Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Радио Предавател

Featured Replies

Здравейте, ученик съм в училище по електротехника и електроника. Искам да си направя радио предавател, но нямам схема. Предавателя може да е с обхват от 200 метра до 1/2 километра. Знам, че трябва пари и умения. Аз ги имам до някаква степен. Моля неми пишете отговори от рода има ги магазините, евтини са и куписи . Просто няма я тая тръпка ако е купена.Общо взето търся схема за радио предавател няма значени с какво захранване е но по възможност едно полярно. Извинявам се ако съм сбъркал раздела.

Раздела не сте збъркал но не сте запознат със закона за радиоразпръскването. Иначе се радвам че ви е интересно, но преди това намерете и прочетете какво е написано в закона, за да не ви го търся аз.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Раздела не сте збъркал но не сте запознат със закона за радиоразпръскването. Иначе се радвам че ви е интересно, но преди това намерете и прочетете какво е написано в закона, за да не ви го търся аз.

Благодаря за бързия отговор. До колкото знам има любителски честоти извинете че не съм писал за това няма да си правя радио за музика и разни неща а за лични цели смисъл съм си наумил да си направя два радио предавателя и два радио приемника и радио сигнала ще се излъчва само за тия два уреда. Общо взето нещо като уолки толки

А учителя не те ли е насочил към нещо? Не ти ли е дал задание или нещо от този сорт? Може да говориш с него. Той трябва да е запознат.

Благодаря за бързия отговор. До колкото знам има любителски честоти извинете че не съм писал за това няма да си правя радио за музика и разни неща а за лични цели смисъл съм си наумил да си направя два радио предавателя и два радио приемника и радио сигнала ще се излъчва само за тия два уреда. Общо взето нещо като уолки толки

Отново Ви отговарям. За тази цел Ви е необходима лицензия и най малко клас "С" радиолюбител. Нали ми забелязвате ника?
  • Автор

Отново Ви отговарям. За тази цел Ви е необходима лицензия и най малко клас "С" радиолюбител. Нали ми забелязвате ника?

Значи ми трябва лиценз за уолки толки

А учителя не те ли е насочил към нещо? Не ти ли е дал задание или нещо от този сорт? Може да говориш с него. Той трябва да е запознат.

С учителя ми ще разговарям четвъртък. А искам да си направо сам имам НЧУ ( ниско честотен усилвател) с ТДА7375 и тон коректор с TL082 и ми остава да си направя уолки толки

Редактирано от Гагарин (преглед на промените)

Значи ми трябва лиценз за уолки толки

С учителя ми ще разговарям четвъртък. А искам да си направо сам имам НЧУ ( ниско честотен усилвател) с ТДА7375 и тон коректор с TL082 и ми остава да си направя уолки толки

В горният пост съм ви прикачил разпоредбите и е желателно да ги прочетете. А за ползване на любителските обхвати се изисква лицензия и най малко клас "С" Изключая прави 27 мегахерца /СБ банда/ който е свободен за експерименти от всякакво естество. Но той е неподходящ за добра двустранна радиовръзка.

• Автор

До колкото разбирам трябва да се откажа както и да е. Все пак ако някой иска да ми прати схема да го прати на е-маил: [email protected] Лека вечер на всички

Не трябва да се отказваш, но ще трябва да имаш лиценза, за който говори колегата.

Не трябва да се отказваш, но ще трябва да имаш лиценза, за който говори колегата.

Аз също не го обезкоражавам да се отказва, но за изграждането на подобни устройства се иска много добри теоретически и практически познания. Последните , не се реализират с 2 чарка накръст. А при желание се явява на изпит, който е лек за категория"С" и придобива радиолюбителска лицензия с право да си изгради собствена станция в любителските обхвати с мощност до 10 вата!Във вашият град имам много добри познати радиолюбители - LZ2PG , LZ2ZD и много, много други!

Ако има желание това няма да го спре, а ще го амбицира. Само времето може да покаже. Не съм си и помислял,че го обезкоръжаваш.

• Автор

След известно време търсене намерих една схема цък ако някой може дами каже дали е добра и други подробности ще съм благодарен

След известно време търсене намерих една схема цък ако някой може дами каже дали е добра и други подробности ще съм благодарен

Нормална схема за малък непритенциозен предавател.Можеш с промяната на бобинката в колектора на крайния транзистор да го докараш в обхват примерно 66-73 мегахерца за да можеш да го слушаш на обикновено концертно радио или транзисторно приемниче. Важни са навивките, разтоянието между тях и дебелината на проводника, от който ще направиш бобинката. Ако имаш по съществени въпроси, питай и ще ти отговоря. Знай, че честотата му ще "пълзи". За да не се получава така, че да гониш сигнала по обхвата, винаги сериозните предаватели се правят кварцово-стабилизирани. Във твоя случай сега е допустимо, за да имаш мерак да си правиш и други такива схемички. Успех ти пожелавам. Иначе схемата при правилно свързване ще тръгне от раз.

