Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вътрешна антена за DVB-T

Featured Replies

@bili kids с други думи щом ти е турска антената би трябвало да изглежда така:

Публикувано изображение

Не са много читави тези антени, колкото и да са с усилвател! Имал съм такава и доста попромених частите в усилвателя, за да я докарам като сила и качество (при аналоговите програми) на нивото на китайските дето се въртят с дистанционно на 360°

Антената, която @Belge ти е предложил не е лоша, но е прекалено скъпа, пък и както казах в по-горен пост - не бих и се доверил, заради лошото закрепване на елементите!

@Belge хайде като си толкова знаещ обясни тая дилема: Външна антена Yagi  модел FTE MAXIMAL 76-F излиза сигнал само на един от трите мукса и то на разстояние по-малко от 100м. от ретраслатора, а с такова руско "животно" - вътрешна антена (като на снимката по-долу, само дето е с други надписи - след като е руска е ясно защо) излиза сигнал и на трите мукса (и то почти на 100%), а е на повече от 150м. от ретранслатора?!

Публикувано изображение

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• Отговори 105
  • Прегледи 60k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря на Belge и plamen74 за отговорите ! значи антената ми е едно към едно с посочената от Пламен ( първата ) , първо мисля да елиминирам съгласуващото устройство което е на нея ( сега съм през него ) предполагам  че от там имам поне 3-4 dB затихване . След това ще пробвам без усилвател-директно . След това ако няма положителен резултат мисля да пробвам с двойна рамкова или както някой я наричат антена на Хочкин , за нея обаче намерих и си изчислих само какъв трябва да е размера на рамките но не можах да разбера има ли някаква зависимост между честотата (размера на рамката ) и размера на рефлектора  както и неговото отстояние от рамката , Ако може и в този аспект да получа някакъв съвет !!!  И да споделя на Belge че целта ми е с минимум средства максимум резултати  .Извинявам се !!! на krasy76 че пиша в неговата тема но гледайки колко е разпалена и гореща реших че ще получа бързи отговори ,  благодаря и лек ден !

• Автор

В краен случай нещо малко отгоре върху секцията като това примерно - http://www.technomarket.bg/products/09035310/strong-srt-ant-12

Та от прочетеното до тук се спрях на 2 варианта:

1. Нещо такова на секцията - http://www.technomarket.bg/products/09108072/philips-sdv-6121

2. Направен от мен "двоен квадрат" както препоръчват Belge и LZ4JW, но скрит зад секцията (ако хваща нещо изобщо така), или легнал отгоре на самата секция, така че да не се вижда отникъде...

Нямам представа кое би ми вършило по-добра работа.... :(

Двойният кадрат не може да е легнал, трябва да вертикално насочен към прозореца.

Ето ти двоен квадрат, направен и готов в същия магазин го имат на сайта им

http://www.technomarket.bg/products/00001494/thomson-ant-85

Махаш му двете пръчки отзад и си го ползваш, само че трябва да ги завъртиш кръговете да са един над друг.

Иначе с по-нискошумов усилвател и по-мощен и с по-модерна технология е тази:

http://www.technomarket.bg/products/09035311/strong-srt-ant-15

може и на балкона да я сложиш и пише тука че е с по-добро насочване, за избягване на нежеланите смущения:

http://www.strong.tv/downloads/manuals/ANT15ECO_UM_EN.pdf

чак пък толкова да не можеш да скриеш един кабел под мокета, не ми се вярва. 

--------------------

Тази от първия ти линк е много немощна.

От втория линк е същото като кватрата дето си го пробвал, само има усилвател. 

Разликата от 20 до 40 децибела е от Земята до небето. 

Редактирано от Belge (преглед на промените)

чак пък толкова да не можеш да скриеш един кабел под мокета, не ми се вярва.

Да беше мокет, или дори паркет, няма проблем! Но са плочки за съжаление! :(

• 4 седмици по-късно...

Здравейте отново,

Ето какво сътворих:

post-77098-0-47208100-1365348734_thumb.j

Тази антена е разположена на 160 см. от прозореца навътре в стаята.  На втори етаж съм, отвсякъде обграден от 8-9 етажни блокове. Без никаква видимост към кулата. Не съм правил опити да я въртя на някъде за по-добър сигнал, а просто я сложих на една секция, на място, което не се вижда от повечето точки в стаята. Излезе ми под 10 лв. - Медна тръба- 5,49 лв., пърче шперплат 0,50 лв. кухненско алуминиева фолио за 5-10 стотинки и 3 м. коксиален кабел за 2 лв. Хващам сигнал със следната сила:

Канал 23 - 82 %

Канал 40 - 86 %

Канал 52 - 78 %

Канал 64 - 66 %

Качеството на сигнала на всички канали е на 100% посотянно.

