Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възможно ли е да се надвишат параметрите на мрежата?

Featured Replies

Публикувано изображение

Въпроса е в заглавието...В дадени моменти след направата на шота имаше скорост от малко над 11300КБ/с! Мрежовия контролер е гигабитов, но доставчика ме е свързал през 100Мб/с порт(понеже такива са му възможностите в район. Все пак, май преди края на света т.е. другата година ще сменя оборудването, поне такива слухове се пуснаха наскоро, но на въпроса все пак!

П.П. Имам предвид надвишаване на практически достижимата скорост, не на теоретичният максимум, разбира се! :) Ясно е, че няма джаджа, на която в домашни условия К.П.Д. да е 100%

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Въпроса е в заглавието...В дадени моменти след направата на шота имаше скорост от малко над 11300КБ/с! Мрежовия контролер е гигабитов, но доставчика ме е свързал през 100Мб/с порт(понеже такива са му възможностите в район. Все пак, май преди края на света т.е. другата година ще сменя оборудването, поне такива слухове се пуснаха наскоро, но на въпроса все пак!

П.П. Имам предвид надвишаване на практически достижимата скорост, не на теоретичният максимум, разбира се! :) Ясно е, че няма джаджа, на която в домашни условия К.П.Д. да е 100%

Не, не са надвишени. Причината може да е бъг в софтуера при пресмятането

Компресия на информацията при сваляне - някой торент клиенти го поддържат... След декомпресиране при тебе се получава свалено по-голямо количество информация за единица време и се изписват нереални скорости - т.е. пак е бъг при пресмятането в торент клиента.

• Автор

Компресия на информацията при сваляне - някой торент клиенти го поддържат...

След декомпресиране при тебе се получава свалено по-голямо количество информация за единица време и се изписват нереални скорости - т.е. пак е бъг при пресмятането в торент клиента.

Добре е, че го има този бръмбар значи :rolleyes: ...2.81ГБ за няма и 4 минути, даже част от това време докато се достигне максималната скорост...

Добре е, че го има този бръмбар значи :rolleyes: ...2.81ГБ за няма и 4 минути, даже част от това време докато се достигне максималната скорост...

Аз никакъв бръмбар не виждам в този случай. Всички скорости са в рамките на теоретичното, като са почти максималните. Явно имаш добър доставчик.

Компресия на информацията при сваляне - някой торент клиенти го поддържат...

След декомпресиране при тебе се получава свалено по-голямо количество информация за единица време и се изписват нереални скорости - т.е. пак е бъг при пресмятането в торент клиента.

точно компресията няма нищо общо в този случай и се касае за грешка

точно компресията няма нищо общо в този случай и се касае за грешка

Няма грешка. Максималната теоретична скорост на 100 Мегабита връзка е 12 500 Килобайта в секунда. Лично съм достигал до 12 050 Килобайта. Правил съм си експерименти и разликата в отчитането с различни програми е +/- 10КВ.

Няма грешка. Максималната теоретична скорост на 100 Мегабита връзка е 12 500 Килобайта в секунда. Лично съм достигал до 12 050 Килобайта. Правил съм си експерименти и разликата в отчитането с различни програми е +/- 10КВ.

Хубааво е да погледнете как се изгражда един етернет фрейм....

Хубааво е да погледнете как се изгражда един етернет фрейм....

Капитане, наскоро пак се наслушах за някакви страшни програми които вдигали скоростите на сваляне на торенти. Така и не съм пуснал още sci fi ориентирано търсене в гугъл защото не ми се четат глупости.

Освен че вероятно объркват торент програмата и я карат да смята грешно, какво друго вършат? В смисъл да кажем че форсира компресия на трафика в торент клиента ако се поддържа, но реално не виждам какво друго може да направи. Не вярвам да може да активира компресия на tcp??? Тя и флашката ми показва скорости на четене от по 200 мегабайта/секунда от време на време ама все пак.... И win 98 при копиране от dvd диск показваше 999+ години :D

• Автор

Капитане, наскоро пак се наслушах за някакви страшни програми които вдигали скоростите на сваляне на торенти. Така и не съм пуснал още sci fi ориентирано търсене в гугъл защото не ми се четат глупости.

Освен че вероятно объркват торент програмата и я карат да смята грешно, какво друго вършат? В смисъл да кажем че форсира компресия на трафика в торент клиента ако се поддържа, но реално не виждам какво друго може да направи. Не вярвам да може да активира компресия на tcp??? Тя и флашката ми показва скорости на четене от по 200 мегабайта/секунда от време на време ама все пак.... И win 98 при копиране от dvd диск показваше 999+ години :D

Факт е, че не ползвам никакви подобни програми за натопорчване :) на скорости и че в същото време са отворени два браузера с общо 10-12 подпрозорци, на които често се мятам по страниците на разни сайтове(и на Калдейта, който не е разен сайт да се подмажа малко, та да го е яд един "Изгубен в..." :D . За грешка в смятането нямам идея дали и колко, но факта че съм свалил въпросния файл(и въобще всички, които съм дърпал напоследък) за доволно кратко време показва, че вероятно скоростта наистина е, поне доста близко, до тази която е показана.

