Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

как да премина от windows в dos

Featured Replies

Здравейте, сигурно е най- тъпия въпрос , който някога сте чели , но определено имам проблем с него- имам Windows XP Proffesional 2002- и ме интересува как мога да премина под DOS , защото ми трябва за програма от НОИ , която работи само под DOS- съответно може би ще ми трябва и някакъв кирилизатор за DOS?

Имаш вариянти.

1. Инсталираш дос на отделен дял на твърдия диск.

2. Качваш програмата на досовска дискета или компакт диск ако е възможно.

3. Най-препоръчителен! Инсталираш виртуална машина (софтуер дето емулира компютър).Примери за такива са VirtualPC или VMWare, а има и безплатни -те обаче се настройват по-трудно.

Това са сигурните начини,иначе уиндоус само емулира дос - така че не винаги може да ти свърши работа.

Допълнение:

Сега като се размислих,имаше един доста лесен емулатор на дос ,който е написан с цел да се играят антични игри.Мисля че се казва DOSBOX .Лесен и безплатен.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Здравейте, сигурно е най- тъпия въпрос , който някога сте чели , но определено имам проблем с него- имам Windows XP Proffesional 2002- и ме интересува как мога да премина под DOS , защото ми трябва за програма от НОИ , която работи само под DOS- съответно може би ще ми трябва и някакъв кирилизатор за DOS?

<{POST_SNAPBACK}>

hi, stellacz,

:) Почвам, отзад напред: В дискетата, която си взела от НОИ трябва да има файл - кирилизатор на ДОС конзола - екран и клавиатура. Освен него, който аз не харесвам, използвам и bdsvga.com или bds.com.

За ХР - можеш да работиш с тази програма в конзолата (команден ред).

Ако за пръв път ще рааботиш с тази програма инсталирането е много лесно. Пускаш конзолата на ХР, т.нар. команден ред, пишеш а: после Ентер и след промпта а:> пишеш new_inst после Ентер. Последното стартира автоматична инсталация в папки по подразбиране, а и би трябвало да можеш да четеш указанията на български на екрана.

Ако обаче имаш да обработваш повече от една фирми или пък си работила с програмата през миналата година - съветвам те да се обърнеш към някой разбиращ от ДОС или към компютърна фирма, защото нещата стават много по-суперлеснокомплицирани. :clap:

Всяка година като ми се наложи да инсталирам програмата на НОИ благославям цветисто програмистите им до девето коляно, защото те са най-кадърните у нас!

;):clap:

За програмата на НОИ не ти трябват много сложни изпълнения.. :clap:

Тя си действа без проблем под ХР :clap:

Просто трябва да следваш инструкцийте при инсталирането, които се намират в един .doc файл в инсталационната директория.. ;)

Също така програмата трябва да се инсталира от дискета. Т.е. не можеш да я пуснеш за инсталация от харда. Трябва да си я запишеш на дискета и от там.. стартираш NEW_INST.BAT и действаш.. ;)

ПП За кирилицата обърни внимание на втората страница от инструкцийте, където ти казват какви параметри за изображението на екрана да използваш:

FULL SCREEN

SCREEN BUFFER SIZE:

Width  80

Height  25

WINDOW SIZE

Width  80

Height    25

Те се нагласяват после от Properties на самия .exe или .com файл ;)

Е, това е от мен.

Успех!

РЕДАКЦИЯ: cocotone, изглежда сме се засекли :)

Редактирано от giorgio (преглед на промените)

При мене имам следния проблем, под WinXP SP2 стартирам я и като дам на Full Screen замръзва програмата и не само тя и други досовски програми правят същото! Когато не са на Цял екран си работят, но тогава има тук там чингели и разни неразбираеми знаци! Някви препоръки и мнения!

Кирилизация. Работи в прозорец. А най - добре въобще да изхвърлиш тъпата програма. По мое мнение това е най - глъмавата програма, която съм виждал.

Аз например само си редактирам текстовия файл. Мога да събера в една дискета няколко месеца и още много неща, които не са достъпни.

Май ще чакам версията за уинодус да излезе! Благодаря ви все пак!

Май ще чакам версията за уинодус да излезе! Благодаря ви все пак!

<{POST_SNAPBACK}>

Няма да има версия за вин-а. Не се и надявай! Тия дето са я писали тази програма до смърт не могат написа нещо подобно за Вин, а и ако го направят ще е пълна скръб. biggrin.gif

По добре кажи колко души ти е фирмата, за която ще подаваш данни в НАП за да ти препоръчам софт. Ама и 5 човека да е, една програма за ТРЗ дето накрая прави дискетите за осигуровките си струва парите - спестява много време и усилия в хамалски сметки. :angry:

Пък ако не ти се купува такъв софт и ако имаш само една-две фирми да обработиш -плати на някой 10-15лв. да ти я инсталира тая досовска програма, не е нищо особено. А за да го направиш сам - ще ти трябва 2-3 дни четене, ровене ,опитване докато се убедиш, че всичко тръгне. ама предполагам, че за това време ще изкараш 5 пъти по 15 лв. в твоя си бизнес. laugh.gif

Закон на Пърнел:

Ако не знаеш какво правиш, плати на някой, който знае!

:angry: :bye:

Няма да има версия за вин-а. Не се и надявай! Тия дето са я писали тази програма до смърт не могат написа нещо подобно за Вин, а и ако го направят ще е пълна скръб.  biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Не се изказвай неподготвен! Има версия за Win http://www.nssi.bg/content/download/softwa...nstall_2006.rar

Че е пълна скръб съм съгласен. Има и доста други неща из сайта на НОИ.

