Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за игри

Featured Replies

• Автор

Здравейте отново :) Искам да ви задам още един въпрос Значи, до момента съм събрал сумата да си закупя видео картата и процесора/дънната платка от конфигурацията, която съм си харесал /тази на sliderum/ и искам да попитам дали е по-добре да си купя двата компонента сега, поради причината, че не съм много пестелив човек и обичам да харча, или да изчакам докато събера цялата сума за системата? Ще мога ли, след като събера всичките компоненти от конфигурацията, да ги дам на някого да ми я сглоби в компютър? Също така, тъй като съм непълнолетен, компонентите ще бъдат ли в гаранция ако отида и си ги купя сам, или трябва родител? Ситуацията ми е такава, че искам всичко да си свърша сам, без намесата на родители. Съжалявам ако въпросите ми ви се струват неадекватни, просто не съм наясно как стоят нещата, тъй като това ми е първия път, в който си сглобявам компютър. Винаги съм си ги купувал наготово, но разбрах, че не това е начина когато се изисква игрите да се държат стабилно на въпросната машина.. благодаря предварително :)

• Отговори 62
  • Прегледи 4,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Дори да пратиш кучето си да ги донесе пак ще са в гаранция. По добре изчакай да събереш за всичко и ще ти го сглобят безплатно в магазина. Но ако си като мен ще трябва част по част иначе парите ще бъдат изпити скоропостижно. пс. Може да събереш за всичко без монитора и видеокартата да ти го сглобят а тях ще си ги купиш после.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

хахахаха :D разсмя ме с тоя пример :D иначе благодаря, ще изчакам и ще гледам ги събера възможно най-бързо ПС: абе, ако почнат да ми намаляват много много парите и аз ще го давам част по част, щото я брат ми поискал 20лв на заем, я баща ми и нали се сещаш - след два дена - ама аз нямам да ти върна сега, ама тва, онова... така че ако вземе да ми заизчезва парата направо купувам квото мога и така :D

Редактирано от scalpel (преглед на промените)

Като ти чета размислите, в мен възникват други. Добре, ти ще купиш нещо. След колко време ще имаш пари за друго нещо? Да не стане така, че другото нещо вече да не е актуално и да се чудиш какво да правиш? Иначе, ако аз купувах на части, вероятно бих почнал от кутията със захранването и евентуално РАМ паметта. За накрая бих оставил видеокартата и харда. Харда поради причина, че има някаква вероятност да го взема на по-ниска цена, а видеокартата поради факта, че тия компоненти като че ли се развиват с най-бясни темпове, цените им също. ПП: Не знам на колко години си, ама така като ти гледам писането, ми се струваш интелигентно момче. Защо не се пробваш да почетеш малко и да си сглобиш сам първия компютър? Не е такава философия. Знам, че по-младите схващат доста бързо нещата. А и като получиш частите, те пристигат с упътване. Ако нещо не ти е ясно, има нет, правиш справка или просто питаш някой запознат.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Като ти чета размислите, в мен възникват други. Добре, ти ще купиш нещо. След колко време ще имаш пари за друго нещо? Да не стане така, че другото нещо вече да не е актуално и да се чудиш какво да правиш? Иначе, ако аз купувах на части, вероятно бих почнал от кутията със захранването и евентуално РАМ паметта. За накрая бих оставил видеокартата и харда. Харда поради причина, че има някаква вероятност да го взема на по-ниска цена, а видеокартата поради факта, че тия компоненти като че ли се развиват с най-бясни темпове, цените им също.

ПП: Не знам на колко години си, ама така като ти гледам писането, ми се струваш интелигентно момче. Защо не се пробваш да почетеш малко и да си сглобиш сам първия компютър? Не е такава философия. Знам, че по-младите схващат доста бързо нещата. А и като получиш частите, те пристигат с упътване. Ако нещо не ти е ясно, има нет, правиш справка или просто питаш някой запознат.

Има логика в думите ти, обаче аз ще ти отговоря :)

Прав си, че видео картите като че ли наистина остаряват с всяка нова игра, но лично аз си направих сметките, че HD 6770 е една чудесна бюджетна карта, която без съмнение ще ми върши перфектна работа за да кажем година на резолюция от порядъка на 1440x900. Имайки това предвид, съм преценил, че за това време ще мога да си позволя да събера да кажем 400лв., дори и по 1лв да отделям на ден, и преспокойно да се сдобия с нова, мощна видео карта (както ти казваш :P), когато забележа, че моята започва да сдава багажа вече :)

В момента наистина не мога да си позволя да си взема 6850, а какво остава за 6950. 50 евро си е доста голяма разлика в цената. Дори и да не ви изглежда така, аз нямам възможността да си я позволя, поне засега :)

Процесора силно се надявам да издържи няколко годинки, пък ако трябва и овърклок ще му направя.

