Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


преди 4 часа, Мойра написа:

тюуууу

ку знаех по-рано щех да стана докер

дъ пръщъ ут мускуле и акъл...

ма на-късно е либе за китка

кръсто векье не държи

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

""Баба Яга снесла яйце"- нестандартна интерпретация на страховитата старица, била някога Велика богиня

Световноизвестната хърватска писателка от български произход Дубравка Угрешич умело преплита в книгата си реалност и легенда, съвремие и древност, художествен разказ и културологичен анализ ...

През 2019 г. издателство "Колибри" ще предложи на читателите едни от най-влиятелните произведения на световноизвестната писателка Дубравка Угрешич. На 15 февруари излизe от печат ново издание на "Баба Яга снесла яйце" в превод на Русанка Ляпова.

"Баба Яга снесла яйце" е възхитителна смесица от фолклор, хумор, феминизъм, културологичен анализ и художествен разказ, политика и пътепис. Една оригинална, нестандартна интерпретация на образа на страховитата старица, била някога Велика богиня. В типичния си стил, смесица от мощно въображение, ирония, скрит смисъл и неочаквани обрати, Дубравка Угрешич умело преплита реалност и легенда, съвремие и древност. От яйцето на Баба Яга се излюпват превъплъщенията на митичната героиня и на днешните й посестрими, изтъкавайки мъдра, сюрреалистична, наситена със символи и послания приказка за женската душевност, за изпитанията и предизвикателствата на старостта и тленността. Книгата неслучайно спечелва на авторката американската литературна награда James Tiptree 2010.

...."

https://impressio.dir.bg/bukvi/baba-yaga-snesla-yaytse-nestandartna-interpretatsiya-na-strahovitata-staritsa-bila-nyakoga-velika-boginya-otkas?fbclid=IwAR3uqG3TJHcDkOTdITwIUS8kYW_1MaWI4bnTxFVl-Qn8s_x11QGxh73Xx8g

 

 

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Brooke Shields е била на 10 години, когато се снимала за Playboy.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

най-замърсен въздух в Мумбай

да дишаш един ден там се равнява на изпушени 5 кутии цигари

12727793.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Мойра написа:

офтопик

тя да благодари на тоа де измисли корега.....

че фръкнат ли кастанетите....требе префключи на фламенко веднагически

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Покажи ми котката си, за да ти кажа какъв си

Цитат

Знаем, че котките могат да бъдат невротични като стопаните си, но колко дълбоки са тези връзки всъщност? Доста дълбоки, според ново проучване на английски учени, публикувано в PLOS One. Te oткриват, че черти в характера на стопанина може да съответстват с поведението на любимците им, което значи, че е възможно до известна степен котките да имитират собствената ни личност, съобщават Science alert.

"Много собственици считат любимците си за част от семейството и формират тесни социални връзки с тях", разказва пред The Telegraph Лорън Финка (Lauren Finka) от Университета Нотингам Трент. "Следователно е възможно животните да бъдат повлияни от начина, по който ги отглеждаме и общуваме с тях, а тези фактори на свой ред са следствие от различията в характерите ни."

Финка и екипът й изучават повече от 3 000 собственици на котки, задавайки серии от въпроси, които ги оценяват по скала за оценка на личностните черти като приятност, съвестност, екстроверсия, невротизъм и откритост. Резултатите показват доста взаимовръзки, които определят не само общото добруване на котките, но и личността им.

Например по-невротичните собственици са свързани с котки, имащи "проблемно поведение", което може да се изразява в агресия, притеснение или страх, или поведения, свързани със стрес, в допълнение към здравословни проблеми или наднормено тегло. Подобни взаимовръзки са откривани и в предишни изследвания, но това не е всичко.

Учените откриват, че собствениците на котки с по-голяма екстровертност, по-често имат животни, които също харесват да имат повече свобода навън, докато по-сговорчивите участници са и по-доволни от общуването със своите (вероятно по-приятни) котки.

Разбира се, съответствието не означава причинно-следствена връзка, но учените смятат, че е възможно да има подобно нещо, за доказването на което, обаче, ще са необходими още много изследвания.

