и се отказах. Проблемът не е в учениците, а в тъпите учебници и недобре измислени програми.

Програмите не се "измислят", а се съставят - те не са любовни романи! Положението...по скоро отрицанието на образователната политика, е съвсем съзнателно поддържана тенденция и се отразява във всички свързани дейности, включая писането на учебници.

Нещо не ми се вярва.. аз си мислих, че на последно място са Гърците. Вярно, че България в много сектори е на-последно място... но близо до нас има библиотека и гледам, че все по млади си взимат нещо за четене. Особено сега - лятната ваканция...

Нещо не ми се вярва.. аз си мислих, че на последно място са Гърците. Вярно, че България в много сектори е на-последно място... но близо до нас има библиотека и гледам, че все по млади си взимат нещо за четене. Особено сега - лятната ваканция...

Фантастика, фентъзи, криминалета и най-вече кама-сутра, т.е. "вечните любовни бози". 99% безполезни, освен за губене на време.

Е, губене на време...важното е да доставя удоволствие :cool: Или пък да научиш нещо, ама движен от собствен интерес, а не да ти го налагат. Това е проблема в училище, че всичко се прави по задължение, затова е тегаво и никой не иска да чете.

Кой ти чете книги в днешно време-особено новото поколение/и аз вкл/-това се смята за демоде вече, пък и в нашия клас поливната сричат/18 годишни сме/, но на никой не му пука, аз си признавам прочел съм Под игото и още няколко разказа и общо взето само това дето учим, инъче хич не ми пука и няям време за четене! Всички ученици сме пропаднали, но на никой не му пука, слушат си музика в час и си живея живота и без книги

Фантастика, фентъзи, криминалета и най-вече кама-сутра, т.е. "вечните любовни бози". 99% безполезни, освен за губене на време.

Не съм съгласна. Във всяка книга има нещичко, което може да научиш, независимо от жанра!

Я, някоя нова дума или да получиш съвет.. Да откриеш себе си в някой герой!

Кой ти чете книги в днешно време-особено новото поколение/и аз вкл/-това се смята за демоде вече, пък и в нашия клас поливната сричат/18 годишни сме/, но на никой не му пука, аз си признавам прочел съм Под игото и още няколко разказа и общо взето само това дето учим, инъче хич не ми пука и няям време за четене! Всички ученици сме пропаднали, но на никой не му пука, слушат си музика в час и си живея живота и без книги

Нямаш време за четене, защото не ти пука, затова. Това, че мнозинството не отваря книга, не означава, че последната се е превърнала в демоде.

Познавам колеги, които даже се срамуват да четат пред преподаватели, като някои от причините за това са породени именно от невъзможността да произнасят правилно думите. А после другите им се подиграват...

инъче хич не ми пука и няям време за четене! Всички ученици сме пропаднали, но на никой не му пука, слушат си музика в час и си живея живота и без книги

`Баси живота, време само за ч*кии...Бастуна сигурно е станал на закачалка за палта, ама счупена :)

Напълно съм съгласен с изводите от темата. Не искам да изглеждам зубър, но съм израснал в семейство, в което се чете и са ме възпитали с що-годе някаква култура. Винаги съм имал проблеми, особено в гимназията, защото постоянно четях, всички си мислеха, че е поза, а по лошото е, че намират това за загуба на време. Вчера една позната, която е мой набор (87) ме попита в скайпа "Какво е Кафка", понеже й казах, че пиша един текст за него ... няма да ви казвам как се смях. Е, повечето ми приятели не са чували никога имена като Рилке, Кафка, Джойс, Пруст, но по-лошото е това, че НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА и НЕ ИМ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ! Отскоро започнах да свалям книги pdf формат от руски и немски сайтове и съм потресен: хората не само са превели книгите, но ги има и достъпни за свободно ползване за интернет потребителите. Намерих такива автори (философи) като: Франц Брентано, Рудолф Отто,Оскар Бекер, Мерло-Понти, Хайдегер, Хусерл, Дерида, Дельоз и мн. други и все произведения, които ги НЯМА на български език ... няма да казвам колко книги и изследвания по история, история на философията, история на френската, руска и немска литература, лекции на Поанкаре, Лобачевски, Гаус и други се сдобих от тези сайтове ... С повечето си приятели не говоря на тези теми, жалко е, но те не могат да запомнят от днес за утре, името Едмунд Хусер, какво остава да го прочетат някой ден?! Така че, България затъва с новата си писменост (obi4am, qkooo и др.) и, разбира се, лесните за смилане мотиви на фолка, които обясняват на българина елементарните му чувства и му показват поведения и модели в обществото. Може и да звучи нацистко, но ако българският народ продължава така, отскоро си мисля, че най-доброто решение е да се претопим и изчезнем и оставим на по-интелигентните хора да ползват земите ни ... Понякога, доста често напоследък, никак НЕ се гордея, че съм българин, даже се срамувам... и ограничеността на българина е сред една от причините за това!

• 1 година по-късно...
  • Автор

Публикувано изображение

Днес гледах Слави по случайност - повторението от 17:00 и там разказа един виц, който гласеше:

Баща се обръща към сина си:

- Сине, като завършиш училище ще те запиша да учиш Висше.

Сина веднага попитал баща си - тате, какво е това Висше?

- Това, което беше средното образование преди 20 години...

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Това пък беше репликата на века. Темата беше за четене, а не за учене. Това са доста различни неща. Четенето може да служи и за удоволствие. И със сигурност е по-добре да четеш художествена литература, отколкото да не четеш изобщо. След това четенето на техническа литература, която не ти е нужна има малко смислъл, защото неща, които не се прилагат се  забравят много бързо. Аз тази година съм прочел 70ина книги, от които - 3-4 със сериозна според теб тематика. Това значи, че не чета ли? После, ти не губиш ли време? Всеки, по един или друг начин, се забавлява. Е, аз твърдя, че забавлението с четене, е по-полезно от повечето други видове забавление, като гледане на телевизия например. Напълно съм съгласен с aMoPe, че от всяка книга може да научиш нещо. Например четенето на художествена литература на английски, ми подобри значително изразяването, а смея да твърдя че и преди не съм имал особени проблеми при положение, че работя ежедневно с англоговорящи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.