Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Трудово правен казус


Препоръчан отговор

Интерсува ме следното. Прекият ми началник при излизане в отпуск ми възлага да го замествам с писмена заповед. Имам ли право да му откажа? Ако не мога да откажа, мога ли да претендирам за допълнително заплащане от тази допълнителна работа. Благодаря предварително на отзовалите се.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Интерсува ме следното.

Прекият ми началник при излизане в отпуск ми възлага да го замествам с писмена заповед.

Имам ли право да му откажа?

Ако не мога да откажа, мога ли да претендирам за допълнително заплащане от тази допълнителна работа.

Благодаря предварително на отзовалите се.

Можете да претендирате за по-голямо заплащане съобразно увеличената отговорност и евентуално натоварване при работа, и/или увеличеното работно време, ако има такова. Също може да откажете, позовавайки се на недостатъчна квалификация, независимо от писмената заповед.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е уреден нормативно в чл.259 от КТ:

"...Трудово възнаграждение при вътрешно заместване

Чл. 259. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работник или служител изпълнява длъжност или работа на отсъствуващ работник или служител, той ползува правата за тази длъжност или работа, включително и трудовото възнаграждение, ако това е по-благоприятно за него. Ако той изпълнява през това време и своята работа или длъжност, има право и на допълнително трудово възнаграждение, което се уговаря между страните по трудовото правоотношение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) От правата по предходната алинея не може да се ползува работник или служител, който по длъжност е заместник на отсъствуващия.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Заместването по ал. 1 се извършва със съгласието на работодателя и работника или служителя, изразено в писмена форма. Липсата на писмена форма не е пречка работникът или служителят да получава възнаграждението за заместването...."

Изменения по трудовото правоотношение се правят по реда на чл.119 и чл.120 от КТ:

"...Изменение на трудовото правоотношение по взаимно съгласие

Чл. 119. Трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

Изменение на мястото и характера на работата от работодателя

Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини..."

Подчертах важните моменти, които те засягат. Ако имаш въпроси - питай.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В случая е тълкуваемо дали кефа на шефа да назначава заместник, за да си пуска отпуск е непреодолима причина. Да не говорим дали не е и опасно за производството и най-вече за здравето и живота на заетите в него, да бъдат разпореждани от човек, който може да няма нужната квалификация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не става въпрос за производство, а по скоро за деловодство. Но при излизане в отпуск шефът не ми свежда необходимата информация за да продължа работата и по неговите задачи. Трябва да се лутам, чета и тълкувам нормативни документи и често се допускат грешки, които са за моя сметка или на този който го замества от отдела.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В случая е тълкуваемо дали кефа на шефа да назначава заместник, за да си пуска отпуск е непреодолима причина...

Не е.

Авторът, от първия ти пост оставам с впечатлението, че не желаеш това заместване, изтъквайки неподготвеността си. Това звучи логично, но никой нормален ръководител не би оставил неподготвен човек за свой заместник, което навява на разни други мисли.

Ти какво всъщност искаш, за да те ориентираме по-конкретно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да избегна това заместване, без евентуални последствия за мен.

Единственият начин това да стане е да намериш по-добър заместник :) .

Винаги, когато не правиш това, което иска шефът ти, има последствия. Независимо какво пише в законите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи когато го замества трябва да взима неговата заплата? А той от къде ще я знае каква е, въпреки че има право по закон?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...А той от къде ще я знае каква е, въпреки че има право по закон?

Не е нужно да я знае, има си хора за това.

Да избегна това заместване, без евентуални последствия за мен.

Е, няма как да остане без последици. И те винаги са най-малкото двупосочни.

Общо взето вариантите са:

1. Ще те намрази/ят лицето/лицата, което технически е/са изготвило/и заповедта – секретарка, служителят, занимаващ се с персонала, а и баш шефът, при положение, че заповедта е факт. Дори да се изготви нова заповед, ще ти се наложи да аргументираш отказа си, като използването на мотиви от рода на „не съм подготвен”, „няма да се справя” и подобни съвсем не са препоръчителни, защото поставят под сериозна въпросителна бъдещото ти пребиваване ти във фирмата. Тук е важна най-вече позицията на баш шефът, защото прекият ти началник не би могъл да не съгласува процеса на заместване, та босът със сигурност е в течение.

