Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде отиде звуковата карта?

Featured Replies

Здравейте,

проблемът ми е, че уиндоуса не разпознава външната ми звукова карта (Creative X-Fi Sound blaster Xtreme Gamer). Картата е вече доста стара, но до сега не бях имал такъв проблем. Преди 2 месеца някъде просто изчезна, като май и колонките ми изпращяха по същото време.

Какво съм направил до тук: при сканиране в device manager не се появява, АИДА също не я разпознава (имаше момент в който програмата я виждаше, но никаква полза), прегледах си биоса и нищо при външните устройства не е забранено. Вадих я и я вкарвах в слота, но пак нищо. Преинсталирах уина (сега съм със 7-ца) и също няма резултат.

Иначе явно тече ток, защото в слота за микрофон има лампичка, която и сега свети. Дъното е ASUS P5KC, което също е доста старичко, купувал съм ги отдавна. Вградената звукова си работи нормално.

Някакви предложения?

Това е звуковата карта:

http://www.ascendtech.us/creative-labs-sb0730-x-fi-sound-card_i_sccrelsblsb0730.aspx

Това е дъното:

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5KC/

Поздрави.

Какво е станало с колоните точно преди да спре да работи? Пробвай я на друг компютър, съмнява ме че е изгоряла.

Друга карта за същия слот имаш ли за проба ? По самата карта погледна ли дали няма някакви видими щети, като например надут кондензатор ?

Колега, много по диагонал четеш, картата е външна :P

Към автора: както другият колега каза, пробвай картата на друг компютър, за да разбереш дали проблемът е в нея.

Към автора: както другият колега каза, пробвай картата на друг компютър, за да разбереш дали проблемът е в нея.

Не виждам колегата какво е сгрешил :( не е usb ;) да я пробва на друг слот , казва че е стара - а дали има драйвери за 7ца ?

Защо да чета по диагонал ? Именно защото е външна картата му препоръчвам ако има друг вид карта за такъв слот (работеща) да я сложи, за да се разбере дали проблемът е в слота или в звуковата карта ?

Ако имаш предвид съвета ми за кондензаторите - по самата карта има такива, които могат да причинят проблем водещ до нефункциониране на звуковата карта.

• Автор

Нямам друга карта за проба, нямам и друг компютър за тест :sobbing: Изтеглих драйвери, но те не се инсталират, тъй като не виждат карта.

Редактирано от thumper (преглед на промените)

Защо да чета по диагонал ? Именно защото е външна картата му препоръчвам ако има друг вид карта за такъв слот (работеща) да я сложи, за да се разбере дали проблемът е в слота или в звуковата карта ?

Ако имаш предвид съвета ми за кондензаторите - по самата карта има такива, които могат да причинят проблем водещ до нефункциониране на звуковата карта.

Моя грешка, извинявам се - под "външна" съм разбрал карта изцяло на USB, а после се усетих, че някои Creative-ски са си на PCI (PCIe) и имат разни външни модули на собствен интерфейс.

Но така или иначе ако ще се търси "вина" в картата, е добре да се пробва на друг компютър. Но като няма друг компютър, може да се пробва на друг слот на същото дъно.

Нямам друга карта за проба, нямам и друг компютър за тест :sobbing: Изтеглих драйвери, но те не се инсталират, тъй като не виждат карта.

Пробвай картата на друг слот на дъното. Имаш още 2 като гледам. Провери дали си инсталирал и коректните драйвери.

• Автор

Пробвай картата на друг слот на дъното. Имаш още 2 като гледам. Провери дали си инсталирал и коректните драйвери.

Както казах, драйвери не могат да се инсталират, тъй като не засичат картата.

На друг PCI не съм сигурен дали ще има място от видео картата :/

Редактирано от thumper (преглед на промените)

При инсталацията на драйвъра, дава ли съобщение, че няма такова устройство или просто минава инсталацията без да качва нищо в divice manager-а. Принципно много трудно е да се разбере по софтуерен път, дали картата е изгоряла. Единственият начин е да се тества на друг слот, компютър или може да пробваш с едно Linux Live CD, то дава информация за това какво се случва с хардуера...

