Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на лаптоп

Featured Replies

Здравейте. Реших да си взема лаптоп, но след доста разглеждане се спрях на 3 модела и не знам кой да избера. Ще помоля за помощ. А моделите са следните: ACER Aspire 5552G AMD Phenom II Quad-Core N950 2.10GHz 2MB L2 кеш 8GB DDR3 1066MHz рам 750GB sata hdd AMD HD 6650M с 1GB DDR3 памет + с моно колонка е, и само с 3xUSB 2.0 ACER Aspire 5742G Intel Core i5 480M 2.66 който си се клоква до 2.93GHz с 3MB L3 кеш 8GB DDR3 1066MHz рам 750GB sata hdd NVIDIA GeForce GT 540M с 1GB DDR3 памет + една колонка и отново само 2.0 USB-та ACER Aspire 5750G Intel Core i5-2410M 2.30GHz с автоматичен клок до 2.90GHz и 3MB L3 кеш 4GB DDR3 1066MHz рам 640GB sata hdd NVIDIA GeForce GT 540M с 1GB DDR3 памет + Dolby сертифицирана вградена аудио система от две стерео колонки; вместо SD/MMC Card Slot има 5-in-1 card reader; и вместо 3хUSB 2.0 има 2х2.0 и един 3.0 Intel водят с HT, L3 кеш, и възможноста да се клокват сами при нужда. Но пък AMD-то е quad-core. Лаптопа ще се ползва главно за работа, но бих искал и да играя нови игри поне на medium details. Това са ми максималните възможности и не мога да отделя пари за i7 или нещо от този род. Предполагам този с AMD cpu-то веднага ще отпадне от битката, но струва ли си да се лиша от 4GB ram, 110GB hdd заради малко по-бърз и по-нов процесор, стерео колонки и един 3.0 usb вход ?

Все пак кажи бюджета какъв е. И какво разбираш под работа- офис приложения, счетоводство, рендиране, фотошоп? За да може да се каже има ли смисъл от 4 ядра или пък по-бърз процесор.

• Автор

Бюджета е 1100 лв и нито лев повече. Офис приложиения, също бих използвал програми за миксиране на музика, допълнително други съвсем леки и поносими за всеки комп програми. Не съм планирал да ползвам програми за рендиране или фотошоп. Това предполагам обезмисля quad-core избора. Интересно ми е при игрите как ще е. Някои ме съветват да съм инвестирал за напред, защото повече приложения и игри ще започнат пълноценно да използват четири ядра. Но до тогава дали този amd ще е на ниво - не мисля. Ще го поръчвам от pcstore.

Ето едно мнение за Aspire с което в голяма степен съм съгласен(с изключение на това за Win 7 x6) и за това бих ти препоръчал HP ProBook 4530s или Lenovo IdeaPad Z570, като Леновото би трябвало да го има и в друг цвят.

За този бюджет игрите е желателно да се избягват. Ето една тема. 1100 лв пак не са достатъчни за гейминг и машинката ще бъде измъчвана. Хубаво е да уточниш какво разбираш за "инвестиция за в бъдеще", защото който и лаптоп да вземеш в момента след около 2 години ще е прилично стар. А и статистиката е красноречива за живота на лаптопите. Та ако за в бъдеще приемем 2 години то двуядреният i5 от второ поколение е напълно достатъчен.

Ако преразмислиш за игрите ето това: HP ProBook 4530s + 39 лв за 2 години гаранция и се получава цена от 1108 лв. Машинката ще е много добра.

Ако поразгледаш бюджета и се отвори още мъничко парички: HP ProBook 4530s.

Предимствата на тези HP са матов екран, здрав корпус, възможност да се ползва вграденото видео в процесора и да се изключва външното такова при малко натоварване, което води до по-дълъг живот на батерията и тн.

• Автор

Не аз говоря за тази инвестиция - така ме посъветваха приятели. Но каква инвестиция, като всеки ден хардуера се обновява, излиза нещо по-ново, по-мощно и.т.н. За мен няма такова нещо като инвестиция за в бъдеще при електрониката. Относно HP - някак си не ме блазнят тези core i3, прекалено слабо изпълнение смятам че са. А 6490 и 525М не са ли чувствително по-назад от 540М (въпреки ddr5 паметта на amd картата) ? Относно игрите - не съм запален геймър, не смятам на подобна машинка да играя последни заглавия със нечовешки изисквания с максимални настройки. А и няма да имам толкова време за игри (студенски живот, ах сладък живот :(). ACER ми изглеждаха като доста стабилна марка, не мислих че могат да имат подобни проблеми. Но ако е желателно бих се насочил към HP/ASUS/Lenovo.