2. Неминуемо ще се променят отношенията с прекия ти шеф – трошиш му хатъра и смущаваш плановете му за планирания отпуск, тъй че общия случай е наивно да се очакват позитиви. Но са възможни и частни случаи...

3. Както винаги, и тук е възможен и трети, изцяло или поне частично позитивен за теб изход.

Възможни са и други варианти, но и тия са достатъчни, важното в случая е да не се главоболиш излишно.

Срокът е на омразата практически е различен и зависи от индивидуалностите на изброените длъжностни лица. Решаващо е да извъртиш нещата така, че отказвайки да поемеш заместването да укрепиш позицията си, ако държиш на нея, разбира се.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
 • Подобни теми

  • от Анита Христова Трифонова
   Срам. Срамуваме се от вас! -жестоки побоища лято 2020 все още няма осъдени осолено от големите хора пребиха потрошиха децата на холата млади хора осакатени
     
    


   РАДЕВ НЯМА ДА ВРЪЧИ ВТОРИ МАНДАТ БЕЗ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
    


   СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ НЕ Е ИЗМИСЛИЦА, А ФАКТ!
    


   Адв. Николай Хаджигенов за записите с

   полицейско насилие под колоните на Министерски Съвет
  • от megito838
   Здравейте!
   Целта на настоящото анкетно проучване е да се регистрират обективни и надеждни данни за икономическото състояние и нагласи на Вас, работещите, и да се потърси отговор на въпроса по какъв начин кризата с коронавируса се отрази върху заетостта Ви.

   Анкетата е анонимна и Вашите отговори ще бъдат използвани само в обобщен вид за целите на проучването.

   Благодаря за съдействието!
   Дано администраторът одобри тази тема.(не съм наясно с правилата.
  • от Conception.design.view
   Здравейте, приятели! 
    
   На 20 съм ( февруари 2000) ;
    
   Завърших скоро и да ви кажа ... не претендирам за голяма заплата. 
   Макар и немалкия ми опит и знания в случая съм поставен в доста тегава ситуация и спешно ми трябва някаква работа като графичен дизайнер , logo creator или монтажист на видеа
   за да изкарам някакви читави пари. 
    
   Като цяло имам най - много опит в логогата и също така и във видеата.
   Общо взето в България , а и по света колкото и да си добър в дадената сфера винаги може да не отговаряш на косвените критерии при интервюто за работа при работодателя. 
   Имам регистрация в онлайн обявите , но времето ми е ограничено.
   Там ти отговарят по закон в порядъка от 4 дни до седмица/две.
   И все пак ако имате излишно време , се надявам някой да може да ми помогне и да драсне по един коментар. 
   Също , ако случайно сте се натъкнали или сте чули нещо или пък познавате някого, който търси човек на такъв тип длъжност , също нека пише в темата. 
   Благодаря предварително !
    
   П.С.
   Основното е да мога си покривам прилично разходите за различни видове такси , данъци и вкл. квартира.
   И в крайна сметка 
   за мен е по-важно да си работя по специалността, да навляза още повече в материала, а възнаграждението ще си дойде с течение на времето - ако са доволни от мен,ако съм пожънал някакви резултати. 
   За мен работата е като огледало.
   Отношението ти към нея показва отношението ти към теб и другите . Дали ще се отнесеш безхаберно или с внимание.
   В случай , че търсите човек , подхождащ коректно и сериозно към задачите и поръчките , отделящ внимание над детайлите , съм отворен за всякакви предложения : ) ;
  • от Devinbg
   Здравейте.Напоследък забелязвам в социалните мрежи,че  масово се предлага надомна работа свързана с въвеждане на кодове,гледане на реклами и споделяне чрез които се печелят пари.Въпроса ми към вас - дали има някой който е получил наистина пари или всичко е лъжа? Има един сайт eopmoney.club с въвеждане на кодове.Струва ли си да рискувам  като им пратя пей пала си? Може ли по някъкъв начин да злоупотребят с личните ми данни?Благодаря!
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване