Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вътрешна антена за DVB-T

Featured Replies

Здравейте,

виждам, че тук в тази тема пишат хора, които имат явно някакъв опит с тези неща... а не ми се иска да пускам специално нова тема за моя въпрос. 

Бих желал да закупя някаква вътрешна антена за DVB-T, с която да мога да гледам ефирните цифрови канали в София. В кв. Стрелбище съм. Жилището ми има прозорци само на северозапад,  на 3-ти етаж, обграден съм от всякъде с блокове около мен и нямам пряка видимост към телевизионната кула на Витоша.

Въпросът ми е: с каква точно вътрешна антена имам шанс да хващам ефирните цифрови телевизии? Виждам, че се намирет такива от 20 до 150-200 лв. Не знам каква би ми свършила работа... :shy11:

• Отговори 105
  • Прегледи 60k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте,

виждам, че тук в тази тема пишат хора, които имат явно някакъв опит с тези неща... а не ми се иска да пускам специално нова тема за моя въпрос. 

Бих желал да закупя някаква вътрешна антена за DVB-T, с която да мога да гледам ефирните цифрови канали в София. В кв. Стрелбище съм. Жилището ми има прозорци само на северозапад,  на 3-ти етаж, обграден съм от всякъде с блокове около мен и нямам пряка видимост към телевизионната кула на Витоша.

Въпросът ми е: с каква точно вътрешна антена имам шанс да хващам ефирните цифрови телевизии? Виждам, че се намирет такива от 20 до 150-200 лв. Не знам каква би ми свършила работа... :shy11:

Преди да купуваш антена, направи проба с едно парче меден проводник направено примерно във формата на квадрат със страна 12-15 см.На двата му края запояваш или просто усучи всяко от жилата на коаксиалния кабел /активен проводник и маса/ и включи това устройство във антенния вход на телевизора. Рамката я постави близо до прозорец неподвижно. Пусни телевизора и мини на банда, след което го накарай автоматично да си търси "програми" След експеримента, напиши какво се е получило.Много често, това ще ти е достатъчно за да приемаш отлично каналите, които се излъчват в момента.Това съм ти го написал за "експеримент" Действай и отговори. Намираш се в София, доколкото разбрах, затова те моля да експериментираш.

P.S.Забравил съм да напиша най важното! А то е, че телевизора ти трябва да има DVB-T  тунер или комбиниран такъв със другите бандове!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Здравейте,

О да, има разбиращи хора тука и с голям опит даже, като мене бе !

Гледай сега:

Публикувано изображение

ето това е една медна тръба 100 см сгъната по този начин и има 1 см в средата да не се допират. Можеш да запоиш коаксиалания кабел направо там. Аз съм го правил с платка, защото трябваше да се пробва да се настрои разтоянието от медната тръба до рефлектора , така че да дава най-силен сигнал. Ако не ти се купува тръба от мистър бриколаж, може и с меден кабел във формата на два кръга. Може и алуминиева тръба или плътна пръчка, ама не става да се запойва на този метал. Трябва с винтчета да захванеш кабела.

Моята рецепта е следна,

взимаш си приемника ти DVB-T и отиваш при някой човек с изглед към кулата на Витоша. Настроиваш си там каналите да си ги хванал всичките. после се връщаш у вас и свързваш антената ( без никакви усилватели ) и почваш да й търсиш удобно за теб място в стаята. Не е зор да е до прозореца, може да е встрани от него, може да е на 2 метра, може да е на 150 см високо сложена, пробваш на най-различни места из стаята и си избираш къде ти работи задоволително и я скриваш ако искаш да не се вижда. Тя ще си работи с отразени сигнали от блоковете.

А то може и ако я направиш от алуминий, да сложиш само пръчката свита на осмица, навън на 14 см от стената на блока и така да работи без рефлектор от метална решетка.

Тази дето я виждаш на снимката работи при мен и лови отразени сигнали от една водна кула идващи от 30 км от Люксембург и от над 80 км от Германия. А антената е насочена на север към Холандия.

О да, има разбиращи хора тука и с голям опит даже, като мене бе !