Относно RAM паметта - 8GB ще ми вършат работа доста време, пък ако се наложи ще си взема още един слот, не са чак толкова скъпи :)

А кутията и захранването - тук вече смятам малко да променя конфигурацията на sliderum. Смятам да си взема захранване от порядъка на 550-600 вата, за да имам едно наум, че имам възможност да овърклокна някои компоненти ако се наложи в бъдеще. Ще ми излезе малко по-скъпо - наистина, но пък за сметка на това ще удължа животеца на системата ми :) Всъщност бях тръгнал да ви търся да ми предложите кутия, която отговаря на това, което е написано за нея, защото е наистина много важна част от конфигурацията.

Относно годините ми - на 15 съм - след месец ще направя 16. Минаваха ми едни такива мисли дали пък не мога просто да си купя частите и сам да си ги сглобя. Четох някои напътствия, ама ми се струва малко сложно. Явно съм останал с такова впечатление заради термините, които използват - половината текст не го разбирам. Иска ми се да мога да го направя сам, ама наистина много ме е страх да не прецакам нещо - само една част да не я свържа както трябва и цялата работа отива на кино.. Прецених, че ще платя малко повече, ама пък няма да поемам никакви рискове.

Само искам да попитам още нещо - трябва ли да си купувам LAN и sound карти отделно? Или картата за аудиото е вградено в самата дънна платка? Все си мисля, че LAN картата се даваше от самия интернет доставчик, ама все пак искам да съм сигурен.

Благодаря :)

И двете са вградени в дъното.Не се взима от интернет доставчика.

Добре си се ориентирал към захранването и кутията. Тук вероятно биха ти предложили SEASONIC SS-520GB. Що се отнася до кутията, аз примерно съм с CM690, макар и по-стар вариант от тия, които сега се предлагат. Това е голяма кутия и няма да имаш проблеми с монтаж на каквото и да е. Ако искаш нещо безшумно, но без геймърски потенциал, разбирай монтаж на амнайсет вентилатора и с ограничено пространство, може би CM Silencio 550. Както виждаш, цената е вероятно солена за теб, но това е. Малко хора обръщат внимание на захранване и кутия мислейки си, че не е необходимо да дават повече от 50 лева за двете. Може би другите колеги биха ти предложили по-добри варианти, но лично на мен тия ми допадат.

• Автор

А какво ще кажеш за тази? http://www.coolermas...product_id=2573

с 20лв отгоре, но пък захранването може да варира от 620 до 700 вата. Заслужава ли си? Плюс това ми се струва малко вероятно компонентите да качат над 40 градуса в тая кутийка с тоя огромен вентилатор :D

иначе за шум не съм много претенциозен. Имам си отделен компютър, на който мога да се гледат спокойно филми. Е, все пак да ми шуми като прахосмукачка ракета наистина няма да ми е много приятно, но се съмнявам такива хубави модели да шумят като за световно.

А и отгоре на всичко винаги има слушалки, така че няма никакъв проблем :)

За 174 лв. може да се вземе Сеасоник та няма смисъл. Ето ти по-евтино - http://nikem-bg.net/...escription.html и инфо - http://www.seasonicu...12II-Bronze.htm

Или http://nikem-bg.net/...escription.html и инфо - http://www.seasonicu...650-750-850.htm

пс. Гледам че гледаш колко е ефективно та ако имаш пари мога само да те насоча към тия с златен и платинен сертификат.

Cooler Master имаха проблем с качеството на сглобка при някои захранващи блокове. Затова всичко на хартия може и да изглежда добре, но на практика като почне перката да опира в кутията, не е много приятно :) Иначе това, дето си избрал е модулно. От гледна точка на кабелаците, няма да ти се мотаят много из кутията. Що се отнася до мощността, ако няма да слагаш две видеокарти, не ти трябва нещо повече от 520 ватовия Seasonic. Иначе, аз съм навитак на едно Seasonic X-850, ама гледам цената му сега скочила с 50 лева за една година :) Егати политиката. Май всички са луднали по Seasonic, та вносителите си слагат цени както им е угодно.

