Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фитнес/Храна моля за съвет

Featured Replies

Преди да напиша какво точно ме вълнува ще дам малко информация за мен:

Години: 23

Ръст: 190

Килограми: 74-75кг.

Здравейте, обръщам се към вас за съвет относно храната и фитнеса и се надявам искрено да получа някой полезен съвет. Ако, вече сте прочели информацията която дадох по-горе за мен, вече може да сте си направили извода, че съм със слабо телосложение, това е и основния ми проблем с който много искам да се преборя. Много от вас ще кажат, че не е срамно да си слаб и не от всеки става "терминатор" и съм готов да се съглася с вас. Слабостта обаче при мен пречи и ми създава проблеми които ми пречат дори да живея нормално. Никога не съм бил дебел, ако мога така да се изразя, тоест от както се помня винаги съм бил слабичък. До сега това никога не ме е притеснявало, но след като прескочих 20 години, това започна да ми играе лоши шеги. Спортувал съм много и успях да си преуморя тялото, ако може така да се каже, или по точно си докарах проблеми със сърцето като недостига на необходимите въглехидрати, мазнини и т.н. успяха да нарушат и нормалния ритъм на сърцето ми, което ме принуди да прекратя каквито и да е било спортни начинания.

Защо се получава така при мен? Основния фактор е бързия ми метаболизъм, както казват някои доктори: "Мечтата на всяка жена - ядеш колкото искаш без да качваш килограми", да обаче тази женска мечта е мое проклятие. И наистина колкото и да ям ефекта е нулев, тялото ми изхвърля 90% от храната може би (по запознатите ще кажат дали е възможно). Ръцете ми са доста слаби, от рамото до китките, като китките ми са безумно слаби.

За това моля за съвет:

По какъв естествен начин мога да наедрея/кача килограми?

Трябва ли да ходя на фитнес?

Трябва ли да пия някакви медикаменти?

По колко пъти на ден да се храня и с какво?

Благодаря предварително за отговорите, повярвайте ми ще са ми от помощ.

Да ти се дават съвети във форум е малко несериозно, след описаните от теб проблеми. Все пак...Увеличи броя на храненията и не се тъпчи много. Брат ми е с твоето телосложение, но го гледам как лапа, тъпчи се и грам не качва. Лошо е, като се храниш само 2-3 пъти на ден, поемайки огромни количества храна. Увеличи храненията на 5-6, като не поемаш големи количества. Друго, което може да включиш в диетата си, е овесени ядки + кисело мляко+ мед. За спорта не мога да давам препоръки, след като имаш проблеми със сърцето, но не бива да се отказваш от движението и да сядаш пред компа или телевизора. Ако все пак решиш да тренираш за покачване на маса, то наблегни на малкото повторения с големи почивки. Или в цифри това са 5-6 повторения при дадено упражнение с тежест, примерно 80-90 % от максимума ти и почивки от порядъка на поне 3 минути, още по-добре 4. Някой би ти препоръчал чист протеин, аз също. Примерно 20-30 минути преди лягане вземаш 30-50 грама. Тялото се възстановява през нощта и когато няма какво да възстанови, просто си изяжда мускулите, защото това е най-лесната енергия за него.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Добре е да прочетеш тази тема: http://www.kaldata.c...итнес-програма/

Теми в тоя форум много, но мисля, че тук става въпрос за различен случай. Предполагам визираш въпроса за специалиста. Така е, особено в тоя случай. Макар, че лично аз не бих се доверил на нито един специалист :) Това, че си е лепнал едно "специалист" пред името си не означава, че наистина е такъв. Вземам веднага за пример Калинка от земеделското министерство. Специалистка по всичко, най-вече по свирките.

Теми в тоя форум много, но мисля, че тук става въпрос за различен случай. Предполагам визираш въпроса за специалиста. Така е, особено в тоя случай. Макар, че лично аз не бих се доверил на нито един специалист :) Това, че си е лепнал едно "специалист" пред името си не означава, че наистина е такъв. Вземам веднага за пример Калинка от земеделското министерство. Специалистка по всичко, най-вече по свирките.

След като има проблеми със сърцето, задължително трябва да се обърне към специалист.Форума не е магичeска пръчка!!!Друг е въпроса на какъв "специалист" ще попадне.

