Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смазване на вентилатори

Featured Replies

Моето лично мнение е че вентилатор не се смазва , за да стане шумен значи е получил хлабина на втулката и смазването временно ще реши проблема след което финната прах залепва постепенно и започва да затяга до неговото напълно спиране . Смазвал съм и аз на старата кошница и съм пробвал различни масла и грес , ефекта е почти еднакъв . Вентилатор от 4 лева е боклук :computer2: , на колега смених на процесора и след час/два се раздрънка . На качествените захранвания слагат и хубави вентилатори , които не се нуждаят от смазване . Имам захранване от 5 години и не съм го и отварял . Процесор интел с неговото охлаждане - не съм смазвал . А това за пресичане на маслото :speak: - излъгали са те и повече там не ходи . Това е една капчица и тя се слага след като хубаво си изчистил предишната . Ако искате на шест месеца да чистите и смазвайте си играйте ако не качествени вентилатори , редовно почистване от прахта и ще ви служат дълги години .

jonov, в зависимост от условията, където се ползва компютъра, е напълно възможно чистене от прах на 6 месеца да е съвсем недостатъчно. А ако се налага чистене (а то се налага), нищо не пречи да се направи и една профилактика на вентилаторите.
  • 1 месец по-късно...

Пичове перката малко ми напряга изчистих я и се чудя със какво мога са я смажа става вапрос за перката над процесора

Пичове перката малко ми напряга изчистих я и се чудя със какво мога са я смажа става вапрос за перката над процесора

По-добре го смени. :*

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

смазва се с нов (лично мнение ,не искам да споря всеки има право на избор) но все пак ето; http://www.totalbg.com/shaman/home.cgi?shaman_id=13&show_id=8

Редактирано от @com (преглед на промените)

Ех като чета по форумите някои хора в какви филми се вкарват ... к'ви са тия глупости, точно определено масло че незнам си какво си, че щяло да се пресече ... отваря се, почиства се всичко добре от събралата се мизерия и после слагам високо оборотна грес, слагам гумената капачка и лепенка и т'ва е. Капсолованите вентилатори не ги закачам ... ако се е разбръмчал - нов и това е. В повечето случай вентилаторите не издават стържещ шум зараси износване, а защото са се напълнили с прах (ест. това при не навременно отстраняване води до износвания, но при по ефтините вентилатори не смятам че е от голямо значение. Смазва се и става многократно по тих :huh:)

• 5 месеца по-късно...

здравейте,имам същия проблем на видео картата ми винтилатора зе да хърка и да скърца и то баячка... от къде мога да си купя винтилатор за тази видео карта: nvidia geforce 7300 gt (128 mg)

Свали вентилатора, почисти го, смажи го и карай така, че вентилатора ще ти излезе колкото видеокартата. Или махни тоя и с кабелни превръзки(свински опашки) закачи на радиатора един 80мм вентилатор - те поне са евтини и има за 5-6лв. сравнително тихи - http://www.dekada.com/catalog/arctic-fan-f8-80mm2000rpm-p-630.html

Свали вентилатора, почисти го, смажи го и карай така, че вентилатора ще ти излезе колкото видеокартата. Или махни тоя и с кабелни превръзки(свински опашки) закачи на радиатора един 80мм вентилатор - те поне са евтини и има за 5-6лв. сравнително тихи - http://www.dekada.co...0rpm-p-630.html

Добре де с какво масло да го смажа има ли значение.... ??

Добре де с какво масло да го смажа има ли значение.... ??

този вентилатор сигурно е с лагерчета , които трудно би ги смазал с каквото и да е. веднъж като се разтропа (разбие) каквото и да го правиш ефекта или ще е краткотраен или няма да има вобще такъв (зависи от това до колко е разбит лагера / фтулката/ )

По принцип са смазани със силиконова грес или грес за фина механика или някаква грес с подобна гъстота , но тази грес трудно би я натикал в капсулования лагер ( с масло не е препоръчително , защото ще изтече )

Най-доброто решение е замяна с нов

Редактирано от CHUPAKABRA. (преглед на промените)

този вентилатор сигурно е с лагерчета , които трудно би ги смазал с каквото и да е. веднъж като се разтропа (разбие) каквото и да го правиш ефекта или ще е краткотраен или няма да има вобще такъв (зависи от това до колко е разбит лагера / фтулката/ )

По принцип са смазани със силиконова грес или грес за фина механика или някаква грес с подобна гъстота , но тази грес трудно би я натикал в капсулования лагер ( с масло не е препоръчително , защото ще изтече )

Най-доброто решение е замяна с нов

Абсолютно правилно!

Където има пластмаса не се смазва с какво да е масло или грес.Трябва да е некиселинна - силиконово масло или технически вазелин.

• 11 месеца по-късно...

Пичове, гледам че тука малко се заяждате..но въпреки това да питам ... имам Acer 5750g (лаптоп) може ли да ми избарате от някъде 1 клипче, за да видя как се прави това смазване на вентилатора,защото тракатрака ;) а пък 44 лв за нов не ми се дават и искам да пробвам този вариант преди да се разделя с тези парички ;) 

Пичове, гледам че тука малко се заяждате..но въпреки това да питам ... имам Acer 5750g (лаптоп) може ли да ми избарате от някъде 1 клипче, за да видя как се прави това смазване на вентилатора,защото тракатрака ;) а пък 44 лв за нов не ми се дават и искам да пробвам този вариант преди да се разделя с тези парички ;) 

Имам два лаптопа Acer : ZG5 и 53.. нещо си... И двата нямат възможност за смазване, а са на магнитни възглавници или нещо от сорта. Почистват се със сгъстен въздух или с четчица. Веднъж, два и вече резултат при мен няма... за смяна са и двата,но не ми се занимава и ги чакам да издъхнат за да сменя направо лаптопите. Аз лично бих си купил нов вентилатор ако ми пука за лаптопа :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.