Гледай сега:

Публикувано изображение

ето това е една медна тръба 100 см сгъната по този начин и има 1 см в средата да не се допират. Можеш да запоиш коаксиалания кабел направо там. Аз съм го правил с платка, защото трябваше да се пробва да се настрои разтоянието от медната тръба до рефлектора , така че да дава най-силен сигнал. Ако не ти се купува тръба от мистър бриколаж, може и с меден кабел във формата на два кръга. Може и алуминиева тръба или плътна пръчка, ама не става да се запойва на този метал. Трябва с винтчета да захванеш кабела.

Моята рецепта е следна,

взимаш си приемника ти DVB-T и отиваш при някой човек с изглед към кулата на Витоша. Настроиваш си там каналите да си ги хванал всичките. после се връщаш у вас и свързваш антената ( без никакви усилватели ) и почваш да й търсиш удобно за теб място в стаята. Не е зор да е до прозореца, може да е встрани от него, може да е на 2 метра, може да е на 150 см високо сложена, пробваш на най-различни места из стаята и си избираш къде ти работи задоволително и я скриваш ако искаш да не се вижда. Тя ще си работи с отразени сигнали от блоковете.

А то може и ако я направиш от алуминий, да сложиш само пръчката свита на осмица, навън на 14 см от стената на блока и така да работи без рефлектор от метална решетка.

Тази дето я виждаш на снимката работи при мен и лови отразени сигнали от една водна кула идващи от 30 км от Люксембург и от над 80 км от Германия. А антената е насочена на север към Холандия.

Белгиец!

Този простир въобще не му трябва на човека!  Аз съм му написал какво да опита! Не че твоята не работи, но няма смисъл от всичко това.Сигнала ще е доста добър и в момента го приемам само с една медна тел с диаметър около 2 мм за да е стабилна във формата на кръг с около 13-15 см.В София правих опит наскоро/преди нова година/ и нямаше абсолютно никакъв проблем с приемането. Така че колегата при добро желание сам ще каже какво е направил при положение че телевизорът му има DVB-T. Не е необходимо да ходи до никаква кула! Ама си много неграмотен в техниката бе човек. Пишеш както говориш със жените.

:offtopic_s: Човека иска да ви покаже какви хубави снимки прави,а вие не го оценявате.

:offtopic_s: Човека иска да ви покаже какви хубави снимки прави,а вие не го оценявате.

Е! Как да не го оценяваме! Я погледни колко плюсове сме му нашляпали, включително и аз. Там наистина е по-добър, но в електрониката е гола вода! 

• Автор

От чисто нова медна пръчка е, купена от магазина специално за целта.

А целта е да не се ползват мини антени с вграден усилвател.

Не че не работят, работят си, ама когато може и без усилвател и когато му се занимава на човек да сгъне една пръчка, може и по по-прост начин. За рефлектор може и алуминиево фолио, на оная черната такъв рефлектор съм й сложил.

Тази сгъната пръчка дето я гледате, замества успешно разни купени външни антени. Само че господата инженери няма да ви кажат доброволно какви са й характеристиките на усилване, щото ако почнете сами да си свивате пръчки, те какво ще работят после.

Това при нас ще го откраднат мангалите заради бакъра :) а да се държи в стаята е неугледно :D

За усилвателите съм до някъде съгласен  при аналоговата винаги имаше смущения но при цифровата нямам на представа дали ще пречат :( мисля си че няма да пречат :no-no:

Стига си чесахте езиците, бре хора! :D Смятах, че съм задал прост въпрос и не очаквах да се получи толкова разгорещена дискусия...

Ако това ще ви успокой - аз разбирам най-малко от всички тук! :)

А сега сериозно - току що се прибирам от работа и чак сега мога да видя постовете ви. Благодаря за бързите отговори!

LZ4JW, мисля, че телевизорът ми има всички там необходими видове тунери за приемането на нашата родна цифрова телевизия, ето това копнах от характеристиките му в PDF-a с неговия User Manual:

Television system:

Satellite Digital TV:

DVB-T

DVB-C
DVB-S/S2

Digital TV:

DVB-T/T2
DVB-C

Analogue TV:

PAL/SECAM B/G/I/D/K
SECAM L/L’

Programme coverage:

Satellite Digital TV:

VHF, UHF
C-Band, Ku-Band

Digital TV:

VHF, UHF

Аnalogue TV:

VHF: E2 to E12, UHF :
E21 to E69, CATV: S1 to
S20, HYPER: S21 to S47

Най-много ми допадна простия метод за проба на LZ4JW, но се оказа, че няма една медна тел в тая къща!!! :(

Дали става с алуминиева също? Или да купувам утре...?

