Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програми с функции...

Featured Replies

Добре, тогава защо при компилиране не отчeтe грешка, и програмата си работи нормално и без <cstdlib>?

Какъв компилатор използваш? Някои автоматично ги включват!

• Отговори 62
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Какъв компилатор използваш? Някои автоматично ги включват!

Този ползвам - http://wxdsgn.sourceforge.net/

Попринцип, уча C++ в училище и до сега никой не ни е казвал, че трябва да се добавя тази библиотека. Все пак, мерси, ще го имам в предвид.

Този ползвам - http://wxdsgn.sourceforge.net/

Ахам , използваш Dev-C++ с новия компилатор и той автоматично добавя, някои библиотеки, когато разбере, че не са включени. Всяка функция, която използваш от "standard C++ library" е декларирана в някаква библиотека и за да използваш дадена функция, трябва да включиш библиотеката, в която е декларирана и дефинирана функцията.

От тук може да видиш, всяка библиотека какви функции съдържа!

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте, започнах да правя една програма която от доста време планирам. Идеята е, че при стартиране, програмата трябва да даде възможност за избор от 3 опции - създаване и записване на файл, четене от файл, изход. При избор на първата опция, програмата да извежда едно по едно полета в които да въвеждаш информация, не само число или дума, а цели изречения и комбинация от символи и числа. Околко 10 различни полета/параметри. След което информацията се записва в текстов файл. При избор на втората опция, програмата да извежда подредена, информацията от текстовия файл. Става въпрос за военни машини. Трябва да е структура или масив и да има околко 10 параметъра, може и повече но това са продробности с които по-късно ще се занимавам - Name, Type, Gun, Armor, Turret, Crew, Range, Speed и т.н. Първоначално мислех да разделя военни машини - Tank, Tank-Destroyer, Artillery, но тъй като параметрите са идентични и за трите, не виждам смисъл. Идеята е когато потребителя избере да създаде файл, програмата да извежда полета едно по едно за въвеждане на информацията в параметрите. Нещо подобно: Name: M1A1 Abrams Type: Tank Gun: 120 mm L44 M256 smooth-bore cannon Armor: 750/600/300mm След като се изредат всички параметри и се въведе информацията за тях, файлът се създава. Като се избере опцията за четене от файл, програмата да извежда информацията подредена по начина горе. Това е, общо-взето. Изпълнението обаче ме затруднява: 1 - Как да подредя информацията - в структура, масив или...? 2 - Какъв тип данни трябва да са параметрите - Name, Gun, Armor и т.н., като съдържат символен, целочислен и реален тип данни? 3 - Възможно ли е, и името на създавания файл да бъде въвеждано от клавиатурата? Иначе, се губи смисъла от цялата програма. Наистина закъсах, и ми трябва малко помощ. Благодаря предварително! :wors:

Редактирано от ToDiR0S (преглед на промените)

Name: M1A1 Abrams

Type: Tank

Gun: 120 mm L44 M256 smooth-bore cannon

Armor: 750/600/300mm

1 - Как да подредя информацията - в структура, масив или...?

2 - Какъв тип данни трябва да са параметрите - Name, Gun, Armor и т.н., като съдържат символен, целочислен и реален тип данни?

3 - Възможно ли е, и името на създавания файл да бъде въвеждано от клавиатурата? Иначе, се губи смисъла от цялата програма.

1. Правиш една структура, тя ще съдържа параметрите на една машина и всяка машина, ще съхраниш в един масив

2. Параметър, който може да съдържа текст(символ) и число, типът който трябва да използваш е string. Ако ще съдържа само числа, тогава (int или double)

3. Разбира се, че може

....

• Автор

1. Правиш една структура, тя ще съдържа параметрите на една машина и всяка машина, ще съхраниш в един масив

2. Параметър, който може да съдържа текст(символ) и число, типът който трябва да използваш е string. Ако ще съдържа само числа, тогава (int или double)

Значи, само една структура с параметрите на една машина. При всяка нова добавена машина, се създава масив, а параметрите са характеристиките на машината от тип string?

