Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Дзифт" (2008)

Featured Replies

Дзифт (2008) / Zift

Публикувано изображение

IMDb 8.1/10 (54 votes)

Премиера в България: 26.09.2008

Световна премиера: 26.09.2008

Жанр: Драма, Трилър

Държава: България

Година: 2008

Времетраене: 100 минути

Сценарист: Владислав Тодоров

Режисьор: Явор Гърдев

В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич

Сюжет: "Дзифт" представлява жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Филмът реализира атракционно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност по жанровите закони на черния филм. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят - светът на социалистическа София.

Влязъл в затвора непосредствено преди девети септември 1944, Молеца е излежал присъда за убийство без да е убиецът. С излизането му на свобода, още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето. Молеца се измъква от абсурдни ситуации и смъртоносни капани, заложени от униформени копои на вездесъщата тоталитарна държава. В търсене на истината за миналото си той се сблъсква с паноптикум от гротескни типове, населяващи асфалтовата джунгла на града.

Трескавият бяг на Молеца очертава картата на една ретро София – крайни квартали, централната банята, Каналът, поликлиниката, черквата, кръчмата, Мавзолеят, нощният бар, гробището. Тази фатално задъхана нощ е наситена с резки обрати и перипетии, халюциниране, биографични скокове в предкомунистическото минало, сантиментални срещи с някогашната любима, предателства, мирогледни сривове и разобличения. Краят идва с настъпването на новия ден във фургона на гробарите, където тайните излизат наяве.

Публикувано изображение

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Дзифт

Публикувано изображение

Просто трябва да се гледа, не мога да го опиша! Евала на Явор Гърдев!

Редактирано от iveta7
Добавено заглавие (преглед на промените)

Публикувано изображение

Просто трябва да се гледа, не мога да го опиша! Евала на Явор Гърдев!

Чела съм книгата, но наистина нямам търпение да видя и филма! :)

• 3 месеца по-късно...

Дзифт

Публикувано изображение

Добрата новина е, че на фона на повечето български филми за последните няколко години този изпъква. Книгата много ми допадна, филма не толкова. Двама добри актьора чудо не правят. Но пък от чисто визуален апскет определено си има класа - уцелиха 10-така с черно-бялата визия. Този филм показва две неща - че можем да правим кино и че още боб имаме да ядем, докато се научим как да го правим.

Но си заслужава. Просто можеха и по-добре да се справят. Но поздравления все пак - не са много съвременните български ленти, които стават за нещо. Аз след "Мила от Марс" бях решила, че много ми дойде, но "Дзифт" хвърли светлия лъч на надеждата за българското кино...

Снощи му дойде редът и на този филм, обикновено изчаквам появата на по-качествени версии, та затова и не бързам с новите филми.

Мисля, че AciDBurn е дала сравнително точна оценка за филма (книгата не съм чел и не мога да правя съпоставки) - хареса ми, поне повече от останалите наши филми, които гледах напоследък.

Не знам дали с черно-белите снимки е търсен някакъв аналог със "Списъкът на Шиндлер", дано не е така, защото всяко сравнение би било несериозно, но определено "Дзифт" има място в закъсалото ни родно кино.

Съмнявам се дали има наш "филм от годините на прехода", както ги наричат напоследък, в който да няма откровено грозни сексуални сцени, лишени от всякакъв романтизъм, което е симптоматично и е огледало на обществото ни.

И е жалко, че и "Дзифт" завършва мрачно и някак безнадеждно.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

На мен точно "Дзифт" не ми допадна хич.. Гледах го преди 2 месеца на фестивала във Варна за българско кино..до мен бяха актьорите.. залата беше претъпкана, нямаше места за хората.. Но всички го изгледаха. Може би 2/3 от залата го хареса. За мен беше просто един брутален филм. И съжалявам, че го гледах...

• 2 години по-късно...

Явор Гърдев бе един от малкото режисьори уважил с присъствието си варненската публика. В зала "Европа" където се прожектираха безплатно филми по време на "Златна роза" той дойде. Той сподели, че въпроса, на който сега очаква отговор е: Дали филмът му ще издържи проверката на времето?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.