Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Майкрософт променят условията по EULA

Featured Replies

Тази вечер слушайки предаването "Микрофон и мишка" чух един от водещите раздела "Новини" на това предаване да съобщава, че Майкрософт са променили условията по EULA - лицензното споразумение за ОЕМ версиите на Windows. В смисъл, че вече копието закупено с ОЕМ лиценз е легално до смяната на дънната платка на компютъра, т. е при смяна на дънната платка е необходимо закупуването на нов ОЕМ лиценз. :nono:

Коментара на човека беше, че ако искаме да се легализираме сега е най добре да си вземем най-модерното дъно, за да може да сме легални колкото се може по-дълго. :eek:

Бях изумен направо и такава благословия му теглих на баш-милиардера! Просто нямам думи да изразя гнева си! Досега доколкото си спомням Майкрософт следеше 12 ли, 16 ли параметъра на компютърната система и при промяна на повече от май една трета ли - не знам - отказваше да дава активация на Windows. A сега - ако ти се скапе дъното - айде плащай наново! :angry:

Тия хора акъл имат ли? И така ще ми спрат пиратството? Как не се нагушиха, бе! angry.gif

Някой друг да има повече инфо? :)

Редактирано от neoscanner (преглед на промените)

... Майкрософт са променили условията по EULA - лицензното споразумение за ОЕМ версиите на Windows. В смисъл, че вече копието закупено с ОЕМ лиценз е легално до смяната на дънната платка на компютъра...

Да, аз имам и малко по-късно мога да отговоря.

Но преди това, нека да уточним:

Не баш-милиардерът, а Америка продава пуканки, кока-кола, технологиии и е върхът на корпоративното развитие. Продават дъно+ОС Windows (ОЕМ, явно е сбъркана схемата с лицензите). Същотото май важи и за доста лаптопи, маркови ПС и пр. с OEM версии на Windows...

Явно светът е длъжен да се съобразява с тях, колкото и да е неприятно.

Добавено: Eто оригиналът (според мен) от преди седмица:

http://www.aviransplace.com/index.php/arch...rd-new-licence/

Добавям още за тези, които разбират руски език:

Похоже, очередной сюрприз ждет владельцев компьютеров с предустановленной лицензионной OEM версией Windows. По информации, которая появилась на бескрайних просторах Интернет, теперь после замены материнской платы придется покупать новую лицензию на операционную систему.

An upgrade of the motherboard is considered to result in a “new personal computer” to which Microsoft® OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.

То есть фактически замена материнской платы приравнивается к покупке нового компьютера. В пояснение этого было добавлено, что компьютер должен содержать одну неизменную основная часть. В качестве нее была выбрана материнская плата. В случаях гарантийной замены по причине дефекта, смена лицензии не потребуется.

Microsoft уже оповестила своих OEM партнеров по сборке об изменения политики лицензирования при «апгрейде» клиентских компьютеров. Проверить так это или нет, скорее всего, можно будет уже в ближайшее время.

Инфо: http://overclockers.ru/softnews/21483.shtml

зaнчи идеята според мен е следната копувам си дъно или лаптоп ili марков компютър с OEM версията WINxxxx скапва се ако е в гаранция продукта сменят ти и диска

имам оригинални дискове за HP PAVILION PC с windows 98 + програми демек слагаш диска и ти се инсталира се едно е барнат с nLITE ама става само на павилиони така че нищо ново

Редактирано от saentist (преглед на промените)

• Автор
...Но преди това, нека да уточним:

Не баш-милиардерът, а Америка продава пуканки, кока-кола, технологиии и е върхът на корпоративното развитие. Продават дъно+ОС Windows (ОЕМ, явно е сбъркана схемата с лицензите). Същотото май важи и за доста лаптопи, маркови ПС и пр. с OEM версии на Windows...

Явно светът е длъжен да се съобразява с тях, колкото и да е неприятно.

...

Да, съгласен съм, че светът трябва да се съобразява с тях. Но и те трябва да се съобразяват със света. И понякога са принудени да го правят.

