Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е хардуерно ускорение?

Featured Replies

Здравейте,моля за точно определение,обяснено просто,като за неук технически човек,какво е хардуерно ускорение,в какво се изразява и въобще всичко което се сетите за него. Google не може да ми помогне,wikipedia също, чуждите ми езици са слаби,ще се радвам на всяко мнение. Имам предвид нали се казва често за някой плейър че ползва хардуерно ускорение,това бих желал да ми се разясни. Благодаря.

Това е възможността видео изображение да бъде изобразявано директно чрез хардуера, без намесата на междинно софтуерно декодиране, което затруднява процесора който при по слаби системи и видео с по-висока резолюция се натоварва прекалено много. В резултат компютъра няма достатъчно свободно процесорно време да обслужва други програми и услуги на компютъра, без да затруднява постоянното качество на изобразяване, на видеото или това на програмите. При прескачане на този факт, видео картите и техния хардуер, като освобождават процесора от тези си товари.

Хардуерното ускорение се използва за облекчаването на работата на процесора, като част от информацията, която се обработва на софтуерно ниво от процесора, се обработва на хардуерно ниво от видео картата - т.е. процесорът оставя част от информацията да се обработи от видео картата. За мен лично използването му при гледане на филми е голяма недомислица, тъй като процесът става зависим от хардуерния алгоритъм на обработка, който не е толкова гъвкав както софтуерния.

Значи с две думи е препоръчително при системи в които видео-адаптера е добър а процесора не толкова, да се включи "хардуерно ускорение" с цел по-добър баланс и оптимална работа?

gothicrock процеса е достатъчно гъвкав и през трите софтуерно API интерфейса на nVidia, Ati и Intel

и не дотам на Via и Broadcom

Значи с две думи е препоръчително при системи в които видео-адаптера е добър а процесора не толкова, да се включи "хардуерно ускорение" с цел по-добър баланс и оптимална работа?

абсолютно вярно

Нещо такова.

До неотдавна немалко компютри имаха проблеми с филмите на 1080p. Сега се използва при лаптопите със слаби процесори (като Intel Atom, при който се гони главно енергийната ефективност) да могат да плейват тези филми.

Някои си го ползват и без да им се налага, тъй като имат достатъчно мощни процесори за гледане на филми.

gothicrock процеса е достатъчно гъвкав и през трите софтуерно API интерфейса на nVidia, Ati и Intel

и не дотам на Via и Broadcom

Но не толкова, колкото е през процесора.

Не знам кое те навежда на тази мисъл но си в голяма грешка

За мен лично използването му при гледане на филми е голяма недомислица, тъй като процесът става зависим от хардуерния алгоритъм на обработка, който не е толкова гъвкав както софтуерния.

Недомислица може да бъде гадно написан плейър/енкодер + ползването на неподържан стандарт. Обаче добре реализираното хардуерно ускорение е ужасно хубаво и полезно нещо. Много алгоритми за кодиране и декодиране на видео са идеални за хардуерно ускорение и ако това е недомислица, значи и всички видове хардуерно ускорение са недомислица, щото и аз мога да напиша нещо което не върви на тях...

Не знам кое те навежда на тази мисъл но си в голяма грешка

Ами никак не съм в голяма грешка. Софтуерният интерфейс на видео картата, който служи главно за поддръжка и базови настройки на хардуера, не може да бъде с толкова възможности, колкото настройките на кодека и плеъра, които ползваш.

Недомислица може да бъде гадно написан плейър/енкодер + ползването на неподържан стандарт. Обаче добре реализираното хардуерно ускорение е ужасно хубаво и полезно нещо. Много алгоритми за кодиране и декодиране на видео са идеални за хардуерно ускорение и ако това е недомислица, значи и всички видове хардуерно ускорение са недомислица, щото и аз мога да напиша нещо което не върви на тях...

Аз говоря за нещо много конкретно - плейването на филми. Пък който иска да си ги гледа с хардуерно ускорение, нека да го прави.

Аз говоря за нещо много конкретно - плейването на филми. Пък който иска да си ги гледа с хардуерно ускорение, нека да го прави.

И аз за тях говоря. Процесор който плейва Full HD с хардуерно ускорение = $10. Процесор който плейва без - поне 100 и то гарантирано няма да издържи на някой по-тежък стандарт и стрийм с много движение. Недай си боже и да трябва да прави деинтерлейс...

