Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде да си сложа субуфера?

Featured Replies

Здравейте! На скоро си закупих Microlab TMN-1 (http://mallbg.com/%D0%97%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-MICROLAB-Speaker-TMN-1-(21-Channel-Surround-32W-35Hz-20kHz)-TMN-1-WOODEN_FINISH_21243.html).В момента е под бюрото ми и почти не чувам баса. Когато отида в средата на стаята обаче бичи като за световно. Та въпроса ми е - къде да го сложа , за да чувам баса максимално добре ?

Ама за тези пари и бас ли трябва да се чува !

Какво е помещението, колко м2 е ? Нискочестотният излъчвател се поставя така, че като седнеш на слушателското мястото да чуваш най-добре звука. Ако стаята е твърде голяма, басът ще се "губи". Твърде малки помещения също не са желателни. Всичко е въпрос на експериментиране. По-подробно разяснение в тази тема: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=170399 (приятно четене)

Успех!

Един пример:

Аз имах подобен проблем. Разполагам с 20W бас. Сега суб басът така е разположен, че най-адекватен звук се получава, когато съм седнал на леглото.

=> когато гледам филми, съм на леглото, през останалото време съм на бюрото...

• Автор

Не знам със сигурност , но е около 24 квадратни метра .. Довечера ще питам баща ми и ще ви кажа със точност ;) мерси.

• Автор

Ама за тези пари и бас ли трябва да се чува !

Баса е много мощен специално на този субуфер. + това темата не е "има ли бас този субуфер" А "къде да си сложа субуфера" така,че да се чува този "бас" :)

Не съм се интересувал преди от басове , в смисъл да чета за него.Само от херци.Току-що прочетох статията и разбрах , че баса трябва да се чува като тъпане и да е кратък.Но така и не го проумях-Трябва да мога да чуя всяка нота , в смисъл ако е Bass Test 007 примерно ? Трябва да се чува всяка вибрация продължително , а не само тупането , нали .. Пак нещо не съм разбрал ..

Сложи го наблизо за да чуваш по-добре {:->) Те суб-буферите затова са големи, за да ги чуваме по-добре! Лошо е ако кабела не е достатъчно дълъг.

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

е

Какво е помещението, колко м2 е ? Нискочестотният излъчвател се поставя така, че като седнеш на слушателското мястото да чуваш най-добре звука. Ако стаята е твърде голяма, басът ще се "губи". Твърде малки помещения също не са желателни. Всичко е въпрос на експериментиране. По-подробно разяснение в тази тема: http://www.kaldata.c...howtopic=170399 (приятно четене)

Успех!

Един пример:

Аз имах подобен проблем. Разполагам с 20W бас. Сега суб басът така е разположен, че най-адекватен звук се получава, когато съм седнал на леглото.

=> когато гледам филми, съм на леглото, през останалото време съм на бюрото...

http://prikachi.com/...12/4545312e.jpg

Червено-стаята

Черно - бюрото с компа ми.

На другия край на стаята има прозорци , около 26 квадратни метра е.

П.С:Това НЕ е снимка на апартамента ми!

Редактирано от Swee Corlleone (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Поставяй на слух. Поиграй си с местенето. Пиши тук вече... :)

В ъглите на стаята,за предпочитане по далечния се усилва ефекта!

Абсолютно погрешно! На всякъде другаде, но не и в ъглите! Правилото е такова, че за по-добър ефект се поставя на асиметрично разстояние, спрямо срещуположната по-широка стена.

• Автор

Поставяй на слух.

Значи , по средата , точно в средата на стаята бичи та бичи.Вибрациите по пода се усещат също най-много.Сега като е под бюрото горе долу го чувам добре , но не може да се мери със звука по средата на стаята , то направо ти вади ушите :).А и нямам кабел , който да го докара до там , а и няма къде да стои.Мислех си за края на стаята , но да не стане така , че да взема кабела пък да няма никакъв ефект.Там също се чува горе-долу по същия начин.Ще трябва да взема и удължител за колонките и да ги вкарам под лайсните.Иначе до където стига кабела пробвах навсякъде , но не е същото.