Не аз говоря за тази инвестиция - така ме посъветваха приятели. Но каква инвестиция, като всеки ден хардуера се обновява, излиза нещо по-ново, по-мощно и.т.н. За мен няма такова нещо като инвестиция за в бъдеще при електрониката. Относно HP - някак си не ме блазнят тези core i3, прекалено слабо изпълнение смятам че са. А 6490 и 525М не са ли чувствително по-назад от 540М (въпреки ddr5 паметта на amd картата) ? Относно игрите - не съм запален геймър, не смятам на подобна машинка да играя последни заглавия със нечовешки изисквания с максимални настройки. А и няма да имам толкова време за игри (студенски живот, ах сладък живот :D). ACER ми изглеждаха като доста стабилна марка, не мислих че могат да имат подобни проблеми. Но ако е желателно бих се насочил към HP/ASUS/Lenovo.

Здравей, малко ще се отплесна но за малко :( Живея и уча в Дания, тук всеки студен абсолютно всеки ползва лаптоп, и се оказва че от всички най-зле са Ейсър, най-предпочитани Дел и Асус (става въпрос за цени с рамки :P) иначе от скъпите Дел и Епъл :) хората мразят ЕйчПи и Ейсър, има и доста Тошиба... но като цяло не смятам че са мн добри ... Аз лично от години ползвам Асус(Персоналния ми компютър преди и Лаптопа ми в момента :)) и съм доволен здрави са стабилни са добре работят :) и нещо много важно за дългия живот на лаптопа НЕ греят :)

Относно игрите - не съм запален геймър, не смятам на подобна машинка да играя последни заглавия със нечовешки изисквания с максимални настройки.

Забрави за това за тези пари! Каквото и да вземеш ще е актуално до най-много май- юни другата година и после ще е "пръчка"! Просто лаптопите се развиват бързо, а и това за гейм машини за тези пари е подигравка.

TravelMate 5760G с матов дисплей. То игрите както казват колегите искат лаптоп към 1700лв. минимална цена, но на медиум детайли, или поне колкото е максималната резолюция на екрана на лаптопа, със сигурност ще се подкарват повечето нови игри, тя разделителната му способност не е кой знае каква...
  • Автор

Тези които съм изброил най-горе мога да ги взема за 1100 лв. А между тях и 5760G няма конкуренция (5760 изостава, освен пред amd). Просто "приемлива" за мен машина означава i5 второ поколение процесор и нагоре, nvidia GT540M (не знам кой е AMD еквивалента на тази карта) и нагоре, 4 гиги 1066 мхз рам и 640-750 гиги твърд диск. Оказва се, че само ACER предлагат подобни спецификации за до 1100 лева. Та за да разбера правилно, по темата Acer сте против заради възможно слабо изпълнение при охлаждането и шасито ? Както пишеше във дадената ми за пример тема, всички бюджетни лаптопи имат кофти охлаждане. Според мен това трябва да се отметне като проблем (вие кажете, не съм толкова навътре в нещата) и остава само шасито ? Какво се има в предвид под проблеми със шасито ? Извиване на пластмасовите движещи се части ? Огъване на панела на екрана ?

Тези които съм изброил най-горе мога да ги взема за 1100 лв. А между тях и 5760G няма конкуренция (5760 изостава, освен пред amd). Просто "приемлива" за мен машина означава i5 второ поколение процесор и нагоре, nvidia GT540M (не знам кой е AMD еквивалента на тази карта) и нагоре, 4 гиги 1066 мхз рам и 640-750 гиги твърд диск. Оказва се, че само ACER предлагат подобни спецификации за до 1100 лева. Та за да разбера правилно, по темата Acer сте против заради възможно слабо изпълнение при охлаждането и шасито ? Както пишеше във дадената ми за пример тема, всички бюджетни лаптопи имат кофти охлаждане. Според мен това трябва да се отметне като проблем (вие кажете, не съм толкова навътре в нещата) и остава само шасито ? Какво се има в предвид под проблеми със шасито ? Извиване на пластмасовите движещи се части ? Огъване на панела на екрана ?

Дори и това което изброяваш, плюс изтъркване на боядисаната пластмаса(която е кофти качество сама по себе си) и охлаждането много е важно за всеки компютър а да не говорим за лаптоп...

Редактирано от vladolinko (преглед на промените)

Мобилните карти по-принцип са прилично по-слаби от дискретните карти за настолни компютри, и колко и каква мислите е разликата в честотата на опресняване на кадрите, мислите е между 520 и 540(при резолюцията налична за екрана? Процесора си е именно от нужното поколение....Единственият проблем е предварително инсталираният обем на оперативната памет(ако случайно се окаже че 4ГБ са ви малко, което е твърде странно, като се има предвид за какво описвате че ще бъде използуван), и това че единична плочка и ще работи в сингъл достъп, но това лесно се поправя в бъдеще, когато имате възможност, ще добавите още е една такава плочка. По-слабата видеокарта съответно грее по-малко и по-бавно изтощава батерията, предимствата на матовият дисплей са очевидни.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Мобилните карти по-принцип са прилично по-слаби от дискретните карти за настолни компютри, и колко и каква мислите е разликата в честотата на опресняване на кадрите, мислите е между 520 и 540(при резолюцията налична за екрана? Процесора си е именно от нужното поколение....Единственият проблем е предварително инсталираният обем на оперативната памет(ако случайно се окаже че 4ГБ са ви малко, което е твърде странно, като се има предвид за какво описвате че ще бъде използуван), и това че единична плочка и ще работи в сингъл достъп, но това лесно се поправя в бъдеще, когато имате възможност, ще добавите още е една такава плочка. По-слабата видеокарта съответно грее по-малко и по-бавно изтощава батерията, предимствата на матовият дисплей са очевидни.