структурата?

struct vehicles
{
string name;
char country;
int year;
string hull;
string turret;
string gun;
int weight;
int speed;
};

масива?

string tankname[]={name, year, country, hull, turret, gun, weight, speed}

Предполагам, че бъркам нещо или е така? Ако може да дадеш пример как биха изглеждали, ще съм много благодарен! :)

3. Разбира се, че може

....

Добре, ама как? :lol6:

• Автор

Структурата ми хареса. :D

Но само не ми стана ясно, защо countriy е от тип char ?!? Нали по този начин ще съхрани само един символ !

Да прав си, грешка. :hush: Трябва да си е string.

може да създадеш масив от същата структура :

Примерно:

#define MAX 10000
struct vehicle
{
string name;
char country;
int year;
string hull;
string turret;
string gun;
int weight;
int speed;
}vehicles[MAX];

Значи, тук vehicles[MAX] се явява масив с размер 10000, така ли?

или да използваш вектор

vector <vehicles> vVehicles

След като попълваш всичките полета използвай функцията push_back(), за да добавиш данните в масива.

Прекалено сложно се получава с тези вектори. Официално ще ги учиме чак в 12ти клас, ако въобще ги учиме.

Елементарно :ohmy: , как не можа да го измислиш не знам :no-no:

ofstream myfile ("example.txt"); // създава се файл с име example.txt

string FileName;
cin >> FileName;

ofstream myfile (FileName);

Да бе, верно. :D Аз пробвах нещо подобно ама не ми се получи, а и ми се стори прекалено лесно за да е така.

• Автор

Но само не ми стана ясно, защо countriy е от тип char ?!? Нали по този начин ще съхрани само един символ !

Примерно:

#define MAX 10000
struct vehicle
{
string name;
char country;
int year;
string hull;
string turret;
string gun;
int weight;
int speed;
}vehicles[MAX];

или да използваш вектор

След като попълваш всичките полета използвай функцията push_back(), за да добавиш данните в масива.

Прекалено сложно се получава с тези вектори. Официално ще ги учиме чак в 12ти клас, ако въобще ги учиме.

string FileName;
cin >> FileName;

Да бе, верно. :D Аз пробвах нещо подобно ама не ми се получи, а и ми се стори прекалено лесно за да е така.

• Автор

Примерно:

#define MAX 10000
struct vehicle
{
string name;
char country;
int year;
string hull;
string turret;
string gun;
int weight;
int speed;
}vehicles[MAX];

или да използваш вектор

string FileName;
cin >> FileName;

• Автор

Тъпият ми интернет, пак се изяви. Трябва да имаме възможност да си триеме мненията, че понякога стават грешки. Извинявам се за което.

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Добър вечер!

Днес се занимавах с една програма от училище, на пръв поглед лесна, но се натъкнах на няколко проблема.

Ето кода:

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
struct planini
{
string vruh;
string planina;
int height;
}musala, vihren, botev;
const int N=3;
int a[N]={musala.height, vihren.height, botev.height};
void sort(int a[], int n);
int main()
{
sort(a,N);
for(int i=0; i<N; i++)
cout<<a[i]<<endl;
system("pause");
return 0;
}
void sort(int a[], int n)
{
musala.planina = "Rila";
musala.vruh = "Musala";
musala.height = 2925;

vihren.planina = "Rila";
vihren.vruh = "Musala";
vihren.height = 2918;

botev.planina = "Stara Planina";
botev.vruh = "Botev";
botev.height = 2376;

int i,j,x;

for(i=0;i<n-1;i++)
{
	 for(j=1;j<n-i;j++)
	 {
		 if(a[j-1]>a[j])
		 {
			 x=a[j-1];
			 a[j-1]=a[j];
			 a[j]=x;
		 }
	 }
}	
}

Проблемите са два:

1. Поради неясни причини, сортирането не работи при използване членовете на структурата като параметри на масива. Ако на мястото им обаче сложа различни числа, сортирането си работи перфектно.