А това че разделяш видеостриймовете от другия процесинг на видеокартата си е твой минус. Мисли от гледна точка на алгоритмите. Кога се ползва хардуерно ускорение - когато може да се разделят сметките на много паралелни процеси. Видеото може ли - може. Значи става за хардуерно ускорение. От тук нататък, този който създава стрийм-а трябва да осигури че е енкоднат така че да го подържат... Бъдещето е на хардуерното ускорение, не само на видеото. Именно за това се развиват неща като openCL и т.н. Хардуерното ускорение позволява прилагане на маса ефекти върху видеото в реално време, които иначе ще убият и най-злия и клокнат процесор...

Кога се ползва хардуерно ускорение - когато може да се разделят сметките на много паралелни процеси. Видеото може ли - може. Значи става за хардуерно ускорение. От тук нататък, този който създава стрийм-а трябва да осигури че е енкоднат така че да го подържат...

Чакай малко сега. Аз просто казвам, че софтуерната обработка през процесора е по-добра. За какъв дявол ми е да имам i5 и да ползвам хардуерно ускорение при гледане на филми, за да ми се товари процесора на 25% вместо на 30%. Хардуерното ускорение дава по-висока производителност и бързина, но това да направиш нещо бързо и да го направиш качествено са две различни неща.

Чакай малко сега. Аз просто казвам, че софтуерната обработка през процесора е по-добра. За какъв дявол ми е да имам i5 и да ползвам хардуерно ускорение при гледане на филми, за да ми се товари процесора на 25% вместо на 30%. Хардуерното ускорение дава по-висока производителност и бързина, но това да направиш нещо бързо и да го направиш качествено са две различни неща.

Това е съвсем друго от:

За мен лично използването му при гледане на филми е голяма недомислица, тъй като процесът става зависим от хардуерния алгоритъм на обработка, който не е толкова гъвкав както софтуерния.

Тоест използването на хардуерно ускорение не е недомислица, ами просто си има отделна зона на приложение. Ако си фен на ябълките искаш да гледаш Full HD на прехваления ретина дисплей, нямаш друг избор освен хардуерно ускорение. А за комп... Аз бих казал че идеалният случай е плейър, който е направен да си знае хардуера и да го ползва ако стрийма се подържа и софтуер ако не. Това, че имаш i5 не значи, че няма да ти се наложи да пуснеш някакъв тежък процес отзад и докато го чакаш да свърши, да пуснеш едно филмче да не скучаеш. Освен това качеството трябва да е едно и също - затова са стандартите - аз съм работил такова и тези неща минават побитови сравнения, дали отговарят на стандарта. Това че ти мислиш хардуерното ускорение за некачествено е именно заради гадните плейъри, които не си преценяват хардуера. А на слабите системи, като телефоните пък, просто няма избор - по-добре да го декодира гадно, отколкото хич.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Добре тогава да попитам нещо конкретно: За Media Player Classic-HC,как е добре да се плейват HDTV филми -със или без хардуерно ускорение, на процесор AMD Athlon X2 QL-64 2.1GHz,Видео карта ATI-AMD Mobility Radeon HD 4570 с 512MB?

за конкретния въпрос ако не искаш лаптопа да прегрява ползвай видео картата за героите може да кача едно примерно видео на което, i5 процесор на 2,26 (2,5 турбо бууст) се спича и едвам вади 10 кадъра докато ати 5470 не се товари над 40%, и върви гладко

Редактирано от saentist (преглед на промените)

• Автор

за конкретния въпрос ако не искаш лаптопа да прегрява ползвай видео картата

за героите може да  кача едно примерно видео на което,

i5 процесор на 2,26 (2,5 турбо бууст) се спича и едвам вади 10 кадъра

докато ати 5470 не се товари над 40%, и върви гладко

Как да разбирам ползвай видео картата? Да изключа от настройките на плейъра ускорението?

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

когато изключиш ускорението (ползването ускорението на видео картата да се чете) ще ползваш процесорната мощ и ще усетиш голяма нагряване ;)

• Автор

Ясно..сега съм си добре значи,щото с включено ускорение грам не загрява...мерси за информацията.

