Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърна конфигурация за 3D проектиране

Featured Replies

Може и повече от 2 диска в RAID 0 SSD има определен брой запис/презапис и когато се пише активно на него по-бързо се скапва. За това. CUDA е технология на nVidia картите и не е в процесора.

Стриим процесорите слагат под общ знаменател Cuda cores и процесорчетата на Ati(без Cuda технологията) тоест, и на Ati, и на Nvidia са стриим процесори но Nvidia имат Cuda технология.. Като погледнах, че процесора е BOX и попринцип знам, че имат охладител, но явно съм сгрешил. Както и да е.. благодаря на naruto, че ме поправи. http://nikem-bg.net/cart/1010p1r45564p1r45450p1r1000586p2r46806p1r46714p1r1003023p1r46430p1r1003009p1rf.html Поръчваш го сглобен и си ток и жица. :)

Този процесор не е ли малко скъп и ненужен за подобна машина ? Реално като ще се ползва машината за работа клокването задължително ли е ? За половината пари сигурно на тоя процесор може да има нещо също толкова производително или в границите на 2-3% разлика . HP Z420, Z620 и Z820 тази серия не е ли точно за такава работа направена. Има аналогични модели и на Dell също и на Lenovo. Не съм работил на подобна машина и идея си нямам реално колко е производителна .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

RAID 0 е най-несигурния RAID. За твоите нужди или самостоятелен диск или RAID 5.

ТОВАза основа чарковете сам си сложи

ASROCK X79 EXTREME3 /X79/2011 - 1 бр. - 345.57 лв.

I7-3820 /3.6G/10M/BOX/LGA2011 - 1 бр. - 540.06 лв.

CORSAIR 4x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V Low Profile - 1 бр. - 181.72 лв.

WD 1TB SATAIII Caviar Red 7200rpm 64MB - 1 бр. - 160.40 лв.

A9C88AA NVIDIA QUADRO 2000D - 1 бр. - 787.12 лв.

CM STORM ENFORCER W/SIDE WINDO - 1 бр. - 165.02 лв.

CORSAIR TX V2 Series 650 Watt ATX Power Supply - 1 бр. - 177.48 лв.

42 LCD LG M4210LCBA FULL HD - 1 бр. - 1 145.95 лв.

Обща стойност - 3 503.32 лв. с ДДС

Конфигурация с ECC памет, 4 диска свързани в RAID 5 и професионална видеокарта, в горната част на бюджета:

INTEL S1200BTSR - 1 бр. - 307.37 лв.

XEON E3-1270V2/QUAD/3.5/8MB/BX - 1 бр. - 610.40 лв.

647899-B21 8GB 1RX4 PC3-12800R - 2 бр. - 493.34 лв.

500GB SEAGATE ES SATA 6G/S/64M - 4 бр. - 708.50 лв.

WS095AA NVIDIA QUADRO 4000 - 1 бр. - 1 432.98 лв.

CM ELITE 431 PLUS/USB3.0 X-DOC - 1 бр. - 103.91 лв.

PSU SEASONIC SS-520GB BRONZE - 1 бр. - 123.29 лв.

RP-UB344EX PCI-E USB3.0 4 PORT - 1 бр. - 28.48 лв.

LG GH24NS90 DVD RW SATA BLACK - 1 бр. - 28.48 лв.

Обща стойност - 3 836.75 лв. с ДДС

Ако авторът на темата търси професионална машина, може да хвърли едно око на тези постове.