Смятах да купя нещо такова PHILIPS SDV6123 , но се оказва, че за моя град няма никакъв смисъл!

Публикувам това, за да се знае,че всеки на който му се занимава и е в София, може да си направи нещо подобно и да е спокоен, че ще хваща цифровите ефирни телевизий.

Надявам се такъв сигнал, а и по-добър, да има скоро и във всички населени места в България! Редно е да е така!!!

Друг е въпросът за качеството на самите телевизий и на това какво предават като съдържание. Това SD 576i е доста ниска резолюция според мен, а телевизийте... едни от най-скучните меко казано! Но за без пари уж, това е засега! :D

Благодаря на всички във форума, които ми помогнаха! :)  

Редактирано от krasy76 (преглед на промените)

• Автор

Здравейте отново,

Ето какво сътворих:

Публикувано изображениеAntena.JPG

Тази антена е разположена на 160 см. от прозореца навътре в стаята.  На втори етаж съм, отвсякъде обграден от 8-9 етажни блокове. Без никаква видимост към кулата. Не съм правил опити да я въртя на някъде за по-добър сигнал, а просто я сложих на една секция, на място, което не се вижда от повечето точки в стаята. Излезе ми под 10 лв. - Медна тръба- 5,49 лв., парче шперплат 0,50 лв. кухненско алуминиева фолио за 5-10 стотинки и 3 м. коаксиален кабел за 2 лв. Хващам сигнал със следната сила:

Канал 23 - 82 %

Канал 40 - 86 %

Канал 52 - 78 %

Канал 64 - 66 %

Качеството на сигнала на всички канали е на 100% посотянно.

Публикувам това, за да се знае,че всеки на който му се занимава и е в София, може да си направи нещо подобно и да е спокоен, че ще хваща цифровите ефирни телевизий.

Браво на теб !!!

Майстор си, и си се сетил за много елегантно решение да ползваш самата пръчка за хоризонталното закрепване.

Не се вижда добре кое къде си запойвал, но ако обвивката на коаксиалния кабел е запоена за частта която е от страната на хоризонталната отвеждаща пръчка, тогава всичко е наред.

Обаче цената на коаксиалния кабел не трябва да я броиш, щото той си ти трябва задължително.

Еми сега същата можеш спокойно да я сложиш вътре в секцията и хептем никой няма никога да я види.

Ако някой друг реши да си прави същата антена, да остави поне 10 см разстояние от алуминиевото фолио до медната пръчка.

Вътре в секцията можеш да пробваш да я въртиш , за да видиш дали няма да налучкаш позиция при която канал 64 ще е с още по-силен сигнал.

Еми значи за 6 лева в София става антена. Може във всяка стая да си сложи човек по една.

Сега обаче трябва да накараш някой съсед да си я купи оная за 79 лв и да я пробваш и нея, за да ти стане голям кеф че няма да има как да ти изкара повече от 100% качество на сигнала.

За ужас на всички продавачи и майстори инсталиращи антени срещу заплащане, в София може да се направи антена работеща на същия принцип, само от коаксиален кабел. Прави два кръга човек от коаксиалния кабел и готово, станала е антената. Закрепва ги към някакъв картон и още един картон за алуминиевото фолио и крие всичко това вътре в гардероба и готово. Трябва само свързването да е правилно. Представя си че обвивката на коаксиалния кабел му е медната пръчка и свързва както трябва средния проводник към обвивката на отсрещната страна. Ако е достатъчно сръчен, може и без запояване да мине даже.

Абе ще трябва да направя един такъв модел на антена само от коаксиален кабел и да го снимам добре, за да се вижда ясно точно как става свързването. И после цяла София ще гледа телевизия само с коаксиален кабел. 

....................

Не се вижда добре кое къде си запойвал, но ако обвивката на коаксиалния кабел е запоена за частта която е от страната на хоризонталната отвеждаща пръчка, тогава всичко е наред.

Виж от тези снимски дали може да разбереш нещо.... мисля, че така трябва да бъде...?

post-77098-0-35515300-1365524511_thumb.j

post-77098-0-25379600-1365524525_thumb.j

..........в София може да се направи антена работеща на същия принцип, само от коаксиален кабел. Прави два кръга човек от коаксиалния кабел и готово, станала е антената. Закрепва ги към някакъв картон и още един картон за алуминиевото фолио и крие всичко това вътре в гардероба и готово. Трябва само свързването да е правилно. Представя си че обвивката на коаксиалния кабел му е медната пръчка и свързва както трябва средния проводник към обвивката на отсрещната страна. Ако е достатъчно сръчен, може и без запояване да мине даже.

Защо не каза по-рано!? Да не се мъчада търся медна тръба! :D:lol6:

• Автор

Ако не ти се купува тръба от мистър бриколаж, може и с меден кабел във формата на два кръга.