софтуера има плюсове и минуси, хардуера също. бъг в софта се поправя, в хардуера не винаги може. софтуера може да не е достатъчен въпреки хардуера... видеокартата не загрява като се ползва ускорението и - в случая са ползва отделен копроцесор, който е специализиран само за декодиране. при хардуерно декодиране не може да се прави postprocessing @gothicrock намери си Crowd Run 2160p пусни си го със софтуерен плеър и пак ще говорим... видеокартата е в пъти по бърза в този вид декодиране от най якия процесор на интел, въпреки че може да е 4 - 8 пъти по ефтина от него...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Тоест използването на хардуерно ускорение не е недомислица, ами просто си има отделна зона на приложение.

Ставаше въпрос главно за подчертаното.

.......................................................

за героите може да кача едно примерно видео на което,

i5 процесор на 2,26 (2,5 турбо бууст) се спича и едвам вади 10 кадъра

докато ати 5470 не се товари над 40%, и върви гладко

Това вероятно е някакво тестово видео, което е направено с определена цел. ;)

@gothicrock намери си

Crowd Run 2160p

пусни си го със софтуерен плеър и пак ще говорим... видеокартата е в пъти по бърза в този вид декодиране от най якия процесор на интел, въпреки че може да е 4 - 8 пъти по ефтина от него...

И какво като е по-бърза?

Аз говоря за нещо съвсем различно. Ако софтуерното декодиране е по-тежко, това значи, че използва много по-тежък алгоритъм, от което се получава и по-добра картина. Това, че при хардуерното декодиране има по-леко натоварване може да значи и че се използва съкратен алгоритъм за декодиране. При възпроизвеждането на даден видео файл има декомпресиране и демодулиране, като и двата процеса могат да се извършват с различно ниво на обработка. Затова различните плеъри и кодеци дават различна по качество картина.

при хардуерно декодиране не може да се прави postprocessing

това изказване трябва да се запише в хрониките

я кажи как се правят анимираните текстури в игрите тогава ????

видеокартата има бая процесорни единици което надвишават

броя на дори скъпите процесори достигащи за сега 12 ядра

при видео картите тази бройка надмина отдавна 1000

Спри да тролиш. Хардуерното ускорение е направено с определена цел - да отменя процесора в някои дейности. Най-видимо това е в игрите. Пусни игра на софтуерен рендер и ще забележиш значителен спад в броя на кадрите. .. При мобилните компютри особено е важно при по-натоварващи дейности, а някои програми направо си го изискват за по-ефективна работа... И какво?

Никога хардуерното ускорение не може да е вредно, това е нещо полезно. И да те светна - дори стрелката на мишката ти е хардуерно ускорена....

Спри да тролиш. Хардуерното ускорение е направено с определена цел - да отменя процесора в някои дейности. Най-видимо това е в игрите. Пусни игра на софтуерен рендер и ще забележиш значителен спад в броя на кадрите. .. При мобилните компютри особено е важно при по-натоварващи дейности, а някои програми направо си го изискват за по-ефективна работа... И какво?

Никога хардуерното ускорение не може да е вредно, това е нещо полезно. И да те светна - дори стрелката на мишката ти е хардуерно ускорена....

Говоря за плейването на филми. ;)

това изказване трябва да се запише в хрониките

я кажи как се правят анимираните текстури в игрите тогава ????

видеокартата има бая процесорни единици което надвишават

броя на дори скъпите процесори достигащи за сега 12 ядра

при видео картите тази бройка надмина отдавна 1000

добре де, не съм дописал че става за декодиране/кодиране на филм... при софтуерно може примерно да правиш гама корекция, да слагаш ефекти (шум, филмов, промяна на цветовете), при кодиране може двупасово и повече пасове, а хардуерното кодиране винаги е еднопасово и не може да правиш никакви ефекти...

добре де, не съм дописал че става за декодиране/кодиране на филм... при софтуерно може примерно да правиш гама корекция, да слагаш ефекти (шум, филмов, промяна на цветовете), при кодиране може двупасово и повече пасове, а хардуерното кодиране винаги е еднопасово и не може да правиш никакви ефекти...

а как може на една видео карта да имаш 3-4 монитора и всичките да показват различни неща ?

Слоеве (леери) колкото ти кеф може да слагаш, затова има вертексна и шеидерна поддръжка на видео картата

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.