Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Начало на програмирането

Featured Replies

бла бла бла

var bla = BlaFactory.getInstance();

Момче, за такъв код директно те връщам откъдето си тръгнал!

хммм имам си обектче bla от някъде и си работя с него, когато референциите към него станат 0, то престава да съществува щом GB тича следващият път.

Въпросът е дали някога ще станат 0, особено ако не се грижиш освобождаваш системни ресурси и ненужни референции! Когато навлезнеш надълбоко, сам ще видиш, че GC не може да те спаси във всички случаи! Примери бол!

Явно ти не си работил върху друго освен курсови работи!

След повече от десет години в ентерпрайз бизнеса, съм видял и чул толкова неща, че твоите приказки, не ме учудват - ама хич. Лека вечер!

Първо се извинявам ако ставам прекалено нахален, но имам още няколко въпроса и те са.

Какво друго би ми предложил като работа освен програмирането и което естествено да носи добри доходи?

И ако няма друга добра алтернатива можеш ли да ми кажеш кой програмен език е най добре да започна да изучавам и какво др. трябва да уча като изключа математика и EN които са си задължителни.

А само алгоритми ли да уча, на мен не ми се вижда достатъчно?

Най-добре си изтегли Visual C# Express Edition и изтегли тази книжка: http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book/ на Български е и те учи на основите на програмирането, а ако искаш на английски да учиш препоръчвам ти Learning C# 3.0

Какво друго би ми предложил като работа освен програмирането и което естествено да носи добри доходи?

За втори път оставам с впечатлението, че теб най-вече те интересува паричната страна нещата. А това не е добре.

И ако няма друга добра алтернатива можеш ли да ми кажеш кой програмен език е най добре да започна да изучавам и какво др. трябва да уча като изключа математика и EN които са си задължителни.

Най-добре е C !!! Поради ужасно много причини. Работа ще ти върши винаги.

Математиката, до училищния курс, не се занимава с компютърни проблеми. Чак от втори курс в университетите. Така че никаква добра причина няма да почваш от нея! Засега наблягай на уроците в училище. Всеки добър курс по програмиране ще те понаучи на алгоритми и математика, колкото ти трябва. Добре е да използваш тези инструменти, когато вече виждаш необходимостта от тях. В противен случай само бъркаме бозата, а това е вредно.

А само алгоритми ли да уча, на мен не ми се вижда достатъчно?

Въпросът е по-обширен, отколкото ти изглежда.

Препрочети постовете на darkterminal, той знае какво говори. Не чети каквото ти падне, без да си го проверил дали е добро. Много е опасно, когато започваш да не направиш буламач от езици за програмиране, без да можеш да работиш с нито един от тях. Хвани "Практически самоучител C" на Хърбърт Шилдс, примерно. После разгледай за някои по-сложни задачи и методи от учебниците на Магдалина Тодорова. Ако това успееш да го направиш за една година и да си гледаш уроците ще е повече от добро постижение.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Трябва да се наблегне на управление на паметта и указателна аритметика, макар че може да мине и без тях и след това смени Ц-то с Java или C# . А иначе задължително е да учи алгоритми, за да си развива мисленето и да може да реши даден проблем.

Ти си на 15, и идея си нямаш за какво говориш, нещо си чул и не разбрал!

darkterminal

Какво не ти харесва, и фабрика си има и всичко, явно след 10 години в бизнеса си останал на едно място, а именно преди 10 години.

Един обект дори не трябва да се грижи за собственото си създаване, а камоли за собственото си унищожаване, това е целта на това редче код.

Разбираш?

Флага на омразата не се правя че разбирам, просто на мен така са ми казали.

Флага на омразата не се правя че разбирам, просто на мен така са ми казали.

Да това казвам и аз, някой ти е казал и ти повтаряш на изуст, без да разбираш какво казваш, като събереш опит, тогава давай съвети на други!