• Автор

А мога ли да комбинирам примерно два по-малки диска (по 500ГБ примерно) в Райд-0, а един по-голям да комбинирам с тези двата в Райд-1 с диск примерно 1ТБ? Не знам каква е точно комбинацията в другите райдове и изобщо колко са те, както и каква функция изпълнява всеки хард там, ако може да ми обясните защо примерно раид-5 е по-добър от райд-1, при райд-1 до колкото знам ако са два диска с 1ТБ, всъшност се виждат като един диск с 1ТБ вместо един диск с 2ТБ, като на втория, който не се вижда просто се дублира инфото от първия и е един вид застраховка. Райд-0 до колкото знам пак са минимум два харда като информацията се записва по-равно по един байт на всеки диск като се редуват и така се печели скорост и съответно по-висока производителност, но за останалите раидове нищо незнам, то и за тези дето си мисля, че знам, всъшнос може да се окаже, че и за тях незная. Но аз важните неща си ги записвам и на външен хард за по-сигурно. Колкото до конфигурациите, толкова много комбинации видях, но всички са що годе близки, просто ще трябва да се сравнява всеки компонент по-отделно за плюсове и минуси и така ще се зглобява системата. Моята идея по-скоро беше точно в това, да се сравнят примерно няколко Видеокарти (професионални и геймърски), няколко процесора (за десктоп и за сървър), няколко дънни платки, съответно рампамети и май това е основното и да се избере най-оптималната конфигурация. За сега само с хардовете се получи подобна дискусия и то от части, но поне разбрах, че SSD-тата бързо се скапват, когато се пише активно (но какво се разбира под активно, не разбрах точно). Всъшност аз по характеристиките от производителя горе долу мога да си ги сравня, както и по-цената естествено, въпреки че тя не е много миродавна. Вижте не мога да кажа, че цената не ме интересува, но бюджета е плаващ може и да го надскоча, въпроса е дали ще е оправдано затова дето ще го ползвам, по-горе срещнах мнение, че процесора е твърде бърз и няма да мога да използвам 100% от капацитета му (сигурно даже и на 70% няма да мога да го натоваря), да това го разбирам и съм на ясно, че конфигурацията ще е толкова бърза, колкото най-бавния й компонент. И точно там е въпроса ми.... с какво мога да сменя този най-бавен компонент, за да натоваря другите възможно най-много и съответно да се оптимизират и останалите, за да постигна по-оптимално натоварване на всички компоненти по-отделно, съответно най-висока производителност за цената й. Надявам се да разбирате метафората ми и какво точно се опитвам да разбера и какво ми се ще да подложим на дискусия, защото до сега ми предложихте доска конфигураций и все добри, ама две еднакви нямаше, явно всеки си има собствени съображения, за да избере и предложи съответните компоненти, но ако не го обсъдим и всеки да изложи аргументите си, как да избера и да се спра на една? Бих искал да ме разберете правилно. Аз се консултирам освен с вас и с доста фирми, ама всеки (имам предвид фирмите, а не вие от форума. Благодарен съм ВИ, че се занимавате и ми разяснявате доста неща.) явно се опитва да ми пробута стоката си, и това ме дразни. Затова искам да изчистя тези неща. Все пак парите не са малко, да не са и много, но аз съм научен да ги ценя и да ги използвам оптимално и оправдано затова и пуснах тази тема. Затова всъшност попитах за оптимална и бюджетна версии.

Редактирано от kikodt (преглед на промените)

Най-общо казано, RAID масивът представлява обединение на два или повече твърди диска, с което се цели постигане на скорост и/или сигурност на данните.За да си изгради RAID конфигурация, дънната ни платка трябва да е способна да управлява подобен масив.Поради развитието на технологията няколкото главни RAID варианта са се доизградили (а някои и изменили) и образували и друг тип конфигурации. Най-често използваните масиви са следните: RAID 0 (Stripping), RAID 1 (Mirroring), RAID 3 (Parralel transfer with parity), RAID 0+1 (Stripping + Mirroring), RAID 5 (Stripping + Parity), RAID 10 (Mirroring + Stripping). Тези основни варианти са включени и в повечето нови SATA/IDE RAID контролери за десктоп машини. Съществуват и различни модификации на основните видове масиви, например RAID 50 (Raid 5+0), RAID 100 (10+0) и т.н., но те са по-рядко използвани и само в някои специфични случаи.

RAID 0 – за тези, които търсят скорост

Нарича се още stripped RAID – наименование, което произлиза от принципа му на действие. Този вид RAID позволява значително увеличаване на скоростта на запис/четене на устройствата, а допълнително удвояваме и обема дисково пространство, с който разполагаме. Принципът на действие е изключително прост – тук потокът от информация стига до контролера на RAID масива (независимо от това дали е вграден в дъното или на отделна схема), който го разделя на два отделни потока. Най-общо казано, тези два потока представляват шахматно разделяне на първоначалната информация – например всеки четен бит се записва на единия диск, а всеки нечетен – на другия.