2. Ударих на камък и когато започнах да извеждам подредените стойности. В сегашният вид се извеждат само стойностите една под друга, но идеята и условието на програмата е стойностите да се извеждат по подобен начин:

Връх Мусала се намира в Рила и е висок 2925м.

Връх Вихрен се намира в Пирин и е висок 2918м.

Връх Ботев се намира в Стара Планина и е висок 2376м.

Поради тази причина съм вкарал като членове на структурата името на върха и планината, но не знам как да ги използвам, така че да се извеждат заедно със стойностите. Някакви идеи? Благодаря предварително!

Добър вечер!

Днес се занимавах с една програма от училище, на пръв поглед лесна, но се натъкнах на няколко проблема.

Дал Бог, добра да е :). Ти сериозно ли мислиш че Мусала, Вихрен и Ботев са планини или съвсем съзнателно си избрал ужасно подвеждащо и грешно име на структурата? Така като гледам, какво съдържа, трябва да се казва "връх", а полето "връх" да го смениш на "име".

1. Поради неясни причини, сортирането не работи при използване членовете на структурата като параметри на масива. Ако на мястото им обаче сложа различни числа, сортирането си работи перфектно.

Изразяваш се погрешно. Ти ползваш членовете на структурата като стойности на полетата на масива, не като параметри. Към момента, когато го правиш те са неинициализирани. Инициализираш ги чак после когато извикаш функцията за сортиране, напълно безполезно, отделно по този начин разказвайки играта на самата идея за функциите и показвайки че трябва да спреш да пишеш и да почнеш да четеш.

2. Ударих на камък и когато започнах да извеждам подредените стойности. В сегашният вид се извеждат само стойностите една под друга, но идеята и условието на програмата е стойностите да се извеждат по подобен начин:

И защо например да не можеш да изведеш полетата на структурата ей така например:

void PrintWronglyNamedStruct(planini &a)
{
	 cout << "Връх " << a.vruh << " се намира в "<< a.planina<< " и е висок " << a.height << "м."<<endl;
}
Ако искаш да я направиш като хората, освен всичко до тук, направи масива да е от структури, по-логично е. Направи сортиращата функция да работи с масив от структури.

И преди всичко мисли, какво правиш и защо го правиш. Бас държа, че и идея си нямаш защо си вкарал инициализацията на разните върхове в сортиращата функция, нали?

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Дал Бог, добра да е :). Ти сериозно ли мислиш че Мусала, Вихрен и Ботев са планини или съвсем съзнателно си избрал ужасно подвеждащо и грешно име на структурата? Така като гледам, какво съдържа, трябва да се казва "връх", а полето "връх" да го смениш на "име".

Напълно съзнателно избрах това име. За мен няма особено голямо значение какво е името й, но щом дъжиш да е така, нямаш проблеми. ;)

Изразяваш се погрешно. Ти ползваш членовете на структурата като стойности на полетата на масива, не като параметри. Към момента, когато го правиш те са неинициализирани. Инициализираш ги чак после когато извикаш функцията за сортиране, напълно безполезно, отделно по този начин разказвайки играта на самата идея за функциите и показвайки че трябва да спреш да пишеш и да почнеш да четеш.

Ясно! Относно четенето...не мисля, че четенето на суха теория ще ми помогне повече. Знанието се трупа с опита, и най-вече от грешките, а и честно казано това което преподават в училище го знам сравнително добре, даже и допълнително уча, просто ми трябва повече опит.

И защо например да не можеш да изведеш полетата на структурата ей така например:

void PrintWronglyNamedStruct(planini &a)
{
	 cout << "Връх " << a.vruh << " се намира в "<< a.planina<< " и е висок " << a.height << "м."<<endl;
}

Интересно...най-вече името. :D Къде идва сортирането обаче?

