Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да проверя застраховка живот?

Featured Replies

Здравейте! Значи днес разбрах че родителите ми са ми открили застраховка живот .... но сумата която я пише просто незнам дали е вярна? и за това дали ще мога да проверя дали е толкова наистина ? застрахователното дружество е ДЗИ. Благодаря на отзовалите се!!! Ако има начин да проверя през интернет говоря... Тъй като сега не мога да проверя защото още не съм пълнолетен .... ?

Редактирано от djooini (преглед на промените)

Как така "сумата'. Застраховката живот в 95% е със спестовен характер. Надявам се не бъркаш "злополука" със "живот". На самата полица има записана една сума, да речем 50 000 лв. Това е сумата, която ще бъде изплатена при смърт. Застрахователната сума. Премията, парите които се внасят, е тази сума разделена наброят месеци валидност на застраховката. Условно казано, ако застраховката е за 50 000 лв и е за срок от 10 години (10х12=120 месеца) то премията е 50 000/120=416 лв на месец (и нещо в период). Разбира се премията може да се внесе на веднъж, или годишно и по всякакъв друг начин, но е точно толкова, колкото е застрахователната сума. Когато изтече застраховката тази сума от 50 000 се връща на застрахованият със някаква лихва. Според условията е различно, но винаги има минимален гарантиран лихвен процент, а парите, които се дават за застраховката според закона за счетоводството се приспадат от дължимите данъци за съответната година. Или имаше някакъв максимален праг, който се приспадаше. Та, какво точно ви интересува вас?

• Автор

Това е проблема че сумата която я пише ми се струва нереална .... Мм.... незнам как се води точно ... само знам че догодина когато навърша 18 год. ще мога да взема парите.... застраховката е за 18 год. на месец са вкарвани по 1305 лв. ? и ме съмнява след инфлацията смяна на парите толкова пъти парите да не са се смалили ... да са станали по-малко ?

Че тая застраховка от кога е? 1-во, застраховката е за 18 години, не е възможно. Ако не ме лъже паметта деца под 7 години не могат да бъдат застраховани! Което 1-во ще рече, че ако си на 17, едва преди 10 години най-рано е направена застраховката, Преди 10 години ще рече 2001-ва. Парите бяха сменяни 1997-ма година, което ще рече, че смяната на парите не те грее по никакъв начин! Всъщност грешка, за деца под 7 години застраховката не покрива риска "Смърт". Честно казано са ми смътни малко спомените. Кажи: 1. Дата на сключване 2. Период на валидност 3. Застрахователна сума (лимит на отговорност) 4. Месечна премия- 1305 лв.

• Автор

Че тая застраховка от кога е? 1-во, застраховката е за 18 години, не е възможно. Ако не ме лъже паметта деца под 7 години не могат да бъдат застраховани! Което 1-во ще рече, че ако си на 17, едва преди 10 години най-рано е направена застраховката, Преди 10 години ще рече 2001-ва. Парите бяха сменяни 1997-ма година, което ще рече, че смяната на парите не те грее по никакъв начин! Всъщност грешка, за деца под 7 години застраховката не покрива риска "Смърт". Честно казано са ми смътни малко спомените.

Кажи:

1. Дата на сключване

2. Период на валидност

3. Застрахователна сума (лимит на отговорност)

4. Месечна премия- 1305 лв.

========================================================

1. Дата на сключване - - 01.09.1994

2. Период на валидност - - 18 год.

3. Застрахователна сума (лимит на отговорност) - - не пише ...

4. Месечна премия- 1305.84 лв.

Лошо... Има ли анекс за застрахователната премия след деноминацията на лева? Защто в противен случай смятай така: 18 години по 12 месеца по 13 лв = 2808 лв. Естествено ще има и някаква лихва за този период. Реално около 3000 лв се получава. Най-добре е да се отиде на място в DZI life и да се говори с агент на място, който да извади от системата полицата и да направи изчислението. Ти като застрахован трябва да имаш правото да поискаш тази информация на място. Нищо не пречи да се пробва. Ползвана ли е застраховката по някакъв начин през годините?

• Автор

Лошо... Има ли анекс за застрахователната премия след деноминацията на лева? Защто в противен случай смятай така: 18 години по 12 месеца по 13 лв = 2808 лв. Естествено ще има и някаква лихва за този период. Реално около 3000 лв се получава. Най-добре е да се отиде на място в DZI life и да се говори с агент на място, който да извади от системата полицата и да направи изчислението. Ти като застрахован трябва да имаш правото да поискаш тази информация на място. Нищо не пречи да се пробва. Ползвана ли е застраховката по някакъв начин през годините?

Застраховката не е ползвана!!! Тъй като нямам навършени 18 год. ..... ем сега къто съм на 17 год. дали ще ми направят справка ? колко пари са ?