Но тук не става въпрос за пуканки, коли и пр. Става въпрос, че под предлог да сме легални съгласно смисъла на закона ще сме принудени да плащаме многократно за нещо за което вече сме платили. То поне като си плащаме това нещо (ОС Windows, пък и кой да е друг софт) да си е наш добре, ама не, ние плащаме само лиценз за ползване, т.е. правото да го инсталираме и използваме. Това е смисъла на всеки софтуерен лиценз дето 99.999999 % от хората не го четат при инсталация и щракат смело напред. И авторите на софтуера винаги пишат, че си запазват правото да променят този лиценз когато си поискат, както и прави в случая Майкрософт. И закона, т.е. държавата с цялата си юридическа машина им дава това право. И застава зад тях!

И разбира се, потърпевшите сме всички ние - потребителите - защото всичко което се плаща за тези лицензи - не само за нас лично, но и за всяка държавна администрация - излиза от нашите джобове. При така направената промяна излиза, че ние многократно ще субсидираме Майкрософт (а ако обобщим и авторите на софтуер, които прегърнат тази идея, а те няма да са малко, но това е друга тема). Нали мечтата на Били Гейтс е софта да се отдава само под наем - и той вече успешно прилага тази схема - това, на което сме свидетели е само поредната стъпка.

Аз на 2-3 пъти вече в други теми по въпроси касаещи легалността на софта, който ползваме подхвърлих, че проблемът е много дълбок, почти философски - за мястото на софтуера в обществото.

В началото беше ДОС. Та и досега служи прекрасно на някои за бизнес цели. :P

После дойде Windows 3.0, 3.1, 3.11, Windows 95, 98, МЕ. Имаше серийни номера, но нямаше никакви активации. Имаше ОЕМ версии, но имаше и retail - т.е. можеш да си местиш 98-цата на който си искаш компютър. Дойде ХР - и се появи активацията, светът дотолкова беше зарибен, че Били Гейтс реши да не изпуска възможността да принуди потребителите да си плащат, ако си подменят РС-то. Сега активацията се връзва вече само със сигнатурата на дънната платка и всеки път когато стане нещо - плащай!

Ще кажете - купи си не ОЕМ ХР, а retail, да но в БГ не се продава, а и да се продава е на цена два пъти по-висока от ОЕМ . Как ви се вижда ХР Про на цена 360 $? Без ДДС?!!! Виждал съм един единствен екземпляр. Неразпечатан. Показва се като мостра. И даже не ми е ясно има ли активация или не, ако се активира към дадена система - има ли процедура за деактивиране, за да се пренесе на друго РС когато се смени компютърната система? Защото знам български софтуер, за който има такава процедура - авторите му са помислили както да защитят себе си, така и интересите на своите клиенти. А в случая с ОС? Да, за фирмите има ОСЛ лицензи, има корпоративни - там няма активация, можеш да сменяш РС-то, но и там при следващото преподписване на договора за лиценз условията може да са променени така, както е угодно на Майкрософт.

Ето, това се казва монопол в най-чиста форма!

Сега в момента вече у нас не се предлага Windows 98 OEM, a Windows 95, а цената му е над цената на XP Home OEM! Парадокс, нали? А какво ли ни чака с появата на Виста на пазара?!

И всеки път параметрите на хардуера нужен да подкараш новата ОС на Били нарастват главоломно! :)

А защо не вземат поне да свалят цената на 95? На 20$ например. Има толкова стари щайги, на които под 95 програми за счетоводство например, хвърчат? Защо тези, които ги ползват да нямат легална ОС на приемлива цена? Ама не, той Били трябва да си вземе своето! :)

Май че много се увлякох в печатане, ще вземе да ми се повреди клавиатурата,а оттам да ми се прецака дъното, пък после - плащай нов лиценз! laugh.gif

Айде със здраве! :love:

Но ми е интересно да разбера какво мислите по това, което повдигнах като проблемация. cool.gif

Добре, приятелю! Хубав коментар.