Целта ми не е да си хваля доставчика, за това не съм го и споменал в темата, нито да хваля някоя програма, а да се стигне до корена на нещата и да разберем какво и защо се случва толкова very fast, а не както толкова колеги напоследък се оплакват, че им е very slow&stop, даже и такива, които не са абонати на една определена компания и да се мъчат по телефонна жица, но и такива вързани през LAN, но пък накачорили разни червей и други гадинки манипулиращи с мрежовите им настройки, заемащи част от лентата на трафика с изпращане на генериран СПАМ и какви ли не още болестни състояния и на "мекото", а и някои евентуални дефекти на "твърдото" на щайгата, които пречат и на достъпа по широка-та лента, да се осъществява с максимално качество.

Факт е, че не ползвам никакви подобни програми за натопорчване :) на скорости и че в същото време са отворени два браузера с общо 10-12 подпрозорци, на които често се мятам по страниците на разни сайтове(

Аааа, аз просто си спамя в темата ти. И през ум не ми е минало да намеквам че ползваш програми, че лъжеш или каквото и да е. Просто като прочетох и се сетих за това което съм писал.

Иначе по темата, не помня точно, но мисля че полезния товар на един пакет e към 75%. Което при нормални условия означава че от 100 мегабита полезни за теб са 75. Вече ако торент клиента ползва компресия или имаш тунелна сесия и там е активирана компресия на данните, това са отделни неща.

Аааа, аз просто си спамя в темата ти. И през ум не ми е минало да намеквам че ползваш програми, че лъжеш или каквото и да е. Просто като прочетох и се сетих за това което съм писал.

Иначе по темата, не помня точно, но мисля че полезния товар на един пакет e към 75%. Което при нормални условия означава че от 100 мегабита полезни за теб са 75. Вече ако торент клиента ползва компресия или имаш тунелна сесия и там е активирана компресия на данните, това са отделни неща.

това (за полезния товар) зависи от протокола и програмата) но за FTP съм постигал практически около 85%, което мисля е почти абсолютния максимум на полезния товар

На мен ми е интересно дали overhead-а зависи от MTU размера? Ако не зависи и е постоянен, то при увеличаване на MTU параметъра, КПД-то ще се увеличи още.

На мен ми е интересно дали overhead-а зависи от MTU размера? Ако не зависи и е постоянен, то при увеличаване на MTU параметъра, КПД-то ще се увеличи още.

Да, само дето има мааалки ограничения от страна на комутатори, маршрутизатори и т.н.

това (за полезния товар) зависи от протокола и програмата) но за FTP съм постигал практически около 85%, което мисля е почти абсолютния максимум на полезния товар

85 % ми се виждат малко. Да не забравяме че FTP е спициално за пренос на файлове все пак. Нормално е над 95 %, да не казвам 99%.

Да, само дето има мааалки ограничения от страна на комутатори, маршрутизатори и т.н.

Т.е. зависи или не. Междинните устройва оказват влияние, но увеличаването на MTU би могло да е лесен начин за оптимизация в общия случай. Няма как да знаем дали всичките междинни устройства се справят добре или не, затова е по-добре да се направи каквото може от наша страна, пък колкото толкова. Но поне ще получим наистина максимума.

85 % ми се виждат малко. Да не забравяме че FTP е спициално за пренос на файлове все пак. Нормално е над 95 %, да не казвам 99%.

FTP протокола е с най-малък оверхед, което означава че скоростта, която постигнете с него ще е МАКСИМАЛНАТА възможна за практически цели

Ако не ви харесва опитайте с telnet, който също е с минималния възможен оверхед (само че как ще мерите там скоростта не знам)

Т.е. зависи или не. Междинните устройва оказват влияние, но увеличаването на MTU би могло да е лесен начин за оптимизация в общия случай. Няма как да знаем дали всичките междинни устройства се справят добре или не, затова е по-добре да се направи каквото може от наша страна, пък колкото толкова. Но поне ще получим наистина максимума.

MTU е интересно до първия хоп, след това не можете да повлияете по никакъв начин на това как ще бъдат сегментирани фрагментирани

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

FTP протокола е с най-малък оверхед, което означава че скоростта, която постигнете с него ще е МАКСИМАЛНАТА възможна за практически цели

Ако не ви харесва опитайте с telnet, който също е с минималния възможен оверхед (само че как ще мерите там скоростта не знам)

MTU е интересно до първия хоп, след това не можете да повлияете по никакъв начин на това как ще бъдат сегментирани фрагментирани

До колкото съм чувал, "последната миля/километър" или "първия хоп" (зависи от коя страна на жицата си) е най-бавен. С навлизането на оптиката до дома, нещата леко се променят. (Ако трябва ще превлашнеме рутерите {:->) )

За телнет-a не съм се интересувал, но знам, че в днешно време се използва SSH и VPN вместо telnet. При telnet/SSH трафика мисля, че е значително по-малък.

