Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно един стар твърд диск

Featured Replies

Здравейте, на втория компютър ползвам твърд диск Seagate Barracuda 80GB 8mb cache SATA. Няма спор, че дискът е отдавна, но имам един въпрос относно работата му: В програмата HDtune, сектор Health има (0A) Spin Retry Count, който ред е жълт, а Threshold e 97, но въпреки това статуса му е ОК. Притеснява ме тази цифра, тъй като на другият ми хард (WD) Threshold-a му е 0. Някой може ли да ми обясни какво означават тези неща, и има ли за какво да се притеснявам? Ако има да го пенсионирам и да спасявам каквото мога. Няма лоши сектори, но от време на време прищраква много странно (рядко, но се случва). Благодаря за вниманието на читателите :)

Threshold - стойност за лимит на грешките. Когато е висока (като в твоя случай) тя не може да бъде достигната и дискът се поврежда неочаквано, тъй като няма как да бъде предвидена от S.M.A.R.T. Всъщност стойността при теб изобщо не е толкова висока. Но все пак го имай предвид.

• Автор

Един вид може да очаквам, че всеки един момент може да ме остави? Каква е критичната стойност? В смисъл колко точки са опасни, от колко до колко?

Редактирано от Hibernate (преглед на промените)

В HDTune не е ли посочена Value за всеки параметър ? Това са само предвиждания. Дискът може да се скапе много преди или много след достигане на тази стойност.

• Автор

Направо качвам снимка, тъй като почти нищо от нещата изредени в списъка не знам какви са, а каму ли коя стойност колко трябва да е:

Публикувано изображение

Spin Retry Count това е броят пъти, който е завъртял диска преди да заработи на пълни обороти.Следователно понеже диска ти е малко стар и малко трудно работи на макс обороти, но е нормално за стар диск. б.р-При нови дискове това може да е проблем от захранването, но при теб едвали.

Редактирано от ivayloandreev (преглед на промените)

Spin Retry Count е атрибут, който съхранява общия брой опити за развъртане на диска до достигане на пълна експлоатационна скорост (при условие, че първият опит е бил неуспешен). Намаляване на тази стойност е знак за проблеми в механичната подсистема на твърдия диск.

При теб тя почти е достигнала критичната от 97, и затова е оцветена в жълто.

Оказва се обаче, че това е масово срещано, особено при Seagate дискове. Преобладават мненията, че това не е повод за притеснение.

Има и изследване на Google върху 100 000 диска - http://research.google.com/archive/disk_failures.pdf, от което излизало, че на S.M.A.R.T. по-скоро не трябвало да се вярва безрезервно.

Но тъкмо поради тази причина, архивирането на данните е задължително, защото и диск в "цветущо здраве" може да си замине ненадейно.

Spin retry count warning показва натрупаните до момента неуспешни опити за развъртане на диска. За цялата му история като дискче, всички неуспешни опити се броят и това показва този параметър.. Е, освен ако не е ресетната в някой момент от СМАРТ-а по еди-какви си причини. Т.е. не е свързано с последния тест, който всеки от нас е направил. Причини много, в повечето случаи са механични - лагерното тяло, вкоравена повърхност на диска и подобни. Е, понякога и от захранване но доста по-рядко. Основно това са механични проблемчета - нормално е за толкиова малко пари и толкова години работа да сдаде багажа... Не звучи прителски това мое изказване но е така. Лично мнение - направи си копие на всички по-важни неща и не разчитай на този диск. SeaTools Seagate е правилният инструмент за тест на Сийгейт дискове. Но в комбинация с ейчдитюне се получава пълна картинка за статуса на диска. Успех ;) Едит: Кен, тая статистика на Гугъл е доста старичка, аз съм я пускал преди години, по принцип тя сякаш беше главно за влиянието на температурите върху живота на дисковете. По принцип не е харош да се натрупват подобни грешки и препоръката е да не се разчита на този диск повече. То и диска е бая дъртичък де, време му е за пенсия :(

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

• Автор

Ами засега работи перфектно, не съм имал проблеми! Иначе благодаря за информацията на всички ;)

А на мен ми се струва, че всичко е нормално, защото няма начин и трите ми Seagate да показват точно това, което показва HDTune при Hibernate. Разликата е, че при мен не е оцветено в жълто. ПП: При pro версията на HDTune се изписва информация за проблема.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

...и трите ми Seagate да показват точно това...

Специално този параметър при Seagate е винаги с точно тези показатели, дори и при чисто нов диск. Просто не му обръщай внимание.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.