Нека да продължа. Според мен тази промяна на ситуацията с OEM лицензите е резултат от наближаващата дата на официалното излизане на MS Vista. Светът все още не е технологично готов в момента да посрещне тази ОС, заради това, че изисква по-сериозен хардуер и тотален ъпгрейд. Значи: Излиза Vista и трябва да си сменим почти нацяло хардуера: дъно, процесор, памет и пр. После след година-две: пак. Тази картинка с ъпгрейд на хардуера ни е до болка позната от излизането на Windows XP до момента. А сравнително скоро след излизането на Vista ще започне постепенното спиране на поддръжка за Windows XP.

Еми който има пари да плаща за Уиндоса.Както и цигарите.Ще пушим ако има пари.

Абе хора зарежете чичко Бил Гейтс.Уволнете го.Малко усилие и ще забражите за него.

Вече има линукс дистрибуции които са съвсем лесни за употреба и си имат всичко каквото можеш да се сетиш.Аз лично току що минах на Мепис и съм много доволен.Нищо не разбирам

от програмиране но се оправих.Така че въобще не ме интересува кво ще прави Бил. :)

Еми който има пари да плаща за Уиндоса.Както и цигарите.Ще пушим ако има пари.

Абе хора зарежете чичко Бил Гейтс.Уволнете го.Малко усилие и ще забражите за него.

Вече има линукс дистрибуции които са съвсем лесни за употреба и си имат всичко каквото можеш да се сетиш.Аз лично току що минах на Мепис и съм много доволен.Нищо не разбирам

от програмиране но се оправих.Така че въобще не ме интересува кво ще прави Бил. :)

<{POST_SNAPBACK}>

@tonit1968

Тук става дума за това, че "Майкрософт са променили условията по EULA - лицензното споразумение за ОЕМ версиите на Windows", а не как да мигрираме към друга ОС.

След като не те интересува какво ще прави Бил, защо пишеш по темата?

Аз мога да допълня, че не е само Линукс алтернативата. Освен това Линукс дистрибуциите имат други лицензни споразумения, които също търпят промени... Има също Mac OS X (пример: Mac OS X 10.4.3 Single User: $129.00 или Family Pack: (5 license) $199.00) алтернативи и други ОС.

Но според мен това не е темата за дисусии и спорове коя алтернатива на Windows да изберем, защото ще почнат пак наново "престрелките".

зaнчи идеята според мен е следната копувам си дъно или лаптоп ili марков компютър с OEM версията WINxxxx скапва се ако е в гаранция продукта сменят ти и диска

имам оригинални дискове за HP PAVILION PC с windows 98 + програми демек слагаш диска и ти се инсталира се едно е барнат с nLITE ама става само на павилиони така че нищо ново

<{POST_SNAPBACK}>

Мисля,че това е и целта на новото занятие-До сега Windows,беше универсална OS (като изключим такива копия като в горния пост)

от тук нататък най-вероятно ще има Windows специално за Acorp,друг за ChinaTech,друг за Gigabyte и тн.

Най вероятно ще бъдат с орязана база от драйвъри и OEM-версиите изобщо няма да тръгват да се инсталират на друга марка дъна......

Лошо-индивидуален Windows...... sad.gif

А ако доразвия горния си пост-от това ще печелят всички фирми:

1)Microsoft-ще се правят повече варианти на Windows,като ако остане същата цена това означава няколко пъти повече приходи с по-малко усилия :wors:

2)Фирмите производители на компютри-както и досега НР си използваха своя(орязана) версия за своите лаптопи.Сега всички ще сключат договори с Microsoft и ще си имат свои собствени Windows-и,които ще предлагат на купувачите(ще стане нещо от сорта :"Нашият лаптоп е най-добрия!Не само по показатели на хардуера,а и работи с по-добрия Windows!")

3)май ще загуби само крайния потребител-ще бъде принуден да плаща всеки път като си смени компютъра (марката).....

Мисля,че това е и целта на новото занятие-До сега Windows,беше универсална OS (като изключим такива копия като в горния пост)

.......

.......

.......