"Повечето стопани искат да осигурят най-добрата грижа за котките си и тези резултати показват важна връзка между нашата личност и добруването на любимците ни," обяснява Финка. "Необходими са повече изследвания, за да се изследва причино-следствената същност на тази връзка и да се докаже дали и как личността на собствениците директно влияе върху поведението и живота на котките."

Всъщност откритието е по-малко неочаквано, отколкото изглежда. Хората, които обичат котки често ги приемат като член от семейството и се държат така с тях; децата често приемат формите на поведение, показани от родителите им, така че хипотетично биха могли и котките. 

"Котките са нашето малко аз," разказва Даниел Гън-Муур (Danielle Gunn-Moore), изследовател на котешкото здраве от Университета в Единбург, която не е част от изследването. "Те са чувствителни създания, които силно се повлияват от хората около тях. Веднага се свързват със собствениците си и оказват ефект едни върху други."

Това, което трябва да запомним за тази удивителна връзка е, че не става дума само за личността на котките, но и за тяхното благосъстояние. Нашето отношение към тези малки удивителни животни оказва влияние върху тяхното физическо и психологическо здраве по начини, за които дори не си даваме сметка. Трябва да станем по-отговорни към начина на функциониране на тази връзка, ако искаме най-доброто за нашите котешки приятели. 

"За котките не винаги е лесно да живеят като наши любимци", обяснява Финка, "и е важно винаги да сме наясно как нашето поведение може да им повлияе, както в положителна, така и в отрицателна посока."

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Операта в Русе празнува 100 години от създаването си

На 25 февруари 2019 г. се навършиха 100 години от създаването на Държавна опера - Русе, съобщава новинарският канал TVN.

Първата структура, която изпълнява оперна музика в дунавския град е създаденото през 1891 г. от А. Паунов и П. Трифонов Музикално Дружество "Лира". По-късно в Русе се формират различни частни музикални и оперни трупи, които с различен успех представят известни заглавия от световната оперна литература и успяват да събудят трайно интереса на русенци към оперния театър.

През 1919 г. се създава и Оперна Дружба, която години по-късно се трансформира в Държавна опера Русе. Диригенти на състава са Димитър Иванов и Йордан Минков. Първата премиера се е състояла на 23 април 1919 г. - операта "Камен и Цена" от Иван Иванов.

100-годишнината от създаването на оперния театър в Русе ще бъде отбелязана с премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди, която ще се състои на 25 март, в рамките на Международния музикален фестивал  "Мартенски музикални дни". Постановката е на режисьора Александър Текелиев, а на диригентския пулт ще застане главният диригент на Операта в Анкара Сунай Муратов. В оперния спектакъл ще вземат участие: Ивайло Джуров, Марио Маланини, Светла Кръстева, Петя Цонева, Свилен Николов, Даниела Караиванова, Пламен Бейков.

Първата премиера на вече държавната опера е "Травиата" от Верди е била на 27 ноември 1949 г. Постановъчният екип с диригент Константин Илиев, художник Асен Попов и режисьор Драган Кърджиев оставя трайни следи в развитието на театъра.

Сред главните диригенти на Държавна опера - Русе се открояват имената на Константин Илиев, Добрин Петков, Руслав Райчев. През следващите десетилетия със състава работят такива български музиканти като диригентите Борис Хинчев, Михаел Ангелов, Димитър Манолов, Иван Филев, Веселин Байчев, Милен Начев, Георги Димитров, Найден Тодоров.

През 50-те и 60-те години на XX век, едно забележително трио добива голяма национална и международна известност и предизвиква голямо обществено признание за Русенска опера - това са трима от най-изтъкнатите солисти в нейната история - Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев. През 2011 година до сградата на Операта е открит барелеф посветен на тях - "Звездната тройка".