ДА! Но признай че гланцовите монитори нощно време се виждат много по-добре :( във времето за филми всъщност :P

ДА! Но признай че гланцовите монитори нощно време се виждат много по-добре :( във времето за филми всъщност :)

Не признавам без бой. Като се има предвид диагонала и от какво разстояние ще се гледа, просто не е от значение евентуалната по-слаба осветеност от подсветката. А ако има някаква нощна лампа, която да се отразява?

Впрочем ще добавя към предишните си постове, че TravelMate серията, както говори името, е предвидена да се пътува с нея и е с малко по-добра изработка и материал от бюджетната версия на серията Aspire, които са предвидени като евтини лаптопи за използуване главно в къщи.

Не признавам без бой. Като се има предвид диагонала и от какво разстояние ще се гледа, просто не е от значение евентуалната по-слаба осветеност от подсветката. А ако има някаква нощна лампа, която да се отразява?

Впрочем ще добавя към предишните си постове, че TravelMate серията, както говори името, е предвидена да се пътува с нея и е с малко по-добра изработка и материал от бюджетната версия на серията Aspire, които са предвидени като евтини лаптопи за използуване главно в къщи.

Е! Предполага се че ще се гледа на тъмно но да прав си ако има нощна лампа нищо няма да се вижда .... :(

• Автор

Дел-а не е лош, като изключим само, че не е sandy bridge и видеото малко куца. Само че както го дават така на снимките панела ми изглежда, че е извит точно при записвачката и имам чувството, че някой път няма да може да се затвори. Само на снимките ли е излязъл така заради ъгъла на снимане или попринцип си е така ? Започвам да се връщам бавно бавно на:

ACER Aspire 5750G

Intel Core i5-2410M 2.30GHz с автоматичен клок до 2.90GHz и 3MB L3 кеш

4GB DDR3 1066MHz рам

640GB sata hdd

NVIDIA GeForce GT 540M с 1GB DDR3 памет

+ Dolby сертифицирана вградена аудио система от две стерео колонки; вместо SD/MMC Card Slot има 5-in-1 card reader; и вместо 3хUSB 2.0 има 2х2.0 и един 3.0

или на TravelMate 5760G с матовия дисплей.

Редактирано от s.7.r.3.l.0.k. (преглед на промените)

не всемай с невидия... тоя бива: DELL Inspiron N5010 15.6” WXGA HD (1366 x 768) LED, Core i5 480M 2.66GHz (2.93 GHz TM, 1066MHz, 3MB ), 4GB DDR3 RAM, 640GB HDD, DVDRW, 1GB ATI Mobility Radeon HD 5650 BT, Wi-Fi a/g/n, Web Cam, 6cl batt, Win 7 Home Premium 64b, HDMI, black код на модела: DI5010HMEZW32HD5GBC6FEB2CI

• Автор

Защо не с невидия :) Повече пекат от AMD картите ? Гледам че nvidia е от 5 до 12% по-бърза, но на доста бенчове кадрите които изкарват са близки. И все пак не е ли една идея по-напред 540М ?

Inspiron се оказаха същите дървета като Аспайърите на Acer, за това и не препоръчвам такъв. Ако е Dell да е Vostro или XPS, но там и цените са малко по-други, така че отпадат като варианти в случая. HP Probook са добри машинки за разлика от евтините Pavilion-и ,G62 и 6хх, които са направо ужасни, Lenovo като цяло са прилични, както и Fujitsu Lifebook, ASUS имат доста добри попадения в класа над 1000лв.(K53) за разлика от евтините K52 дървета. А ако мислиш, че има голяма разлика между мобилните i3 и i5, то си се заблудил доста от някоя реклама или от думите на някой "специалист"

http://ark.intel.com/compare/52220,52224

Ето вижда се, че единствената разлика е едни 200MHz в честотата и технологията Intel Turbo Boost, която присъства в i5 и изключва едното ядро за да може процесора да стигне някакви 2.9GHz, но реално какви са еднонишковите приложения които останаха и се ползват масово?

• Автор

Благодаря на включилите се за съветите и оказаната помощ. Избрах вече какво ще взема. Темата е за заключване. :)

Ами не е зле да споделиш в края на крайщата избора си....ако нямаш нищо против :)

• Автор

Въпреки предупрежденията и опита на някои хора реших да си остана на Acer Aspire. Виж първия ми пост - или втория или третия модел ще взема. Както са казали мъдрите: "Едно си баба знае, едно си баба бае." Ще купя и ще видя как ще се държи.

Като си решил да е Acer, поне да е със Санди бридж - тоест 5750G. Късмет!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.