След като има проблеми със сърцето, задължително трябва да се обърне към специалист.Форума не е магичeска пръчка!!!Друг е въпроса на какъв "специалист" ще попадне.

А аз какво казах? Прочетох 6 твои поста в подобни теми и всички до един бяха спам! С тоя несериозния аватар просто е по-добре да се покриеш.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

А аз какво казах? Прочетох 6 твои поста в подобни теми и всички до един бяха спам! С тоя несериозния аватар просто е по-добре да се покриеш.

Проблем?
  • Автор

Нямам проблеми със сърцето. Просто преди 4 години правех следното: Пеш 2 километра до стадиона, ритах активно 2 часа на голям терен, обратно пеш 2 километра и между временно в седмицата ходех на: фитнес, волейбол и тенис на маса. И в един момент, понеже съм слабичък, сърцето ми започна да излиза от ритъм (тахикардия), ходил съм на доктори правили са ми изследвания и физически сърцето ми е абсолютно здраво. Просто не съм спортувал от 4 години и малко се притеснявам, нормално е.

Нямам проблеми със сърцето. Просто преди 4 години правех следното: Пеш 2 километра до стадиона, ритах активно 2 часа на голям терен, обратно пеш 2 километра и между временно в седмицата ходех на: фитнес, волейбол и тенис на маса. И в един момент, понеже съм слабичък, сърцето ми започна да излиза от ритъм (тахикардия), ходил съм на доктори правили са ми изследвания и физически сърцето ми е абсолютно здраво. Просто не съм спортувал от 4 години и малко се притеснявам, нормално е.

Аз на твоята възраст и малко по-рано, на 18-19 в казармата, имах подобни проблеми от свръхнатоварване. Това обаче бе от прекаленото натоварване, когато незнаех как точно да тренирам. След това до преустановяването ми на активни тренировки на около 33 години, не съм имал проблеми. Все пак през цялото това време бях влязал в някакъв ритъм на тренировки. Преди 7-8 месеца отново почнах редовни тренировки в домашни условия и освен подобряване на общото ми здравословно състояние и кондиция, друго не съм забелязал. а скоро правя 40 :) Така, че по-внимателно с тренировките. Не се хвърляй сляпо в големите натоварвания, само и само да имаш някой друг мускул повече. Аз ти казах как да тренираш. Ти явно си ектоморфен тип и ти трябват по-малко повторения, по-големи почивки между сериите и по-малки като обем тренировки. Аз също съм с подобен тип структура, но леко залитаща към мезоморфен с не чак толкова слабо изразени крайници и тегло. Затова ти казвам, кое е добре за тоя тип човешко телосложение. Това го пише във всяка уважаваща себе си книга за културизъм. Хубаво е, че като по-малък си тренирал яко. Това е подготвило сърцето ти за последващи натоварвания, въпреки прекъсванията ти. Лошо е, ако човек на 25 или 30 се сети, че трябва да тренира и прави мускули, ако никога преди не е правил това. Е, няма как да стане, точно заради слабо развитото сърце в неговото детство и младежки години. Тогава вероятността от сърдечно съдови проблеми е много по-голяма. Така, че полека-лека, без прекалени натоварвания, влизай в ритъм! За по-сигурно обаче се консултирай с личния си лекар, ако не си го правил. Доколкото се сещам, имаха някакви задължения преди години да правят кардиограми и други прегледи на пациентите си, Не знам, дали и сега имат тия задължения. Ако всичко е наред, не виждам причина да се притесняваш, освен ако не чувстваш сам, че нещо не е наред. Виж, склонен съм да се съглася, че стоенето на стол и диван може да ти докара хиляди болести, но не съм съгласен, че умереното движение вреди на здравето! Точно обратно! Без движение, всяко по-голямо натоварване ни се струва непосилно и изморяващо. Може би от там грешните схващания, че видите ли, движението е вредно за организма.

• Автор

Между другото тахикардиите които получавах бяха с неустановен ритъм, защото не можеха да се засекат. Тоест сърцето ми биеше толкова бързо, че не може да се разбере с колко повторения. Докторите казах, че може би съм прехвърлил 180-190, честно казано не искам да си спомням за тези моменти :D надявам се да няма повторения. Благодаря за коментарите, а искам да попитам грешно ли е ако почна да тичам малко по малко сутрин, че ме е страх да не смъкна още по надолу стрелката на кантара?