През 1999 г. Русенска народна опера и Държавна филхармония - Русе се обединяват в една институция, която първоначално се нарича Оперно-филхармонично дружество - Русе, а от 2010 година - Държавна опера - Русе.

https://impressio.dir.bg/stsena/operata-v-ruse-praznuva-100-godini-ot-sazdavaneto-si?fbclid=IwAR2DtP4Dgn2B6vGfG-fA0fl5rhcfFvnqRkA95x7uoVEvS9CSetATxdASxlE

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рубинено римско грозде

12791253.jpg

Макар и с името „римско“ този гигантски сорт грозде всъщност е селектиран и се отглежда в Япония. Гроздовете са с размерите на топче за пинг-понг, а вкусът е изключително сладък. През 2016 година, чепка с тегло 700 грама е била продадена на търг за внушителните 10 900 долара.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хайвер от каспийска белуга албинос

12791256.jpg

Новосъздаденият хайвер Strottarga Bianco се продава на цената от 100 000 евро за килограм и въпреки високата си цена, човек може да се сдобие с него само със специална поръчка.

Той е направен от белия хайвер на редкия вид есетра албинос; производителят първо отделя водата от хайвера и го смила фино, което обаче не е достатъчно, за да оправдае високата му цена. След това към него се добавя 22-каратово злато, пише CNBC.

"Това определено не е продукт за всеки, но пазарът се нуждае от нови и абсолютно изтънчени продукти, които готвачите по света да предлагат на гостите си", казва Валтер Грюел. Той добавя, че неговият хайвер се консумира най-добре с паста, ризото или на препечена филийка.

За създаването на 1 килограм от ценния продукт се използват пет килограма бял хайвер, тъй като около 80% от него се губят при процеса на дехидратация.

Хайверът е дело на рибния фермер от Залцбург Валтер Грюел и неговия син Патрик. Семейната им компания е първият производител на хайвер от есетра в Австрия, а компанията е една от близо 30-те, които отглеждат есетра в света.

На есетрата са й необходими между осем и десет години, за да е готова да пусне хайвера си, според уебсайта на компанията.

Стандартният бял хайвер на компанията, който не съдържа златни примеси, се продава в Австрия на цени от 6 250 евро за 250 гр. Или над 28 000 евро за килограм.

Най-скъпият хайвер в света носи името Алмас и е от иранска белуга. Той се продава на цена средно от 20 000 паунда (30 800 долара) за килограм, според книгата на рекордните на Гинес.

п.п-мола ви са,недейте да го мажете дебело на филията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Черна диня Денсуке

12791259.jpg

Черна на цвят диня е била продадена на търг за 500 000 йени или 4700 долара на японски пазар за плодове и зеленчуци.

Ценният сезонен плод е от т.нар. рядка разновидност „денсуке”. В страната на изгряващото слънце тези дини се смятат за изключително изискан подарък и цените им често надхвърлят разумните граници.

Изключително скъпата, опакована в специална кутия, черна диня е била една от 260 такива, продадени на пазарите Ашикава и Сапоро.

През юли започва истинският сезон на тези генномодифицирани плодове, когато средната им циркулация ще бъде 70 000 седмично.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знаете ли, че ... !? Няма угодия!?

FB_IMG_1550497348438.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 54 минути, Meri Meri написа:

Знаете ли, че ... !? Няма угодия!?

FB_IMG_1550497348438.jpg

никоя жЕна нема угодия

ут дистанция на моя кратък,скапан 47-годишен животец ти го реКвам

 

бели трюфели (alba madonna)

7667bql_triufel_gyba.jpg

Бял трюфел с тегло 1170 грама бе похарчен в неделя на импровизираната борса за деликатеса в замъка „Гринцане Кавур“ югоизточно от Торино.

Купувач на ароматната гъба с гигантски за нея размери е именитият китайски готвач Зеншан Донг. Шефове и лакомници от САЩ, Хонконг, Япония и други страни купиха другите бели трюфели на борсата, за които бяха похарчени близо половин милион евро.

Белият трюфел (Tuber magnatum) е най-редкият и съответно най-цененият трюфел от всички видове на тази гъба. Расте предимно в Италия, Франция и Хърватия, но е намиран и в България. За намирането му се използват специално обучени кучета. През 2007 г. бял трюфел с тегло 1,5 kg бе намерен от италианеца Кристиано Савини в околностите на Пиза, и беше продаден на търг във Флоренция за 330 000 долара.