Така времето, необходимо за запис и четене, на теория би било наполовина по-малко, отколкото това при не-RAID конфигурация, тъй като чисто физически дисковете записват наполовина по-малко информация. Това, разбира се, не е така, тъй като самият RAID контролер въвежда известно забавяне в уравнението, дължащо се на това, че той трябва да разделя основния поток от информация. Въпреки това двойка дискове в RAID 0 масив могат да предложат сериозно ускорение в сравнение с единичен диск от същия модел и практически осигуряват почти два пъти по-висока скорост на четене от масива.

За да съставянето на този тип масив, са нужни минимум два диска с еднакъв обем. Възможно е използването на конфигурация и от четири и повече диска, но така рискът за съхранената информация нараства експоненциално. Това се дължи на факта, че в повечето модели RAID контролери от среден или нисък клас не е включена проверка на информацията за грешки. Ето защо колкото повече дискове има в масива, толкова по-чувствителни към грешки стават данните, тъй като се делят на все повече зависими една от друга части.

Публикувано изображение

Предимства: Висока производителност благодарение на едновременното четене от всички дискове. Голям обем на паметта за сметка на създаването на огромен виртуален твърд диск.

Недостатък. Безопасността на данните не е осигурена. Ако един диск откаже, всички данни в масива, са загубени

Приложение. В съчетание с RAID 1 или RAID 5 потребителят получава еднороден носител на информация със значителен капацитет.

RAID 1 – за тези, които търсят сигурност

Този тип RAID масив отново представлява комбинация от поне два диска, но разбира се, е възможно включването и на повече устройства. Разликата между RAID 0 и 1 е в това, че RAID 1 (наричан още mirror масив) не предлага по-висока скорост, а сигурност на данните. Името mirror произлиза от самия му принцип на действие – при този RAID потокът данни отново се разделя на две, но тук всяка от двете части е идентична с другата. Информацията съхранявана на единия диск, е огледално копие на тази от другото устройство. Така, ако едното от тях се повреди, данните са сигурно защитени, тъй като има тяхно огледално копие съхранено на втория диск.

Този тип RAID не предлага никакво подобрение на скоростта в сравнение с единичен диск. Ето защо е по-подходящ за използване от потребители, търсещи по-високо ниво на сигурност вместо повишаване на скоростта на четене и запис. RAID 1 може да предложи увеличаване на скоростта на четене на данните при съответната поддръжка на хардуерно или софтуерно ниво. Тъй като записаните данни са идентични, няма значение от кой диск ще се прочетат те. Ето защо управляващият контролер може да редува четенето от двата диска, прочитайки “половината” от данните от единия, а останалото от другия, с което скоростта нараства значително (това обаче е изключително рядко срещано при ниския клас устройства).

Масивът отново може да е съставен от два или повече диска, като всеки съдържа копие на записаните на другите устройства данни. Независимо от повредите в другите устройства, масивът е функционален, докато в него работи поне един диск, от който можем да спасим записаните данни.

Публикувано изображение

Преимущества. Голям резерв (50%), бързо четене, сравнимо с това на един единствен хард диск. Голяма сигурност за данните – ако единият хард диск, откаже данните са много лесно възстановими от втория.

Недостатъци. Цената е висока, тъй като половината капацитет се губи. Записът е по-бавен в сравнение с 1 отделен диск. Софтуерните RAID 1 решения не винаги позволяват hot swap на неработещия диска (което означава, че не може да бъде сменен докато сърварът работи).Приложения: Идеален е за места където се изисква голяма сигурност на данните, както и за по - малки сървари.

RAID 01

Съществува и вариант RAID 0+1, който предлага не само производителност, но и сигурност. При него минимумът е поне четири еднакви диска, а обемът на наличното дисково пространство ще е равен точно на големината на два от дисковете. Реално RAID 01 е комбинация от масив от RAID 1 и масив от RAID 0 като освен, че данните са подсигурени производителността е налице. Недостатъкът в случая е, че обемът на дисковото пространство е равен на сбора от обемите на два от дисковете. Т.е. с четири 120 GB устройства ще може да се изгради 240 GB RAID 01 масив. Голям недостатък в случая е, че ако два диска от различните RAID 0 масиви се повредят (комбинация RAID 1 на RAID 0 свързани дискове А1 + B1/A2 +B2, при която А1 и А2 се повреждат едновременно), целият RAID 01 масив се срива.

