Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Начало в програмирането

Featured Replies

Е, прав е, че за УЕБ програмиране не се изискват някакви сложни алгоритми и математически умения на автора. Прав е и, че има добри книги за C/C++, акцентиращи върху алгоритмите, но такива за PHP липсват.

А и реално за един динамичен блог-сайт за котката на леля Мара не се нуждае от силно алгоритмична част. Тъй, че прав е човекът.

И нека стане ясно, че като споменавам математика и алгоритми, имам предвид по-сложни неща от програма, която сортира няколко цифрички, или такава, която по въведени данни да намира лицето на триъгълник!!!

Един цитат от много по-умен от мен програмист(в леко шеговита форма е де):

Хм, не разбрах след като няма книги за алгоритми за PHP значи там алгоритми не е ползват?

А зайта леля Мара може да се направи и само статичен, надали даже ще има нужда от форма за контакт (макар че може и да се намери някой, който иска да пише на котката де)

А за конкретния език: нека го кажа за n-ти път (където n клони към безкрайност) - езика е само помагало, обвивка, алгоритъма и логиката са нещо абстрактно, независещо по никакъв начин от конкретиката.

Хм, не разбрах след като няма книги за алгоритми за PHP значи там алгоритми не е ползват?

Прочетете отново отговора ми, боя се че сте пропуснали главното.

П.П. Няма как да е статичен, експлицитно съм посочил, че ще е блог. И цитатът не е за подценяване.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

П.П. Няма как да е статичен, експлицитно съм посочил, че ще е блог.

А какво му е динамичното на един блог? Може би е невъзможно всяка от статиите да е обикновено html и да се генерират наново страниците с линковете и индекси? Това ми звучи несериозно, защо всички в съвременния свят са тръгнали да ползват все по-сложни неща и за най-простите дейности? Нима усилията да се сервира динамично съдържание са необходими за да се покаже на екрана един обикновен текст?

А какво му е динамичното на един блог? Може би е невъзможно всяка от статиите да е обикновено html и да се генерират наново страниците с линковете и индекси? Това ми звучи несериозно, защо всички в съвременния свят са тръгнали да ползват все по-сложни неща и за най-простите дейности? Нима усилията да се сервира динамично съдържание са необходими за да се покаже на екрана един обикновен текст?

Ама нали леля Мара ще пиша за котката Иван? Тя ще иска всичко да и е лесно и бързо, вместо да блъска тагове в несвяст. Мога аз да и го генерирам, но пак е повече играчка, пък и леля Пенка от съседното село няма да може да коментира под съответната публикация.

Рядко се срещат не-динамични блогове.

Ама нали леля Мара ще пиша за котката Иван? Тя ще иска всичко да и е лесно и бързо, вместо да блъска тагове в несвяст. Мога аз да и го генерирам, но пак е повече играчка, пък и леля Пенка от съседното село няма да може да коментира под съответната публикация.

Рядко се срещат не-динамични блогове.

По-удобно, но не задължително. Това се опитвам да обясня. Ще ме накараш да си поиграя и да направя структурата на сайт, който ще има само един CGI скрипт и ще е с коментари, форма за обратна връзка и т.н. :)

По-удобно, но не задължително. Това се опитвам да обясня. Ще ме накараш да си поиграя и да направя структурата на сайт, който ще има само един CGI скрипт и ще е с коментари, форма за обратна връзка и т.н. :)

Е, аз винаги търся удобството. Явно и повечето хора, щом блоговете, изградени с чист HTML са все по-малко и по-малко. Давай, аз ще съм първият, направил коментар! :)

Е, аз винаги търся удобството. Явно и повечето хора, щом блоговете, изградени с чист HTML са все по-малко и по-малко. Давай, аз ще съм първият, направил коментар! :)

И даже мога да го направя без да докосна оригиналния HTML и да нямам в него нито един динамичен елемент (JS например) :)

И даже мога да го направя без да докосна оригиналния HTML и да нямам в него нито един динамичен елемент (JS например) :)

Интересно :)

Ама момчето иска да става програмист... програмист без логика е смехотворно, а най-лесно се упражнява логиката с математика ...

Не мисля че това е целта...

Ама момчето иска да става програмист... програмист без логика е смехотворно, а най-лесно се упражнява логиката с математика ...

Ами нека понаучи JavaScript. Там също се ползва логика. Тогава ще му е доста по-лесно с C-то и няма да се обърква толкова. Все пак идеята не е да го накараме да чете трудни неща на два езика които не разбира и да му помогнем да се откаже. А Математиката е доста труден език кайто разчита основно на трудни подходи. На 14 години, без чужда помощ и предишен опит това не е препоръчително.

П.П. Няма как да е статичен, експлицитно съм посочил, че ще е блог. И цитатът не е за подценяване.

Благодаря!

