Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?

Featured Replies

Не помня кога идва Барак Обама , но ми направи впечатление , че препоръчваше точно тези неща , които дискутираме.

Примера който дават нашите национални герои...да воюваш за свободата си - той не го одобряваше. Нещо в този тон.

Някой спомня ли си?

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

• Отговори 74
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Може би единственият коментар право в целта. Много точно казано, няма нужда от сваляне и цензура просто има нужда преди да се изучава дадена личност да има едно кратко въведение: кога е живял, какво е ставало по това време, където се е намирал той, на какво е ставал свидетел и примерно за Ботев да се посочи от какво е вдъхновен за тези си точно спорни текстове. И няма да имаме проблеми с нито една световна или европейска организация, камо ли тукашна такава.

Всичко това се прави и затова смятам, че това изследване е излишно.Нищо не налага едно такова изследване. Изследване се прави, когато има констатиран проблем. А, проблем между българи и туррци в България няма. Очеувидно е, че целта на изслевдането е не да реши проблем, а да създаде и, разбира се, да се вземе по някой и друг лев.

П.П. В Дружеството на психолозите би следвало да знаят, а за някои, учавстгвали в проекта знам, че знаят това.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

• Автор

Тези експерти обвиниха Ботев, Левски и Вазов в дискриминация

Публикувано изображение

Иван Игов

Комисията за защита от дискриминацията оповести експертите, изготвили независимото изследване на тема „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала, образователни програми и планове в подготвителното и основното образование".

Проф. Ирина Колева – преподавател в катедра „Етнология” към СУ „Св. Климент Охридски”

Кристина Йорданова – главен асистент по „Българска литература след Освобождението до Първата световна война” към СУ „Св. Климент Охридски”

Людмила Драгоева – управител на „Центъра за социална рехабилитация и интеграция”

Боян Захариев – Институт „Отворено общество”

Татяна Кметова – изпълнителен директор на „Център за изследване и политики на жените”

Ралица Сечкова – експерт по социално планиране на социалните услуги към „Уницеф - България”

Мукаддес Налбант – експерт в сферата на образованието

Георги Богданов – изпълнителен директор на национален ромски център „Свети Георги”

Станка Шейнова – главен експерт Отдел „Достъп до образование” – Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН)

Ванина Стоянова – етнолог

Пенка Иванова – Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” – МОМН

Елка Божкова – представител на „Сдружение на Националния съвет на религиозните общности в България”

Грета Савчева – представител на Комисията за защита от дискриминация

Веселина Билял - представител на Комисията за защита от дискриминация;

Камелия Илиева - представител на Комисията за защита от дискриминация

Иван Игов – Дружество на психолозите в България

Методи Коралов - Дружество на психолозите в България

Вижте цялото решение на комисията ТУК

24chasa.bg

Боклуци, нямате право да дишате въздуха на България, нямате право да се наричате българи !

Какво да изучават - чалгарите и творчеството им може би щото лъхат от патриотизъм

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Уважаема Мойра;

вашия пост е балсам за душата ми.Най- после нещо в което евреите да нямат намеса.Обачеееее;щом не сме предали и убили Левски и Ботев;тая тема вече не ми е интересна :tongue2:

Ааа, не се знае със сигурност дали не сте ги продали :D

Ще проверим това в учебниците по история след десетина години. ;)

Щирлиц си е Щирлиц, а вие коя сте? :rolleyes:

• Автор

Кажи кой е този Щирлиц? :tongue2:

тоя па кво общо има с Ботев а

Ще се радвам да имате не учебници;а поне един учебник по история след 10 години :tongue2: ;уважаема Мойра.

Аз съм Ум белия делфин...седя под вода в Созопол /нещо като фриидайвинг/ и чакам да видя докъде ще стигне с откриването на древния град Помпей ;уважавания господин професор БожУдар :tongue2:

Само внимавайте да не се удавите край Созопол, че професора няма да пропусне да ви сложи до вампира в НИМ :D

А сега сериозно ви моля да престанете да спамите темата.

Ще се радвам да имате не учебници;а поне един учебник по история след 10 години :tongue2: ;уважаема Мойра.

Аз съм Ум белия делфин...седя под вода в Созопол /нещо като фриидайвинг/ и чакам да видя докъде ще стигне с откриването на древния град Помпей ;уважавания господин професор БожУдар :tongue2:

Бихте ли излезли от темата моля! Чуждиците и спама също можете да си вземете с Вас!