П.с. заащо смяташ по 13 лв.? майка ми и баща ми са вкарвали на година по 1305 лв. на месец идва по 80-85 лв. са внася ли ?

И какво като си под 18 години???? Застраховката е за това. Счупена ръка- обезщетение по силата на застрахователният договор, нужда от операция от апандесит примерно- обезщетение, по дяволите, дори за грип се плаща обезщетение. И това е детска застраховка до навършване на пълнолетие явно, много ясно, че няма да си 18, но това не значи, че не може да се ползва... просто уведомлението до застрахователя трябва да се попълни от родителите ти и те да получат обезщетението, като трябва съгласие пред нотариус от 2-амта родители да се получи обезщетението само от единият... И точно това означава да се ползва застраховката...

• Автор

И какво като си под 18 години???? Застраховката е за това. Счупена ръка- обезщетение по силата на застрахователният договор, нужда от операция от апандесит примерно- обезщетение, по дяволите, дори за грип се плаща обезщетение. И това е детска застраховка до навършване на пълнолетие явно, много ясно, че няма да си 18, но това не значи, че не може да се ползва... просто уведомлението до застрахователя трябва да се попълни от родителите ти и те да получат обезщетението, като трябва съгласие пред нотариус от 2-амта родители да се получи обезщетението само от единият... И точно това означава да се ползва застраховката...

Дали ще работят в почивните дни ? И къде в кърджали може да има DZI LIFE ? има само ДЗИ ? смис защото съм на гости до другата седмица ... за това питам .... пак документа е в мен ?

Не съм и очаквал DZI Life да го има на всякъде. Отиди директно в DZI, най-вероятно работят заедно. просто по българският закон всяко животозастраховащо дружество трябва да е отделно юридическо лице. Реално имат 1 управление, едни началници и бла бла, едно и също са, просто имат различни имена, защото уж са 2 отделни компании. Отиваш и питаш, 100% имат телефоните на агентите по животозастраховането и ще те свържат с някого.

• Автор

Не съм и очаквал DZI Life да го има на всякъде. Отиди директно в DZI, най-вероятно работят заедно. просто по българският закон всяко животозастраховащо дружество трябва да е отделно юридическо лице. Реално имат 1 управление, едни началници и бла бла, едно и също са, просто имат различни имена, защото уж са 2 отделни компании. Отиваш и питаш, 100% имат телефоните на агентите по животозастраховането и ще те свържат с някого.

Ахам благодаря ти много! вече във понеделник ще проверим! само не разбрах предишния коментар защо смяташ по 13 лв. ?? а не по 1305 лв ?

Защото 94-та година 1 лев в бил 100 лв. после режат нулите, деноминация на лева и тогавашните 1305 лв стават 13,50 сегашни пари. За това така ги смятам.

През 1994 година 1 долар бе равен на 65 лева ! Сам калкулирай какво и как е плащано. Вероятно сумата по тази "Детска застраховка" е 5000 сегашни лева.

Всъщност... Не е така... Много хора се разочероваха от животозастраховането, защото поради деноминирането на лева тея застраховки станаха просто хартийки... Голяма част от стойността се загуби, но се надявам, че предвид от 97-ма има много време натрупаните лихви да оправят нещата. Макар последните 2-3 години да с ниска доходност. Но 5000 по смърно не може да е, аз давам 3000 лв.

• Автор

Защото 94-та година 1 лев в бил 100 лв. после режат нулите, деноминация на лева и тогавашните 1305 лв стават 13,50 сегашни пари. За това така ги смятам.

Дали утре ще работят ...??? е не трябва ли сумата която я пише да се изплати ?

Утре е неработен ден. Сумата, която пише, трябва да се изплати, но сумата е деноминирана. Демек, премахнати са 2-та последни знака. Самата парична единица на Република България е променена. Преди се е означава BGL- Български лев, а сега е BGN- Нов български лев... Всяка една сделка, каквато и да е била със закон е променена по новите пари. Демек тези записани 1305 на месец автоматично са станали 13,05 лв.

• Автор

Утре е неработен ден. Сумата, която пише, трябва да се изплати, но сумата е деноминирана. Демек, премахнати са 2-та последни знака. Самата парична единица на Република България е променена. Преди се е означава BGL- Български лев, а сега е BGN- Нов български лев... Всяка една сделка, каквато и да е била със закон е променена по новите пари. Демек тези записани 1305 на месец автоматично са станали 13,05 лв.

Значи във понеделник .... но родителите ми твърдо твърдят че трябвало да се изплати написаната сума ... ОПА извинявам се ..... на месец са вкарвани по 945 лв.!!! Ивинявам се!!! и сега незнам какво да правя ... ???