Имах на два пъти подобни на твоя проблем. Веднъж в казармата след много яка тренировка, просто легнах на една маса и мислех, че ще умра. Но тогава тренировката наистина бе луда, а и в казармата не е като на дивана вкъщи. Винаги правиш нещо допълнително, нямаш време за почивки след наряди и тренировките идват много, особено ако човек се е надъхал. Точно пък бягането едва ли ще ти помогне да покачиш маса. По-скоро няма да ти помогне, но ще помогне на сърцето да влезе в рътъм. Виж, по-добре е според мен да отделиш първоначално по 15-20 минути в къщи за упражнения. Измисли нещо, което може да повдигаш, ако нямаш подходящи уреди. Но според мен за да качиш маса, ти трябват подходящи тенировки и диета след това. Не е необходимо при тия тренировки да се товариш максимално. Чисто и просто с някаква нормална тежест правиш 4-5 упражнения по 2-3 серии с малко повторения и големи почивки от порядъка на 3-4 минути. Ако е в зала за фитнес, най-добре. 2-3 пъти в седмицата са достатъчни. Лично аз не мисля, че ще имаш проблеми при умерени тренировки и липса на върхови натоварвания. Не говоря само за фитнеса, а и изобщо в ежедневието ти. А и ти като пробваш, може да разбереш как стоят нещата с пулса ти. Ако има проблеми, просто преставаш или намаляваш темпото. Лично за мен е нормално след натоварване пулса ми да скача на 180, след минута да е 130-140, а нощем да пада до 30-40 в най-натоварените ми години. На това му викат спортна брадикардия. Организмът чисто и просто е подготвен за големите натоварвания и когато те липсват, пасува :) Не каза, дали пиеш алкохол и пушеш цигари. Ако го правиш, не се учудвай на проблемите. Аз по-горе говоря за ситуация, при която не се пуши и се пие рядко и малко.

• Автор

Не пуша, зимата пиех много Rum ама спрях, че взех да се наказвам жестоко :ohmy:. На кратко от началото на годината само бира пия.

Yaskata, в твоя случай качването на 5-10 килограма би подобрило достатъчно външния ти вид. И тази задача изглежда изпълнима. Все пак, трябва да държиш сметка за факторите, които биха оказвали влияние на желания резултат. Такива са: - Общото натоварване на сърцето (вкл. кросове и пр.) - Специалната/силова тренировка - Храненето - Почивката Горе вече беспоменато, че с обичайните кросове плюс силовата тренировка рискуваш отново да претовариш сърцето, без да увеличиш телесната маса. Кардиофитнесът/аеробният режим и скоростно-силовият/анаеробният режим (този, който ангажира белите мускулни влакна, подлежащи на хипертрофия) са двете противоположности във физическата активност. Затова, първо ограничи бягането до примерно 800-1000 м. леко, за загрявка преди специалната тренировка; и 500-800 м. за разпускане след нея. Тренировка в зала. Изключи многото и продължителни серии (30-50 повторения), обичайни например при коремната преса. Тренирай корема, но силово, с диск, с примерно 15 повторения. Обезателно включи клякане със щанга. То стимулира развитието на целия организъм. Започни с две-три серии с лост (20 кг) по около 15 повторения. Следващите седмици загрявай с една такава серия и започни да повишаваш основната тежест, изпълнавайки 8 повторения в 3-4 серии. Не се изсилвай, защото контузиите на коляното са сред най-честите. Опитай да разделиш въглехидратните, животинските и плодовите храни, за да подобриш усвояването (представи си какво представлява стомах, в който са изсипани да речем таратор, руска салата и диня. Например, сутрин може да наблягаш на разни баници, пици, кексове, макарини и пр. Преди тренировка хапвай плодове на празен стомах. След тренировката пий айрян със сол за да възстановиш загубата на минерални вещества Два часа след тренировката и вечер наблягай на свинското, кашкавала и яйцата плюс салати. Посочих именно свинско, защото аминокиселинният му профил е сякаш най-близък до човешкия. Включи картофи, защото те са много богати на калий, който подобрява дейността на сърцето. Ако пиеш бира, нека това да е до 1 литър, защото 3-5 литра просто "отмиват" минералните соли от организма. Направи всичко възможно за да си отспиваш. 8-9 часа сън имат значение както за възстановяването на сърцето и мозъка, така също за синтеза на мускулна маса. --

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.