Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп за ИТ студент

Featured Replies

Здравейте, смятам да си взимам лаптоп тъй като ще уча в София, СУ-Компютърни науки. Насочил съм се към някой бизнес клас лаптопи (от бюджетните).

Исикванията ми са: и5 интел процесор, матов дисплей. Видео-нямам големи претенции, няма да играя игри на него. Ако поразцъкам нещо, то ще е някоя лека игрица като ЦС.

Трябва да е хладен (за това не се изхвърлям с някви ейсъри и асуси с 4 ядрени процесори и т.н. :D )

Тези които съм си харесал са

Lenovo Thinkpad E530 -1250 лв с 8гб рам от различните варияции, този ми харесва. и5 3то поколение, интел хд 4000 мисля че ще ме оправи. Минуси - бавен хард, 1366х768 резолюция.

HP Probook 4530s - 1130 лв с 8гб рам, харесва ми заради и5 видеото и видеото е по-добро от интел 3000. Бърз хард, минуси - 1366х768 резолюция, 2ро поколение интел (не че има значение), 1333мхз рам памет в сравнение с 1600 на другите

2та по-горе имат 1 година гаранция (а не трябва ли да са 2 минимум по закон?) Дори и 2 да са, 3тия вариянт е най-добър, но и най-скъп.

Dell Vostro 3560 -1600 лв с 8гб рам , отговаря на всички мои изисквания. и5 3то поколение, сравнително добро видео. Матов екран и т.н. 3 години гаранция. И най-важното - FULL HD. До сега не съм имал лаптоп, свикнал съм си на 22 инчовия монитор с 1920х1080 и мисля че ще е неудобно да се пишат дълги кодове както и изобщо да се работи на 1366х768 (примерно фотошоп, уеб дизайн и т.н. Но дали си заслужава парите? 3 години гаранция са доста, дето се вика мога и следването да изкарам на него. Но идва и другия момент-много съм параноичен относно личните си вещи и много ме е страх да не ги загубя, да не им се случи нещо :D Ако недаж си боже го изтърва/ми го отркаднат ще е най-болезнено, защото 1600лв са доста пари. Все пак искам да чуя вашите мнения, отворен съм и за други предложения :)

Бях си харесал Асус Н56 с и5, мога да го взема za 1555лв. с прайсмач (тъй като в sky.bg се предлага на тази цена) 2 години гаранция, 8гб рам на 1600мхз, мощно видео (което ми идва в излишък), FULL HD , матов екран, хубав звук - не че е важно, ама все пак ще съм студент :D :D . Но чувам лоши отзиви за температурите, за качеството на изработка и като цяло мисля че вострото е по-добър избор заради изработката + гаранцията.

Здравейте, смятам да си взимам лаптоп тъй като ще уча в София, СУ-Компютърни науки. Насочил съм се към някой бизнес клас лаптопи (от бюджетните).

Исикванията ми са: и5 интел процесор, матов дисплей. Видео-нямам големи претенции, няма да играя игри на него. Ако поразцъкам нещо, то ще е някоя лека игрица като ЦС.

Трябва да е хладен (за това не се изхвърлям с някви ейсъри и асуси с 4 ядрени процесори и т.н. :D )

Тези които съм си харесал са

Lenovo Thinkpad E530 -1250 лв с 8гб рам от различните варияции, този ми харесва. и5 3то поколение, интел хд 4000 мисля че ще ме оправи. Минуси - бавен хард, 1366х768 резолюция.

HP Probook 4530s - 1130 лв с 8гб рам, харесва ми заради и5 видеото и видеото е по-добро от интел 3000. Бърз хард, минуси - 1366х768 резолюция, 2ро поколение интел (не че има значение), 1333мхз рам памет в сравнение с 1600 на другите

2та по-горе имат 1 година гаранция (а не трябва ли да са 2 минимум по закон?) Дори и 2 да са, 3тия вариянт е най-добър, но и най-скъп.

Dell Vostro 3560 -1600 лв с 8гб рам , отговаря на всички мои изисквания. и5 3то поколение, сравнително добро видео. Матов екран и т.н. 3 години гаранция. И най-важното - FULL HD. До сега не съм имал лаптоп, свикнал съм си на 22 инчовия монитор с 1920х1080 и мисля че ще е неудобно да се пишат дълги кодове както и изобщо да се работи на 1366х768 (примерно фотошоп, уеб дизайн и т.н. Но дали си заслужава парите? 3 години гаранция са доста, дето се вика мога и следването да изкарам на него. Но идва и другия момент-много съм параноичен относно личните си вещи и много ме е страх да не ги загубя, да не им се случи нещо :D Ако недаж си боже го изтърва/ми го отркаднат ще е най-болезнено, защото 1600лв са доста пари. Все пак искам да чуя вашите мнения, отворен съм и за други предложения :)

Бях си харесал Асус Н56 с и5, мога да го взема za 1555лв. с прайсмач (тъй като в sky.bg се предлага на тази цена) 2 години гаранция, 8гб рам на 1600мхз, мощно видео (което ми идва в излишък), FULL HD , матов екран, хубав звук - не че е важно, ама все пак ще съм студент :D :D . Но чувам лоши отзиви за температурите, за качеството на изработка и като цяло мисля че вострото е по-добър избор заради изработката + гаранцията.