май ще загуби само крайния потребител-ще бъде принуден да плаща всеки път като си смени  компютъра (марката).....

<{POST_SNAPBACK}>

A aз предполагам, че може да стане и по-кошмарно положението в недалечно бъдеще.

Пример:

Имам ПС и искам правя ъпгрейд. Отивам в магазина и какво да видя! Дънни платки, само с Windows заедно. Иначе не се продават, без ОС. Положението вече е гарантирано с официалната подкрепа на търговските закони. Каква файда, че искам вече да мина или съм на Линукс (примерно)...

Плащам: 150 USD за дъното и още толкова (може би скоро Vista ще е 300 USD) за Windows.

И при следващ ъпгрейд: пак наново...

Сега наблюдавам доста известни марки десктоп и лаптопи. Повечето не се продават без Windows XP (Home или Pro)...

И какво от това, че имам огромното желание да не изплзвам Windows, a някоя алтернативна ОС. След като не мога да си купя хардуера чист, без Windows?

Ами то досега така си и беше. Човек не може да поръча маркова машина без Прозорци на нея - справка DELL, HP, Packard Bell и т.н. Сега M$ просто правят следващата стъпка - всички асемблирани ПЦ-та от малки фирмички с Прозорци също да са с лицензирана ОС.

Работата ще стане малко като едно време под ДОС - ще изрежат здраво драйверите, ще има някой кракнат Прозорци без драйвери и ще трябва да се търсят драйвери за усторйствата които имаш на ПЦ-то.

Аз сега имам лицензиран Прозорци ХП - ОЕМ версия, но какво от това - освен на лаптопа, други драйвери в него няма, пък и да имаше - няма да иска да се инсталира изобщо на друга машина, т.е. ако се скапе лаптопа виндовса става неизползваем за евентуалния ми нов ПЦ.

Ами то досега така си и беше. Човек не може да поръча маркова машина без Прозорци на нея - справка DELL, HP, Packard Bell и т.н. Сега M$ просто правят следващата стъпка - всички асемблирани ПЦ-та от малки фирмички с Прозорци също да са с лицензирана ОС.

Не, идеята е да стане по-зле. За пет години да платиш най-малко два пъти на Microsoft, защото се очаква да направиш поне два ъпгрейда. Дали ще си купиш дъното от магазин, малка фирмичка за асемблиране или марков производител, няма значение...

Eто актуални Microsoft Licensing FAQs (често задавани въпроси и отговори) по темата за ОЕМ лицензите за Windows XP и МS Office, в оригинал на английски:

Microsoft OEM Licensing FAQs:

Q.Can I transfer my OEM Windows XP software to my new PC?

A. No, OEM software is tied to the PC that is installed on. Transfer can only take place if the PC is transferred as well.

Q.I have purchased a PC with OEM Office 2003 installed can I downgrade this to Office XP?

A. No, OEM Office does not have downgrade rights.

Q.I have purchased OEM Office 2003 and can I can install a second copy on my laptop PC?

A. No, OEM Office is tied to the original PC and does not have portable use rights. These are only available in Full Packaged Product or Volume licensing.

Q. Can I install my OEM Windows XP on more than 1 PC?

A. No, Windows XP is licensed per device - this means one licence is required for each device that it is installed on and must be purchased pre-installed on a fully assembled PC.

Q. Can I buy OEM Windows XP software with a mouse?

A. No, OEM desktop software must be pre-installed on a fully assembled PC.

Q=въпрос

А=отговор

Цитирам Microsoft, Великобритания: http://www.microsoft.com/uk/licensing/faq/default.mspx#EMC

Е какво се гневите толкова немога да разбера.Тези лицензи все едно ги е писал боби турбото.И как иначе с радикалните разбирания на Бил за софтуера.Скоро ще излезе че е динственото нещо което може (и трябва) да правиш е да плащаш :) . Да си "оригинален" е скъпо, а и напоследък никак не е модерно.