• Автор

За втори път оставам с впечатлението, че теб най-вече те интересува паричната страна нещата. А това не е добре.

Най-добре е C !!! Поради ужасно много причини. Работа ще ти върши винаги.

Математиката, до училищния курс, не се занимава с компютърни проблеми. Чак от втори курс в университетите. Така че никаква добра причина няма да почваш от нея! Засега наблягай на уроците в училище. Всеки добър курс по програмиране ще те понаучи на алгоритми и математика, колкото ти трябва. Добре е да използваш тези инструменти, когато вече виждаш необходимостта от тях. В противен случай само бъркаме бозата, а това е вредно.

Въпросът е по-обширен, отколкото ти изглежда.

Препрочети постовете на darkterminal, той знае какво говори. Не чети каквото ти падне, без да си го проверил дали е добро. Много е опасно, когато започваш да не направиш буламач от езици за програмиране, без да можеш да работиш с нито един от тях. Хвани "Практически самоучител C" на Хърбърт Шилдс, примерно. После разгледай за някои по-сложни задачи и методи от учебниците на Магдалина Тодорова. Ако това успееш да го направиш за една година и да си гледаш уроците ще е повече от добро постижение.

Ами не мога да отрека, че ме интересува и паричната страна на нещата, но също толкова и ми е интересно макар и да не знам почти нищо, но все пак това го казвам от много скромния ми опит от Visual Basic.

frozener, защо реши, че популярността на C++ намалява? Той е, и си остава, най-мощния език който можеш да намериш. Това че към web програмирането се насочват много хора, и тотално леймърски езици като PHP добиват популярност, не променя това, че за сериозни неща C++, C#, и отчасти Джава си остават най-доброто.

frozener, защо реши, че популярността на C++ намалява? Той е, и си остава, най-мощния език който можеш да намериш.

Това че към web програмирането се насочват много хора, и тотално леймърски езици като PHP добиват популярност, не променя това, че за сериозни неща C++, C#, и отчасти Джава си остават най-доброто.

maxim4o, може би в перник отчасти ....

Защо пък реши за Java че е от части???

може би защото ти не се занимваш с това??

Както казах по рано, престанете да пишете глупости!

И подобни мнениея можете да давате като сте малко по възрастни, не някакви дечица на по 16 да изказват подобни глупави неща! (чули, недочули)

Редактирано от FlagOfHate (преглед на промените)

maxim4o, може би в перник отчасти ....

Защо пък реши за Java че е от части???

може би защото ти не се занимваш с това??

Както казах по рано, престанете да пишете глупости!

И подобни мнениея можете да давате като сте малко по възрастни, не някакви дечица на по 16 да изказват подобни глупави неща! (чули, недочули)

Много си снизходителен към шестнайсетгодишните. Калата наистина е в wannabe етапа, но не и аз. Доста добре разбирам за какво става въпрос. Казвам че Java е "отчасти", защото не ми харесва - нито като език, нито като библиотеки към езика. Изглежда сякаш са го зарязали на къмюнитито. Бавен е, и зле конструиран. За сметка на това върви на сичко от суперкомпютър до тостер.

Хляб има и винаги ще има в програмирането. Математиката ще ти трябва, алгоритмите са задължителни наясно ли си с логиката няма значение на какво ще я напишеш.

Както казах по-горе по-добре почни с C#. Зарежи ги другите не им обръщай внимание нека се бият. Факт е че C# е як език.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Много си снизходителен към шестнайсетгодишните. Калата наистина е в wannabe етапа, но не и аз. Доста добре разбирам за какво става въпрос. Казвам че Java е "отчасти", защото не ми харесва - нито като език, нито като библиотеки към езика. Изглежда сякаш са го зарязали на къмюнитито. Бавен е, и зле конструиран. За сметка на това върви на сичко от суперкомпютър до тостер.

От кога започна да разбираш и от архитектура на системи, та прецени че е зле конструиран ....

