Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RQ: Цветна филмова лента 36 пози

Featured Replies

Здравейте колеги, на последък си възобнових интереса във фотографията, даже си купих книга за рани техники. Проблема е, че нямам пари в момента за dSLR фотоапапрт. Разрових се и си намерих старият фотоапарат, Практика, правен в бившата Западна Германия, сигурно на 40 години, и двата обектива, които имам за него. Скромното ми мнение е, че фотоапарата е чудо. Знам, че консумативите са скъпи, още повече сега, когато едвам се намират. Въпроса ми е- рподава ли се все още лента да знам дали да обикалям да търся въобще? Обективите и апарата си имат всички настройки- време на затвора, бленда ит н и тн. Преди каот малък ме учеха да снимам с него и правех хубави снимки, но предимно без идея. Сега искам да вкарам и идеята и да се понауча пак коя настройка за какво точно беше и как се отразява на експозицията. Благодаря предварително!

• Отговори 52
  • Прегледи 13,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Вече никой не използва ленти. Снимките са доста добри, но времето им мина отдавна. Сега дори и най-големите професионалисти използват скъпи цифрови апарати. А и промиването на снимките е доста скъпо. Принтирането е толкова по-евтино.

• Автор

За това съм наясно. Въпроса е, че сега не мога да дам 500-600 лв за полупрофесионален фотоапарат. Надявам се да мога д аползвам този фотоапарат известно време, докато събера парите... За това ми беше въпроса. Пък и има някаква сантиментална стойност. Това е 1-вият фотоапарат с който съм снимал и с него научих първите неща. Спомням си и как го бяхме забравили в 1 магазин в Калофер и разбрахме чак, като се върнахме в София. На друя ден обратно с влака. Хората ни го бяха пробралии ни ги върнаха. Иначе съвсем наясно, че цифровото е по-евтино...

От повече от 15-20 години има магазин на "Кодак" на ул."Граф Игнатиев"-в самото начало от дясната страна,ако идваш откъм ДСК на ул."Калоян". Оттам имам един фотоапарат,които прашлясва някъде у нас. Сещам се понякога за него/апарата/,а иначе често минавам покрай магазина.

• Автор

А дали ги има още? "Кодак" обяви фалит. До колкото знам са засргнати само в Америка, ама? Може и информацията ми да е грешна...

А дали ги има още? "Кодак" обяви фалит. До колкото знам са засргнати само в Америка, ама? Може и информацията ми да е грешна...

Всъщност ще се продават произведените вече количества и до тук. Така че ще трябва да търсиш други производители на ленти (Агфа примерно, ако още правят ленти)
  • Автор

Прекрасно... Най-добре д апобързам и ако намеря някъде да се запася, чееее...

Прекрасно... Най-добре д апобързам и ако намеря някъде да се запася, чееее...

Това също не е решение, защото филмите имат срок на годност след който цветовете не са гарантирани, нито филма като такъв. Ще трябва просто да потърсиш още източници :)
  • Автор

Аааа, да не мислиш, че ще отделя средства за 1 палет със филми :D Аз ако имах толко щях да си взема цифров. Говоря за 20-30 филма, достатъчни за няколко месеца :)

Аааа, да не мислиш, че ще отделя средства за 1 палет със филми :D Аз ако имах толко щях да си взема цифров. Говоря за 20-30 филма, достатъчни за няколко месеца :)

Провери преди да ги купуваш датата на годност :) И ги пази на хладно според указанията
  • Автор

Мерси много! Ще се поразтърся!

Здравейте колеги,

на последък си възобнових интереса във фотографията, даже си купих книга за рани техники. Проблема е, че нямам пари в момента за dSLR фотоапапрт. Разрових се и си намерих старият фотоапарат, Практика, правен в бившата Западна Германия, сигурно на 40 години, и двата обектива, които имам за него. Скромното ми мнение е, че фотоапарата е чудо. Знам, че консумативите са скъпи, още повече сега, когато едвам се намират.

Въпроса ми е- рподава ли се все още лента да знам дали да обикалям да търся въобще?