Това съм го писал като пуснах снимката на моята, значи съм ти казал че може и с кабел.

Пък съм показал по-късно и снимка на една антена на един французин, на която се вижда че даже не го е оголил кабела.

Ама ти понеже си завистлив и не искаш само аз да имам антена от медна тръба да се фукам, та си купил и ти същата са се изфукаш като мен. И сега на комшията ще кажеш че един белгиец ти я е дал идеята за медната тръба, та да ахка още повече човека. ( това го пиша така на майтап, да не вземеш да се разсърдиш нещо )

Правилно си запоил всичко, браво на теб.

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

на брат ми 32"-вата тошиба е с с такава, висока е около 10-15 см и се вижда перфектно, залепена е хоризонтално на прозореца...

@Belge понеже си ескпериментатор ето ти една занимавка:

Публикувано изображение

Извинявай , ама къде ги качвате тия снимки :) и аз искам да я видя .

• Автор

Извинявай , ама къде ги качвате тия снимки :) и аз искам да я видя .

Eми уж си разбирач па една снимка не можеш да я намериш къде е качена, а програмите как ще хванеш ???

Като някой не знае да лепи картинки тука, се гледа в кода на страницата и оттам се вади линка.

Ето тази снимка се беше опитал да качи Пламен

Публикувано изображение

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Аз ли да гледам ефирна :no-no: о, боже , да пази господ :) това което аз гледам никога ефира няма да ми го предложи :D

За мен цялата тая кауза е хвърлени пари на вятъра и допълване на гушите на някой :D

Ето и какво ми предлагаха миналата седмица :)

Е , на другия ден ги оправиха , но си е едно постоянно ръчкане май :) а уж от март вече ще вървят паралелно .

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• Автор

Публикувано изображение

на брат ми 32"-вата тошиба е с с такава, висока е около 10-15 см и се вижда перфектно, залепена е хоризонтално на прозореца...

Това нещо е точно каквото не трябва никой разумен човек да купува, та даже и 1 стотинка само да струва.

Аз ли да гледам ефирна :no-no: о, боже , да пази господ :) това което аз гледам никога ефира няма да ми го предложи :D

За мен цялата тая кауза е хвърлени пари на вятъра и допълване на гушите на някой :D

Е , на другия ден ги оправиха , но си е едно постоянно ръчкане май :) а уж от март вече ще вървят паралелно .

Аз пък никога не съм плащал абонамент за кабелна телевизия и нищо ми няма, живея си спокойно с ефирните и сателитните безплатни програми.

@Belge понеже си ескпериментатор ето ти една занимавка:

Аз си имам вече антена приемаща сигнал от 360°, ето я :

Публикувано изображение

все пак, мерси за предложението.

Малко off-topic някой знае ли кога най-сетне BNT 1 и NOVA ще пуснат HD версиите си?

• 4 седмици по-късно...
  • 7 месеца по-късно...

В София сигналът от Копитото и кулата на Др.Цанков е толкова силен, че всякакви такива сложни експерименти са безумни, не пречи да си вземеш активна DVB-T антена (аз имам 2-3 които ползвах за тестове, вече са донори за части). Най-лесното е да вземеш две дебели жици около 20см всяка, една клема, оплетката на коаксиала към едната, жилото към другата, двете жици успоредно една на друга, това придобива формата на буквата "Т". Тва нещо го слагаш с двата дипола перпендикулярно на пода (заради поляризацията) и си свиркаш...при добро желание може да изкараш кабела на терасата, на ниски етажи и с високи блокове наоколо, ще има смисъл, но дори и без това, няма да има проблеми. Тези купешките антени, някои от тях са много добри, но са абсолютен overkill, ягитата с рефлекторите специално ще си строшиш половин ден да ги монтираш и ориентираш като хората, това са варианти за населени места далеч от предаватели.

Това с усилвателите, които човекът от Белгия толкова превъздига е нож с две остриета и най-лесният начин да наринеш пари, за да се прецакаш. Ако все пак ще давате пари за активна антена, гледайте да е такава на която gain-а може да се регулира, в противен случай може да се прецакате лошо. Самоцелното гонене на по-висок gain е голяма глупост, защото има други и доста по-важни параметри. Първият е шумовото число на усилвателя, ако е е по-високо от това на приемника (което е факт в 90% от случаите), колкото и децибела да му е усилването, съотношението S/N винаги е по-кофти, отколкото без усилвателя, което означава по-скапан сигнал. Такива усилватели имат смисъл само и единствено ако имате много дълъг кабел между приемника и антената, защото в кабела има затихвания, които искаме да компенсираме. Дори да е нисък noise factor-а обаче, това няма да гарантира качествено приемане, защото в тези активните антени няма само усилвател. Обикновено има някакъв bandpass филтър за DVB-T честотите и/или bandstop филтри за смущенията, най-често от FM радиа и GSM-900, някои антени, особено в UK могат да имат и за пейджърите, последните нямат особен смисъл тук в България. Без такива филтри, усилвателят ще усили и "вредните" сигнали и ще настъпят всякакви забавни явления - интерференции, интермодулации, всякаква пасмина. При ниските етажи, вътре в помещенията и с високите блокове наоколо, всичко това нараства с порядъци....така че хвърляйте си кинтите за активните антени, не му пречи, експериментите не са лошо нещо :)