Драги;

изпитвам неудобство да ви кажа;че по въпроса за Левски и за Ботев знам много повече;отколкото вие като българин.

Искате ли да се пробвате срещумен;обаче без да се изливате емоционално;защото аз до тук освен един гол патриотизъм друго не видях..така да видим реално фактите.Да започнем с това;че патриарха на българската литература Вазов преди столетия опетни името на един български свещенник и до ден днешен този позорен факт стои и се изучава в учебниците по литература.Никой няма за цел да обижда нито българите;нито историята им;та да ми скачате с бутонките ..въпроса е до колко познавате реално фактите и събитията за да може да прецените обективно историята си!

Амии така е драга ми Ани Салич..да четеш новините е едно;да можеш да ги коментираш друго.Та..за история говорим и за това кое е истина и кое не в нея и никой не може да се ограничи само до Ботев;защото поета е само една част от измамата която изучавате години наред;другото за БожУ е да видите каква история ще напишете след 10 години в учебника си и по точно след колко запоя в кръчметата на Созопол ще бъде създадена.

Драга, не мислите ли че вече преминахте някои граници?

Или просто желаете да внушите на четящите вашите постове, че евреите са нахални и невъзпитани?!

Аз съм учила, че Ботев си драскал стихчетата в механата, за да си плати сметката. Една преподавателка във висшУто ми, хич не му беше фен...Казваше, че образът му е твърде идеализарн. Човекът няма да се върне от гроба, да разберем къде се крие истината. Но за мен факт е чче стиховете му са невероятни. Харесвам го, като поет и пет пари не давам що за човек е бил. Творчеството му е брилятно и е един от любимите ми български поети. Виж, за Вазов не мога да кажа същото-винаги ми е бил досаден.

Ботев е бил идеалист и луда глава;той наистина е желаел свободата на Отечеството си...но за голяма жалост е употребен и убит от свои си.Аз също харесвам Ботев той е напипал много точно и вярно някои от чертите на българина.

А Вазов....Вазов ще носи покрай славата си и вечен позор за оклеветяване на невинен човек..и тази история се учи и до ден днешен;ето това е жалко.

Не се наемам да твърдя коя е историческата истина. За мен важното е че стиховете му са красиви, а децата трябва да се научат да мислят и да анализират. То и Оскар Уайлд е бил гей, например, но никой не отхвърля творчеството му заради това.

Вазов може да е всичко, но е създал едно от най-прекрасните, да не кажа най-прекрасното стихотворение посветено на майката. Монетата винаги има две страни. Децата да мислят и да се учат. А, тези тъпаци освен да се чудят как да извлекат собствени ползи да помислят поне малко за ОБРАЗОВАНИЕТО на децата ни.

Ботев е бил идеалист и луда глава;той наистина е желаел свободата на Отечеството си...но за голяма жалост е употребен и убит от свои си.Аз също харесвам Ботев той е напипал много точно и вярно някои от чертите на българина.

А Вазов....Вазов ще носи покрай славата си и вечен позор за оклеветяване на невинен човек..и тази история се учи и до ден днешен;ето това е жалко.

Да, насаждайте поредният мит, от типа на този, че не сме били под османско робство(което е ужасно да се прави, след като за него просто не може и съмнение да съществува), а ония са ни били на гости, така че просто присъствие, нали? Опипвате почвата, за да прокарвате удобни някому неистини, използувайки това, че няма сигурни доказателства(разбирай документи и предмети) за някои определени неща, изгубени в историята. Моля престанете! Ако още един път ни обидите националната гордост в лицето на Вазов или който и да е, ще се постарая(доколкото ми е по силите), да нямате възможност повече да присъствувате в този форум!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

...

Наистина е Off! Моля те редактирай коментара с отношение към самата тема, или в отговор на коментар по темата. Който го интересува, сам ще намери информация относно положението на потребителката и евентуално ще види и съответната тема

Драги;

изпитвам неудобство да ви кажа;че по въпроса за Левски и за Ботев знам много повече;отколкото вие като българин.

