Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

DVB-T на няколко телевизора

Featured Replies

Здравейте, Искам да реша проблема с телевизията в няколко стаи. Стаите са свързани с коаксиален кабел. Искам във всяка стая да има телевизор(стари кинескопни телевизори), но сигнала да идва от едно място. Вариант1: Антена за аналогова телевизия -> широколентов усилвател -> ТВ1 ... ТВn Вариант2. DVB-T приемник -> модулатор -> широколентов усилвател -> ТВ1 ... ТВn Втория вариант ми е за предпочитане защото няма да се занимавам с външни антени, снежинки, отразени сигнали и т.н. Проблема е, че не знам дали има цифров приемник, който да изкарва повече от една програма на RF изход(коаксиален кабел) за да може всеки телевизор да работи на различен канал независимо. Има ли такова устройство на пазара? Интересува ме евтин вариант. Компромис с качеството на сигнала е допустим. Поздрави!

Ако ползваш доставчик с коаксиален кабел на входа - подходящи сплитери и разклонители с малко затихване и коаксиален кабел са достатъчни за окабеляването на целия апартамент. Ако източника на сигнал е друг (цифров с кодиране/декодиране) - не съм запознат.

Редактирано от krassleto (преглед на промените)

• Автор

Става въпрос за приемане на ефирна телевизия. В първия случай аналогова, във втория -цифрова. Никъде не споменавам кабелна телевизия. Въпросът не е как да развържа сигнала до телевизорите, а как да вкарам повече ефирни канали в един кабел.

През коаксиалния кабел минават всички канали и можеш да избираш на всеки телевизор различна програма.Където ти идва сигнала поставяш разклонител за коаксиален кабел(от тези дето използват кабелните телевизии),който да разклони сигнала към входовете на телевизорите .Ако се гледа добре това е най евтиния и бърз вариант.Ако е слаб сигнала ще снежи,тогава иска усилвател поставен преди разклонителя.Цифровите приемници са вградени в новите модели .Продават се отделно цифрови приемници за старите модели но те са с дистанционно и от него се превключват каналите,така че на изхода им излиза този който е избран а не всички.

Не съм много запознат много с DVB-T.

Но, не виждам как ще стане "номера" с такова устройство (цифров тунер за повече от един телевизор).

Защото дори и да има такова устройство.

Каквото дават на единия телевизор ще се вижда и на втория (поне аз го виждам така).

Най-добре е всеки телевизор да си има цифров тунер (щом нямате вграден цифров тунер на TV).

Иначе може да се вземе примерно една цифрова външна или цифрова вътрешна антена , и да се свърже към всички тунери (чрез сплитер, кръстачка и т.н.).

За да не купувате повече антени. Ще ползвате коаксиалните кабели които сте прекарали.

Доколко ще може да "захранва" тези тунери не знам.

Не сте споменали за колко TV, става въпрос.

Погледнете този сайт, може да Ви е полезен.

Редактирано от ieenso (преглед на промените)

Да дам един пример за да обобщим всичко.Аз съм в Мадрид на покрива на блока има една антена за аналогова и отделно за цифрова ТВ антена,които са общи за целия ни вход.Има един усилвател и смесител за цифровата и аналоговата ТВ ,с който се изпраща сигнал с по един коаксиален кабел за всеки апартамент.От входа му на моя апартамент аз отделно съм си го разклонил със сплитер към три телевизора.Така гледам на всеки телевизор около 30 цифрови телевизии и още толкова аналогови.Като всеки телевизор си избира поотделно програмите.

ефирната цифрова е с доста по лошо качество от ефирната аналогова (поне за настоящия момент) така че за в момента гледаш аналогово и при ползване на усилвател на изхода на антената, после ще може да нацепиш сигнала със сплитери или тап-ове...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

"Проблема е, че не знам дали има цифров приемник, който да изкарва повече от една програма на RF изход(коаксиален кабел) за да може всеки телевизор да работи на различен канал независимо." Няма такъв приемник за какъвто мечтаеш ти. С един приемник ще виждаш само една програма, ако и да му сложиш 20 модулатора.В Испания има хора, които се занимават сериозно с тези неща - българи. Защо не ги потърсиш?

Става въпрос за приемане на ефирна телевизия. В първия случай аналогова, във втория -цифрова. Никъде не споменавам кабелна телевизия. Въпросът не е как да развържа сигнала до телевизорите, а как да вкарам повече ефирни канали в един кабел.

Със аналоговите канали е много лесно с един усилвател и сплитер примерно за 4 стаи.

Със цифровите е проблемно само заради оскъпяването а не че не може.Имаш 4 приемника и всеки може да е в стаята към телевизора по RF.

