Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Молба за съвет при избор на 32-37" LED TV

Featured Replies

Момчета, мой приятел напира за нов телевизор и се е спрял на PHILIPS 37PFL5405H. Ще се гледа от около 3-3.5 м, не повече, та затова и няма желание за екран над 37". Имаме и локален доставчик на цифрова телевизия с необявени параметри. Да, вижда се ОК на кинескопен телевизор Toshiba Quadro Bomba, но различията в резолюцията са ясни.

Знам, че е трудно да се дават съвети, защото все пак е редно да се види телевизора в действие, при това не с промоционален сигнал, но питането ми е по-скоро към параметрите на модела, който е посочен:

1. Тия опции за подобряване на картината - HD NATURAL MOTION , "PIXEL PLUS HD" и разни такива до каква степен са реално функциониращи и имат ли действително някакво въздействие върху качеството на картината, а не са само рекламни трикове?

2. По замисъл, телевизорът ще се използва и за възпроизвеждане на филми чрез USB или направо от лаптопа. Въпросният модел поддържа .mkv формат, което му е безспорен плюс, но дали наистина е така, и най-вече, някой ще се сподели ли за евентуален проблем със субтитрите?

3. Има ли опция (практически се убедих, че не при всички е налична) за автоматично преминаване от формат 4:3 към 16:9 според съответния тв канал, за да не се налага да си задава зрителят въпроси що за сплескани мацки гледа...?

Бих приел с благодарност и отговори на незададени по-горе въпроси.

От 3.5м можеш спокойно да гледаш 46".

hlevoust, ще се опитам да ти бъда полезен, доколкото мога.

1. Опциите за картината са нещо уникално полезно, стига да ти се занимава и да можеш да отделиш подобаващо време, докато стигнеш до такава, която те кефи и окото ти може да я възприеме с удовлетворение. И най-важното - да не го напряга.

Аз лично винаги губя по няколко часа, докато направя различните настройки на нов ТВ, като си правя различни профили - дневен, нощен, за филми, за спорт и т.н. Примерно ТВ в спалнята ми е с едни настройки и те са доста по-различни от този в хола. Причината е една - този в спалнята се гледа предимно вечер и нощем и (както си се досетил) нямам нужда да ги гнетя много, за да получа качество.

Другото нещо е факта, че започвайки да настройваш различните компоненти, на 15-тата минута окото вече не прави особена разлика и поради това вариантите са два - или ползваш втори човек, който викаш да поглежда картината, когато си готов и да каже дали е добре. Но аз ползвам другия вариант - ставам и си намирам друго занимание за 10-15 минути да почине малко окото и тогава пускам да си погледна настройките.

Та моя отговор на въпроса си го разбрал - не са само рекламни трикове тези настройки и да, действат върху картината, затова съветвам всеки, който търси качество, да ги ползва.

2. Всеки модел различни проблеми създава при плейване на различни формати и ако някой не си е купил точно същия модел, надали би ти бил полезен с точно инфо.

Бих те посъветвал следното: мяташ 2-3 филма различни формати и с двата вида субтитри на една флашка, отиваш в магазина, вадят ти от кашона ТВ, на който си се спрял и губиш 20-ина минути, за да пробваш на място. Разбира се, ти си питал преди това "консултанта" какви са проблемите със субтитрите и има ли такива, но отговора там почти на 90% е "Ама моля ви се, всичко плейва и всичко е ок с всички формати, няма проблем". Доколко е така всеки знае и няма да коментирам качествата на консултантите.

3. Има такива опции на различни модели, но аз лично винаги си избирам ръчно формата на картината. Фунцията на ТВ принципно за да работи коректно изисква качествен телевизионен сигнал (и не само, но това е най-важното). Когато липсва такъв, на самия ТВ му е трудно да разпознае автоматично формата и респективно да реагира адекватно и да промени картината. От там се получават комичните ситуации и поради това аз не разчитам на тази функция.

И понеже търсиш съвети извън въпросите да ти кажа, че докато гледах няколко линка с характеристиките на този модел, забелязах разлика в цената в порядъка на 100-150 лева надолу. Затова съвета ми е преди да купувате потърсете внимателно и съпоставете цени.

Преди (от около година) да започна да ползвам Самсунг в къщи (за ТВ говоря), предпочитаната марка ми беше Филипс. Точно търсения от теб модел не съм ползвал, но като цяло имам наблюдението, че това, което го пише в характеристиките си го има и няма разминавания. Тоест марката я имам за качествена.

В този диапазон - от 700 до 1000 лева няма да намериш някакви кой знае какви разлики в различните модели, предлагани на пазара. Тук вече идват различните гъдели и измислени плюсове, с които всеки производител се опитва да дръпне потребителите към неговата стока.