Публикувано изображение

Преимущества. Евтина резервираност, много висока скорост на предаване.

Недостатъци. Скоростта на четене и запис зависи от типа на достъпа.

Приложение. Идеално пасва при предаване на големи взаимосвързани обеми от данни, напр. мултимедия или CAD.

RAID 10

Това, както споменах вече, е горе-долу обратният вариант на RAID 01. Тук имаме конфигурация “stripe на mirror масив”, вместо “mirror на stripe масив”. В случая може да свържете RAID 0 на няколко RAID 1 масива, което в известна степен е предимство. Голямото предимство в сравнение с RAID 01 е фактът, че ако два диска от различните RAID 1 се повредят, загуба на данни няма да има.

RAID 3

Осигурява по-висока степен на отказоустойчивост за сметка на възможността за корекция на грешките. В процеса на запис контролерът разделя данните на отделни байтове и записва всеки байт на различни дискове. Допълнително контролерът или сервизният процесор изчислява контролната сума, която се пази на отделен HDD. При грешка с помощта на оставащите работоспособни дискове загубената информация се възстановява. При този процес възниква проблем с метода за разполагане на информацията за поправяне на грешките. Изчислителните процедури и фактът, че при записа се задействат всички HDD, изискват използване на мощна шина и въпреки това общата производителност на масива често е по-ниска, от тази на отделния HDD.

От това ниво се появява възможността за корекция на грешките. Цялата контролна информация се записва на отделен HDD. Данните се разпределят по останалите дискове. Сумарният капацитет се понижава до 1 носител на информация.

Публикувано изображение

Преимущества. Евтина резервираност, много висока скорост на предаване.

Недостатъци. Скоростта на четене и запис зависи от типа на достъпа.

Приложение. Идеално пасва при предаване на големи взаимосвързани обеми от данни, напр. мултимедия или CAD.

RAID 5.

Това е един от най изпозлваните масиви за сърварни приложения. При него информацията за данните по дисковете е разпределена между тях. Ако масива е създаден от три устройства, информацията за всеки две от тях (в произволна конфигурация) се пази на третото. Така дори един от дисковете да отпадне, чрез записите по другите два ще можете да възстановите данните. При конфигурация от три устройства общият обем на масива ще е голям колкото обема на един от дисковете и така се губи по-малко място в сравнение с RAID1.

Публикувано изображение

Изводи и препоръки

RAID масива представлява събира и подрежда логически няколко твърди диска, при което най-малкият и бавен от тях определя капацитета и скоростта. Според типа RAID системата става или по-сигурна, тъй като файловете съществуват по два пъти, или операциите по четене и записване се осъществяват едновременно от няколко диска едновременно и се постига по-добра скорост. Това разделяне на информацията на няколко места, удължава и живота на хард-дисковете. За операцйонната система всички устройства свързани посредством RAID, се интерпретират като едно голямо логическо устройство.

Приложението на RAID масивите е много голямо при сървари от различен вид и за различно приложение с цел многократно увеличаване на сигурността на данните. Има няколко вида конфигурации на масива като избора кой точно ще се използва зависи от целта на неговото създаване (дали се търси по – висока производителност или сигурност на данните).

Причина за редакция : източника на информацията

Цялата информация е от курсова работа на която попаднах докато търсех инфо

....

Източник!

Курсовата работа също си има автор и интернет адрес където си я намерил.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

@AlkatrazBG

За по-добре формулирано разяснение едвали мога и да си мечтая!!! Безкрайни благодарности за усилието, труда, времете и желанието, които си вложил за този много ценен за мен пост! :wors::handshake: (а съм сигурен, че няма да е само за мен)

Редактирано от kikodt (преглед на промените)

sliderum

Курсовата работа я намерих във един друг форум но я има на още 20 места в интернет . Име,адрес,телефон и тн. няма на собственика . Предполагам,че е студент последна година в някой български университет. Отворилия темата го интересуваше тази материя и се постарах да я намеря. Както казва и той ще е полезна и за други вълнуващи се от тази тематика. Това е само 50% от цялата тема в която принципно се разглежда HDD като у-во и принцип на работа. Претенции и забрани за публикуването и на други места не видях да има.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.