Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Микровълнова LG не тръгва

Featured Replies

Здравейте, Имаме доста стара микровълнова, която си работеше без никакъв проблем. Снощи обаче сина топлил един сандвич направо на въртящата стъклена поставка и като натиснал бутона печката работила 1-2 секунди и изгаснала. Предполагам, че е възможно да е нещо дребно или да има някакъв предпазител който да е изгорял (не видях такъв като и свалих капака) - защото не е свети дисплея и лампата, която осветява фурната отвътре. Ако някой има идея какво и как да проверя, моля да помогне! На сервиз не смятам да я нося - гледам има по 60лв. нови, пък и миналия месец се наложи да купувам пералня.

Провери първо дали захранващия кабел и щепсела са наред и не са нагорели. Ако не си наясно от тук нататък я занеси на сервиз, за да я проверят.

Провери си сензора за затворена врата, често срещан дефект, копчето не се връща на правилната позиция, след почистване всичко е наред.

• Автор

Кабела, щепсъла и контакта ги проверих. Сензора да затворена врата - видях 2 микро-ключета, които затварят вериги като се затвори вратата - като нови са. Мерих с фазомер кабел, който отива в токоизправителя-свети, но като меря с фазомера 2-та кабела, които излизат от токоизправитела- не свети фазомера. Огледах я отвсякъде - никъде не откривам предпазен бушон, а би следвало да има.

Кабела, щепсъла и контакта ги проверих. Сензора да затворена врата - видях 2 микро-ключета, които затварят вериги като се затвори вратата - като нови са. Мерих с фазомер кабел, който отива в токоизправителя-свети, но като меря с фазомера 2-та кабела, които излизат от токоизправитела- не свети фазомера. Огледах я отвсякъде - никъде не откривам предпазен бушон, а би следвало да има.

Таблата върти ли се? Ако се върти, значи възможни причини са бушона вътре в платката да е "изпляскал", ако е сравнително читав модел, може и да се смени лесно, ако ли не - ще трябва цялата платка да се смени.

Предпазител би трябвало да има но не си го открил,но за да изгори има вероятност да е изгорял магнетрона което те отправя право към магазина за нова . Дано да не е :(

ПП ето една ориентировъчна схема post-1048-0-00585200-1338390442_thumb.jp

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• Автор

Изглежда Йонов ще се окаже прав. Открих предпазителя - той бил керамичен 250V10А, а не стъклен и затова не съм го видял сутринта. Отидох в магазина, но нямаше такива и купих стъклен-15А, смених го и като я включих в контакта дисплея и вътрешното осветление вече си работеше. Сложих капака и пробвах да стопля чаша с вода, но още като натиснах бутона нещо отзад забуча силно за 2-3секунди и печката изгасна.

Сега погледни магнетрона , виж за надписи някакви , напиши ги в Гугъл и виж като цена дали те устройва . Днес случайно в един магазин видях някакъв 40 лв . ПП. Джонов ;) просто няма как да го напиша :)

• Автор

Намерих в нет-а една снимка, на ноято е дадено нещо подобно на това, което представлява и моята като я отворя. Това по средата с надпис Самсунг дето е над трансформатора - то ли е Магнетрона? http://prikachi.com/images/989/4833989u.jpg

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Да . Поне като я пробва , видя ли да прескачат искри във фурната ? ПП. Внимавай че работи ако не се лъжа с 2500 волта и има кондензатор - той сигурно се е разредил , но страх - лозе пази .

• Автор

Не във фурната мисля, че не видях искри, но бучеше и пресветна някъде горе в задната част. Аз я пробвах едва след като сложих капака и завих болтчетата и затова не можах да видя от къде точно идва проблема- бях 100% сигурен, че всичсо е ОК след като смених бушона и видях, че дисплея си работи, даже си настроих часовника преди да почна да си топля вода за кафето. Бушона се намира на платката горе-вдясно, но не се вижда на снимката-зад кръглата медна бобинка или каквото е там. Точно там ми се стори, че бучи и искри след като я пробвах да я пусна на микровълни. На грил въобще не се сетих да я пробвам, но ние и без това не го ползваме.

Най вероятно е магнетрона - избил е и товари - затова и гори предпазителя .