Аз ползвам този ТВ SAMSUNG UE-32C6000 от около година и мога да кажа, че е уникален. Всъщност Филипс-а го смених с този. Поразгледай му характеристиките и ги съпостави с тези от твоя избор.

Е, цената, на която тогава го взех беше 1700, но беше последния модел за момента. Сега се нароиха след него и седма и осма серия, но това е друга тема.

Всички въпроси, които те касаят относно Самсунга, мога да ти отговоря без проблем и относно плейване и субтитри и т.н. Той поне ми е под ръка и няма да те излъжа.

Иначе успех :-)

• Автор

Благодаря за отговорите, момци!

Вариантът с 46-те инча е неприемлив, защото съседът (за когото е телевизорът) е измерил с рулетката максимално допустимите габарити на телевизора (нещо от типа "добър ден, продайте ми два пъти по 90 сантима книги за секцията") и габаритите са уточнени - с по-големи размери няма как "да влезе" в секцията. Ама и живот...

Сега за детайлните обяснения от страна на algor - аз не за пръв път ще купувам телевизор за приятел, дори и ще го платя с кредитната си карта онлайн, за да ползвам отстъпката. Но не съм купувал Philips, та затова потърсих съвет. В магазина не е толкова лесно да се вземе еднозначно решение, вече съм си патил от това, за щастие не за телевизор, който аз гледам. Дори ще си призная, че за вкъщи се въздържам все още от покупката на такъв телевизор, защото не е лесно да се свикне на по-некачествена визуално картина. Често продавачите са некомпетентни, нямали възможност да пуснат цифров сигнал (в една от веригите върви промоционален HD и аналогов при нужда!), нямало разклонители (!) и т.н. А като се врътнеш и не купиш нищо, иди следващия път за проби...

Настройвал съм модели на Toshiba и Samsung, макар че с последния бая зор видях преди 20-тина дни. Toshiba-та има автоматично превключване между форматите и го прави достатъчно бързо, но при Samsung-а не намерих тази опция, не че се и старах особено. Самият аз имам някои обосновани от моя си гледна точка резерви към точно тая корейска марка и обикновено се въздържам от покупката на уреди от нея. Допълнителна възможност е форматът да се донагласи (е, и да се дообърка) с възможностите, които предлага приемникът за цифровата телевизия, пък макар и той да може да се избегне при наличието на съответен тунер в телевизора - това е въпрос на възможности на принципа "проба-грешка". Останалото е игра с контраст, цветове, осветеност, наситеност и спокойствие, за да се намери най-приемливото за окото. Но това е, ако е за у дома, където тия настройки мога да ги правя и в 3 ч посред нощ. ако ми скимне. Но, както казах, тв-то не е за мен.

Та затова и потърсих съвет, за да съм подготвен в някаква степен, та хем аз да съм спокоен, че съм дал възможното от себе си, хем и съседът да е доволен.

Ще метна разни формати на 1-2 флашки и ще ги пускаме на място, за да видим дали всичко върви както се очаква, а после ще купуваме онлайн.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Има някаква вероятност някой със същия ТВ да попадне на тази тема и да даде мнение първа ръка, тъй че няма лошо, че си питал. Иначе да ти кажа допреди година и аз имах такова мнение за Самсунга. Вече 14-15 месеца и двата ми ТВ са тази марка и да ти кажа нямам никаква забележка, че даже много ласкави отзиви чувам от разбирачи. Дори и момчето, което се занимава със сателитната ми телевизия като го видя за сефте го поразцъка и след 1 месец си взе същия. А той определено разбира много повече от мен :-) Прав си за съветите и за това как подхожда човек, когато купува за себе си. Внимателно се правят нещата, когато става въпрос за съвет за друг човек. Разбирам те и ти съчувствам даже. Не много, де :-)

Това с MKV от USB не съм сигурен дали ще стане. Трябва да се пробва дали плейърът чете флашки или харддискове форматирани в NTFS. Нещо ми се върти в главата, че Филипс-ите четат файлове до 8 гб. и то определени серии. Което почти изключва блу-рей рипове 1080p, а на телевизор, който е 1080p е препоръчително да се пуска такова съдържание. Задължително го пробвайте с някоя флашка на място в магазина.

• Автор

...Внимателно се правят нещата, когато става въпрос за съвет за друг човек...

Така е, инак за себе си бих подходил по друг начин. Приятеля, за когото купих Toshiba остана доста разочарован, въпреки че му обяснявах няколко дни, че няма как да гледа картина като тая в магазина при липсата на HD сигнал вкъщи. Чертах, рисувах, уж разбра какво му говоря, ама... За филмите от лаптопа няма проблем, защото са обикновено поне 720р, но тв сигналът съвсем не е блестящ, което в някаква степен оправдава нетипичния за мен консерватизъм в тая насока.