Усилвателят също така не усилва еднакво добре в целия честотен обхват в който работи. Някои честоти се усилват по-добре, други - не, има параметри като tilt и slope, има си графики за тези неща и същите в общият случай не присъстват в книжката на антената, така че стреляш на сляпо :) Също какви филтри има - няма как да знаеш.

В София специално големите пакостници са GSM BTS-ите и FM радиата, вкъщи специално е и един wireless термометър на няколко метра от антените, който когато праща към кораба-майка, тотално разказва играта и без да ползвам усилватели (с усилвателите става още по-грозно).

Но както и да е, в големите градове, активни антени и усилватели в повечето случаи пречат, освен ако няма едно поне 10 метра калпав RG58 коаксиал до антената. В някои маргинални случаи може би 5-6 db усилване върши работа, но тия изпълнения с 39db усилвателя са...думи нямам, в София с тоя насрания радио-ефир ще хващаш всякакви бози, които да ти съсипят приемането.

Виж за отдалечените градчета и села, нещата стоят по съвсем различен начин...ама там не съветвам никой да си играе на ТНТМ изпълнения, освен ако не знае какво прави. Аз обичам да си експериментирам с творене на антени, но съм лаик и нямам background в тази област и ако тоя проблем стоеше пред мен, отивам вземам някое професионално сглобено яги и почвам да си играя да го монтирам. Нямам никакво доверие на себе си :)

Редактирано от gwgw (преглед на промените)

• 11 месеца по-късно...

Здравейте, гледам темата май отдавна се е изчерпала но все пак..... Искам да си направя антена за БНТ HD от този тип antenna-step3.png

ще се намери ли някой добър човек да ми обясни как да изчисля размерите на елиментите и разстоянията м/у елиментите. Става дума за 64 канал 818 Mhz.

А преди да хванеш теслата да прочетеш предния пост? В голямото село, както и в окръжните градове сигналът е силен и е достатъчно една проста "пишka", която се лепи с магнитче (поста на the professor). Същото се отнася и за населените места с маломощен предавател.

А преди да хванеш теслата да прочетеш предния пост? В голямото село, както и в окръжните градове сигналът е силен и е достатъчно една проста "пишka", която се лепи с магнитче (поста на the professor). Същото се отнася и за населените места с маломощен предавател.

Ами хич не съм съгласен с теб. Аз живея в шестото по големина село в БГ и у нас каквито и чалъми да съм изпробвал нееее...Или по точно

имам една антена от старо ТВ 88839.jpeg

както и да я въртя и разпъвам хващах само на едно супер неудобно място за поставяне на антената(до вратата на хола за терасата) ама от 1-2 месеца и там не ще да хване. Така че се налага да се хвана за теслата или трябва да олекна с няколко десетки гроша за нещо купешко за което сащо нямам гаранция че ще хване.

Редактирано от vencifcl (преглед на промените)

Човек , с тая антена няма да хванеш , я намери поне антената на стария юнуст  :) предполагам че не се опитваш в подземието  :D

730922.jpg

Бе не ви знам кво правите и купувате, ма за силен и средно силен сигнал аз съм пробвал следното и работи 100%

Пробвах с парче проводник в града и нямам никакъв проблем, но една стайна пасивна антена струва не повача от 3 лв. Ако платите повече, то сте направо прецакан!

На вилата аз си опънах пръчките (показана на втория пост над моя) на преносимата антена на стария телевизор и приемам средно силен сигнал без проблем, но трябва да се вдигне на известна височина. Комшията се втурна да купува активни антени,  като едната за 25 лв. се оказа( абсолютен боклук), и една за 45 лв.- (пак боклук), че и проблемите си му останаха!   :) )))) За сега моята инвестиция в антени е = 0 лв. и си гледам без яд!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Ето ти един калкулатор и си направи с подръчни материали .

Да този калкулатор го знам, с подръчни материали си изработих модела с двата квадрата и за мое най-голямо учудване стана. Вярно не хваща от всякъде където я сложа но на 2-3 места до прозореца е супер, просто на тези места ми е по-трудно закачането и. За това бях решил да пробвам да си направя и като онази от първият ми пост ама явно никой не може да помогне за нея.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.