Другият - всички приемници на едно място за управление и сега: от изхода на модулатора на първият , към входа на модулатора на вторият , късо парчр коаксиал. От Изхода на вторият модулатор на вторият приемник, към входа на третия модулатор на третия приемник и т.н Накрая със сплитер към примерно 4-те стаи/сплитера е един вход - 4 изхода. Следваща стъпка да разнесеш каналите през 2-3 /от 30 нагоре, за да няма проникване на сигнал през съседен канал/ така бяха изграждани едно време кабеларките.Много приемници за приемане на много програми, последователно връзване на модулаторите и усилване на сигнала по трасето с мощини интегрални усилватели на "Motorola" до абонатите . В твоя случай е добре, че отрязъците от кабел за стаите е къс и няма да наблюдаваш нежелани ефекти.Само да не забравяш разнасяне на каналите най малко през два. Сиреч - на първия приемник модулатора работи на 30 канал - на втория - на 32 или 33 и така нататък. Тогава във всяка стая имаш това, което си пуснал на съответният и приемник.

Да дам един пример за да обобщим всичко.Аз съм в Мадрид на покрива на блока има една антена за аналогова и отделно за цифрова ТВ антена,които са общи за целия ни вход.Има един усилвател и смесител за цифровата и аналоговата ТВ ,с който се изпраща сигнал с по един коаксиален кабел за всеки апартамент.От входа му на моя апартамент аз отделно съм си го разклонил със сплитер към три телевизора.Така гледам на всеки телевизор около 30 цифрови телевизии и още толкова аналогови.Като всеки телевизор си избира поотделно програмите.

Точно това е и другият вариант за гледане на много програми по "един" кабел. Съвременно решение, което при теб пак ще ти струва пари, ако го купуваш от Испания.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

ефирната цифрова е с доста по лошо качество от ефирната аналогова (поне за настоящия момент) така че за в момента гледаш аналогово и при ползване на усилвател на изхода на антената, после ще може да нацепиш сигнала със сплитери или тап-ове...

Професоре по добре не пиши за неща дето не разбираш....Ефирната цифрова е с най голямото качество,защото излъчва сигнал HD !Когато превключа канал с цифрова телевизия на телевизора ми изписва информация 720Р 60 Hz и това е най доброто качество,което идва през коаксиален кабел!Аналоговите телевизии са като разфокусирани и пикселизирани от близко гледане.

Във връзка с отговора на LZ4JW...Нали описах че съществува такъв приемник и че с коаксиален кабел включен в телевизора към входа му(говоря за стандартната букса където се включва ефирната антена)ми пристига сигнал с всички цифрови и аналогови канали!Нужно е обаче телевизора да бъде по нов модел с наличен цифров приемник за да може да сканира и запамети всички.После всичките (цифровите и аналоговите) ми са налични за гледане.Този приемник го инсталираха преди две години на тавана и ни събираха пари да го платим общо.Казваха че струвал тогава около 1500 евро с монтажа.Другия вариант който е евтин за цифрова ТВ в различни стаи е да си купиш за всяка стая по един цифров приемник с дистанционно който струва около 15 до 30 евро в момента.Цифровите канали обаче ще се сменяват само от дистанционното.Това е също и варианта когато телевизора е стар модел и няма вграден цифров тунер на него.

Във връзка с отговора на LZ4JW...Нали описах че съществува такъв приемник и че с коаксиален кабел включен в телевизора към входа му(говоря за стандартната букса където се включва ефирната антена)ми пристига сигнал с всички цифрови и аналогови канали!Нужно е обаче телевизора да бъде по нов модел с наличен цифров приемник за да може да сканира и запамети всички.После всичките (цифровите и аналоговите) ми са налични за гледане.Този приемник го инсталираха преди две години на тавана и ни събираха пари да го платим общо.Казваха че струвал тогава около 1500 евро с монтажа.Другия вариант който е евтин за цифрова ТВ в различни стаи е да си купиш за всяка стая по един цифров приемник с дистанционно който струва около 15 до 30 евро в момента.Цифровите канали обаче ще се сменяват само от дистанционното.Това е също и варианта когато телевизора е стар модел и няма вграден цифров тунер на него.

Митко! Аз какво съм написал? Че твоя вариант е най удачният. Или не го забеляза? Другото е обяснение към колегата, който евентуално пита дали има такъв приемник, в който има няколко модулатора за да може да вкара сигнал във всяка стая.А твоя вариант на него няма да му е изгоден, нали? Занимавам се с сателитна телевизия от 1985 година. Ти на колко си годинки? Чети бе моето момче!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ефирната цифрова е с най голямото качество,защото излъчва сигнал HD !

В "белите" страни може и така да е. В нашата родна страна България, цифровият ефирен сигнал е далеч от 720p и пиксилизира като за световно ;-). Нека се оправдаем с това, че все още е тестов.

Редактирано от DarkAvenger (преглед на промените)

• Автор

Здравейте колеги, Благодаря за отговорите. Вече със сигурност знам, че цифровият тунер, който си представях явно не е произведен за домашна употреба. Ще трябва да пристъпя към Вариант1 и добре познатата аналогова телевизия.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.