Благодаря за отделеното време.

spielberg, и аз имам известни съмнения, които са в основата и на запитването ми, независимо от превюто на телевизора, та затова и пробите с флашката стават особено наложителни. Възпроизвеждането на формата .mkv е доста важно, защото по тоя начин (чрез флашка) ще спести рисковете от разпънати из стаята допълнителни кабелаци, те винаги пречат по някакъв начин.

Ама се сещам за друг въпрос - следва ли да се очакват проблеми при възпроизвеждането на BluRay, да речем, от лаптопа и използването на тв-то само като монитор? Не съм пробвал вариант с такива формати, та затова и не съм съвсем наясно. Не би следвало да се очакват проблеми, защото се надявам лаптопът да поеме цялата "отговорност", но мен не ме е срам да питам.

Ако лаптопът има нужните характеристики и разполага с HDMI изход, не би трябвало да има проблеми. Друг проблем, който може да възникне при възпроизвеждането от флашка на плейъра на телевизора е поддръжката на DTS.

• Автор

Първото не е проблем, но как да установя второто - за поддръжката на DTS?

Изберете такъв филм или клип, който е с DTS звук за теста с флашката. И ще си проличи.По тракерите дават нужната информация.

Много лесно. Само телевизорите на Samsung поддържат DTS през плеъра.

Редактирано от momolord (преглед на промените)

Филипс не поддържат субтитри на кирилица - да го имаш в предвид . И защо пък точно Филипс при такива хубави Samsung :tongue2:

• Автор

Много лесно. Само телевизорите на Samsung поддържат DTS през плеъра.

Eто една много полезна информация!

Филипс не поддържат субтитри на кирилица - да го имаш в предвид...

Още една, благодаря! Тия данни в магазина едва ли щяха да ми ги дадат.

Що се отнася до последния въпрос - за марката, (почти) не мога да отговоря на него.

• Автор

За да приключа темата, изборът на съседа, точно според най-песимистичните ми очаквания се сведе до промоцията "2 в 1" - без проби с флашка и без флашка, само на база пръв поглед върху промоционалния сигнал (по това време аз зяпах една симпатична консултантка в магазина, ама тя не бе на промоция) и при пълно мълчание от моя страна.

Флашката е най малкия проблем. Явно има няква "промоция" да пробутат всички модели HD READY на бодалите. Поне е 32 че в предишната тема бяха напазарували 26 инчов. Между другото не трябваше ли да е LED?

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

А бе кой ти гледа LED ли, HD ли е, какъв е... Важното е, че е евтин, че и с плейър горница. Да са живи и здрави, че да си го коландрят.

За да приключа темата, изборът на съседа, точно според най-песимистичните ми очаквания се сведе до промоцията "2 в 1" - без проби с флашка и без флашка, само на база пръв поглед върху промоционалния сигнал (по това време аз зяпах една симпатична консултантка в магазина, ама тя не бе на промоция) и при пълно мълчание от моя страна.

То и да си беше носил флашка, нямаше да има къде да я ръгне. :devil2: Този модел няма USB вход. SD карта би бил подходящия вариант. Иначе не се е минал много за тези пари. Вярно, че е бюджетен модел, но пък е с IPS Alpha панел на Панасоник, което гарантира добро цветопредаване и по-големи ъгли на виждане. Има си необходимите тунери. Вярно, че е HD Ready, но за този размер няма абсолютно никакво значение.

Няма страшно, в интерес на истината тези Панасоници вадят доста добра картина, може да нямат много екстри, но от към картина се справят добре- нищо, че не е Full HD, пък и нали ще гледат DVD.

• Автор

То и да си беше носил флашка, нямаше да има къде да я ръгне...

В джоба си имах 2 флашки с всичко нужно на тях, но не бях предвидил варианта с промоцията и ниската цена. Идеята бе друга - да се тестват в "полеви условия" поне 2-3 телевизора, да се избере оптималният, да се проверят данните му в мрежата и да се потърсят коментари за него, само дето нищо подобно не се случи. А и като видях, че не се налага да плащам онлайн, почти се врътнах. Не съм виждал как работи тв-то и/или бонуса, защото реших, че имам друга работа. Не се съмнявам в качествата на Панасоник-а, защото си е водещ както и да погледнем...

От казаното сигурно си личи разочарованието ми, но аз съм благодарен на взелите участие в темата, защото научих важни и полезни за други случаи подробности.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.