Обективите и апарата си имат всички настройки- време на затвора, бленда ит н и тн. Преди каот малък ме учеха да снимам с него и правех хубави снимки, но предимно без идея. Сега искам да вкарам и идеята и да се понауча пак коя настройка за какво точно беше и как се отразява на експозицията.

Благодаря предварително!

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&base=&catalog=213
  • Автор

Благодаря ти страшно много!!!!

При тези цени и 20-30 ленти ми се виждат много... Май съм си направил сметка без кръчмаря...

Въпроса ми е- рподава ли се все още лента да знам дали да обикалям да търся въобще?

Продават се ленти. В момента обаче единственият активен производител на цветни фотоленти е Fujifilm. Всички останали или ползват ребранднати ленти или са извън играта. Лентите на FUJIFILM обаче не са лоши. Работих във фотостудио, имахме си ленти най-различни - 4лв бройката бяха 100АСА, 200АСА бяхя 5/6лв. Това са крайни цени, значи на едро са по-евтини сигурно.

Вече никой не използва ленти. Снимките са доста добри, но времето им мина отдавна. Сега дори и най-големите професионалисти използват скъпи цифрови апарати. А и промиването на снимките е доста скъпо. Принтирането е толкова по-евтино.

Хайде си задръж интелигентното мнение за теб, понеже никой не те е питал кое е по-добро, нито с какво кой снима.

Проявяването на лентите струва не повече от 3лв, а печатът излиза около 45стотинки на снимка. Адски скъпо е да проявиш лентичка за 3лв, нали? Вярно, машини за проявяване вече по-трудно се намират, абсолютен факт. Но ги има.

Кодак не правят ленти в момента. Има количества вече произведени

(Агфа примерно, ако още правят ленти)

Агфа не произвеждат ленти вече, поне с такова впечатление съм останал.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Всеки път, като пазарувам от Kaufland, гледам на стилажите с джунджурии преди касата, че има и филмови ленти. Марка и модел не се сещам, но са някъде към 3.50 - 4.00 лв. Качество - неизвестно. И не е задължително снимките да се вадят на хартия. Фотостудията предлагат сканиране на проявени филми. Така ще можеш да си ги гледаш на компютъра. Но според мен от цялата работа няма смисъл. В днешно време снимането на филм е само за маниаци. Имай предвид, че качеството на снимките (поне от примерите, които съм виждал във Фото форума) ще е по-лошо от това на евтина сапунерка. За хубави снимки ще ти трябва качествени (скъпи) филми. По-добре са тези пари си вземи някое евтино апаратче, и щракай с него, докато събереш пари за DSLR. Или помисли за покупка на изплащане. ПП. Само от любопитство - би ли ми казал точните модели на обективите и тялото? И дали са на резба, или байонет? Може да е възможно да вземеш някакви пари за тях, или в бъдеще да ги ползваш на цифрово тяло с преходник. Аз така имам един Pentacon 50/1.8, който се представя много добре.

Имай предвид, че качеството на снимките (поне от примерите, които съм виждал във Фото форума) ще е по-лошо от това на евтина сапунерка. За хубави снимки ще ти трябва качествени (скъпи) филми.

Това не е вярно! Един качествен цифров апарат не може да снима толкова добре, колкото лентов средна ръка. Просто при класическата фотография си трябват умения, за разлика от цифровата. :cool:

Това не е вярно! Един качествен цифров апарат не може да снима толкова добре, колкото лентов средна ръка. Просто при класическата фотография си трябват умения, за разлика от цифровата. :cool:

Аз да съм писал нещо за фотографията в световен мащаб? :cool: Не.

Имах предвид конкретно автора на темата. Смятам, че той ще се справи по-добре с цифрово апаратче, отколкото със стар лентов апарат, в неизвестно състояние, с неизвестни обективи, не се знае какъв филм ще му сложи, къде ще го занесе да го проявят и копират/сканират.

И ако това, което твърдиш, беше вярно, все още повечето хора щяха да снимат на филм ;) .

А умения са нужни по принцип за добра фотография, независимо лентова или цифрова.

@quickJO: Нищо не пречи да опиташ с една лента, да видиш как е. Но една проста сметка показва, че освен всичко друго, цифровите снимки в дългосрочен мащаб са и по-евтини :) .

И ако това, което твърдиш, беше вярно, все още повечето хора щяха да снимат на филм ;) .