Ето ти един линк на руски език. От тук можеш да си намериш много интересни схеми за изпълнение!

http://www.radioland...maincat-12.html

• 1 година по-късно...

може ли да ми каже па на мен некой колко пари струва да си напраиш едно радио с радио предаватели и тем подобни безподобни да ме слушат в перимиетар на 10 км

може ли да ми каже па на мен некой колко пари струва да си напраиш едно радио с радио предаватели и тем подобни безподобни да ме слушат в перимиетар на 10 км

А мога само да ви помоля да прочетете внимателно горните ми постове. Най- малкото е това, което никога не ще можеш да си го направиш! Като питате за такива работи, първо помислете с какви финансии разполагате. 

А мога само да ви помоля да прочетете внимателно горните ми постове. Най- малкото е това, което никога не ще можеш да си го направиш! Като питате за такива работи, първо помислете с какви финансии разполагате. 

Знам че не ефтино но все пак искам да знам горе доле като пари колко ще ми струва да съм лицензиран от проФон и тем подобни благодаря предварително

Знам че не ефтино но все пак искам да знам горе доле като пари колко ще ми струва да съм лицензиран от проФон и тем подобни благодаря предварително

Прочети цялата тема от самото начало и се откажи от този си мерак!Официално, ефирно радио не се прави като теб, независимо на колко километра ще излъчваш. Това го решава "комитета по далекосъобщенията" когато кандидатстваш и всичко е по тяхно предложение! Нямаш опит в тази дейност и проектът ти е неосъществим. Не те отчайвам. Лицензии така както си мислиш, не се раздават!

Тия по далекосъобщенията са след това по техническия лиценз. Преди това трябва да се вземе програмен от СЕМ.

Не става просто така да замърсяваш ефира с музика, която ти харесваш. А, за нея трябва да плащаш и авторско право. Прявят се едни списъжи на музиката, кое парче по колко пъти се върти че съответните изпълнители/твкстописци/композитори да си получат тяхното.

Ако е за теб и съседите - пробвай с едно трансмитерче за кола. Десетина лева е и става колкото да си начешеш крастата. Максимум за седмица/месец ще ти мине мерака.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• 3 години по-късно...

Аз имам много добра схема от книгата на Атанас Шишков "50 радиосхеми"  за малък приемо предавател 7 мегахерца на радиус от 100 метра. Както и само предавател с честота 3,5 мегахерца и на 50 метра.

20170704_134510.jpg

20170704_144036.jpg

Редактирано от Янислав Харизанов
Забравих да допълня! (преглед на промените)

Ти па за какво изрови тема на 4 години? Да се похвалиш че имаш книжка от 40 години със схеми, частите за които ги няма и в музеите?

Имаше такива КИТ модули в магазините тип УКВ радиомикрофон, но за нищо не стават, нарочно подбират транзистори със слабо усилване и я хване 1-2 метра от приемника и сигнала се изгуби и е отишъл на друга честота. Схемата е много нестабилна и честотата се мени от най-малка разлика в захранващото напрежение. Схемата я има в КИТ набора, а можеш да я свалиш и от сайта на магазина. Но трябва да подбереш по-добри транзистори.

http://www.elimex.bg/product/98957/kit-k006h-fm-mikrofon-88-108mhz.html

Ето ти нещо и от мен, ако евентуално ти харесва радиолюбителството, но да знаеш, че това е много скъпо хоби а и трябва да имаш лицензия за работа на лична станция, навършено пълнолетие и...много пари за да го поддържаш. Иначе е много интересно като хоби.

• 1 година по-късно...
на 4.07.2017 г. в 22:02, peppone1 написа:

Имаше такива КИТ модули в магазините тип УКВ радиомикрофон, но за нищо не стават, нарочно подбират транзистори със слабо усилване и я хване 1-2 метра от приемника и сигнала се изгуби и е отишъл на друга честота. Схемата е много нестабилна и честотата се мени от най-малка разлика в захранващото напрежение. Схемата я има в КИТ набора, а можеш да я свалиш и от сайта на магазина. Но трябва да подбереш по-добри транзистори.

Ако излъчваш на УКВ, може да стане проблем и да те сгащят. Там ефирът се следи и ако усетят пиратско излъчване, веднага ще те намерят и ще ти създадат ядове. Ако излъчвате, излъчвайте на къси, средни или дълги вълни, там не е толкова фатално, но все пак имайте едно наум и не излъчвайте с голяма мощност. Не е желателно да се лови надалеч, не знам лимитът до какво разстояние беше позволен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.