Колкото по-едрите са трюфелите, то те са толкова по-ценни. Други фактори влияещи на цената на трюфелите например са нараняванията или червясването им. Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат, който е специфичен за всеки различен вид.

По поречието на р. Дунав у нас са намирани бели трюфели, а освен случайната находка, все повече чужденци инвестират, заради климата и почвите у нас, в т. нар. ферми за трюфели, като внасят „заразени” дървета от родните си страни.

Бял трюфел с тегло 672 г бе намерен в района на горното поречие на Арда преди две години. „Открих рядко срещаната гъба случайно в гора“, разказва пред БТА Денислав Илчев от с. Смилян.

Според търговци на гъби находката наистина е бял трюфел, но само с лабораторен анализ може да се докаже дали екземплярът е от видовете бял трюфел, които привличат търговски интерес. В Родопите и в страната се срещат черни трюфели, а урожаят им през това лято е по-висок от обичайните добиви, коментира Славчо Мадански, търговец на гъби.

Около 90 евро за кг се изкупува първокачественият есенен черен трюфел у нас, докато през летните месеци цената пада до 35-40 евро заради обилната реколта.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, _nib_ написа:

Хайвер от каспийска белуга албинос

12791256.jpg

Новосъздаденият хайвер Strottarga Bianco се продава на цената от 100 000 евро за килограм и въпреки високата си цена, човек може да се сдобие с него само със специална поръчка.

Той е направен от белия хайвер на редкия вид есетра албинос; производителят първо отделя водата от хайвера и го смила фино, което обаче не е достатъчно, за да оправдае високата му цена. След това към него се добавя 22-каратово злато, пише CNBC.

"Това определено не е продукт за всеки, но пазарът се нуждае от нови и абсолютно изтънчени продукти, които готвачите по света да предлагат на гостите си", казва Валтер Грюел. Той добавя, че неговият хайвер се консумира най-добре с паста, ризото или на препечена филийка.

За създаването на 1 килограм от ценния продукт се използват пет килограма бял хайвер, тъй като около 80% от него се губят при процеса на дехидратация.

Хайверът е дело на рибния фермер от Залцбург Валтер Грюел и неговия син Патрик. Семейната им компания е първият производител на хайвер от есетра в Австрия, а компанията е една от близо 30-те, които отглеждат есетра в света.

На есетрата са й необходими между осем и десет години, за да е готова да пусне хайвера си, според уебсайта на компанията.

Стандартният бял хайвер на компанията, който не съдържа златни примеси, се продава в Австрия на цени от 6 250 евро за 250 гр. Или над 28 000 евро за килограм.

Най-скъпият хайвер в света носи името Алмас и е от иранска белуга. Той се продава на цена средно от 20 000 паунда (30 800 долара) за килограм, според книгата на рекордните на Гинес.

п.п-мола ви са,недейте да го мажете дебело на филията.

аз и без туй такоз ни ям, та нема да та набутам ни бой съ

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, haidukpikaso написа:

аз и без туй такоз ни ям, та нема да та набутам ни бой съ

 

ба мене

туй сал за ,,патрони"

с много и ,,немъчени" кинти

я муам боб

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, _nib_ написа:

ба мене

туй сал за ,,патрони"

с много и ,,немъчени" кинти

я муам боб

нема забравя онуй рибено масло гадно дето ни караха като деца да го пием

те туй същото

гадост

да живей бобааааа

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, haidukpikaso написа:

нема забравя онуй рибено масло гадно дето ни караха като деца да го пием

те туй същото

гадост

да живей бобааааа

ти туй гу остъй

ми зъ ко нъ облъчваха с унея ламби...

ултравиолетови ли беа...

че и цайсуви тъмни ни слагАа

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а знаете ли че, като се подстрижете.....

и косата ви става по-къса!? :D 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, _nib_ написа:

ти туй гу остъй

ми зъ ко нъ облъчваха с унея ламби...

ултравиолетови ли беа...

че и цайсуви тъмни ни слагАа

1234560398_48667_32754.jpg

казваха да сме здрави...

няма да забравя никога миризмата там - гадна

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...