Точно защото е вярно, повечето хора предпочитат да снимат с дигитален фотоапарат, защото не им се налага да правят един куп настройки, за които трябва да имат необходимите знания. А и колегата, ако се научи да снима добре с класически апарат, с цифров ще прави чудеса. :cool:

.... Но една проста сметка показва, че освен всичко друго, цифровите снимки в дългосрочен мащаб са и по-евтини :) .

Да, и цифровите са по-дълготрайни. Но знаеш ли каква е тръпката да снимаш на филм, да премисляш какво снимаш, защото имаш само 36 пози, да се стремиш да настроиш нещата така че да не похабиш кадъра...

Да, и цифровите са по-дълготрайни.

Но това само докато флашката, картата, оптичният диск, твърдият диск или акаунтът ти в интернет не изчезне или внезапно не се самоповреди без предупреждение и не загубиш цялата информация. До сега не съм видял проявена фотолента да се самоунищожи внезапно, както и не съм видял снимки на хартия внезапно да се изпаряват.
  • Автор

Но това само докато флашката, картата, оптичният диск, твърдият диск или акаунтът ти в интернет не изчезне или внезапно не се самоповреди без предупреждение и не загубиш цялата информация. До сега не съм видял проявена фотолента да се самоунищожи внезапно, както и не съм видял снимки на хартия внезапно да се изпаряват.

Е... А какъв е шанса всичко на веднъж да откаже? И харда и картата и 2-рият ти хард диск и дисковете ти... Все пак ако архивираш на поне 2, най-сигурно на 3 места шанса да загубиш нещо е минимален.

А пък от друга страна ако стане пожар във вас и изгори албума ти и лентата ти?

Идеята е, че това са вече някакви имагинерни ситуации. Ако всичко е пресметнато няма да се загубят. Пазя снимки, които са от 1-вият ми цифров фотоапарат и са минали през 4 компютъра, така пазя и снимки от преди ерата на цифровата, че и на наще, още черно-бели...

Та, за цифровите какъв е шанса в размките на една седмица да ти се повредят DVD дисковете, та си загубиш акаунта в Picasa/някой хост или друг метод за OnLine съхранение и да ти се скапе харда? Казвам една седмица, защото това е нормалното време да реагираш и да замениш повредилата се част/възстановиш профила и тн. Докато в случай с лента- пожар, наводнение, дори кражба примерно. То там колко шанса имаш за възстановяване? Айде, ако лентата е ОК може пак да ги извадиш, ама ако тя си замине?

Всичко е възможно, но честно казано всичко това ми се вижда твърде малко вероятно...

Да, но си виждал пожълтелите фотографии от стария семеен албум, а аз съм виждал стари ленти как се ронят в ръцете ти и стават на прах....

Да, и цифровите са по-дълготрайни. Но знаеш ли каква е тръпката да снимаш на филм, да премисляш какво снимаш, защото имаш само 36 пози, да се стремиш да настроиш нещата така че да не похабиш кадъра...

Ами - снимал съм на лента "само" 12 години. Как мислиш - дали знам? :cool:

Знам също какво е да се прибереш от пътуване в чужбина, и тогава да откриеш, че снимките ти не струват, заради кофти лента. Или защото не си можел на място да провериш дали си заснел правилен кадър, и ако не - да го повториш. Знам също какво е да дадеш апарата на свой роднина, за да снима на сватбата ти, и чак после да се разбере, че лентата не е заредена правилно, и в апарата няма нито една снимка. Това с цифров апарат би се усетило веднага.

А и случайно да си чувал, че и при филмовите апарати има автоматични режими, при които не се налага да настройваш нищо?

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Да, но си виждал пожълтелите фотографии от стария семеен албум, а аз съм виждал стари ленти как се ронят в ръцете ти и стават на прах....

Казвам, че хартиените снимки и лентички е доста по-трудно да им се даде бутонче DELETE и да заминат за винаги в небитието.
  • Автор

Само дето ако се усетиш веднага и пуснеш Recuva и компания шанса да си ги върнеш е доста голяма. А ако разлееш чаша кола в/у хартииките докато си ги гледаш? Няма 100% защита в никой случай :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.