Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Топлоизолация на тухлен апартамент- има ли смисъл?

Featured Replies

Здравейте добри хора! Имам планове да слагам 6 см. неопор на тухлен блок , на който блок стената е 30 см та има ли смисъл ? Ще стане ли по-топло в стаята през зимата и по-хладно през лятото както рекламират големите фирми за топлоизолация? Стаята ,която евентуално ще санирам е със северно изложение. От приятели разбрах ,че за панелен блок има ефект от около + 4 -5 градуса .Това според мен е нормално защото панеленият блок е с по-тънка стена.Как обаче стоят нещата с тухлените блокове? Много ще съм благодарен ,ако някой който живее в тухлен блок или къща и си е правил саниране да сподели мнение.

Редактирано от gogo19 (преглед на промените)

Ако блокът е строен с единични тухли би имало някакъв смисъл, но ако е строен с четворки няма смисъл. Кухината в самата тухла съдържа въздух, а въздухът е един от най-добрите изолатори.

• Автор

Ако блокът е строен с единични тухли би имало някакъв смисъл, но ако е строен с четворки няма смисъл. Кухината в самата тухла съдържа въздух, а въздухът е един от най-добрите изолатори.

С тухли четворки е и то две една пред друга

Винаги има смисъл. Може да не се постигне желания ефект на 100%, но поне ще стане малко топло през зимата.

Нещо такова ли трябва да стане http://www.google.bg...1t:429,r:6,s:14

Дано да си прав,че има смисъл,иначе да нещо такова би трябвало да стане ,но не се знае майсторите дали ще го догодят хах.

Вярвай ми,има ефект от изолацията, особено ако стените са със северно изложение (собствен опит).

Така е особено ако минава между тухлите, благодарение на "майсторлъка" на строителите навремето когато са го градили и евентуално на зидаро-мазачите, погрижили се за перфектната като красота мазилка с минимални изолационни свойства. Разбира се спокойно тези параметри биха могли и да са добри, а да духа покрай стара дефектирала вече дограма или покрай нова зле поставена, кой знае. На запад има фирми занимаващи се изполвайки термографски камери, да откриват къде са нарушени термо-изолацинните свойства на сгради и откъде "изтича" ценната топлина...Може би има такава фирма или дори няколко и в България...

Термография на жилищни сгради потърсени с Гугъл, наистина има няколко фирми занимаващи се с такива услуги у нас...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Винаги има ефект , но този ефект може да го каже само човек който е запознат с тази материя ! Не трябва да се слагат на око такава изолация ! Просто по търси човек който ще ти го сметне и ще ти кажа от каква точно изолация имаш нужда !

Не мисля,че има нужда от повече от 4 см неопор при тухлен блок. Разлика от 2 см,ще ти спести около 3лв/м2. Разбира се,колкото повече,толкова повече,но просто няма смисъл от излишни разходи.

• Автор

Така е особено ако минава между тухлите, благодарение на "майсторлъка" на строителите навремето когато са го градили и евентуално на зидаро-мазачите, погрижили се за перфектната като красота мазилка с минимални изолационни свойства. Разбира се спокойно тези параметри биха могли и да са добри, а да духа покрай стара дефектирала вече дограма или покрай нова зле поставена, кой знае. На запад има фирми занимаващи се изполвайки термографски камери, да откриват къде са нарушени термо-изолацинните свойства на сгради и откъде "изтича" ценната топлина...Може би има такава фирма или дори няколко и в България...

Термография на жилищни сгради потърсени с Гугъл, наистина има няколко фирми занимаващи се с такива услуги у нас...

Я колко готино са го измислили! Поне ти казват към къде да си насочиш вниманието а не да си купуваш нещо ,което може би няма да свърши работата ,за която си го купил.Харесва ми ,че в Америка идват все истински специалисти когато ти трябват ,а не псевдо ,които нито имат познания ,а камо ли нужната специфична техника

Вярвай ми,има ефект от изолацията, особено ако стените са със северно изложение (собствен опит).

Благодаря ти за мнението.