Всъщност @capnemo е предубеден в някои неща, още от предишни теми. Той основно смята че мразя Математиката и алгоритите, както и че не ги разбирам. Ето защо мненията ми едва ли не са "вредни".

Аз се опитах още от преди да обясня, че човек може и нищо да не разбира от двете, но да е програмист, макар и да му липсва много съществени познания. Както и че е нормално обратното.

Още, че не е добре програмиране да се почва точно с тази материя. Не случайно никой учебник не почва с алгоритми и се раглеждат само най-простите.

И всичко това е съвсем естествено.

Той също пропуска други много същесвени умения, който са от централно значение в програмирането.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

Тази книга ще ми помогне ли в изучаването на алгоритмите ? Понеже се написаха противоречиви мнения се пообърках малко, но все пак, ако трябва да започна отсега да уча алгоритми, мисля да си взема тази книга, ако може едно мнение за нея.

Редактирано от maksl (преглед на промените)

...

Аз се опитах още от преди да обясня, че човек може и нищо да не разбира от двете, но да е програмист, макар и да му липсва много съществени познания. Както и че е нормално обратното.

....

Този човек няма да е програмист, а някой, който чука по клавиатурата. Аз се опитвам да обясня че без алгоритми програмист не се става. И не съм предубеден спрямо вас, а смятам че някои ваши разсъждения са грешни.

Тази книга ще ми помогне ли в изучаването на алгоритмите ? Понеже се написаха противоречиви мнения се пообърках малко, но все пак, ако трябва да започна отсега да уча алгоритми, мисля да си взема тази книга, ако може едно мнение за нея.

Книгата изглежда добра, не съм я чел и не мога да имам конкретно мнение за нея. Можете да потърсите и книгите от тази поредица: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Computer_Programming

Ето тази е стандартната: Програмиране = ++Алгоритми, автори Преслав Наков, Панайот Добриков.

http://www.goodreads.com/book/show/7937707

Що се отнася до тази, която си си харесал, мисля че не е нищо особено. Но това не е мое мнение и даже не съм сигурен дали се отнасяше за тази конкретна книга.

Добре е да свикнеш с английския, защото хубавите книги на тематката и в световен мащаб са рядкост.

Този човек няма да е програмист, а някой, който чука по клавиатурата. Аз се опитвам да обясня че без алгоритми програмист не се става. И не съм предубеден спрямо вас, а смятам че някои ваши разсъждения са грешни.

1. Категорично не е вярно.

2. До голяма степен е вярно, но не абсолютно. Може да не е чел, но това още не значи че не може да мисли.

3. Така е, ние просто не сме на едно мнение по някои въпроси. 

• Автор
Книгата изглежда добра, не съм я чел и не мога да имам конкретно мнение за нея. Можете да потърсите и книгите от тази поредица: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Computer_Programming

Благодаря за отговора и за препоръчаните книги, ще ги погледна.

Ето тази е стандартната: Програмиране = ++Алгоритми, автори Преслав Наков, Панайот Добриков.

http://www.goodreads.com/book/show/7937707

Що се отнася до тази, която си си харесал, мисля че не е нищо особено. Но това не е мое мнение и даже не съм сигурен дали се отнасяше за тази конкретна книга.

Добре е да свикнеш с английския, защото хубавите книги на тематката и в световен мащаб са рядкост.

Аз точно тази книга започнах да търся първо, след като прочетох много мнения за нея, всичките позитивни. Само дето не успях да я намеря в нито една онлайн книжарница, навсякъде е изчерпана. Явно я пускат от време на време и то в малки количества, които бързо свършват. Доста хора я търсят и сега. Видя ли я в наличност някъде веднага я поръчвам. Ако някой я забележи някъде , може да постне в темата :)

• 3 месеца по-късно...

Не виждам смисъл да правя нова тема за малкия ми въпрос, за това тук направо питам: за елементарна нужда ми трябва някакъв компилатор. Да пиша на HTML, C++. Та Notepad++ ще ми върши ли работа?

Не виждам смисъл да правя нова тема за малкия ми въпрос, за това тук направо питам: за елементарна нужда ми трябва някакъв компилатор. Да пиша на HTML, C++. Та Notepad++ ще ми върши ли работа?

Notepad++ е редактор, не компилатор. Можеш да си напишеш програмата на него, но няма да можеш да я компилираш.

Kато компилатор (очевидно си под Уиндоус) може да ползваш gcc-то, което е част от MinGW или този, който идва с Visual Studio.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Notepad++ е редактор, не компилатор. Можеш да си напишеш програмата на него, но няма да можеш да я компилираш.

Kато компилатор (очевидно си под Уиндоус) може да ползваш gcc-то, което е част от MinGW или този, който идва с Visual Studio.

Или netbeans

Или netbeans

NetBeans също не е компилатор, а IDE. Ползва външен такъв, примерно също като Eclipse.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.