Това че ТИ НЕ МОЖЕШ да работиш с него, не означава нищо!

Това че на теб нещо не ти харесва също е без значение!

От кога започна да разбираш и от архитектура на системи, та прецени че е зле конструиран ....

Това че ТИ НЕ МОЖЕШ да работиш с него, не означава нищо!

Това че на теб нещо не ти харесва също е без значение!

От около година, защо? :) И откъде я вадиш тая злоба?

Не мисля че ще ми е проблем да работя с него...Причината, поради която не съм, е че винаги съм намирал по-добри алтернативи. :)

От около година, защо? :tongue2: И откъде я вадиш тая злоба?

Не мисля че ще ми е проблем да работя с него...Причината, поради която не съм, е че винаги съм намирал по-добри алтернативи. ;)

yheaaa :wink12:

не съм злобен, просто не мисля че знаеш за какво говориш.

yheaaa :tongue2:

не съм злобен, просто не мисля че знаеш за какво говориш.

Тогава помисли пак.

Тогава помисли пак.

Нека се изразя отново: Сигурен съм че не знаеш за какво говриш!

Какво не ти харесва, и фабрика си има и всичко, явно след 10 години в бизнеса си останал на едно място, а именно преди 10 години.

1. Не ми хареса, че те е домързяло да си напишеш типа на променливата, а безотговорно си написал var. Предназначението на var е да се използва, когато наистина нямаш представа какъв тип ще ти върне следващата операция - примерно, mash-up в резултат на Linq query или резултата от рефлекшън колове върху дженерик типове или някаква друга временна анонимна, конструкция. В случая с фабриката, ти имаш представа какъв тип използваш, значи var-a, не си е на мястото. Безогледното му използване не на място, говори за много лош стил на програмиране. Този код, в последствие трябва да се чете и поддържа лесно, без да се замисля следващият след теб и без да има грам колебание от какъв тип е променливата.

2. Dependency Injection-а се използва по предназначение, а не за щяло и нещяло. В случая ти нямаш нужда от това, а го използваш само за да покажеш, че знаеш за Factory pattern-а на GOF. Но и това не си прочел внимателно, защото щеше да знаеш рестрикциите и пеналтите, и нямаше да го употребяваш безогледно.

В резултат, ако трябва да ти правя Code Review, този код ще ти го върна със същите коментари, да си го поправиш.

Един обект дори не трябва да се грижи за собственото си създаване, а камоли за собственото си унищожаване, това е целта на това редче код.

Грижата е на всички! За трети път ти казвам, че гарбидж колектора, никога няма да преброи нула референции към обект в определени случаи. Примерно, обект е събскрайбнат да обработва евент, експоузнат от сингълтон. Тъй като сингълтона, както говори името му има живот в продължение на цялото изпълнение на програмата, то обекта, за който говорихме в предишния ред, няма да бъде унищожен от GC докато сингълтона е жив, а именно - докато работи програмката. Представи си сега, че става въпрос за сървър-апликейшън. Кой в този случай, трябва да се грижи според теб, да ънсъбскрайбне обекта, така че използването на хиляди инстанции да не предизвика отвратителен мемори лийк? Подобен род поблеми, може да си докараш и със системни ресурси - хендъли към файлове, дейтабейс кънекшъни и т.н.. Отново програмиста е този, който трябва да се грижи, за навременното им затваряне и освобождаване. Гарбидж колектора е хубава работа, но изисква да се програмира с разбиране...

Разбираш?

За въпросното време, съм се научил да разбирам такива като теб, още от пръв поглед :tongue2:

1. Не ми хареса, че те е домързяло да си напишеш типа на променливата, а безотговорно си написал var. Предназначението на var е да се използва, когато наистина нямаш представа какъв тип ще ти върне следващата операция - примерно, mash-up в резултат на Linq query или резултата от рефлекшън колове върху дженерик типове или някаква друга временна анонимна, конструкция. В случая с фабриката, ти имаш представа какъв тип използваш, значи var-a, не си е на мястото. Безогледното му използване не на място, говори за много лош стил на програмиране. Този код, в последствие трябва да се чете и поддържа лесно, без да се замисля следващият след теб и без да има грам колебание от какъв тип е променливата.