При мене имам следния проблем,  под WinXP SP2 стартирам я и като дам на Full Screen замръзва програмата и не само тя и други досовски програми правят същото! Когато не са на Цял екран си работят, но тогава има тук там чингели и разни неразбираеми знаци! Някви препоръки и мнения!

<{POST_SNAPBACK}>

Използвай DOSBox. Това е емулатор за ДОС (като цяло не само за игри). Всякакви кирилизации и досовски програмки тръгват без проблеми под него.

Трябва да си напишеш няколко команди като го пуснеш (примерно да маунтнеш хардовете и да пуснеш команден интерпретатор), но си има фронтенд и с малко четене ще се оправиш.

Не се изказвай неподготвен! Има версия за Win http://www.nssi.bg/content/download/softwa...nstall_2006.rar

Че е пълна скръб съм съгласен. Има и доста други неща из сайта на НОИ.

<{POST_SNAPBACK}>

Koлега Филипов, чисто формално си прав - има версия за Вин и от тази гледна точка мога да приема първото ти изречение. Знам, че има разбира се такава, имаше още преди 2 години, ама за мене - не върши работа. Заради това написах, че няма и да има. От всичките ни клиенти - счетоводители - само една дама се опита да работи на нея и се отказа, върна се под ДОС, а тази година си купи и програма за ТРЗ, която прави и дискетите за НАП.

Също така програмата трябва да се инсталира от дискета. Т.е. не можеш да я пуснеш за инсталация от харда. Трябва да си я запишеш на дискета и от там.. стартираш NEW_INST.BAT и действаш..

Програмата може да се инсталира от произволно място. Аз винаги я инсталирам от харда, защото като се налага инсталирането й за 5-6 фирми няма гаранция, че тази дискета или флопито на някоя стара щайга ще издържат. Командата за инсталация в най-общия случай е:

new_inst Е: \source D: \companyA2006 C: \companyA2005

Тук трябва да се спазят всички интервали, които съм написал!

Накрая се натиска Ентер. В тази команда

E: e дяла на който е папката source, в която е копирано съдържанието на дискетата от НАП.

D: е дяла върху който в папка companyA2006 искаме да обработваме данните за 2006 г. за фирма companyA

C: е дяла въху който в папка companyA2005 са данните обработвани с програмата на НОИ за 2005 г. и които трябва да бъдат прехвърлени (ако потребителят желае) в базата за 2006 г.

След натискането на Enter се следват инструкциите на екрана, които излизат на кирилица вече в конззолен прозорец на цял екран. След приключване се излиза от конзолния прозорец стандартно и на десктопа се прави препратка (shortcut), към файла Ro2006.bat, който вече се намира в папка D:\companyA2006. След създаването на препратката с десен бутон върху нея се влиза в Свойства(Properties) и се маркира Close on exit (затвори при излизане) и Full screen (в цял екран) на съответните места.

Това е всичко. :P

Ама само за една фирма и трябва да се повтори за всички фирми и то в различни папки, ако те са повече от една! cool.gif

Всичко това и още доста е написано в един .doc файл на дискетата, но той е досовски и за да се прочете на кирилица трябва да се пусне конзолата на ХР, да се кирилизира и да се стартира install, което вади този файл за четене.

Ама всичко това един неопитен потребител трудно би го направил. Затова - както съм писал в предния си пост:

Закон на Пърнел:

Ако не знаеш какво правиш, плати на някой, който знае!

:wors: :bye:

П.С. А по принцип препоръчвам ползването на програма за ТРЗ, която създава и дискетата за НАП, като по този начин се избягва хамалщината и се пести време. Ако някой се интересува - нека ми пусне ЛС.

Вярвам, че съм бил полезен. Със здраве на всички и успешна работа през днешния ден! ;)

Редактирано от cocotone (преглед на промените)

Съгласен съм. Тук фирмите за подобни услуги взимат от 0,5 до 0,3 лв. на запис в зависимост от количеството. Така че година за 1 човек е 5 лв. Пък ако няма промени от 1 месец може да тиражираш останалитр.

<{POST_SNAPBACK}>

Ето какво съм направил аз за мое удобство.

Създал съм една директори за DOS програмите и там съм копирал доста файлчета за кирилизация (KVN.EXE, KVD.COM, BDS.COM и други подобни, защото някои DOS програми не могат да се кирилизират с някои от файловете).

За всяка програма създавам в същата директория един BAT файл със следното съдържание

KVN.EXE

cd lihva

NSSILIH.EXE

cd..

KVN.EXE /U

и една директория, където копирам програмата (в случая lihva) и стартирам от BAT файла.

За препоръчване е директориите да са към Root директорията, че за DOS програмите пътя трябва да е по кратък.

Ето какво съм направил аз за мое удобство.

Създал съм една директори за DOS програмите и там съм копирал доста файлчета за кирилизация (KVN.EXE, KVD.COM, BDS.COM и други подобни, защото някои DOS програми не могат да се кирилизират с някои от файловете).

За всяка програма създавам в същата директория един BAT файл със следното съдържание

KVN.EXE

cd lihva

NSSILIH.EXE

cd..

KVN.EXE /U

и една директория, където копирам програмата (в случая lihva) и стартирам от BAT файла.

За препоръчване е директориите да са към Root директорията, че за DOS програмите пътя трябва да е по кратък.

<{POST_SNAPBACK}>

Бих искал да вметна само, че например KVN.EXE прави проблеми с ХР, ако се стартира заедно с ОС и е непрекъснато в паметта. Но ако я стартираш от batch файл както ти правиш и след като ДОС програмата завърши работа конзолата се затвори - няма проблеми. :clap:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.