За мерене на скоростта при telnet/SSH/VPN ако стандартните средства не са достатъчно точни, може да се измислят някакви други начини, като наблюдение на даден порт, приложение, TCP или UDP трафик. Не може да няма начин.

До колкото съм чувал, "последната миля/километър" или "първия хоп" (зависи от коя страна на жицата си) е най-бавен. С навлизането на оптиката до дома, нещата леко се променят. (Ако трябва ще превлашнеме рутерите {:->) )

За телнет-a не съм се интересувал, но знам, че в днешно време се използва SSH и VPN вместо telnet. При telnet/SSH трафика мисля, че е значително по-малък.

За мерене на скоростта при telnet/SSH/VPN ако стандартните средства не са достатъчно точни, може да се измислят някакви други начини, като наблюдение на даден порт, приложение, TCP или UDP трафик. Не може да няма начин.

Вие изгубихте тотално нишката на дискусията. Аз споменах протокола заради минималния му оверхед, не заради сигурност и т.н. И не мислете за ssh само от гледна точка на сигурност, замислете се за натоварването на самата машина, окято ще е ssh сървър. За един, двама потребители е незабележимо, но аз съм управлявам машини със стотина и повече едновременни потребителя

Вие изгубихте тотално нишката на дискусията. Аз споменах протокола заради минималния му оверхед, не заради сигурност и т.н. И не мислете за ssh само от гледна точка на сигурност, замислете се за натоварването на самата машина, окято ще е ssh сървър. За един, двама потребители е незабележимо, но аз съм управлявам машини със стотина и повече едновременни потребителя

Както казах в предишния пост, не съм чак толкова запознат с материята. Идеятя ми беше, че със сигурност има начин за следене на трафик/скорост и за telnet протокола.

Както казах в предишния пост, не съм чак толкова запознат с материята. Идеятя ми беше, че със сигурност има начин за следене на трафик/скорост и за telnet протокола.

Идеята ми беше че това не е протокол за пренасяне на големи обеми от данни (особено неASCII) и за това не е подходящ като платформа за мерене на мрежова скорост. В много случаи мога да си свърша работата само с телнет и 1200 bps модем :rolleyes:

Въпроса е в заглавието...

На практика няма как да се надвишат. Ако предположим, че чиповете на мрежовите карти работят стандартно на 25 мегахерца на всеки чифт на кабела то няма как да се увеличи скоростта. Освен чрез оувърклок на мрежовите чипове. Но аз поне не съм чувал някой да го е правил. А трябва да се направи и от двете страни на кабела. Независимо по кой протокол си вързан - 100Base-TX, 100BaseT4 или 100BaseFX ти си близко до теоретиния практически максимум на мрежата :) . На картинката по-долу се вижда каква е скоростта от един сървър към служебмата ми щайга, достига се до 99, дори 100 % на моменти, не е така в случая, защото ни е много натоварена мрежата през работно време

Публикувано изображение

Могат да се направят оптимизации на мрежовата карта и на самия Уин, мисля, че е разисквано многократно във форума. И там е мястото от което можеш "да изтискаш" още някой процент скорост. Но май не ти трябва в случая, имаш си интернет като пушка, радвай се на живота :)

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

Не съм се изразил правилно. Исках да кажа че става дума за трафика на мрежовата карта, а не само за полезния трафик. И това са скорости в оптична мрежа и между двете мрежови карти има 2 медия конвертори и един оптичен суич. При FTP трансфер.

Като флашнем близките устройства, или поне тези с "LAN" интерфейс, ще ги оверклокнем! Да, знам, че telnet не е за пренос на данни. Аз приех въпроса теоретично. Да ли е полезно наблюдението на telnet актиност и за какво, е друг въпрос. Темата е доста обширна и интересна.

Не съм се изразил правилно. Исках да кажа че става дума за трафика на мрежовата карта, а не само за полезния трафик. И това са скорости в оптична мрежа и между двете мрежови карти има 2 медия конвертори и един оптичен суич. При FTP трансфер.

последно: фтп трансфер или етернет трафик?

Като флашнем близките устройства, или поне тези с "LAN" интерфейс, ще ги оверклокнем!

Да, знам, че telnet не е за пренос на данни. Аз приех въпроса теоретично. Да ли е полезно наблюдението на telnet актиност и за какво, е друг въпрос.

Темата е доста обширна и интересна.

Хайде да говорим сериозно, ТНТМ и детските мечти нека ги оставим на мира

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.