Така, отива се директно при агента на застрахователното дружество и се пита на място. Аз ти казвам, всяко записано в договора трябва да се махнат 2 знака от зад, НО то не значи, че не може да се променят вноските. Принципно се прави с 1 анекс и се променя, на практика за всяка вноска можеш да си договаряш какъв размер да ти е. Ако са внасяни по 945 НОВИ български лева ще има да се вземе много от тази застраховка, но абсолютно категорично, записаната сума, щом е от 94-та е във старите пари и те са сменени, няма как да се изплати написаното там число, защото със закон за деноминацията на лева е упоменато, че всички вземания се преизчисляват според новият валутен стандарт! Защото иначе трябва да вземеш 100 пъти повече от колкото си дал! Още нещо: В закона е упоменато зад 1 български лев какво количество злато стои. Тези пари не са сменени туку така, а е имало много изчислявания, реално 1 нов лев е равен на 100 стари лева и се смята по тази формула!

• Автор

Така, отива се директно при агента на застрахователното дружество и се пита на място. Аз ти казвам, всяко записано в договора трябва да се махнат 2 знака от зад, НО то не значи, че не може да се променят вноските. Принципно се прави с 1 анекс и се променя, на практика за всяка вноска можеш да си договаряш какъв размер да ти е. Ако са внасяни по 945 НОВИ български лева ще има да се вземе много от тази застраховка, но абсолютно категорично, записаната сума, щом е от 94-та е във старите пари и те са сменени, няма как да се изплати написаното там число, защото със закон за деноминацията на лева е упоменато, че всички вземания се преизчисляват според новият валутен стандарт! Защото иначе трябва да вземеш 100 пъти повече от колкото си дал!

Още нещо: В закона е упоменато зад 1 български лев какво количество злато стои. Тези пари не са сменени туку така, а е имало много изчислявания, реално 1 нов лев е равен на 100 стари лева и се смята по тази формула!

До сега гледах документа и не намерих нещо от рода на ако се сменят парите се намаля "застраховка живот" ....?

Ама ти не схващаш. Дали ще си внасял тогава 1305 лв или сега 13,05 лв е реално едно и също. Нз как да го кажа по - просто. Това е както 1 Евро = 1,95584 Лева. Или още по-просто казано 1 Евро и 2 лв имат една и съща стойност, същото е и тогава, само дето сравнвнивто е м/у лев и лев, за това не могат да ти изплатят това, което е записано тогава, защото просто не може... Не се намалят парите, намаля се сумата като число, но стойността остава...

• Автор

Ахам. ... значи г/д ще зема към 2000 хилки ....

Ама ти не схващаш. Дали ще си внасял тогава 1305 лв или сега 13,05 лв е реално едно и също. Нз как да го кажа по - просто. Това е както 1 Евро = 1,95584 Лева. Или още по-просто казано 1 Евро и 2 лв имат една и съща стойност, същото е и тогава, само дето сравнвнивто е м/у лев и лев, за това не могат да ти изплатят това, което е записано тогава, защото просто не може...

Не се намалят парите, намаля се сумата като число, но стойността остава...

Разбрахте но не мога да повярвам .... оффф :@:@:@:@ ..... е то значи г/д ще взема към 2 хилки ... даже и ако не по-малко @:

П.с. значи онлайн не може да се провери ?

Не съм запознат със системата на ДЗИ, но за да се провери нещо такова он-лайн трябва да имаш някакво потребителско име и парола за да се влезне в системата им, а ако имаше ти, нямаше да питаш дали може. Защо да не можеш да го повярваш. Скоро (до няколко години) ни предстои да се смени пак валутата ни, този път с Евро. Тогава по най-простата формула всичко ще бъде разделено на две, Това, което струва днес 10 лв ще ни струва утре 5 Евро. Разбираш, нали? Същото е било и тогава, едната валута- стар лев е заменена с друга валута, нов лев по курс 1 към 100. Това са две различни валути! Нищо, че имат горе долу едно и също име. Както има Американски долар, Канадски долар, Австралийски долар. Все са долари, но са с различна стойност. Паричната единица е част от суверенитета на всяка страна и се определя със закон. В даденият момент държавата е променила своята валута, избрала е друга и е подменила всички пари в обръщение със закон, засягащ всички сделки, дори твоята. Не е виновен застрахователя за създалата се ситуация. И отново по този пример със смяната на лева с евро. Ако застраховката беше сключена малко преди това и всичко е записано във левове, после какво, като изтече ще си искаш всичко в тези записани левове? Нищо, че вече ги няма и можеш само да си ги налепиш като тапети, защото и никой няма да ти ги вземе? Не, ще си искаш във Евро, защото това е вече новата парична единица, а тя НЕ Е равна на старата такава! За това всяка парична единица си има своят курс, своята стойност и БНБ всеки ден оповестява официалният курс. Както казах, лев към евро е фиксиран курс и е винаги 1 Евро = 1,95583 лв. И за това 1 долар е около 1,40 лв. Защото 1 единица от дадена валута НЕ Е равна на 1 единица от друга валута. А старият и новият български лев са две различни парични единици, различни валути, за това те си имат своя курс на размяна и в случея 1 нов лев = 100 стари лева. Просто очевидно си нямаш никаква идея от икономика, но не са те прецакали, просто такова е положението и това е напълно нормално, законно и така трябва да бъде! А че си ощетен, ощетен си, но по други показатели от рода на инфлация и други икономически явления, но не и в частност от деноминацията на лева!