Belge, не разбирам от тези неща, но антената ти изглежда много надеждна! :D  Просто за сега е трудно изпълнима като проект за мен, най-вече от гледна точка на време за ходене за набавяне на необходимите материали и самото сглобяване. Искаше ми се да взема нещо готово и да се приключи! Но явно без тестване няма да стане.

А да мъкна 42" ТВ до някой приятел с изглед към Витоша, за да го настроя, няма как да стане! :no-no:

Когато направя теста с рамката от тел, ще пиша какви са резултатите. Но в момента жената си гледа сериалчетата и ще трябва да спра кабелната, за да пробвам и рискувам да спя на балкона след това, а още не е толкова топло навън, ... :shy11:

Благодаля за бързите отговори още веднъж!

Приятна вечер!

• Автор

Като нямаш отделен малък тунер, пробвай си вкъщи с телевизора, все ще хване някоя програма ако антената е посредата на прозореца.

Можеш да пробваш с какъвто си искаш кабел или тел или даже лентичка от алуминиево фолио, абе всичко метално върши работа.

Можеш да ползваш даже един метър от коаксиалния кабел ( на осмица ), като свързваш като моята антена само към обвивката му. Като го прикрепиш към една летвичка и готово, ще видиш какво става.

Абе то в София май ще стане.

Може и да отидеш утре в магазина и да си купиш една антена с рефлектор кръг и два елемента като смачкан кръг ( пак на осмица са ), тя ще работи. То няма значение дали ще е точен кръг или ромб или полукръг с прави части към центъра, все си работи. Прости се търси вариант да е по-голяма площа на фигурата в квадратни сантиметри, за да е по-голямо усилването. Когато са два кръга и рефлектор, тогава няма нужда от усилвател и антената е с по-добра насоченост, отколкото ако е само от един кръг и няма рефлектор даже. Ако си направиш модел като на оня голямия майстор от Великото Търново и замериш силата на сигнала на програма която идва някъде отдалече, и после замериш силата на същия сигнал с модел като моя, тогава ще видиш разликата. На екрана на телевизора ще я видиш по стойностите които ти изкарва в някакви числа.

Сега, тука не четат само софиянци има и други хора при които условията на приемане са по-трудни. Тогава ако пробват с моя модел ще хванат нещо, а ако пробват само с един кръг без рефлектор, може да не проработи.

Стига си чесахте езиците, бре хора! :D Смятах, че съм задал прост въпрос и не очаквах да се получи толкова разгорещена дискусия...

Ако това ще ви успокой - аз разбирам най-малко от всички тук! :)

А сега сериозно - току що се прибирам от работа и чак сега мога да видя постовете ви. Благодаря за бързите отговори!

LZ4JW, мисля, че телевизорът ми има всички там необходими видове тунери за приемането на нашата родна цифрова телевизия, ето това копнах от характеристиките му в PDF-a с неговия User Manual:

Television system:

Satellite Digital TV:

DVB-T

DVB-C

DVB-S/S2

Digital TV:

DVB-T/T2

DVB-C

Analogue TV:

PAL/SECAM B/G/I/D/K

SECAM L/L’

Programme coverage:

Satellite Digital TV:

VHF, UHF

C-Band, Ku-Band

Digital TV:

VHF, UHF

Аnalogue TV:

VHF: E2 to E12, UHF :

E21 to E69, CATV: S1 to

S20, HYPER: S21 to S47

Най-много ми допадна простия метод за проба на LZ4JW, но се оказа, че няма една медна тел в тая къща!!! :(

Дали става с алуминиева също? Или да купувам утре...?

Belge, не разбирам от тези неща, но антената ти изглежда много надеждна! :D  Просто за сега е трудно изпълнима като проект за мен, най-вече от гледна точка на време за ходене за набавяне на необходимите материали и самото сглобяване. Искаше ми се да взема нещо готово и да се приключи! Но явно без тестване няма да стане.