Искате ли да се пробвате срещумен;обаче без да се изливате емоционално;защото аз до тук освен един гол патриотизъм друго не видях..така да видим реално фактите.Да започнем с това;че патриарха на българската литература Вазов преди столетия опетни името на един български свещенник и до ден днешен този позорен факт стои и се изучава в учебниците по литература.Никой няма за цел да обижда нито българите;нито историята им;та да ми скачате с бутонките ..въпроса е до колко познавате реално фактите и събитията за да може да прецените обективно историята си!

Амии така е драга ми Ани Салич..да четеш новините е едно;да можеш да ги коментираш друго.Та..за история говорим и за това кое е истина и кое не в нея и никой не може да се ограничи само до Ботев;защото поета е само една част от измамата която изучавате години наред;другото за БожУ е да видите каква история ще напишете след 10 години в учебника си и по точно след колко запоя в кръчметата на Созопол ще бъде създадена.

И как Вазов е опетнил името на един български свещеник!? И какви са фактите и събитията, които ние не познаваме?

Самото поставяне на такъв въпрос , недвусмислено показва до какво морално (и в много други отношения) падение се е стигнало в скъпата ни ( както по други места твърдят същите тези ) Родина , щом изобщо се позволява да се посяга на народните светини .

Само тъпаците не могат да осъзнаят , че когато Ботев се е изразявал за турците по определен начин , едва ли е имал предвид Хасан , Мехмед и Сали от родното си село ! Ако Ботев днес би бил жив , можете да бъдете сигурни че перото му щеше да бъде насочено в друга , по-продуктивна за обществото посока - нещо което горещо препоръчвам на цялата информационна гилдия ! Не да ми се занимават с подобни мерзости....!!!

Очевидно става , че доматите ще стават все по-скъпи от ягодите в тотално сбърканата ни държава ( справка на пазара - нали сме "демокрация" !) ! Тежко ни и горко....!

Поповете се поддържат и са паразитна мафия също като капиталистическите политици(от църквата с някои минимални изключения(всъщност народа сам е запазил езика си, ако той не е желаел, едва ли някакви попове са щели да успеят да му "помогнат"), полза само самите попове са имали и управляващите, без значение монарси или политици са били). Защо Левски е хвърлил расото и е тръгнал да върши едни напълно светски дела, които от време на време по принуда съвсем са били в разрез с божиите заповеди, а?. Това какво един поп твърдял в полза на друг, поне за мен не е аргумент. Ами добре! С изключение, че въобще темата е за Ботев и някаква шибана комисия, облажила се с някакви евреопейски пари, да се опита да наложи да се прави фалшива история и че не ти е въобще работа да се мешаш във вътрешните работи на страната. Бегай, си в прехваления асраел и се грижи за благото на съпруга си и евентуално за благоденствието на тая държава. В цялата си "огромна"(ха-ха)(моята, в частта наследена от баща ми, също не е съвсем малка и едва ли е по-малко стойностна, пък аз с доста криминалета, фантастика и фентъзи съм я допълнил и вече лесно хващам(за себе си и дори доказателства не търся имам си подредена моята си мъжка интуиция) измислиците и измамите - имат особена миризма)) лична библиотека само и през целия си живот си търсила по думичка или две ,тук или там, за да ги съединяваш в мизерии, които да използуваш като "фактологичен" материал, с който да пречиш да:

има гражданско общество, което няма да позволи да се изтрие родовата му памет

Не си помощница на продалата се на вашите и на турските агенти М.Балева нали и не ти е това работа?!

1. Ходил съм като ученик по време оно. Бях на екскурзия и никакви дневници не съм чел. Нямам и намерение!

2. Не ме занимавай с църковни термини, ама все пак не помня дали съм влизал при монахините. Ако бях влязъл трудно щяха да ме пуснат цял, горките загорели лелчета.

3. Братя Данчови не съм чел. Доколкото се сещам те са лексикографи т.е. технически лица не писатели или историци. Похвално за усилията им, но защо ми сочиш някаква енциклопедия, събрана от хора, които въобще може доста неуки да са били в другите области освен в своята. Факти ли някакви има вътре и как са доказани. То във всяка една книга, дори енциклопедия като тази писана на свободна воля фСичко може да се притури от авторите, - всякакви "истини" и всякякви "факти". Ако намеря въпросната енциклопедия(но не и само ако я има в платен вариант ще я погледна и ще се посмея, стига да не заспя още на увода).

4. И турски ли знаеш? Аз не(освен няколко запазени в самият език турцизми, а... и да броя до десет май)! Какво да чета протоколи, водени от пристрастна страна и заинтересувана всячески да убие апостола? Намери ми машина на времето и да отидем на процеса!

