Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Зареждане на акумУлатор

Featured Replies

Здравейте.

Зареждам в момента акумУлатора и се чудя дали вече не е време да го изключа. Зарежда се вече почти 5 часа и се чува сякаш отвътре кипи а на пипане е топъл. В началото като го включих не се чуваше. АкумУлатора няма капачки и отвсякЪде е затворен.

Прочетох че трябва да се зарежда 10-12 часа обаче щом кипи се чудя дали да не го изключа вече.

Моля някой който не е бос по темата колкото мене да даде съвет.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

С какво зарядно го зареждаш? Има си параметри, които трябва да се спазват. Изключи зарядното понеже акумулатора ще гръмне.

• Автор

Вече го изключих. Не знам за зарядното. Съседа ми го даде и каза че някакъв познат му го направил. Има на него някаква скала от 1А до 10А. Докато се зареждаше все стоеше на 5А. Май няма да зареждам повече ще го пробвам утре сутрин на студено. Като поразгрее времето около обяд си палеше иначе.

Нормално е да бълбука/кипи и да е топъл. хубаво е да се досипва електролит да не са сухи клетките (ако е обслужваем) иначе няма кой знае какъв ефект. Не му пречи и да стои повечко време на токоизправителя.

• Автор

Нормално е да бълбука/кипи и да е топъл. хубаво е да се досипва електролит да не са сухи клетките (ако е обслужваем) иначе няма кой знае какъв ефект. Не му пречи и да стои повечко време на токоизправителя.

Изключих го вече. Ако не пали тогава може пак да го включа ако не му пречи да бълбука обаче колегата по горе казва че така може да гръмне. Миналата зима като ми се наложи веднъж да го зареждам беше с друго зариадно и тогава май не се чуваше кипене или нещо такова.

Прочетох някъде че акумолатор се зарежда докато течноста почне да кипи или бълбука. Може ли просто да се е заредил.

Редактирано от kozeeeeel (преглед на промените)

Акумулаторът е около 45-55Ah. Зареждал се е с ток 5А около 5 часа. Тези 10-12 часа ги пишат за напълно разреден акумулатор. А и не е много хубаво да кипи дълго време електролита. предполагам ще има енергия за едно запалване на двигателя поне.

Държал си го твърде кратко, нищо му няма като кипи. Той всъщност не кипи, отделя се някакъв газ, твърде слаб съм по химията, но не бива да се плашиш от "кипенето". Препоръчва се само да не го зареждаш тъй, както е на колата, а да се свали и отдели, защото има фатални случаи от внезапни повреди в зарядното устройство.

Предишния си акумулатор зареждах веднъж годишно, обикновено по това време. Собствено зарядно, фабрично, руско, на 2А, зареждаше се по около 24 часа. При нужда доливах, бях много съвестен при поддръжката му и го преглеждах веднъж седмично да не е на сухо. И така 7 години, през миналата пролет продадох колата с него, но купувачът (съсед ми е) още го ползва - нищо и никакъв, монтански. по-предишните - по същия начин.

Сега съм със сух, та не ми се налага да правя нищо по него. А и пали от раз, ако и да е на дизел.

И при никакъв случай не зяпай в акумулатора надвесен директно над него!

щом си го зареждал 5 часа с 5 ампера и е взел да бълбука значи е за боклука. 5*5=25 Ah

първо токът е малък за бълбукане (освен ако зарежда с по голям ток), второ с тоя ток трябваше да почне на бълбука на 10-тия час (зависи си от капацитета де) но това че се е стоплил при ток 5 ампера също е диказателзтво че няма да го бъде

ама ти като го свържеш ще разбереш че ще ти трябва нов...

акумулато се зарежда 10 часа, но ако се зарежда с 1/10 от тока, тоест ако се зарежда с 5 ампера трябва да се зарежда 11 часа, ако е 45 амперчаса му трябват 9 часа. но не е добре да се зарежда с ток > 1/10 от капацитета...

Държал си го твърде кратко, нищо му няма като кипи. Той всъщност не кипи, отделя се някакъв газ, твърде слаб съм по химията, но не бива да се плашиш от "кипенето". Препоръчва се само да не го зареждаш тъй, както е на колата, а да се свали и отдели, защото има фатални случаи от внезапни повреди в зарядното устройство.

Предишния си акумулатор зареждах веднъж годишно, обикновено по това време. Собствено зарядно, фабрично, руско, на 2А, зареждаше се по около 24 часа. При нужда доливах, бях много съвестен при поддръжката му и го преглеждах веднъж седмично да не е на сухо. И така 7 години, през миналата пролет продадох колата с него, но купувачът (съсед ми е) още го ползва - нищо и никакъв, монтански. по-предишните - по същия начин.

Сега съм със сух, та не ми се налага да правя нищо по него. А и пали от раз, ако и да е на дизел.

И при никакъв случай не зяпай в акумулатора надвесен директно над него!

едва ли си си сух - цената на 1 сух е около 5-10 пъти цената на оловния. твоя най вероятно се води необслужваем (а на практика е обикновен оловен акумулатор, но запечатан и е valve regulated - както са примерно батериите за UPS) за мен тия акумулатори са по големи боклуци от тия с капачките дето можеш да си доливаш...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

щом си го зареждал 5 часа с 5 ампера и е взел да бълбука значи е за боклука. 5*5=25 Ah

първо токът е малък за бълбукане (освен ако зарежда с по голям ток), второ с тоя ток трябваше да почне на бълбука на 10-тия час (зависи си от капацитета де) но това че се е стоплил при ток 5 ампера също е диказателзтво че няма да го бъде

ама ти като го свържеш ще разбереш че ще ти трябва нов...

Вероятно си прав че трябва нов но акумолатора не беше напълно изтощен на топло си палеше. Затова може би почна да бълбука на петия час. Днес запали без проблем обаче не мога да кажа дали ще го бъде тъй като не беше престоял на студено през ноща. Утре сутрин ще си проличи.

...твоя най вероятно се води необслужваем ...

А още по-вероятно е да не се води точно така, ама нейсе.

По-важното в случая е авторът на темата да си зареди акумулатора.

Вероятно си прав че трябва нов но акумолатора не беше напълно изтощен на топло си палеше. Затова може би почна да бълбука на петия час. Днес запали без проблем обаче не мога да кажа дали ще го бъде тъй като не беше престоял на студено през ноща. Утре сутрин ще си проличи.

някой ти е редактирал думата и ти пак пишеш акумолатор (това не идва от молец за да се пише с о) както и да е ако кипи значи е заминал. по принцип може да кипи но много леко - по 1 балонче на 2-3 секунди и то накрая на зареждането - около 10-тия час. аз моя не съм го зареждал от как съм го купил - вече 4 години, ся ако релето не ти зарежда достатъчно (напрежението на запален двигател трябва да е около 14,2 волта на запален двигател и на фарове и без - не трябва да мърва) се разрежда - обаче така пак умира...

/// offf Какви пари вървят акумулаторите в България? Когато го сменях на старата кола, мисля че за 63Аh платих 60-65 евро. Това че пали когато е топло, а когато е студено не е доста "подхлъзващо", особено ако караш на кратки разстояния и я гасиш/палиш често. В един миг оставаш без ток. Та, на дъртата батерия при палене на студено напрежението от 12,6в падаше дори до 6 волта.

Здравейте. Една дребна забележка - на акумулатор никога не трябва да се долива електролит , ако е ниско нивото в клетките. Това се прави само с дестилирана вода , в противан случаи рискувате да повредите акумулатора.

В един от постовите на the professor е обяснил много добре как се зарежда акумулатор.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.