Ако искаш да я направиш като хората, освен всичко до тук, направи масива да е от структури, по-логично е. Направи сортиращата функция да работи с масив от структури.

И преди всичко мисли, какво правиш и защо го правиш. Бас държа, че и идея си нямаш защо си вкарал инициализацията на разните върхове в сортиращата функция, нали?

Масив от структури? Тук вече ме уби...

Чак сега забелязах, че е там. :lol6: Иначе съм съгласен, че не трябва да е там.

Напълно съзнателно избрах това име. За мен няма особено голямо значение какво е името й, но щом дъжиш да е така, нямаш проблеми. ;)

Изобщо не е важно аз на какво държа, нито какво има значение за теб. Именоването на типовете е изключително важно и ако мислиш да се занимаваш с програмиране а не да си играеш, ще ме послушаш и ще обърнеш внимание на това. В един голям проект, никой няма време да ти чете кода. Хората разчитат на здравия ти разум. Аз като видя тип който се казва планина, аз вярвам, чe той съдържа данни за планина, не за връх. Няма да седна да гледам какво си дефинирал... Това може да ти се струва маловажно, обаче ако работиш с други хора и правиш така, ще отнесеш бая "благословии". Друго - не смесвай английски (height) с транслитериран български (planina) - направо е кочина, ползвай само едното.

Интересно...най-вече името. :D Къде идва сортирането обаче?

Работата на тази функция е да принтира структурата ти, не да я сортира, Сортирането ти си работи. Стига да му инициализираш входа... А и да го направиш да ти работи със масив от структури не от цели числа

Масив от структури? Тук вече ме уби...

Така ли? Ами ако задачата ти включваше 5000 върха със височини и планини, какво щеше да направиш? Да изтриеш от натискане клавишите ctrl, c и v ?

нещо такова:

• дефинираш си тип връх с полета име, планина и височина.
  • дефинираш си масив от върхове.
  • дефинираш си функция която попълва един връх.
  • дефинираш си функция която попълва масива, ползваща предната функция.
  • дефинираш си функция която сортира масив от върхове по височина.
  • дефинираш си функция която изпечатва връх (или ползваш моята)
  • дефинираш си функция която изпечатва масива ползвайки предната.
  • В главната програма извикваш функциите 4, 5 и 7.
  • готово.
Но може и в този момент да се сетиш че пишеш на C++. Да решиш да ползваш класове, методи и други подобни неща... Ама те са "суха теория" и тебе не те засягат...

Чак сега забелязах, че е там.

Уау. сигурно се годееш с това... Как ти звучи: "Абе написах наизуст тука едни работи, незнам какви и защо и те не работят... Странна работа. Трябваше всичко от раз да тръгне"

Така че, изобщо не ми разправяй за сухата теория. Без теория пък хич за никъде не си, както се вижда...

• Автор

Изобщо не е важно аз на какво държа, нито какво има значение за теб. Именоването на типовете е изключително важно и ако мислиш да се занимаваш с програмиране а не да си играеш, ще ме послушаш и ще обърнеш внимание на това. В един голям проект, никой няма време да ти чете кода. Хората разчитат на здравия ти разум. Аз като видя тип който се казва планина, аз вярвам, чe той съдържа данни за планина, не за връх. Няма да седна да гледам какво си дефинирал... Това може да ти се струва маловажно, обаче ако работиш с други хора и правиш така, ще отнесеш бая "благословии". Друго - не смесвай английски (height) с транслитериран български (planina) - направо е кочина, ползвай само едното.

Както и сам забелязваш програмата е доста далече от "голям проект", още повече, едва ли някой друг ще я чете освен мен. Когато му дойде времето да пиша големи проекти, ще го имам в предвид.

Така ли? Ами ако задачата ти включваше 5000 върха със височини и планини, какво щеше да направиш? Да изтриеш от натискане клавишите ctrl, c и v ?

нещо такова:

• дефинираш си тип връх с полета име, планина и височина.

• дефинираш си масив от върхове.