А да мъкна 42" ТВ до някой приятел с изглед към Витоша, за да го настроя, няма как да стане! :no-no:

Когато направя теста с рамката от тел, ще пиша какви са резултатите. Но в момента жената си гледа сериалчетата и ще трябва да спра кабелната, за да пробвам и рискувам да спя на балкона след това, а още не е толкова топло навън, ... :shy11:

Благодаля за бързите отговори още веднъж!

Приятна вечер!

Краси!

Става със всякаква "жица" Написал съм ти медна, защото лесно се огъва. С алуминиева е същото, с желязна, отново. Аз те помолих да направиш тази проста проба, защото предполагам, че няма да ти се налага нито да си купуваш, нито да правиш антени.Забелязал си думата "експеримент" Написал съм, че преди нова година правих опит и се оказа, че с подобно парче жица , хората нямат никакъв проблем. А телевизорът ти има всичко необходимо за тази цел. Пожелавам ти успех!

Краси!

Става със всякаква "жица" Написал съм ти медна, защото лесно се огъва. С алуминиева е същото, с желязна, отново. аз те помолих да направиш тази проста проба, защото предполагам, че няма да ти се налага нито да си купуваш, нито да правиш антени.Забелязал си думата "експеримент" Написал съм, че преди нова година правиш опит и се оказа, че с подобно парче жица , хората нямат никакъв проблем. А телевизорът ти има всичко необходимо за тази цел. Пожелавам ти успех!

Белгийче! Научи се да четеш чичовото и да спазваш елементарна култура! Не карай човека да се разхожда с телевизора по София, а се учи от  оня големия майстор от Велико Търново, защото тези работи и особенно антенната техника ти е непозната. Колкото и да четеш, то само с четене не става моето момче. Като си сакат в ръцете и в главата, разбира се, че ще прибегнеш до магазина.Аз като ме попитат за антени, обикновено питам човека къде живее за да зная какво да му отговоря. Естествено е да има антената публикувана от теб по-добър сигнал, защото вече представлява антена. Виж, колко ще е по силен в децибели, много зависи от това, как си я "измайсторил". Не е тук мястото да те уча, а и не ти трябва, след като не ги разбираш.

Мога ли да ползвам тази тема и да попитам  тази карта съвместима ли е с цифровата ефирна телевизия и заслужава ли си да я закупя ? Имам и чиния на Булсат с възможност  за 3 тунера и мисля да  сложа единия кабел направо в компютъра . Ще стане ли работата дето я мисля или трябва някакво допълнително оборудване да се ползва за пренос на сигнала .

Публикувано изображение

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Мога ли да ползвам тази тема и да попитам  тази карта съвместима ли е с цифровата ефирна телевизия и заслужава ли си да я закупя ? Имам и чиния на Булсат с възможност  за 3 тунера и мисля да  сложа единия кабел направо в компютъра . Ще стане ли работата дето я мисля или трябва някакво допълнително обурудване да се ползва за пренос на сигнала .

Виж дали има DVB-T

Май трябва  да се насоча към друг тип карта за ефирните телевизии защото както чета на сайта им тази е само за сателити. Ако някой знае някоя хибридна карта която поддържа и двата стандарта да не се срамува и да сподели марка и модел.  Да не е нещо хептен профи серия а нормален модел до към 100 лева.  

Мога ли да ползвам тази тема и да попитам  тази карта съвместима ли е с цифровата ефирна телевизия и заслужава ли си да я закупя ? Имам и чиния на Булсат с възможност  за 3 тунера и мисля да  сложа единия кабел направо в компютъра . Ще стане ли работата дето я мисля или трябва някакво допълнително оборудване да се ползва за пренос на сигнала .

Публикувано изображение

Платката, която си посочил е много добра за СПЪТНИКОВА телевизия, но в тунера няма  Т, така че не можеш я ползва само ефирно. Тази е една от най-добрите, като пред нея е само Skay-Star1. При  последната, самата платка може да работи и на 200 мегахерцов компютър, защото разполага със собствен процесор на самата карта /на Philips/ А фирмата производител е една от най добрите за спътниково оборудване. Със твоя модел, компа ти трябва да е минимум 1000 мегахерцов, от там нататък, нямаш грижи.За гледане на програми от пакета на "булсатком" не става. Криптирани са.Ако я ползваш само за спътникова телевизия, говоря за всички спътници от 66 градуса на изток до 45 градуса на запад, ще приемаш всичко, което се изпречи на пътя и. Също с ключ през интернет и софтуер от серията Prog DVB можеш да отватяш много платени канали. Важно е цената, на която ти я предлагат. Тенденциозно няма да я спомена, за да я чуя от теб!