И съм намалил малко напрежението - 40000 волта е :)http://micro.nebelse...e/datasheet.htm

• Автор

http://www.kuzmovele...-2m214-39f.html

Това е модела на магнетрона. Отива при пералнята - на вторични. Следва въпрос - какво да купя? Като купувах тази /гледам по ф-рата 2001г. 315лв./ гледах да е по-голяма, с повече функции и с грил. Сега, понеже не я ползваме за друго освен притопляне си мисля, че трябва да е без грил. Ако имате някакви идеи - препоръчайте какво да купя. То аз вече щях да съм купил това: http://www.technomar...daewoo-kog-8a0r но се оказа, че я нямало в Бургас /добре че попитах по телефона преди да отида, че много се дразня от некоректна информация/.

Можеш да направиш още една проба за да си сигурен че е магнетрона . Откачи двете кабелни обувки , раздалечи ги , и пусни печката за кратко време , ако не изгори предпазителя - магнетрон . Ако пак изгори - има диоди и кондензатор които са високоволтови и се измерват с напрежение а кондензатора трябва да ти дава изолация мерено с мултицет и ВНИМАВАЙ С НАПРЕЖЕНИЕТО - след приключване на пробата не пипай известно време обувките !!!

Закупуване или ремонт на старата? Това вече е избор според много гледни точки колега. Аз лично си оправих старата, защото новите от този тип са по 320 лв.- 27 л с херъждаем корпус.

Ако все пак решиш да я занесеш за ремонт, ето ти няколко линка от където да намериш магнетрон:

http://vikiwat.com/magnetroni/

http://pulsator.bg/category/217/0/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8.html

http://nikelectric.com/index.php?cPath=78_217

• Автор

От 2 дни разглеждам микровълновите в Зора,ТМ и Технополис. То до 120лв. въобще няма свястно изглеждаща микровълнова. Почвам да си мисля и аз, че май ще е по-добре да се даде за ремонт. Ико, благодаря за сайтовете, но в тях модела на моя магнетрон го няма. Той е 2M214-39F и го видях в един сайт за 65лв. P.S. Намерих оригинален магнетрон за 44лв. явно ще трябва да се носи печката някъде да се диагностицира и да се поправя. Може и да направя пробата, предложена от Джонов. И без това не става за риба събота и неделя - след тези дъждове.

Късмет с ремонта, ама що трябваше а споменаваш риболова. Бесен съм заради тия дъждове :angry22: Явно наистина няма да откриваме сезона в самото начало.

Не е лошо все пак печката да посети сервиз , за да я огледат за ръждица , нагоряла слюда и т.н. Не заради друго но да не сложиш новия магнетрон и той да изгори .

Благодаря, но това не е работа за мен. Аз бях до бушона - като не става - нова.

Ето, това е истински отговор на човек, който не се прави на "майстор"

Аз на такива хора винаги помагам и им свалям шапка. И за финал: Американците затова са много напред във всяка една сфера, защото при тях няма всезнайковци.Плащат на човек да остри моливите на инженерите -проектанти и той се хвали, че за тази си работа получава 2500$. Ами заслужава си ги. Това му е работата.Аз съм бил свидетел на точно такъв случай, само че в Швейцария!

• Автор

Както и очаквах одисеята с микровълновата продължава: В събота имах уговорка с един майстор по обява - да му я занеса на място да я "тества основно" и да започне да я ремонтира. В уговорения следобеден час му звънях няколко пъти, но въобще не си вдига телефона. Днес се свързах с големи мъки и голямо звънене по телефона с "оторизиран сервиз", жената ми обясни, че майстора ще е на адреса ми м/у 15 и 16 часа /взимали 10лв. за посещение на място и 10лв за диагностика/. Пак същата работа - от 16,30ч. звъня никой не вдига. Междувременно направих следните експерименти, след като проверих слюдата и магнетрона /в перфектно състояние са/: - с изваден входящ кабел от магнетрона /от към кондензатора/ - бушона пак изгоря при пускане на микровълни - с откачен високоволтов диод - от маса и от кондензатора - също гори бушона. Печката я огледах отвсякъде - никъде няма нагорял кабел или нещо видимо опушено или избило. Вече според мен остана да е или кондензатора или нещо по малката платка до входния кабел, на която е и единствения бушон - този дето гори. Ако някой има някакви предположения - да помага със съвет. Поръчах да ми донесат от Германия 40-50лв, за четвъртък, но не е напълно сигурно, затова трябва да потърся вариант.