5 . Брей ти тоя да не би да го познават лично? Явно се кланяш пред изумителното "мемоарно" творчество на представителите на "присъствието". Чакай малко - директно ме втрещи! Последно, моля изясни се ти на асраел ли симпатизираш или на турция ,или на който по-добре си плати и в даденият момент наблягаш в негова полза. Да не би да си самата Балева? Вече не вярвам на очите си като те чета!

6. Поредната личност, на която "само почести и подвиване на коляно" дължим. Тая какво общо има с темата?

7.;8; Резултата е ясен. Но за какво ми е да познавам успелите да убият Левски(макар и на хартия), в това число и адвоката. Явно тази адвокатската мафия успява да си заслужи заплатата само когато работи в полза на криминалните престъпници и главно в такива дела се бутат, съвременен пример е г-н М.Марковси, който от колко ли дела срещу изявени мафиоти, включително хванати в някои от показните акции на Цв.Цв. успя да изкара въпросните невинни душици.

9. Е, явно ти го знаеш, ама не го виждам написано черно на бяло и да е различно от това което е записано в произведенията на Вазов и в историята(освен ако с "грижите" на хората с вашата заинтересованост вече не е премахнато, в полза замяната с житието и делата на бащицата Бойко Борисов...

Драга, квалификации още не сме почнали да раздаваме. Те, обикновено са някакво вулгарно съществително, като за сол и/или пипер, се добавя и някакъв от същият тип глагол.

А, щях да забравя:

имам удоволствието да познавам български учени и историци ;работещии преподаващи в чужди университети на които ти даже не чувал имена

Тези български учени и историци българи ли са и в полза на чия страна работят в момента? Извинявай за предният расистки въпрос, ама ако са някои "възродени" "турци", или други българи с не българска кръв или такива, в които има асраелска жилка, позволи ми да не им вярвам.

За съжаление историческата насоченост в образованието ми не е толкова застъпена, нито ми е било толкова голям интерес, особено да зазубрям прочетени материали от такива източници. Но поне това което знам, е че в момента от всякъде се натиска и вече успехи има в тази област, да се промени историята ни(уж че била дискриминирала някого с начина по-който е написана, не била правдива и разни други "аргументи"). Чакайте поспрете малко! Хайде нека асраел да си промени историята, примерно защото не е угодна на Египет. Какви са тия, че да определят каква ни е била историята, или как трябва да изглежда че е била(евреопейци, евреи, турци, пуделите на асраел - САЩ и по-специално бившият им посланик гей, който както ходи на прайдовете, така ни набеждава каква трябва да ни е историята) . Историята си е наша и е такава каквато е! Наклон на онази работа, може да ми дава само жена ми и любовницата, ама не и английската кралица!

П.П. Може да съм пропуснал по някоя запетайка, ама съм почти умрял за кафе и по-късно ще се занимавам да ги добавя!

Това обяснява защо ви крепят емоциите;а не фактите.Нямам намерене да попълвам пропуските в образованието и знанията на никой.Дадено е достатъчно материал за разглеждане.Вместо да се правите на доктор Уотсън ;за това кой какъв е ..вземете да си попълните белите петна във знанията.Ще подмина и сумата нарушения на форумния правилник във поста ви.

Колкото до другото за което ви питах; не видях никъде да посочвате мой пост който да подкрепя помията която изливате върху мен.

за трети път!!!!!!!!!!!!!!!!..докажете ;че това което сте писал е основание върху мой пост

Докато не докажете думите си;или си признаете ;че това ви писане няма никакво отношение към мен;най чистосърдечно ще ви наричам лъжец и клеветник;а вие пък идете се оплаквайте ;за да прикриете собствената си немощ и безсилие да бъдете качествен опонент!!!!!!

Пак Ви призовавам обърнете внимание на заглавието на темата, което е конкретно и не я размивайте с други писания, някои от които, уж са в същата област. Нали знаете как се нарича този начин на манипулация и отклоняване на вниманието в политиката ? Темата също така не е място да се решават лични отношения. Това дали и какви правила съм нарушил, има кой да реши и това определено не е valkiria1. За даденият материал за разглеждане не виждам цитати от него, а само въпроси (дали съм го бил чел, или дали съм ходил някъде да се пъхам из архивите, да търся писания против народа си, чрез компрометиране на историята ни(не съм и нямам такива намерения!)). Това аргументи могат ли да бъдат?

