Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вентилатора на CPU спря да се върти

Featured Replies

• Автор

До преди 2 дена си работеше перката независимо от натоварването.Нищо не съм бутал.Роботeше на 1050rpm от 1600 максимални.Дъното няма Shutdown temperature да си избираш ами директно пише temperature protection enable/disable и си стои на enable

Добре де , направи такава проба - включи си стария 4 пинов вентилатор на мястото на проблемния и виж той как ще се държи - без да сваляш новия охладител - ако си върти както трябва ......... връщай го .

Хора айде малко да поразсъждаваме какво има в един вентилатор ? Един електромотор и нищо повече в някой модели има и термодадтчик който отваря или затваря веригата. Айде сега ми обяснете как един прост електромотор в един момент върти нормално, а после спира и започва да се чуди дали да тръгне или не. От какво зависи дали вентилатора ще работи или не? Наличието на напрежение. А кой регулира напрежението подавано към вентилатора? Биоса. Да имаше някакви кондензатори, някакви други елементи та да се съглася, че може там да е проблема, ама то няма, има само намотки или иначе казано проводник. По съм склонен да се съмнявам в дъното и биоса отколкото във вентилатора. Също така съм склонен да се съмнявам във спомените на автора повече отколкото в един проводник. Няма как един проводник при палене на РСто да работи, а после таман като да се логне в Windowsa да спира. Много интелигентен ще дойде тоя кабел! Предложих на автора да пусне натоварване което да предизвика повишаване на температурата до над 60 градуса който по никакъв начин не представляват опасност за процесора и да сподели включва ли се този вентилатор или не. Нямам идея защо толкова се дърпа автора да го направи но е факт. Все пак решението е негово. Щом има желание да се разправя с куриери напред назад и да губи време, негово право. Относно пратките при връщане пратката ще е за сметка на купувача поне в едната посока. Да не споменаваме че някой фирми имат наказателна такса ако им се занесе/изпрати продукт ужким с проблем но такъв да липсва. Все пак някой ще трябва да отдели време да търси евентуален проблем а времето и труда си имат цена.

Е , те тия мотори не са баш като другите де - само ток и жица :) Имат управление , контрол на оборотите , датчик за оборотите . с 3 жици post-1048-0-89778800-1337452714_thumb.jp с 4 жици post-1048-0-39870400-1337452754_thumb.jp

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Е , те тия мотори не са баш като другите де - само ток и жица :)

Имат управление , контрол на оборотите , датчик за оборотите .

Я му подай само напрежение да го видим колко е умен и какво управление има в него? Никакво. Управлението идва от вън, от биоса.

За кое управление говориш бе човек , това не е постояннотоков електромотор с четки ? Тук за да се получи въртящия ефект е нужно електроника , нали виждаш горе на схемата двата транзистора които превключват намотките . Не си ли разглобявал такъв вентилатор , че дори и с две жици да е пак я има електрониката .

• Автор

пробвах проблемния вентилатор на друго pc.Резултата е същия-тръгва да върти стабилно и след няколко секунди спира и започва това леко помръдване на перката.А относно това за логването в уиндолса съм се объркал.Спира винаги даже и да съм в биоса-просто тогава така се е случило.В крайна сметка го пробвах на 2 различни pc-та,през фан контролер,през биоса със зададени максимални обороти и при натоварване от 50 градуса при target temp от 45.Явно наистина не е наред макар и аз да се чудя какво толкова може да му се случи на един вентилатор.

Ми да ти кажа честно , до сега ни ми е попадал в ръцете повреден вентилатор в електрониката :) а пък твоя е и нов - връщай го . Дори са ми донасяли компютри с напълно блокирали вентилатори от прах и глеч и след почистването са си тръгвали без проблем .

Признавам си схемите са ми лека мъгла. Схемите си ги добавил в момента в който съм си писал поста и ако ги бях видял щях да замълча :) Поне се опитвам да мисля някак си логично. Когато закачиш 3 пинов вентилатор с преходник към молекс или на 2 пинов конектор, просто не праща инфо за оборотите защото така или иначе захранването няма да ги разбере. Когато закачиш 4 пинов вентилатор на 3 пинов конектор просто се върти на макс обороти защото няма как да получава инструкции. Автора таман е писал, но явно аз ли не се изразявам ясно или не знам. Когато таргет температурата е 45 градуса вентилатора няма да се включи на 46 градуса, а когато температурата надвиши 50 и ще се опита да я свали на 40 и пак ще спре. Затова препоръчах да се натовари до 60 градуса, температура която не е проблем за процесора, а ще даде ясен отговор работи ли тоя вентилатор или не.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор

Ами ще го връщам няма как.Аз все пак направих един клип.Качеството е лошо но се вижда за какво става въпрос.

Редактирано от SiMft (преглед на промените)

Хайде сега пак да поспорим.

Направих си труда и аз да ви направя едно видео. Извинявам се, че е завъртяно на 90 градуса но идеята беше да се вижда и монитора какво се случва на него.

Успях да изровя една тестова конфигурация с охладител Super Silent 4 Ultra TC това е трипинов вентилатор с охладител за сокет 478. Избрах сравнително студен процесор за да видите за какво ви говоря. Процесора е Pentium 1500MHz. Сложил съм от страни допълнителен охладител за да се държи процесора по дълго време на температура при която вентилатора не се върти. Температурата при която се наблюдава ефекта е 29-30 градуса. По спецификация вентилатора е 1000-2300 оборота, но при подходящи условия не се налага да се върти. Охладителя няма медна сърцевина нито хитпайпове и т.н. обикновен алуминии. По време на видеото се наложиха три рестарта само защото явно не съм достатъчно сръчен хем да снимам хем да боравя с РС :)

При третото стартиране се вижда как вече със зареден биос вентилатора спира за момент, защото температурата е все още толкова ниска че не е необходимо допълнително охлаждане.