• Автор
Е какво се гневите толкова немога да разбера.Тези лицензи все едно ги е писал боби турбото.И как иначе с радикалните разбирания на Бил за софтуера.Скоро ще излезе че е динственото нещо което може (и трябва) да правиш е да плащаш ;) . Да си "оригинален" е скъпо, а и напоследък никак не е модерно.

<{POST_SNAPBACK}>

Заслужава си да се гневим! За гневене си е!

Защото ще ни правят на глупаци, които трябва само безмозъчно да плащат, но не само за себе си, а и за всички останали потребители ползващи Windows от държавната машина, която налага закона за авторското право, вместо да защити правата на потребителите, т.е. данъкоплатците, които именно плащат лицензите за ОС на администрацията. Продължавайки мисълта на Trichocephalus стигаме до ролята на ОС като драйвер към дадена марка дъно без който РС-то не тръгва. :eek:

Това е все едно всеки производител на автомобили да ти продава и бензина за своята марка кола, защото тя с друг бензин не върви. laugh.gif Как не са се сетили американците да въведат авторско право и за колите и бензина към тях, да им се чуди човек?! Примерно видят те на една бензиностанция, че наливаш бензин за Опел във Форда си и хоп - НСБОП ти го взема Фордааа :doh:

Затова писах в предния си пост:

Ето, това се казва монопол в най-чиста форма!:P

Трябва да има дебат и преосмисляне на мястото на софтуера в скалата на обществените ценности,

поне на софтуера, който е операционна система! :down:

И този дебат трябва да го наложим ние - потребителите!

За 3 години 4 пъти нараснаха цените на Windows ХР ОЕМ. Защо?! Защо не е като при другите стоки? Примерно нов модел дънна платка току-що пусната от производство е 200 $, а след 1 година цената е вече 100$ или по-малко. Има такива примери, мога да ги дам, ако някой иска.

Защо днес през 2006 г., в 21 век трябва да плащам повече $ за Windows 95 OEM, отколкото беше цената му през 1996 г? Днес тя е 30% повече! Официално! :)

Това не ви ли смущава?

Мене ме смущава. И не ми се мълчи като агне.

Защото нямам нищо против правата на авторите и това, което им се полага за тях, но да не е за сметка на издевателство над достойнството на потребителя. Само защото са автори и има закон за авторското право.

Ами нали и други въз основа на този закон ще последват примера на Били?!

И се започва една спирала - не ти е работа.

Всяко нещо си има мярка, ама сега някой вече прекрачва всякакви граници!

:nono:

В случая не сте прави всички, които си чешете езиците по тази тема. Направете първо за себе си разлика между ОЕМ лиценза и Retail версията.

Малко за ОЕМ версията на MS Windows. Първо, това не е версия за краен потребител. По-пронцип е версия, която е за фирми производителки на компютърни системи. Много малко от компаниите, произвеждащи хардуерни компоненти като дънни платки и тврърди дискове практикуват продажбата на ОЕМ версии с продуктите си. Предимно това го правят компаниите, произвеждащи компютърни системи и преносими компютри. Има два различни типа ОЕМ версии. Единия не се различава по нищо от Retail версията или са незначителни разликите. Другия тип ОЕМ версия е тази, при което копието е конкретно за всеки производител и за различни модели компютърни системи.

По принцип вие не би трябвало да можете да закупите ОЕМ версия на MS Windows като крайни клиенти.

Това, което беше в България преди няколко години,покрай кампанията за легализация си беше добро попадение на наши фирми, които направиха добри парички от продажбата на дънни платки и твърди дискове с ОЕМ версия на MS Windows 98 и ХР.

Освен това, не можете да казвате, че цената на ОЕМ версиите нараствала. Това няма нищо общо с реалноста. Цената на ОЕМ версията за големите фирми, производителки на компютърни системи се договаря и на практика няма как да знаете колко струва по ред причини.

Всички цени, които виждате по разни фирми са малко или много спекулативни и там Майкрософт няма и грам вина.

Така, че cocotone, не си прав за цените на ОЕМ версиите. Сравни приблизително цените на една маркова машина, която идва с ОЕМ ОС на Майкрософт с една асемблирана в България и като имаш предвид, че някои компоненти в марковата са по-скъпи от жълтите приблизително ще видиш какво даваш за тази ОЕМ версия.