Точно в тази тема; на която вие явно добре сте видял заглавието;написахте ето това:

Ще защитиш ли поста си;или ще излезе ;че освен ;че не си видял какво е заглавието на темата ; я размиваш с неверни драсканици;като при това клеветиш и лъжеш?????

Този цвят харесва ли Ви що ли? Стига крещете! Ако нещо не Ви е удобно, има един бутон "Докладвай", използувайте го!

Това съм го написал, за да предотвратя опита Ви, освен евентуални други цели, да отклонявате от темата, което спрямо Вас явно никакъв успех не е постигнало. Нямам какво да се защитавам, както и от Вас аргументи не съм видял, а само опити да ме накарате да се забия в четене на някакви писания.

Възмутително е да се правят опити за подмяна на българската история

Възмутително е да се правят опити за подмяна на българската история и на великите ни образци на българската художествена литература. Отношението ни към историята е отношение към настоящето и към бъдещето ни. Това се посочва в декларация на Съюза на българските писатели по повод изследването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала.

Съюзът се противопоставя на предложенията на предишното ръководство на КЗД, които „невярно и грубо изопачават дейността и заслугите на велики български личности и на национални исторически явления и процеси по време на османското владичество”.

Българската история е скъпоценно притежание на нацията, тя е осветена от делата на забележителни българи като Отец Паисий, Софроний Врачански, Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захарий Стоянов и още стотици просветители и будители, чийто живот, народополезна дейност и художествено творчество са в златната лавица на българската литература и проявленията на българския дух. Техният живот и творчество не само трябва задължително да останат в учебниците, но и проникновено да се изучават и осмисля, заявяват от съюза.

Те добавят, че нашите духовни първенци са ни оставили най-светлия пример на всеотдайност и благородство в името на свободата и великия завет на Васил Левски, че в свободната република България всички етноси ще бъдат равноправни.

Българските писатели заявяват, че се гордеят и вдъхновяват от живота, делата и произведенията на своите велики предшественици, признати от целия цивилизован свят и няма да допуснат нито подмяна в българската история, нито в българската художествена литература.

dariknews.bg

• Автор

нашите духовни първенци са ни оставили най-светлия пример на всеотдайност и благородство в името на свободата и великия завет на Васил Левски, че в свободната република България всички етноси ще бъдат равноправни.

това да го прочетат някои от спамърите дето оспамиха темата

Ето нещо по темата написано от журналист, когото много уважавам и чието мнение се покрива с моето :

Сряда, 15 август

Голяма пушилка се вдигна из медиите. КЗД била искала да извади Ботев от учебниците в името на етническата коректност. Та се наложи чак Игнатов да си прекъсне отпуската, за да успокоява развълнуваната общественост, че правителството и лично Борисов са твърдо Ботев да си седи… където си седи.

Предполагам, че обществеността предполага, че това изваждане е замислено, за да може в учебниците да се отвори място за нови герои. Щото историята не е дядовата ръкавичка. И затова така остро реагира.

Добре му става на човек, като види такава патриотична бдителност сред населението. Българи сме все пак. Но в случая работа е малко нещо понасилена. КЗД възложила на разни експерти да прегледат учебниците за етническа, полова, религиозна и т.н. дискриминация. И те, да си оправдаят парите, търсили и под телето вол. В един от докладите е направена бележка на издателство „Просвета” за учебника им по български за 7 клас. Щото там, в урока за предаване на чужда реч, материалът се онагледявал с пример от Ботев: „Бунтовникът не може да се примири с това, че турците „беснеят над бащино му огнище”. Та в доклада се препоръчва: „Приведеният текст би могъл да бъде спестен и заменен с друг, доколкото в случая не се изучава Ботев, а се посочва пример за правилно и неправилно цитиране.”

И шефката на издателство “Просвета” Йоана Томова яхнала метлата: „Да изхвърлим ли Ботев от учебните програми?”

Чакай, ма, како, кой е казал да се изхвърля Ботев? Доколкото разбирам става дума за това, че утре може някой автор на учебници, патриот по душа, да включи математическа задача: „Филип Тотю гръмнал трима турци с пищова си и заклал още пет със сабята си. Колко турци общо е утрепал?”

Не сме ние човек, дето ще защитаваме една синекурна комисия, която троши по 2-2.5 млн. лв. годишно за тоя дето духа. (Между другото, предвид на масовото навлизане на ВЕИ и по-специално на вятърните централи, тоя израз трябва да се преосмисли, но тук няма място да обясним какво имаме „на предвид”…) Въпросът е принципен. Защо веднага го удряме на патриотизъм, когато имаме близка среща с обикновена глупост. Знаете ли какво са написали експертите за разказа на Ангел Каралийчев „Майчина сълза”, поместен в учебника по български за 5 клас на „Булвест 2000”? Че пращал негативни послания по отношение на увреждането и на изоставянето на деца. Щото нали там ластовицата изоставилата „сакатото лястовиче”, но някъде над Южна Африка и домъчняло и помолила вятъра да му занесе една нейна сълза: „Тук се внушава, че изоставянето на „сакатите” деца е норма, а не негативно явление…”

Това е не по-малко идиотско от бележките за Ботев. Но няма патриотичен заряд. Защото пък, за нещастие, в КЗД има няколко турци. И то за един заговор не ти трябва повече…

„Из делниците на един луд”, 17 март, 2010 г.: „За турското робство не съм единодушен. Верно робство, имало това-онова, но не може сега ние пък 500 г. да си връщаме. Както се научавам, че станало на международен път E79. Спрял катаджия един турчин и без тая-оная, дай 20 евро! Ама защо?! Как защо бе, пет века робство! Ама това е било отдавна! А-а-а, не знам, аз вчера разбрах…

Утре друг ще разбере, други ден трети… Все изтича от някъде информация, че не е било баш присъствие… Не може да си гоним карез още няколко века…”

По-точно, не бива.

Трябва да се намери начин да се разкаже историята така, че да не обижда нито турците, нито българите. Не е невъзможно. Например, казвали са ми, че когато приемали Лютви Местан в БКП и, за да проверят какво самосъзнание има, го питали за боевете на Шипка. И Лютвито го разказал така, че всички останали доволни: „Нашите отдолу яростно нападали… Обаче нашите отгоре отблъсквали атаките смело…”

Може да ви се струва, че това е виц, ама не е. Достатъчно е да сте слушали речта на Плевнелиев на Шипка, за да видите колко близо сме до едно такова безподложно представяне на българската история. Или пък речта му по повод Трети март, когато също представи освобождението от турско малко като непорочното зачатие. Свободна България е зачената някак без да има чуждо проникване… Няма поробител, няма освободител, само някакви опълченци на Шипка търкалят едни камъни…

Но дори и да махнем Ботев, Каравелов, Вазов, Левски, Захари от учебниците, да прекръстим турското робство на османско присъствие, а защо не и османско гостуване… Ей, това звучи много гот, бе, не ли? По времето на османското гостуване само отделни хаирсъзи като Ботев и Левски нарушавали протокола…

Онзи ден г-н Георги Чунчуков ми изпрати тази снимка с величествения паметник на Альоша на върха на Бунарджика и скромно сгушеното паметниче на Апостола в подножието. Да се разменят местата на двата паметника би могло да бъде една достойна патриотична цел. Или бъркам?

Та казвам, че както и да фризираме историята, докато има партии и политици, за които етническото напрежение е хранителна среда, то ще се възпроизвежда. Например ДПС. Ако по някакъв магически начин междуетническото подозрение, което ДПС насажда сред турците, изчезне, изведнъж ще видим, че „големият политик” Доган е един книжен тигър, при това пиян. Мога да дам пример и с Атака, но предпочитам с ГЕРБ. Случайни ли са предизборните престрелките на Доган и Бойко? Случайни са друг път. В етническите конфликтите народите винаги играят ролята на глупака.

Независимо дали ни харесва, обречени сме да живеем с турците, та че и с циганите. От това съжителство зависи много, а ще зависи още по-много. Моят настолен приятел Насим Талеб разказваше за родния си Ливан. Как там пъстрата мозайка от религии и култури се смятала за пример за съвместно съществуване – християни от най-различни църкви, мюсюлмани (сунити и шиити), друзи, евреи… И след 13 века забележително съвместно съществуване, един появил се от нищото конфликт превръща за дълго левантийския рай в ад.