1. Изтърване, изпускане, кражба и тн- има застраховки с/у това, ако искаш инфо за това ме търси на ЛС, мога да ти предоставя пълно.

2. Аз съм за Востро-то, но ако няма да хвърляш толкова пари: Леновото!

3. Няма закон, който да казва минимум 2 години гаранция.

• Автор

А какво е мнението ви за програмиране на 1366х768-голяма мъка ли е? Това е може би единствената причина да съм готов да платя толкова за лаптоп. Гледах и това делче http://laptop.bg/lap..._latitude_e5520 150лв надоло пак с FUll HD но с тази слаба вградена видео карта... Чудя се дали дори ще покрие минималните изисквания за графичните неща които ще изучаваме :D Ако беше ХД 4000 щеше да е перфектно

ПП: Как е Пробук серията? Някои казват че са качествени, други твърдят че всички ХП са боклуци (говоря за по-евтините) и много се развалят...

Редактирано от vaskooo12 (преглед на промените)

Та и аз да използвам темата на колегата ако няма нищо напротив :P .И аз съм студент по ИТ и аз почвам от тази година и аз си търся лаптоп.Обаче моите изискванията са да може да поддържа тежи емулационни задачи(емулация на мрежова топология и на ОС понякога това ще става едновременно)До 2000 лв.

http://ardes.bg/laptop/HP+ProBook+4530s-40583 имам го същия .Много съм доволен от него .Няма да съжаляваш и с хибер трийднига ядрата ти стават 4
  • Автор

Е то всички и3 и5 и7 имат нишки = ядрата х 2... Май ще взема ХП или леновото, пък след година-две като се изместя на квартира ще взема десктоп. Аз още тази година исках квартира, но нямам близки приятели които да са съгласни за квартира, а с рандоми не искам. Все пак може ли някакво сравнение между леновото и ХПто, като качество. На пръв поглед леновото е с малко по-добър процесор и рам, но по-бавен хард. Гледам защити против изтърване, против разливане по клавиетурата (за леновото) и пръстови отпечатаци... А ХПто е с алуминиев корпус. Чувал съм и че леново имат софтуер за запазване на батерията при стоене на зарядно и подържа батерията на 40-50%. Та мисълта ми е някой по-запознат да направи обстойно сравнение :)

Взимай Леновото. HP изглеждат лъскавои метално, но когато почне да се скапва ще се видиш в чудо как да го ремонтираш. Не ти трябва- Леновото!

1. Изтърване, изпускане, кражба и тн- има застраховки с/у това, ако искаш инфо за това ме търси на ЛС, мога да ти предоставя пълно.

2. Аз съм за Востро-то, но ако няма да хвърляш толкова пари: Леновото!

3. Няма закон, който да казва минимум 2 години гаранция.

3 ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ - БЕЗОПАСНОСТ И КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ

Не мога да намеря точните изменения във връзка с оеднаквяване на законодателството ни с европейското, но минималният срок на гаранцията давана на клиенти физически лица, не може да е по-кратък от две години.

П.П. намерих го:

.....Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел(раздела е "Гаранция на потребителска стока") в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.

(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.

(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1....

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

На някои места пише 1 година международна + 1 за България (която явно идва по задължение) дано просто да са объркали. Защото ще е тъпо да дам 100лв за удължаване до 2 години, при положение че ми се полагат по право.

Около 100-150 лева е удължаването до 3 години. По-добре се застраховай и ги плати. Избягвай HP, особено ниския клас. Препоръчвам Acer, в последните няколко години дръпнаха неимоверно много. Неслучайно изпревариха DELL по продажби.

• Автор

Acer нямат дисплеи с матово покритие а не мене това ми е основното изискване-ще се работи дълго на лаптопа и ще се използва за текст, а и вероятно ще се разнася навънка доста. ПП: В момента консултанта на ардес се опитва да ме убеди че Latitude е по-висок клас от Vostro някак си не ми се вярва... Показах им че в лаптоп бг Востро 3560 е 80 лв по-евтино от колкото го предлагат те и казаха че могат да ми го дадат на тази цена, може това да е причината че от latitude ще земат повече пари :D

• Автор

Лаптопа ще се взима днес. Вариантите са

http://ardes.bg/laptop/Dell+Latitude+E5420-40880 -този наскоро изникна, но ако не си взимам настолния компютър ще е кофти единственият ми компютър да бъде с 14 инча дисплей :D Но батерията държи адски дълго, 3 години гаранция и т.н.

http://ardes.bg/laptop/Dell+Latitude+E5520-39836 - Към това съм се ориентирал. Основното предимство е 1920х1080 дисплея резолюцията. За съжаление нямат усб 3.0.