• Автор

Не съм запознат със системата на ДЗИ, но за да се провери нещо такова он-лайн трябва да имаш някакво потребителско име и парола за да се влезне в системата им, а ако имаше ти, нямаше да питаш дали може.

Защо да не можеш да го повярваш. Скоро (до няколко години) ни предстои да се смени пак валутата ни, този път с Евро. Тогава по най-простата формула всичко ще бъде разделено на две, Това, което струва днес 10 лв ще ни струва утре 5 Евро. Разбираш, нали? Същото е било и тогава, едната валута- стар лев е заменена с друга валута, нов лев по курс 1 към 100. Това са две различни валути! Нищо, че имат горе долу едно и също име. Както има Американски долар, Канадски долар, Австралийски долар. Все са долари, но са с различна стойност.

Паричната единица е част от суверенитета на всяка страна и се определя със закон. В даденият момент държавата е променила своята валута, избрала е друга и е подменила всички пари в обръщение със закон, засягащ всички сделки, дори твоята. Не е виновен застрахователя за създалата се ситуация. И отново по този пример със смяната на лева с евро. Ако застраховката беше сключена малко преди това и всичко е записано във левове, после какво, като изтече ще си искаш всичко в тези записани левове? Нищо, че вече ги няма и можеш само да си ги налепиш като тапети, защото и никой няма да ти ги вземе? Не, ще си искаш във Евро, защото това е вече новата парична единица, а тя НЕ Е равна на старата такава!

За това всяка парична единица си има своят курс, своята стойност и БНБ всеки ден оповестява официалният курс. Както казах, лев към евро е фиксиран курс и е винаги 1 Евро = 1,95583 лв. И за това 1 долар е около 1,40 лв. Защото 1 единица от дадена валута НЕ Е равна на 1 единица от друга валута. А старият и новият български лев са две различни парични единици, различни валути, за това те си имат своя курс на размяна и в случея 1 нов лев = 100 стари лева. Просто очевидно си нямаш никаква идея от икономика, но не са те прецакали, просто такова е положението и това е напълно нормално, законно и така трябва да бъде! А че си ощетен, ощетен си, но по други показатели от рода на инфлация и други икономически явления, но не и в частност от деноминацията на лева!

П.с. Майка ми вика че това е било застраховка живот .... и трябва ло да се изплати сичко ...

Ама те ще го изплатят, просто по новият курс. Нз как да го кажа по-просто: когато отидеш в банката или в чейндж бюрото да си смениш доларите, изкарани лятото на студентската бригада, нали не ти ги дават 1 към едно? Като им занесеш 1000 долара не ти дават 1000 лв, нали? Дават ти 1000/1,4 = 714,28 лв., нали? Е същото е и тука, когато е правена застраховката е с друга валута. Ако искаш валутите ги наричай череши и ягоди, това са различни ВАЛУТИ, както са различни лева и долар, евро и йена, лира и рубла... И съответно ще бъде изплатена, но по съответният курс, определен със закон от Република България! Още нещо, това важи за всички вноски ПРЕДИ смяната на парите, след смяната каквото е внасяно си остава така, защото е вече в СЪЩАТА ВАЛУТА!

• Автор

Ама те ще го изплатят, просто по новият курс.

Нз как да го кажа по-просто: когато отидеш в банката или в чейндж бюрото да си смениш доларите, изкарани лятото на студентската бригада, нали не ти ги дават 1 към едно? Като им занесеш 1000 долара не ти дават 1000 лв, нали? Дават ти 1000/1,4 = 714,28 лв., нали? Е същото е и тука, когато е правена застраховката е с друга валута. Ако искаш валутите ги наричай череши и ягоди, това са различни ВАЛУТИ, както са различни лева и долар, евро и йена, лира и рубла... И съответно ще бъде изплатена, но по съответният курс, определен със закон от Република България!

Още нещо, това важи за всички вноски ПРЕДИ смяната на парите, след смяната каквото е внасяно си остава така, защото е вече в СЪЩАТА ВАЛУТА!

Ахам ... ем тогава г/д на 20 350 лв. тогавашни сега колко г/д излизат ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.