• дефинираш си функция която попълва един връх.

• дефинираш си функция която попълва масива, ползваща предната функция.

• дефинираш си функция която сортира масив от върхове по височина.

• дефинираш си функция която изпечатва връх (или ползваш моята)

• дефинираш си функция която изпечатва масива ползвайки предната.

• В главната програма извикваш функциите 4, 5 и 7.

• готово.
Но може и в този момент да се сетиш че пишеш на C++. Да решиш да ползваш класове, методи и други подобни неща... Ама те са "суха теория" и тебе не те засягат...

Материалът който ми предлагаш ще го изучаваме чак края на втория срок....че аз миналата седмица започнах да изучавам ООП, първият урок беше "Структури от данни" и в него пишеш само как се декларира, дефинира и как се присвоява стойност на елементите структурата. Класовете ще ги изучаваме в края на втория срок, а и има още доста други неща които трябва да науча преди да започна да работя с класове. Все пак благодаря за обяснението!

Уау. сигурно се годееш с това... Как ти звучи: "Абе написах наизуст тука едни работи, незнам какви и защо и те не работят... Странна работа. Трябваше всичко от раз да тръгне"

Така че, изобщо не ми разправяй за сухата теория. Без теория пък хич за никъде не си, както се вижда...

Ами случва се сега...всеки прави грешки. Направил съм, я има, я няма 10-тина програми, от които повечето са елементарни. Няма как да знам всичко и да бъда безгрешен. Отделно няма как да науча нещо, без да знам дали въобще съществува.

Както и сам забелязваш програмата е доста далече от "голям проект", още повече, едва ли някой друг ще я чете освен мен. Когато му дойде времето да пиша големи проекти, ще го имам в предвид.

Грешка. Времето му е дошло. Можеш ли да прецениш, че името е неправилно - можеш. Слагаш ли го все пак - слагаш го. Каква причина може да имаш, за да правиш неправилни неща нарочно? И, какво повече ти струва правилното, в случая? Да не би да ти е по-трудно да напишеш връх, отколкото планина? Това е въпрос на дисциплина а дисциплината е хубаво нещо. Опс... дисциплина и тийнейджър (ако се засягаш на възраст, докажи ми че греша :P, бъди дисциплиниран и си кръщавай вярно променливите)

Материалът който ми предлагаш ще го изучаваме чак края на втория срок....че аз миналата седмица започнах да изучавам ООП, първият урок беше "Структури от данни" и в него пишеш само как се декларира, дефинира и как се присвоява стойност на елементите структурата. Класовете ще ги изучаваме в края на втория срок, а и има още доста други неща които трябва да науча преди да започна да работя с класове. Все пак благодаря за обяснението!

По пътя на логиката дали масивът е от структури или не е все тая. Не си петгодишен, може да се позамислиш. Ако искаш да отбиеш номера и просто да имаш 6 - ок, чакай втория срок. Ако искаш да пишеш код като завършиш, сядай да четеш. Излишни знания няма.

Ами случва се сега...всеки прави грешки. Направил съм, я има, я няма 10-тина програми, от които повечето са елементарни. Няма как да знам всичко и да бъда безгрешен. Отделно няма как да науча нещо, без да знам дали въобще съществува.

Ако беше само грешката, нямаше да те "навиквам". Ти сам каза, че дори не си забелязал, въпреки, че знаеш, че е грешно. Това какво говори? Дори не си си разгледал програмата, след като си видял, че не работи. Не си се замислил, какво е счупено и какво може да поправиш за да работи. Виждам че се опитваш и затова и аз се опитвам да те накарам да помислиш малко повече, преди да караш другите да ти свършат работата.
  • Автор

Грешка. Времето му е дошло. Можеш ли да прецениш, че името е неправилно - можеш. Слагаш ли го все пак - слагаш го. Каква причина може да имаш, за да правиш неправилни неща нарочно? И, какво повече ти струва правилното, в случая? Да не би да ти е по-трудно да напишеш връх, отколкото планина? Това е въпрос на дисциплина а дисциплината е хубаво нещо. Опс... дисциплина и тийнейджър (ако се засягаш на възраст, докажи ми че греша :P, бъди дисциплиниран и си кръщавай вярно променливите)

По пътя на логиката дали масивът е от структури или не е все тая. Не си петгодишен, може да се позамислиш. Ако искаш да отбиеш номера и просто да имаш 6 - ок, чакай втория срок. Ако искаш да пишеш код като завършиш, сядай да четеш. Излишни знания няма.