Картата ми я предлагат за 50 лв. И мисля да я купя.  Щом не става  за булсата  ще си взема 2 тунер за 2,50 на месец  и с кабел ще го вържа към монитора а с платката ще ползвам 2-рата  антена на булсата която седи като паметник на гаража за останалите цифрови канали  като на нея ще и монтирам едно моторче за по лесно позициониране. Компютъра ми е този от подписа и няма да има  ядове с  телевизиите мисля.Мислех да си купувам Dream Box DM-500 HD но цената ме отказа  от тоя мерак . Смятам че за до 150 - 200 лева ще  направя нещо много по добро от тоя бокс.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Картата ми я предлагат за 50 лв. И мисля да я купя.  Щом не става  за булсата  ще си взема 2 тунер за 2,50 на месец  и с кабел ще го вържа към монитора а с платката ще ползвам 2-рата  антена на булсата която седи като паметник на гаража за останалите цифрови канали  като на нея ще и монтирам едно моторче за по лесно позициониране. Компютъра ми е този от подписа и няма да има  ядове с  телевизиите мисля.

Мисля, че си от Варна! Сега положението е коренно изменено отколкото преди години, но там имам много мои поставяни антени. Разполагаш с малка антена от булсат. Няма да ти е достатъчна за Варна за целта, която съм ти написал. 60 см е а ти трябва за Варна около 120 см за да нямаш проблеми. Но ти сам можеш да провериш като попиташ някой сателитаджия маняк или се огледаш за такива моторизирани антени по покривите на къщите.  За цената. Ако всичко и е наред, купувай я. Като нова струва около 130 лева! Тук в Търново даже са по 150. А Skay star 1 e все още скъпа, но до 180-200 лева можеш да я намериш. Със същата може спокойно да се приема, но само приема - интернет от спътник. Трябва ти само Upload от БТК

От гр Луковит обл. Ловеч съм и имам тука един познат който е много на ти с сателитната телевизия и антените и ще го ползвам за консулт по темата. Живот и здраве другата година  ще се вземе  хубав телевизор  с цифров тунер  но за сега ще карам и със стария JVC 26-80zu

Публикувано изображение

• Автор

От гр Луковит обл. Ловеч съм и имам тука един познат който е много на ти с сателитната телевизия и антените и ще го ползвам за консулт по темата. Живот и здраве другата година  ще се вземе  хубав телевизор  с цифров тунер  но за сега ще карам и със стария JVC 26-80zu

Публикувано изображение

еми ако си работи телевизора, не го сменяй, купи си само един евтин тунер за сателити и или DVB-T

и не ти трябва компютър за целта. 

А за диаметъра на сателитната чиния си има публикувани данни за всеки сателит, гледаш си там Ловеч къде се пада и можеш да си купиш един размер по-малка антена от посочените, защото те се презастраховат. Дават размери позволяващи приемане дори и когато има снежни бури и чинията е покрита със сняг и не си го изчистил.

Когато се заоблачи яко и стане много тъмно небето по сред ден и почне да вали силен дъжд, тогава може да изгубиш сигнала с по-малка антена.

Освен това си зависи и от канал до канал на един и същи сателит. Един са по-силни, други са по-слаби. Предполагам че майсторите ще те посъветват за диаметър на чинията позволяващ да приемаш и по-слабите канали, ама ти ако не ги гледаш точно тях ... 

Като си купиш голяма чиния и всичко работи с нея, после ако не пробваш дали няма да работи и с по-малка, щял живот ще си мислиш че ти трябва задължително голямата. При всички случай, ако си плащаш на майстор работещ тази работа, той ще ти препоръча по-голяма антена, за да не се изложи после че не ти работи нещо, като се поразмърда и не е точно насочена към сателита. Особено ако трябва да се катери на неудобни за инсталиране места ... 

здравеите искам да попитам мога ли да ползвам чинията на булсатком за антена на цифровата телевизия

Трябва ти някоя от тези или подобна стига да имаш необходимия тунер.

На по-старите модели често пъти тунера е за mpeg2 и все едно го няма. Тогава се налага покупката и на приемник.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.