Ама ще кажете, сега времето е друго. Не, времето никога не е друго, още по-малко пък хората. Само драснете клечката и учудени ще останете колко народ ще се стече да раздухва огъня.

пълният текст може да намерите тук

Вие не сте патриот, министър Игнатов

20.08.2012, 13:06 (обновена 21.08.2012, 14:07)

Мукаддес Налбант

Бившият зам.-министър на просветата Мукаддес Налбант, която е и автор на доклада за проучването на учебниците от КЗД, написа отворено писмо до министър Игнатов.

Тъй като си позволихте да цитирате само моето име във връзка с посоченото по-горе изследване, Ви отговорям в лично качество.

Дойдохме си на думата господин Министър.

Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте - етнически, политически? - защото то е единственото разпознаваемо в това отношение.

Понякога разпознавате и признака професионализъм, защото когато се разделяхме по взаимно съгласие и ме наградихте с шест брутни заплати, заявихте, че нямате съмнения в моя професионализъм и че причините са политически. ...Което, разбира се, е една отделна тема.

Нещо повече - от Вашите думи излиза, че списъкът на поканените експерти сам по себе си е бил достатъчен, за да сте спокоен и да се доверите на изследването. Ако бяхте изчели докладите, може би нямаше да си позволите твърденията, че някой иска да премахне класиците на българската литература от учебниците.

Националната сигурност ли е Вашият ресор или образованието? Ако е националната сигурност, трябва да знаете, че първото условие за нея е толерантното общество. Ако е образованието, крайно време е да направите нещо за него.

Кое Ви дава право да се обявявате за по-голям патриот от всички останали? Властта? Съветското образование? Владеенето на семитско-хамитски езици? Вие не сте патриот, господин Министър, защото си измислихте и създадохте скандал, за да освежите увехналия си имидж. Използвахте националните герои, за да се превърнете в политически герой.

Но Ботев го е казал най-добре: „Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!"

Кой може да отрече този гений?

Във Вашите думи има заплаха. Кого заплашвате - експертите, изготвили докладите? Сред тях имаше представители и на държавни институции. Убедена съм, че в основната си част те са по-големи патриоти от Вас.

Казвате „Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години". Май забравяте, че сме в Европейския съюз и че сме в 21 век, ако това има някакви измерения за Вас. Ако ще си говорим за пришълци, искам да Ви заявя, че Вие сте един добър пример за пришълец в образованието и в политиката.

Казват, че човек се съизмерва според това, кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духа на България.

И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя. За да се постигне това в училище са необходими талант, професионализъм и непредубеденост, каквито за наше щастие ги има и сред авторските колективи и сред учителите. И точно те, винаги първо биха тръгнали от историческия контекст, за да стигнат до общочовешките ценности и съвременните демократични принципи.

Трябва наистина да сте много предубеден господин Министър, за да не забележите в написаното от мен, че акцентът е върху един изключително добър учебник по литература на издателство „Просвета", който не създава стереотипи, а напротив - позитивни нагласи, чрез които учениците, независимо от техния етнос, биха припознали Ботев като едно от най-ярките и светли имена в българската литература. Ще се опитам да го кажа по-простичко - проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях.

Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на „Опълченците на Шипка" да защитават тези за българите и против българите. Възрастта между детството и юношеството е твърде крехка, за да могат децата да разграничават игровата ситуация от реалността. Ако подкрепяте такава задача, значи приемате риска половината от всички ученици преминаващи през VІІ клас да не съумеят да се дистанцират от аргументите си против българите. Така ли трябва възпитаваме в патриотизъм?

Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу „законния ред". Приемането на тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в „закононарушители".

Всъщност по-големият проблем сте Вие, Министър Игнатов, защото сте обезличен.

Как го бяхте казали? - "По заръка на премиера Бойко Борисов".

Как го бяха казали? – че сте „воденичният камък“ на това правителство.

http://news.ibox.bg/...on/id_362677846

И какво излиза сега!? И каква стана тя!? :) Все трябва да има виновен (-и) за разпиляните и нахалос изразходени: жизнени сили, мисъл, чувства, време, похабени нерви на много хора, от властта до обикновените граждани, който (-ито) би следвало да бъде (-ат) наказан (-и) ЯКО, ама много ЯКО, за назидание на останалите. П.П. И трябва да има много, много ЯКО следствие, за да стане ясно, кой разапалва междуетнически вражди в България.

• 9 месеца по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.