Не мисля,че има нужда от повече от 4 см неопор при тухлен блок. Разлика от 2 см,ще ти спести около 3лв/м2.

Разбира се,колкото повече,толкова повече,но просто няма смисъл от излишни разходи.

Нали знаеш прикаската евтиното винаги излиза по-скъпо накрая та предпочитам с по-голяма дебелина да слагам ако слагам де.

Факт е, че всички нови жилищни кооперации за изградени от тухли и задължително им се слага изолация и то по изискване на Европейския съюз.

Гого най-добре не взимай съвети от пишман-майстори , а се консултирай с хора които с това изкарват хляба и ще ти покажат с цифри колко см трябва да е дебелината на изолацията ;) Това на базата на опита на пишман-майстори си е 100% набутване :)

май няма смисъл но пък новата дограма е от много голямо значение

За такива сериозни тухлени стени практически няма да има смисъл /повишаване на температурата в стаите/ с този материал /EPS с графитни частици/.Правили са ми и външни и вътрешни изолации и на северни и на южни стени. Ако северната стая е голяма и с голям прозорец си изисква доста сериозно отопление и голям разход. От друга страна ако стената е от "съвременните" гръцки тухли 4-ки - задължително ще се наложи да изолирате, но с 4-5см стиропор EPS с по-висока плътност - може и сам да си го подберете - ясно си личи кой е по-плътен, като стиснете един лист. Изработката и цялостната система също е доста важна. От практиката ми мога да кажа, че CM-11 е един универсален и качествен продукт за лепене и шпакловане, лепилата на Девня цимент също не са лоши.Дюбелите, мрежата и тяхното поставяне също е важно, както и крайното покритие - препоръчвам и най-тънката мазилка пред фасадната боя. Ако предвиждате някакъв общ или частичен ремонт /на целия апартамент или на някои от стаите/ помислете за евентуална изолация от порядъка на 3-4см. от вътрешната страна на външните стени. Както по-горе са казали много голямо значение има дограмата и стъклопакета - там вече бихте могли да постигнете един значителен ефект, но имайте предвид, че в зависимост от отоплението и проветряването е твърде вероятно да имате и конденз по прозорците.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

• Автор

За такива сериозни тухлени стени практически няма да има смисъл /повишаване на температурата в стаите/ с този материал /EPS с графитни частици/.Правили са ми и външни и вътрешни изолации и на северни и на южни стени. Ако северната стая е голяма и с голям прозорец си изисква доста сериозно отопление и голям разход.

От друга страна ако стената е от "съвременните" гръцки тухли 4-ки - задължително ще се наложи да изолирате, но с 4-5см стиропор EPS с по-висока плътност - може и сам да си го подберете - ясно си личи кой е по-плътен, като стиснете един лист. Изработката и цялостната система също е доста важна. От практиката ми мога да кажа, че CM-11 е един универсален и качествен продукт за лепене и шпакловане, лепилата на Девня цимент също не са лоши.Дюбелите, мрежата и тяхното поставяне също е важно, както и крайното покритие - препоръчвам и най-тънката мазилка пред фасадната боя.

Ако предвиждате някакъв общ или частичен ремонт /на целия апартамент или на някои от стаите/ помислете за евентуална изолация от порядъка на 3-4см. от вътрешната страна на външните стени. Както по-горе са казали много голямо значение има дограмата и стъклопакета - там вече бихте могли да постигнете един значителен ефект, но имайте предвид, че в зависимост от отоплението и проветряването е твърде вероятно да имате и конденз по прозорците.

Благодаря ти много за мнението .

Благодаря на всички ,които се включиха в дискусията .благодарение на вас получих добри съвети

• Автор

Е хора да обобщим за бъдещите читатели на тази тема с същи те намерения ,както мен да санират апартамента си.Днес врътнах така да се каже хронологията на темата и като цяло казвате ,че има ефект,но до сега никой не каза дали е имал наблюдения с колко се е повишила температурата - 2-3 градуса ,а може би 0,0000000001 :) ,та смятам ,че на всички бъдещи читатели на тази тема,пък и мен ще им е полезно да знаят ,до колко си струва да се влагат 300-400лв. за тази работа. Мерси!