Ако беше само грешката, нямаше да те "навиквам". Ти сам каза, че дори не си забелязал, въпреки, че знаеш, че е грешно. Това какво говори? Дори не си си разгледал програмата, след като си видял, че не работи. Не си се замислил, какво е счупено и какво може да поправиш за да работи. Виждам че се опитваш и затова и аз се опитвам да те накарам да помислиш малко повече, преди да караш другите да ти свършат работата.

Съгласен съм, и се опитвам, но нямам достатъчно опит и затова правя такива грешки. Грешки от които, надявам се се уча.

Какво ще кажеш, сега как е?

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
struct vruh
{
    string ime;
    string planina;
    int visochina;
}musala, vihren, botev;
const int N=3;
vruh varray[N]={musala, vihren, botev};
void sort(vruh varray[], int n);
int main()
{
    varray[0].planina = "Rila";
    varray[0].ime = "Musala";
    varray[0].visochina = 2925;

varray[1].planina = "Pirin";
    varray[1].ime = "Vihren";
    varray[1].visochina = 2918;

varray[2].planina = "Stara Planina";
    varray[2].ime = "Botev";
    varray[2].visochina = 2376;

sort(varray,N);
    for(int i=0; i<N; i++)
    cout<<"Vruh "<<varray[i].ime<<" se namira v "<<varray[i].planina<<" i e visok "<<varray[i].visochina<<"m."<<endl<<endl;
    system("pause");
    return 0;
}
void sort(vruh varray[], int n)
{
    int i,j;
    vruh x;

for(i=0;i<n-1;i++)
    {
	    for(j=1;j<n-i;j++)
	    {
		    if(varray[j-1].visochina>varray[j].visochina)
		    {
			    x=varray[j-1];
			    varray[j-1]=varray[j];
			    varray[j]=x;
		    }
	    }
    }	 
}

Съгласен съм, и се опитвам, но нямам достатъчно опит и затова правя такива грешки. Грешки от които, надявам се се уча.

Какво ще кажеш, сега как е?

Доста по добре, но защо не я раздели на функции както ти казах? само sort си направил.

Други забележки:

от "инициализацията" на масив няма смисъл. по-добре само така

vruh varray[N];
не ползвай глобални променливи. Това е много лоша практика. Винаги се опитвай да си декларираш променливите в {блок}. Това ще ограничи полето им на действие и видимост, и ще направи кода ти по-детерминиран.
  • 5 години по-късно...
  • 4 седмици по-късно...
на 1.04.2012 г. в 22:43, flare написа:

Защо размерът на масива е 11?!

Ако си писал много код ще разбереш. Размерът на масива трябва да е по-голям с 1, 2. (това не е правило, но понякога е много полезно) Няма да е много повече памет.

Не та знам колко код си писъл ама 

1. гледай датата че е отпреди повече от 6 години

2. автора писал "въведете 10 числа" а после прави цикъл от 0 до 10 който е 11 числа - както и да го смяташ 10 не е равно на 11

преди 4 часа, ined написа:

Не та знам колко код си писъл ама 

1. гледай датата че е отпреди повече от 6 години

2. автора писал "въведете 10 числа" а после прави цикъл от 0 до 10 който е 11 числа - както и да го смяташ 10 не е равно на 11

Мале, мале... Да му обясниш и то да ти спори... Повече, отколкото си писал ти. :)

Редактирано от Александър Тодоров (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.