Ето ти го 24 лв. по-евтино - http://nikem-bg.net/...escription.html Та цената не се е дигнала чак толкова.

• Автор

Ехее, вие много се отнесохте :D 350лв за кутия, та това с други думи ми е почти половината бюджет за цялата конфигурация. Склонен съм да вдигна цената максимум с 10-20лв отгоре само при положение, че разликата между двата продукта е наистина значима :) Засега се колебая между SS-520GB Bronze, 520W и SS-620GB Bronze, 620W Чудя се дали 520 са ми достатъчни за системата при евентуален овърклок. Защото ако сега набързо избера някоя кофти кутия при нататъшни ъпгрейди ще ми спъва всичко :)

Овърклок на кое ? За процесор Intel ти трябва минимум 2500К. Не влиза в бюджета. AMD ако е по-може, ама ти трябва и свестен охладител. Евентуално на видеото. 520 вата са достатъчни.

scalpel говориме за захранвания. Кутията е съвсем отделно и не е включена в цената. ;) Иначе кой и от двата Сеасоника да вземеш се ще ти свърши работа.

• Автор

AMD ще бъде процесора. А става дума главно за овърклок на видеото :)

Охх, сега осъзнавам, че sliderum ми е дал опция направо кутия и захранване в едно! Колко съм зле само :X

вместо да давам пари отделно за захранване и кутия, какво ще кажете за това:

http://nikem-bg.net/computer-components/CM-ELITE-371,-BLACK-W-500W

на Сеасоника само захранването е колкото това

на Сеасоника само захранването е колкото това

Защото е качествено, а от захранване не се пести, особено за геймърска конфигурация!

• Автор

Разбирам, явно съм се заблудил, защото е на Cooler Master, а за тях съм чувал само позитивни мнения :) В такъв случай ще ми препоръчате ли бюджетна кутия?

Ето бюджетни варианти под 100 лв.

CM Elte 371 - 75 лв. - Инфо

CM Elte 430 - 85 лв. - Инфо

В крайна сметка не разбрах бюджета, но както и да е. Кутия +захранване в комплект не е добра идея. Може, но за бюджетна конфигурация. За игри е хубаво да вземеш една голяма, проветрива кутия, за да може без проблеми ако се наложи след време, да вмъкнеш и някоя голяма видеокарта. А проветрението е нужно, ако си решил да овърклокваш. Ти споменаваш за овърклок само на видеокарта, ама нека ти подскажа нещо. Различните игри се влияят по различен начин от овърклока на видеокартата и процесора. При някои игри е необходим клок само на процесора. Малко са игрите, които се влияят само от овърклока на видеокартата. Дори може да изпаднеш в ситуация - по-слаб процесор/мощна видеокарта, при която клокът на видеокартата е почти без значение, тъй като се спъва от процесора. Така, че се подготви и за клок на процесора. Доста игри искат и това, особено ако моделът на процесора не е някой върхов модел от рода на i5/7 Аз казвам в общия случай как е, ти сам си знаеш с колко пари разполагаш и какво ще искаш в бъдеще. Sliderum просто се е опитал да се вмести по някакъв начин в бюджета.

• Автор

Определен бюджет нямам, ама е желателно конфигурацията да не надхвърля много 1000лв. щото не мисля да ги събирам 5 години тия пари. до момента съм събрал пари да купя кутия и захранването на Seasonic от 520 вата.. следващия месец съм пресметнал, че ще мога да си позволя дънната платка, а в началото на април ще мога да си взема или процесора или видео картата. После вече ще поискам малко баща ми да ме спонсорира и ще си взема останалите компоненти, а ако се наложи ще наема монитора на брат ми докато събера да си купя свой. И така :) А за CM 371 кутията - чудесна е. По-нататък като сложа още 2-3 допълнителни вентилатора ще е трепач. Ако по някаква вероятност ми се нагряват компонентите го давам по моя си начин - отварям едната страна на кутията, пускам си духалката на пълна мощност и се наслаждавам на температурите :)

• Автор

Е то хубаво ще излезнат новите, ама като ги пуснат на 500лв кво правим :X най-много да намалят цената на моя бих казал аз

Предвид че разликата не е особено голяма едва ли ще са много по-скъпи. Виж нашите търговци не знам какви ще ги измъдрят. Мисълта ми беше обаче че така или иначе ще чакаш и просто да оставиш тая част за накрая точно за да видиш как стоят нещата и да вземеш каквото ти изнася.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.