Е хора да обобщим за бъдещите читатели на тази тема с същи те намерения ,както мен да санират апартамента си.Днес врътнах така да се каже хронологията на темата и като цяло казвате ,че има ефект,но до сега никой не каза дали е имал наблюдения с колко се е повишила температурата - 2-3 градуса ,а може би 0,0000000001 :shock11: ,та сматам ,че на всички бъдещи читатели на тази тема,пък и мен ще им е полезно да знаят ,до колко си стува да се влагат 300-400лв. за тази работа.

Мерси!

Факторите са доста,за да се даде точен отговор. При всички положения има ефект и то не малък.

Но няма как да се определи точно с какви градуси е той.

Местоположение,надморска височина/град,село/,вид строителство,качество на материалите и изпълнението,външни стени,начин на отопление при съседи отгоре и отдолу......все фактори от които зависи ефекта на положената изолация.

• Автор

Факторите са доста,за да се даде точен отговор. При всички положения има ефект и то не малък.

Но няма как да се определи точно с какви градуси е той.

Местоположение,надморска височина/град,село/,вид строителство,качество на материалите и изпълнението,външни стени,начин на отопление при съседи отгоре и отдолу......все фактори от които зависи ефекта на положената изолация.

Благодаря ти за отговора!Като се замисля си много прав,че има много фактори ,които определят топлинните загуби в стаята.

Ами аз да ти кажа как усетих ефекта.Кухнята и едната от спалните са със северно изложение.Отоплението на стаите е с печка на твърдо гориво за кухнята, и климатик за спалнята.Преди да сложа изолацията, в кухнята по цел ден гореше печката, а климатика го изключвах чак април месец.С поставянето на изолация нещата се промениха.Сега и едно дърво да сложа на печката веднага се усеща топлината, а климатика работи на по-ниски градуси, и когато е по-топло навън, го изключвам.

• Автор

Ами аз да ти кажа как усетих ефекта.Кухнята и едната от спалните са със северно изложение.Отоплението на стаите е с печка на твърдо гориво за кухнята, и климатик за спалнята.Преди да сложа изолацията, в кухнята по цел ден гореше печката, а климатика го изключвах чак април месец.С поставянето на изолация нещата се промениха.Сега и едно дърво да сложа на печката веднага се усеща топлината, а климатика работи на по-ниски градуси, и когато е по-топло навън, го изключвам.

Благодаря ти за отговора! Ето такова доказателство търсих.Аз за това ви разпитвам всички доста подробно защото има много хора ,които си купуват нещо по реклама и си викат,че е както на рекламата без да е така (нямат лични убеждения ,а разчитат на вношенията от рекламата и ги предават на другите като достоверна информация),затова понякога се налага повечко да разпиташ събеседникът си та да разбереш лъже ли в твърденията си ,каквито и да са те.

Още веднъж благодаря!

• 1 година по-късно...

Определено има смисъл, защото винаги имаш загуби, независимо какви са тухлите.

не съм много наясно.има някаква изолация,как се казва не зная.финландска,шведска,скандинавска ли?!представлява следното:външно изглежда като наредени,хоризонтално пластмасови дъски,под които има минерална вата или нещо подобно.изолацията е сложена с цел-да не замръзват тръбите за  водата  през  зимата,тъй като къщата е селска и се обитава само през уикендите.държи 7-8 гр. без отопление вътре,при минус 25 вън.

• 2 седмици по-късно...

По твойте думи това е нормална минерална вата, с пвц панели за фасада. Може и без тях, но трябва да се слага мрежа, прави се шпакловка и след това някаква мазилка. Поне аз така ги разбирам нещата. 

Редактирано от kalina_mladenova (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

По твойте думи това е нормална минерална вата, с пвц панели за фасада. Може и без тях, но трябва да се слага мрежа, прави се шпакловка и след това някаква мазилка. Поне аз така ги разбирам нещата. 

Напълно си прав!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.