• Автор

При инсталацията на драйвъра, дава ли съобщение, че няма такова устройство или просто минава инсталацията без да качва нищо в divice manager-а. Принципно много трудно е да се разбере по софтуерен път, дали картата е изгоряла. Единственият начин е да се тества на друг слот, компютър или може да пробваш с едно Linux Live CD, то дава информация за това какво се случва с хардуера...

При инсталиране на драйвери изписва, че няма такова устройство.

Значи остава варианта да пробваш на друг компютър. Ако не може и това го носиш на сервиз да проверят.

При инсталиране на драйвери изписва, че няма такова устройство.

Значи си е "отишло" то или слота на който се намира.... Без проба, няма как да разбереш....

Стискаме палци да е картата а не слота. Продават се по 10лв... :)

• Автор

Пробвах в друг слот и картата си работи. За добро или за лошо, явно проблемът е бил в слота. Сега обаче назря друг проблем - звуковата и видео картата са буквално залепени една за друга, тъй като свободният слот е точно под видеокартата, а вентилаторът й би трябвало да е отдолу. До колкото видях, тя е сложена в PCIexpres слот, като точно такъв втори не съм сигурен че има (ако видите линка, който съм дал в пърия пост, видеото е на най-горния слот). Предполагам не може така да седят, а пък ако евентуално мога да преместя видеото долу, а звуковата горе, ме притеснява, че видеото няма добре да се охлажда.

Доколкото виждам имаш 3 PCI слота, кой точно е неработещия ? В някой от по-долните би трябвало да няма проблем, т.е. трябва да остава още един работещ, за да не се налага да ползваш точно този под видео картата. Не е препоръчително да лепваш карта точно под вентилатора на видеото, няма да може да се охлажда ефективно графичния ускорител.

Имаш втори PCI-Express слот (черен, под двата PCI слота), но не ти препоръчвам да слагаш там видео картата, тъй като там ще работи в режим х4 или дори х1 ("2 x PCIe x16 (blue @ x16 mode, black @ x4 or x1 mode"). Вариантът ти остава да свалиш звуковата на другия PCI слот ?

• Автор

Доколкото виждам имаш 3 PCI слота, кой точно е неработещия ? В някой от по-долните би трябвало да няма проблем, т.е. трябва да остава още един работещ, за да не се налага да ползваш точно този под видео картата. Не е препоръчително да лепваш карта точно под вентилатора на видеото, няма да може да се охлажда ефективно графичния ускорител.

Имаш втори PCI-Express слот (черен, под двата PCI слота), но не ти препоръчвам да слагаш там видео картата, тъй като там ще работи в режим х4 или дори х1 ("2 x PCIe x16 (blue @ x16 mode, black @ x4 or x1 mode"). Вариантът ти остава да свалиш звуковата на другия PCI слот ?

Видеото е на най-горния слот, звуковата беше на най-долния. Слотът над този, на който неше звуковата не е ПСИ, така че остава този, който е точно под видеото. Третия е закрит от самото видео, тъй като картата е голяма.

Не ти ли работи вградената звукова та правиш тия гимнастики ? По този начин ще вземеш да опържиш видеото :( Жал ли ти е да изхвърлиш тая карта ?

• Автор

Не ти ли работи вградената звукова та правиш тия гимнастики ? По този начин ще вземеш да опържиш видеото :(

Жал ли ти е да изхвърлиш тая карта ?

Работи, но разликата в звука от двете е много голяма, а постоянно слушам музика.

Ами не си казваш цялата конфигурация и си правим вятър на устата с предположения. Имаш един PCIе най-долу, взимаш една нова звукова и ти се решава проблема. Като компромис, в зависимост какво правиш на компютъра, можеш да пробваш да преместиш видеото на куция слот и да хакнеш звуковата отгоре.

• Автор

Ами не си казваш цялата конфигурация и си правим вятър на устата с предположения. Имаш един PCIе най-долу, взимаш една нова звукова и ти се решава проблема. Като компромис, в зависимост какво правиш на компютъра, можеш да пробваш да преместиш видеото на куция слот и да хакнеш звуковата отгоре.

Не разбирам защо да вземам нова звукова?! Точно най-долният ПСИ явно не работи, до сега именно там беше звуковата.

• Автор

Правиш ли разлика между PCI и PCIe ?

Публикувано изображение

Сега разбрах.

Ами не ми се дават 150лв за звукова просто, и то при условие, че моята си работи. Но май няма как да я пусна без да е зелепена за видеото :-/

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.