Както и очаквах одисеята с микровълновата продължава:

В събота имах уговорка с един майстор по обява - да му я занеса на място да я "тества основно" и да започне да я ремонтира. В уговорения следобеден час му звънях няколко пъти, но въобще не си вдига телефона.

Днес се свързах с големи мъки и голямо звънене по телефона с "оторизиран сервиз", жената ми обясни, че майстора ще е на адреса ми м/у 15 и 16 часа /взимали 10лв. за посещение на място и 10лв за диагностика/. Пак същата работа - от 16,30ч. звъня никой не вдига.

Междувременно направих следните експерименти, след като проверих слюдата и магнетрона /в перфектно състояние са/:

- с изваден входящ кабел от магнетрона /от към кондензатора/ - бушона пак изгоря при пускане на микровълни

- с откачен високоволтов диод - от маса и от кондензатора - също гори бушона.

Печката я огледах отвсякъде - никъде няма нагорял кабел или нещо видимо опушено или избило.

Вече според мен остана да е или кондензатора или нещо по малката платка до входния кабел, на която е и единствения бушон - този дето гори.

Ако някой има някакви предположения - да помага със съвет.

Поръчах да ми донесат от Германия 40-50лв, за четвъртък, но не е напълно сигурно, затова трябва да потърся вариант.

Успех с ремонта! Аз също бях пуснал преди време за проблем с микровълнова Sang, която нищо че не е маркова, чак на 7-та година си показа гласа, като изгоря бушона на платката. Аз също го поръчах, само че от Англия. Просто за под 200лв, не може да се вземе свястна микровълнова.

P.S. Много е гадно, когато продължително време човек използва микровълнова за претопляне на храна и след това да му се налага да си я претопля по стария конвенционален начин...

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

• Автор

Днес печката беше на майстор, който проверил всичко и каза, че всичко е наред и в много добро състояние. Повредата се оказа изгорял трансформатор. Майстора ми каза, че печката била хубав модел и не си заслужавало да я хвърлям, а да си потърся трансформатор на по-добра цена, че по принцип били скъпи - към 70лв.

Въпроса ми е тези трансформатори не подлежат ли на ремонт - нещо от сорта на пренавиване на намотките. От друга страна утре като си взема печката от майстора трябва да видя точния модел на трансформатора ли - за да търся. Изобщо има ли на него /като на магнетрона/ изписани някъде конкретен модел или други данни.

Погледнах в нет-а и гледам, че има и някакви евтини, те не биха ли ми свършили работа - например това:

http://www.servicebg...?ProductID=1761

Намерих снимка в нета, която е почти едно към едно с моята печка. Трансформатора ми изглежда по същия начин - с "пъпка" по средата в дясната половина. Кондензатора, диодите и вентилатора, които се виждат на снимката изглеждат и са разположени все едно съм снимал моята печка.

http://www.4shared.com/file/33117991/2c62edf7/MW_Oven_01.html

Хм , дано да не те е подвел нещо майстора :( ако както ми беше писал че при откачен магнетрон не гори предпазител - то би трябвало трафа да е здрав . Иначе ако го купуваш , гледам че има надписи по него и би трябвало да се различават , тъй като печките са със различна мощност - би трябвало и трансформаторите да са различни .

• Автор

И аз малко се позачудих. Още повече, че като му я занесох той ми вика: "А, тя същата като моята". Явно ще трябва да питам някой ел.техник. В крайна сметка не е някакъв скъп и ценен уред, но жена ми като е замрънкала - опитай да я поправиш, че си ми харесва и съм и свикнала. Намерих и изтеглих от нет-а пълно сервизно упътване за моя модел - като ходя да си я взимам ще го запиша на една флашка и ще му дам на майстора, ако иска да си го запише.

Ей го трансформатора: http://www.electronicmarket.com.au/transformerpower-56170d-pr-112165.html

Сега търсим нещо такова за 20-тина лв.

Това явно са му техническите данни:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_Cmc83GUyxIJ:www.diyparts.com.au/product_info.php%3FcPath%3D%26products_id%3D666037+6170W1G023A&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

Ако някой разбира от тези неща,моля да предложи с какво да се замени.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.