вероятно ще има мнения да ама тоя процесор стар, студен и т.н. Ако сравним площта на топлоотделяне и медния хитпайп при охладителя на автора че площта е сигурно десет пъти по-голяма и скоростта на преносн на температурата с този хитпайп е значително по-висока и стигаме до това което се опитвам да обясня от началото. Охладителят е толкова голям, че е възможно и при него да се стига до този момент да несе налага вентилатора да се върти да не говориме, че той е добавел и допълнителен вентилатор от другата страна който върши едва ли не 90% от работата на този в който се съмнява.

Препоръката ми за последен път/щото вече се изморих да го повтарям/ е да махне допълнителния вентилатор, да натовари системата до толкова че тя да стигне до около 60 градуса и ако тогава вентилатора не върти да се търси проблем. Иначе само ще си изгуби времето неговото и на фирмата от която го е взел. Няма да се учудя ако му го върнат със статус, че си работи коректно. ? само ще набива пари за пратки напред назад без да има нужда.

Все още твърдя, че за мене няма достатъчно основания да се твърди, че вентилатора има проблем. Освен вентилатора който съм ви снимал съм видял още доста държащи се по описания в темата начин.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Хайде сега пак да поспорим.

Искам отсега да кажа, че не оспорвам теорията ти. Очевидно, а и никой не го отрича, защото си е явен факт, оборотите на вентилатора се регулират спрямо температурата. При достатъчно ниски температури може и изобщо да не върти. Пак казвам, това никой не го отрича.

Разликата е там, че при теб перката си завърта, когато е необходимо и е видимо, че не се затруднява, т.е. върти се съвсем свободно, когато е нужно. Докато при автора е очеизвадно, че перката мъчи да завърти, но не може. Явно е проблемна, защото прави опит за оборот и спира. С пръст се завърта, но когато и е подаден сигнал от системата не успява. Което в крайна сметка означава, че системата отчита нуждата от допълнително охлаждане, но перката не може да си свърши работата.

Човек точно твой пост съм цитирал в който казваш, че "няма вариант вентилатора да не се върти" и заради тебе го направих това видео. Това с леките напъни е нормалната ситуация виждал съм я много пъти и през всичките тия дни автора не се опита да натовари тая машина малко за да загрее. Тия 50 за компютър са си като разходка в парка как да се завърти тоя вентилатор като нема нужда заради огромната топлоотдаваща площ на ребрата. Ако има как охладителя на автора да го закрепим на моя процесор ти гарантирам че години ще работи дори и да не му слагаме вентилатор. Hyper 212 EVO е вентилатор предвиден да охлажда сериозни процесори да речем s.2011, които са по 130W, в сравнение с тях процесора на автора с неговите 60W консумация просто не може да предизвика перката да си направи труда да се върти, освен първоначално при стартирането докато още не е наясно на какъв блед юноша трябва да духа.

• Автор

Добре не е ли достатъчно това че го включих към 3Pin на дънната платка където попринцип ми е включен вентилатор на кутията.Освен това знам че 4pin вентилатор като го включиш към 3pin изход винаги работи на максималните си обороти и функцията PWM не е активна.Отделно че Target temp е 45 и би трябвало при 50 да се активира.И в друго PC го включих и няма разлика.Да речем че си прав,но тогава как 4 дена си работи без проблем на 1050rpm и изведнъж ще реши че няма нужда.Та в крайна сметка може наистина да няма нужда от въртене когато е свързан към процесора,но при другия случай към 3pin и активираната от биоса Full speed би трябвало да се завърти.

Добре не е ли достатъчно това че го включих към 3Pin на дънната платка ..............

не не е

Успях да изровя една тестова конфигурация с охладител Super Silent 4 Ultra TC това е трипинов вентилатор с охладител за сокет 478.

Точно с трипинов вентилатор съм ти демонстрирал, че при някой вентилатори това е нормално състояние.

• Автор

Пуснах 3 филма през 3 различни програми едновременно+hd клип в интернет+3 игри едновременно и winrar архивиране.Спрях вентилаторите и оставих само този включен.63 градуса стана но не мръдна отново същото

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Охлаждането ми пристигна.Замениха го с ново и сега всичко е наред.Благодаря на всички за помоща и изказаните мнения и съвети (bow)

• Автор

Разходите предполагам са за сметка на фирмата ? - ще е полезно за други да го знаят .

Разходите по доставката и при изпращането и получаването са за моя сметка.Такава била политиката на фирмата.По принцип би трябвало да си разделим разходите и всеки да си плати изпращането.Добре,че не е нещо тежко като тонколони например...Трябваше всичко да си го поръчам от Dekada-За тая цена която ми струваше това охлаждане със тия доставки,можех да си взема по-добро,но такъв ми бил късмета.Важното е че все пак го замениха.

Грозна Българска работа , на место да ти се извинят ти се набутваш с още пари :( Дори мисля че закона за онлайн търговията е че можеш до седмица да си върнеш продукта ако не ти хареса .

Грозна Българска действителност. Не е съвсем права фирмата могли са поне пратката в едната посока/към тях/да поемат. Разбирам ги и хората от фирмата ако поемат транспорта и в двете посоки излизат на загуба от продажбата на този продукт, а никой не работи за да е на загуба, но темата е прекалено трудна. въпреки всичко не им пречеше дори да излязат на нищожна печалба или на 0 да поемат поне единия транспорт, но това си е тяхна политика. В случая предполагам автора няма да си купи нищо повече от тях.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.