Thinkpad E530 също остава като вариянт. Принципно може да си взема 22 иначовия екран от тука + безжична клавиетура и мишка и да ползвам спокойно дори 14 инчовия дел като настолен, и когато ми трябва да го взимам със себе си. А тъй като е и по-евтин от останалите, може направо нов да си взема за около 200-250лв. Още ми е объркано и не съм сигурен :D

Ако имате предложения, съм отворен за идеи (в следващите 2 часа)

3 ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ - БЕЗОПАСНОСТ И КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ

Не мога да намеря точните изменения във връзка с оеднаквяване на законодателството ни с европейското, но минималният срок на гаранцията давана на клиенти физически лица, не може да е по-кратък от две години.

П.П. намерих го:

.....Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел(раздела е "Гаранция на потребителска стока") в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.

(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.

(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1....

Притеснява ме това в червеното как ще се тълкува. Това „до две години“ може да означава не повече от две години.

Притеснява ме това в червеното как ще се тълкува. Това „до две години“ може да означава не повече от две години.

Това, че след края на втората година, клиента няма как да предяви претенции за гаранционно обслужване, освен ако продукта не се предлага с гаранция по-дълга от този срок. Малко, наистина, като че ли е оставена вратичка за врътки, но ако клиента покаже, че не е наивен и че могат да го метнат, тогава вероятно ще се откажат да клинчат. Впрочем, това "до две години", може да е във връзка и да не се влезе в противоречие, че минималният гаранционен период за юридически лица, е една година.
  • Автор

В крайна сметка поръчах това

http://laptop.bg/laptops-dell-Vostro_3560-dell_vostro_3560_5397063284719

Бях готов да го взема на 1550 лв с 3 години гаранция и като видях днеска че е смъкнат на 1500 с 5 години направо без да го мисля много го поръчах :)

Питах Ардес дали могат да предложат конкурентна цена (при тях е 1630лв с 3 години гаранция) и казаха че го нямали на склад :D :D

В крайна сметка поръчах това

http://laptop.bg/laptops-dell-Vostro_3560-dell_vostro_3560_5397063284719

Бях готов да го взема на 1550 лв с 3 години гаранция и като видях днеска че е смъкнат на 1500 с 5 години направо без да го мисля много го поръчах :)

Питах Ардес дали могат да предложат конкурентна цена (при тях е 1630лв с 3 години гаранция) и казаха че го нямали на склад :D :D

Може ли да оправиш линка да видим какво точно си взел? На мен ми е интересна тази гаранция от 5 години... Наистина ми се вижда невероятно!

• Автор

Линка си е наред, само че сайта на лаптопБГ - не.

http://ardes.bg/lapt...stro 3560-42280

ето го. Като оправят сайта на лаптоп БГ влезте и вижте, само цъкате на марка делл и излиза най-отпреде защото е на промоция :)

Та както казах цената беше 1550лв с 3 години и пишеше "проверете за наличност". Явно им е пристигнала нова партида на по-добра цена и за това идва промоцията ;) Питах консултанта изрипно и той потвърди че върви с 5 годишна гаранция и цената е 1500лв :)

пп: сега май е наред вече сайта им ето пак линк http://laptop.bg/laptops-dell-Vostro_3560-dell_vostro_3560_5397063284719

пп2: Ще имам 15 минути за оглеждане. Лаптопа няма да има уиндоус а само ДОС, можете ли да ми кажете за какво да огледам и как? Освен външно за надрасквания, мъртви пиксели и т.н. като е без уиндоус не знам как да тествам дали си работи добре , така че приемам всякакви съвети :D

...На мен ми е интересна тази гаранция от 5 години... Наистина ми се вижда невероятно!

Пазаруват големи количества директно от ДЕЛЛ и им дават по 5 години гаранция.
  • Автор

Цял ден главоблъсканици с инсталации на уиндоус, драйвери и т.н. Сега остана само да оправя безжичната връзка. Инсталирам всички драйвери уж, но в Device Manager ми показва че има нужда от драйвър за Network... Driver Genius Пък не го открива. И сега мога да си пусна интернет само през кабел, дори го няма менюто за търсене на безжични мрежи. Гледах ревю в тубата как се свързва, само че на мене ми липсват някои опциии...

Точно Dell имат страхотна система за сваляне на драйвери само със Service tag-a на модела и сваля точните драйвери за твоя модел. Не ти трябват никакви глупости от рода на Driver genius и т.н. които нищо полезно не вършат, а понякога дори правят и големи поразии. Ако нямаш диск иди на този адрес - http://www.dell.com/support/drivers/uk/en/ukdhs1/DriversHome/NeedProductSelection и в празното поле просто въвеждаш service tag на лаптопа. Има го написан на опаковката, както и от долната стана на самия лаптоп. Надявам се, че Windows-a е 7 x64, a не се мъчиш с вехтото XP?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.