Хвърли поглед на тази тема: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=170399&view=findpost&p=1895252

Аз съм го написал и там, но пак да го спомена - източник: bgaudio.org

• Автор

Реших къде да го сложа - до прозорците.Мисля , че се чува повече от добре там.А за скъпите и качествените АС направо не ми се коментира :) знам , че са по-хубавия избор , но тази ще ми върши работа.И без това не виждам голяма разлика между тази и една такава от 2 000 лева.Мерси много. П.С:Явно това с футовете има значение , ще го взема впредвид , когато я поставям където и да е :)

Аз не бих го слагал до прозореца. Стъклата ще вибрират и ще променят звуковата картина. Сложи го така, че наоколо да няма лесно вибриращи повърхности. Да знаеш, че винаги се търси поглъщане на вълните, не отразяване.

• Автор

Сложи го така, че наоколо да няма лесно вибриращи повърхности.

Тук не те разбрах?Само назад в стаята го чувам перфектно.Както ако е под бюрото го чувам перфектно по средата и в края на стаята....

Значи , по средата , точно в средата на стаята бичи та бичи.Вибрациите по пода се усещат също най-много.Сега като е под бюрото горе долу го чувам добре , но не може да се мери със звука по средата на стаята , то направо ти вади ушите :).А и нямам кабел , който да го докара до там , а и няма къде да стои.Мислех си за края на стаята , но да не стане така , че да взема кабела пък да няма никакъв ефект.Там също се чува горе-долу по същия начин.Ще трябва да взема и удължител за колонките и да ги вкарам под лайсните.Иначе до където стига кабела пробвах навсякъде , но не е същото.

Не искам да прозвучи като спам, но какъв е този съб, че за 70лв, чак Ви "вади" учите, или може би сте легнал до него? Аз не че използвам за музика домашното кино, но събуфера изобщо не е силен, предвид че системата е десетократно по-скъпа от Вашата, плюс трябва наистина да сте на "sweet spot" точката или казано иначе на оптималната позиция за слушане, за да има добър бас.

Тук не те разбрах?Само назад в стаята го чувам перфектно.Както ако е под бюрото го чувам перфектно по средата и в края на стаята....

Сега ако Ви стана ясно от това, което казахте...?

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

• Автор

Мисля , че разбрах.Не съм казал , че е най-мощния , а че бие много .. И стана някакъв вид парадокс.Ако не го сложа до прозорците няма да го чувам перфектно.Защо тогава колегата каза , че не е добре до прозорците?След като го чувам перфе...

Мисля , че разбрах.Не съм казал , че е най-мощния , а че бие много .. И стана някакъв вид парадокс.Ако не го сложа до прозорците няма да го чувам перфектно.Защо тогава колегата каза , че не е добре до прозорците?След като го чувам перфе...

Не е казал, че няма, а че ще се променя звука!

• Автор

Е в такъв случай какво да правя ? не мога просто да го лепна върху масата , тъй като там явно ще се чува както трябва ... но мисля , че мога да го кача отгоре на секцията , която е точно до мен ..

Според описанието ето тук, субуферът е 14W (RMS), което ще рече, че нито ще може да даде някакви осезаеми изкривявания, нито пък че ще може да създава някакви акустични проблеми - просто има малка мощност, за да прави тези неща.

Така че слагай субуфера, където ти звучи най-добре, и недей да му мислиш толкова. ;)

Най-лесния начин да определиш къде да стой баса е, като го сложиш там където искаш да се чува най-добре (тоест на мястото на стола където седиш), след това започваш да обикаляш стаята като слушаш къде се чува най-добре, и съответно го слагаш там.

• Автор

субуферът е 14W (RMS)

Чувал съм , че ватовете нямат особено значение.В смисъл по-важно е как звучи.Защото и стария ми Mode Com MC-8600A беше горе долу толкова : http://ava.ua/product/127490/Mode-Com-MC-8600A/

Но имаше огромна разлика в звученето.И в размерите.

Ще измисля къде да го лепна и ще пиша. :)

Най-лесния начин да определиш къде да стой баса е, като го сложиш там където искаш да се чува най-добре (тоест на мястото на стола където седиш), след това започваш да обикаляш стаята като слушаш къде се чува най-добре, и съответно го слагаш там.

Нали това писах в по-долните постове.Не мога да го сложа на масата , понеже по средата на стаята се чува най-добре.В края също се чува добре , но сега мисля да го лепна отгоре на секцията.Притеснява ме да не дъни повече на съседите , че плачат.Явно не е толкова маломощен :P

...Нали това писах в по-долните постове.Не мога да го сложа на масата , понеже по средата на стаята се чува най-добре.В края също се чува добре , но сега мисля да го лепна отгоре на секцията.Притеснява ме да не дъни повече на съседите , че плачат.Явно не е толкова маломощен :P

Честно казано прочетох темата отгоре-отгоре :)

Но е най-добре бас да стои на земята, не върху секция/бюра или каквото и да било. Щом се чува в средата (на мястото на масата), търсиш вторично такова, както казваш във ъглите - или поне аз така го разбирам - "края".

Чувал съм , че ватовете нямат особено значение.В смисъл по-важно е как звучи.

Тук става въпрос за нещо друго.

Усилвателят може да използва компресиране на честотната лента на ниските честоти и звукът да се чува с по-плътен бас - това е един от методите, който се използва в системите за по-добър бас. Друг метод е да се вдигнат децибелите на ниските честоти. Но и при двата метода се използва качествена промяна на звука. Мощността е количествена характеристика и от нея се получават изкривяванията на звука. Но тъй като системката е с вграден усилвател, нещата са си изчислени и не би трябвало да има проблеми, освен ако от компютъра не са направени някакви корекции в звука, които да влияят лошо на звученето.

В такъв случай да питам и аз, понеже споменах за 5.1 система и според мен този начин не е подходящ за определяне, поне в моя случай, защото събуфера е разположен на 1,5 метра от дясната стена - близо до телевизора. От позицията на слушане, само в седнало положение на дивана, се чува нормален бас, ако се изправя, почти го няма. Когато обикалям стаята, най-добър бас се чува или в горния ляв ъгъл на стаята, или там където е стрелката на картинката. Следователно ако го сложа там, то ще заглушава съраунд ефекта, понеже съраудите са на земята, поради причината че не искам да дупча стената. Но мисля си че да се премети буфера там, където след "кръжене" в стаята се чува най-добре, не е гаранция че след като се премести, ще звучи по-добре, дори може би по-зле?

Публикувано изображение

Чувал съм , че ватовете нямат особено значение.В смисъл по-важно е как звучи.Защото и стария ми Mode Com MC-8600A беше горе долу толкова : http://ava.ua/produc...e-Com-MC-8600A/

Но имаше огромна разлика в звученето.И в размерите.

Ще измисля къде да го лепна и ще пиша. :)

Нали това писах в по-долните постове.Не мога да го сложа на масата , понеже по средата на стаята се чува най-добре.В края също се чува добре , но сега мисля да го лепна отгоре на секцията.Притеснява ме да не дъни повече на съседите , че плачат.Явно не е толкова маломощен :P

Честно, взимам да се "плаша" от този не маломощен буфер... в нас, да Ви покажа от уредбата ми Mini Hi-Fi Sony MHC-BX5, за какъв бас става дума, мощността е 200W, а тук говорим за 14RMS? Не се заяждам, просто се учудвам... А и точно като го качите, ще избегнете силния резонанс, за който споменахте, че съседите Ви плачат, но друг е въпроса че при тази мощност, ефекта може да е както в момента под бюрото Ви.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.