2. Dependency Injection-а се използва по предназначение, а не за щяло и нещяло. В случая ти нямаш нужда от това, а го използваш само за да покажеш, че знаеш за Factory pattern-а на GOF. Но и това не си прочел внимателно, защото щеше да знаеш рестрикциите и пеналтите, и нямаше да го употребяваш безогледно.

В резултат, ако трябва да ти правя Code Review, този код ще ти го върна със същите коментари, да си го поправиш.

Грижата е на всички! За трети път ти казвам, че гарбидж колектора, никога няма да преброи нула референции към обект в определени случаи. Примерно, обект е събскрайбнат да обработва евент, експоузнат от сингълтон. Тъй като сингълтона, както говори името му има живот в продължение на цялото изпълнение на програмата, то обекта, за който говорихме в предишния ред, няма да бъде унищожен от GC докато сингълтона е жив, а именно - докато работи програмката. Представи си сега, че става въпрос за сървър-апликейшън. Кой в този случай, трябва да се грижи според теб, да ънсъбскрайбне обекта, така че използването на хиляди инстанции да не предизвика отвратителен мемори лийк? Подобен род поблеми, може да си докараш и със системни ресурси - хендъли към файлове, дейтабейс кънекшъни и т.н.. Отново програмиста е този, който трябва да се грижи, за навременното им затваряне и освобождаване. Гарбидж колектора е хубава работа, но изисква да се програмира с разбиране...

За въпросното време, съм се научил да разбирам такива като теб, още от пръв поглед ;)

бла бла бла

Всичко много хубаво, но аз точно това правя в момента -> имам Асинхронна WCF услуга с callback функционалност, и на нея се регистрират клиенти, просто съм регистрирал подходящият ивент, и когато клиент прекъсне връзката, изчезва от InvocationList на delegate и от едни други конструкти (оки от тук го махам ръчно) и след като мине GC на клиента или на сървъра ресурсите биват освобождавани. Услугата обслужва няколко стотин клиента едновременно, не съм забелязал проблеми.

Доколкото за var, това беше мързеливо написано редче, да демонстрирам гледната си точка, най вероятно няма да го използвам така в реален проект.

Ти на мен да ми правиш Code Review??? По скоро аз на теб ще ти правя :D.

бла бла бла

Всичко много хубаво, но аз точно това правя в момента -> имам Асинхронна WCF услуга с callback функционалност, и на нея се регистрират клиенти, просто съм регистрирал подходящият ивент, и когато клиент прекъсне връзката, изчезва от InvocationList на delegate и от едни други конструкти (оки от тук го махам ръчно) и след като мине GC на клиента или на сървъра ресурсите биват освобождавани. Услугата обслужва няколко стотин клиента едновременно, не съм забелязал проблеми.

Аха! Значи все някой има грижа, да се коди правилно, да се освобождават референциите и да се затварят системните ресурси. Повече нямам какво да кажа.

Доколкото за var, това беше мързеливо написано редче, да демонстрирам гледната си точка, най вероятно няма да го използвам така в реален проект.

Видях аз гледната ти точка...

Ти на мен да ми правиш Code Review??? По скоро аз на теб ще ти правя :D.

Ще почакаш май ;)

Аха! Значи все някой има грижа, да се коди правилно, да се освобождават референциите и да се затварят системните ресурси. Повече нямам какво да кажа.

Видях аз гледната ти точка...

Ще почакаш май :D

както и да е ....

Нека се изразя отново: Сигурен съм че не знаеш за какво говриш!

Значи брутално бъркаш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.