Ето ти една маркова машина:

Lenovo ( IBM ) ThinkCentre A52

Intel Celeron D331 2.66GHz

256MB DDR2 RAM

FDD

HDD 40GB SATA

DVD / CD-RW

Intel Graphics Media Accelerator 950

Sound C-Media

10/100/1000 LAN

MS Windows XP Home Edition

Цената му е 399 долара без монитор. Като се има пред вид, че е маркова машина е даже твърде атрактивна. Вероятно има и по-евтини маркови машини с тези качества. Но се вижда и че не е баснословна заради наличието на ОЕМ версия на MS Windows XP Home.

А ето малко ценички на софт за яснота:

Adobe Photoshop CS2 v9 [$629.99]

Adobe Photoshop Elements 4.0 [$96.99]

Adobe® Acrobat® V7 Standard [$294.99]

CorelDRAW Graphics Suite v12 [$379.99]

Symantec Norton Antivirus 2006 Retail Box [$40.99]

Symantec Norton Internet Security 2006 Retail Box [$70.99]

Май излиза, че горе долу плащаш за един Нортън колкото за един ОЕМ Уиндоус.

А това е цена на специално предложение на Леново за Офис пакет:

MS Office Small Business Edition 2003 [add $129.00]

Не е професионалната версия, но е идеална за работа и илюстрация, че няма как да знаете колко точно струват ОЕМ версиите на софтуера.

П.П Cocotone, след като нещо не ти харесва и не ти изнася, то просто не го ползваш. Отделно, че едва ли си плащал за софтуера, който ползваш. Не виждам тогава защо роптаеш. Ако беше програмист и това ти вадеше хляба съм сигурен, че съвсем по друг начин щеше да говориш. Или програмистите кучетата ги яли.

П.П. 2 По тая логика мога да кажа, че цената на хляба и условията по които ми го продават са в мой ущърб - да е с 80% по евтин. Същото за месото, дрехите, битовата техника, колите. Да си променят условията за продажба и да си намалят цените.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

В случая не сте прави всички, които си чешете езиците по тази тема. Направете първо за себе си разлика между ОЕМ лиценза и Retail версията..

Не знам кой си чеше езиците в тази тема, nikfox. Квалификацията е меко казано обидна...

Eто какво пишат за OEM лиценза Microsoft:

An “OEM” license is a license distributed by an Original Equipment Manufacturer, or an “OEM.”  An OEM is a person or company who builds and sells computers.  Some OEMs also distribute software, especially operating systems such as Microsoft® Windows.

Ако OEM не го плаща крайния клиент, то тогава кой плаща последния вариант на Windows, вграден в ПС системата oт производителя (Original Equipment Manufacturer), притежаващ лиценз тип OEM? И какъв тип е този "лиценз", който трябва да има крайният потребител за Windows: Volume License, Retail или OEM? За което си плаща.

Чест и почитания, напускам темата...

nickfox за обидните квалификации,които използваш към Калдата потребителите (сред които има и член на Калдата екипа),участващи в темата, те наказвам с -3т. в репутацията.Приеми това като официална забележка.

Моля всички участници в темата да въздържате своите емоции.

Благодаря.

Мерси за разясненията nickfox, макар че са излишни на фона на разискването в темата. Разисква се че с тези промени в лиценза напрактика ще отпадне нуждата от retail. Всичко ще стане OEM по тази схема. Купуваш дъно и хоп с него ти пристигат Прозорците.

Също така не видях смисъл в сравнението цена на Photoshop/Corel срещу ОС?! Все едно да сравня телевизора с лека кола и да кажа виж телевизора колко е ефтин, пък на тез коли какви цени им слагат.

Чест и почитания, напускам темата...

<{POST_SNAPBACK}>

nologo,

Меко казано, реагираш като ощипана госпожичка.

Естествено,че си плащаш. Ти на тоя свят да си видял нещо безплатно. Безплатен обяд няма.

И още нещо, четеш и интепретираш нещата както на теб ти е изгодно.

Естествено, че крайният клиент плаща цената на ОЕМ версията, но тя никъде не фигурира като отделна сума. Това е забранено. Никъде няма да видиш посочена цената на ОЕМ версията отделно от конфигурацията. Единствено в България, което си е нарушение и цените са спекулативни.

Ама и храната си я плащаш бре. Или и тя да е безплатна.Ми всеки иска да получи за труда си пари. Ти нима не искаш. Или си решил да работиш на ползу роду.

Ако ти беше създал софтуер, ако беше хвърлил труд и усилия, то нима няма да искаш те да бъдат възнаградени. Съмнявам се.

хайде да спрем да говорим за неща, които повечето от вас не ги касаят. Колко от вас са купили програмен продукт. Не са много. Но май е по-важно хем да се крадне,хем да се плюе. Та за това е чесане на езици.

Според мен нещата не са толкова трагични.

Нека Microsoft си правят, каквото си искат, ако ще и персонални уинодоуси да измислят. В края на краищата нещата ще се от регулират от пазара.

Не веднъж сме ставали свидетели на резки завои в IT общността, а също така и на краха на големи фирми.

Ако чичко Бил сбърка посоката определено ще го разбере по джоба си.

Защото алтернативи има много.

До сега „прозорците” бяха универсалната операционна система, но ако се провалят и освободят мястото то пазара веднага ще запълни вакуума.

Да ви кажа честно тайничко се надявам това да се случи.

В края на краищата защо да няма повече от една операционна система, нали от това губят именно потребителите т.е. ние.

nologo,

Меко казано, реагираш като ощипана госпожичка.

Естествено,че си плащаш. Ти на тоя свят да си видял нещо безплатно. Безплатен обяд няма.

И още нещо, четеш и интепретираш нещата както на теб ти е изгодно.

Естествено, че крайният клиент плаща цената на ОЕМ версията, но тя никъде не фигурира като отделна сума. Това е забранено. Никъде няма да видиш посочена цената на ОЕМ версията отделно от конфигурацията. Единствено в България, което си е нарушение и цените са спекулативни.

Ама и храната си я плащаш бре. Или и тя да е безплатна.Ми всеки иска да получи за труда си пари. Ти нима не искаш. Или си решил да работиш на ползу роду.

Ако ти беше създал софтуер, ако беше хвърлил труд и усилия, то нима няма да искаш те да бъдат възнаградени. Съмнявам се.

хайде да спрем да говорим за неща, които повечето от вас не ги касаят. Колко от вас са купили програмен продукт. Не са много. Но май е по-важно хем да се крадне,хем да се плюе. Та за това е чесане на езици.

<{POST_SNAPBACK}>

Продължаваш да обиждаш! Спри с обидните квалифиации!

ОЕМ версии открито се продават в България. Напиши в Гугъл да търси в български страници Windows XP OEM и ще видиш. Кое е законно или не, не знам.

А аз се включих наново, защото произвеждам софтуер. Всички ОС са ми легални.

Изключително си нагъл!

Където се появиш, стават скандали.

С какво съм те обидел бе nologo в последния си пост, че ми намаляваш и репутацията. Аз съм правел скандали. Ако си малко по реалист, ще забележи, че ти си този, който започна заяждането и скандала. Ти си този, който рипна като ощипан.

Господа, нямам думи...

Аз съм започнал да се заяждам...

Аз ли написах пръв:

"В случая не сте прави всички, които си чешете езиците по тази тема."

"Меко казано, реагираш като ощипана госпожичка."

"Ако ти беше създал софтуер, ако беше хвърлил труд и усилия, то нима няма да искаш те да бъдат възнаградени. Съмнявам се."

Какво е това? Чиста проба обидни квалификации към автора на темата и участниците в нея и после индивидуално към мен. На няколко пъти те помолиха да се въздържаш, но явно не можеш.

Спирам наистина, с молба участниците да сдъжат емоциите си. Бях до тук в темата. Повече няма да отговарям...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.