Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Молба за съвет при избор на пералня

Featured Replies

Момчета, след почти 15 г вярна служба старата "Siltal" е готова за пенсиониране, през последната година похарчих близо 250 лв за 2 ремонта (що ли ми трябваше, ама...), в следствие на които сега хващам с две ръце корпуса (нивелиран до съвършенство), а жена ми натиска бутона за центрофугиране...

Та за новата - отдавна ги оглеждам и бях се спрял на LG F-1256QD или LG F-1073TDP заради директ драйв моторите им с 10 годишна (но само в сайта на LG) гаранция , но една задълбочена проверка установи, че и двата модела са спрени от производство . Защо ли, питам аз?

Това сериозно се отрази върху намеренията ми, рових старателно в сайтовете на 2-те големи вериги и, точно според очакванията, съвсем се омотах, та реших да помоля за съвет от собственици при избора при следните условия:

- максимален бюджет 850-900 лв

- желателен инверторен мотор

- до 7 кг сухо пране е достатъчно, може и 8 (повечето модели сами си определят режима на работа според теглото)

- опция половин пране е добре дошла и не противоречи на предното

- опция за отложен старт, за да се ползва нощна енергия

- 1000-1400 оборота

- марката... за предпочитане AEG, Bosch, Whirlpool, Electrolux, Candy (предпочитам вещите ми да не се наричат Samsung)

Засега съм се преориентирал към Electrolux EWF-1276GDW, но с благодарност ще посрещна всяко градивно мнение.

http://www.technopol...SCH-WAE-24465BY

Взех си я по-евтино от Зора но като гледам се е изчерпала.

Пише че не е инверторен.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Да, този модел на Bosch е сред тия, дето най-много ми допадат като характеристики, но предпочитам инверторен мотор. А и няма половин зареждане.

Ами това което си избрал явно е най-удачния вариант. Предполагам и аз щях нея да взема ако разполагах със сто лева повече при покупката.

Здрасти, И аз имах доста проблеми със Siltal последната година. Първо програматор, после водна помпа, но когато мотора изпуши реших, че все някъде трябва да се тегли чертата (искаха 100 лв за пренавиване). Още нищо не съм купил, но от Сетком общо взето реших, че (според майсторите там) Bosch за момента е най-доброто на пазара, не че и там няма проблеми. Явно всичко е на късмет тези дни, освен ако нямаш пари за Mielle. Няма ли на пазара Бош с инверторен мотор? На Електролукс вече нямам вяра, уредите с тази марка които притежавам се оказаха разочарование (пералня нямам обаче), а и сервиза в Бургас - отвратителен. Лично за себе си реших да купя Бош или Аристон, съжалявам, че не мога да предложа конкретен модел, но все пак бих премислил Електролукса още веднъж. Късмет с покупката :)

• Автор

Благодаря! Може и да има Bosch с инверторен мотор, но ми убягва като модел. От колеги чувам доста ласкави отзиви за Candy, но положителното в тях е, че работят добре според жените им - т.е. информацията е точно никаква. Казват, че Мiele е Мерцедес-ът на пералните, но, първо, аз не съм фен на Мерцедес, и второ, не бих дал 1500 лв за най-евтиния им наличен модел дори и да газех по тях - това не е телевизор, та подобна покупка да е оправдана поне в някаква степен. А и не ми е известно да има модели под 100 кг... Electrolux освен собственото си производство държи AEG и Zanussi, а всъщност шведите са част от General Electric, тъй че върви им търси кой какво точно произвежда. Вкъщи готварската печка е Electrolux - на около 3 г е и работи безукорно. Преди 3 месеца купихме и съдомиялна от същата марка - без каквито и да е забележки. В посочения форум чета, че тия фирмени преструктурирания обикновено се отразяват негативно по отношение на качеството, но от много време насам не приемам на доверие написаното там по разбираеми причини, нямащи общо с настоящата тема. Имам време до края на следващата седмица за проучване и уточняване на модела, но до събота трябва да приключа с това.

Каквото и да избереш като марка имай едно предвид: Големите марки поддържат отделни производства за Западна Европа и за бившите страни от Източна Европа, заради съответните разлики в заплати и стандарт , демек даден модел, примерно, Bosch не отговаря на цена и изработка в Германия и България. Затова, е по-добре от магазин за внос на техника от Западна Европа да се купи нещо с транспортен дефект и марково, отколкото чисто нова от Техномаркет(примерно) и произведена в завод на Bosch в Турция и предназначена за България и останалите Евроизпаднали!!

Избора си е за твоя сметка.....както и ремонтите ;)

П.П.....и от мене акъл, понеже дадох пример с марката...Bosch под 1000 лв. не е Bosch....не се дави зорлем.....

Редактирано от rulom (преглед на промените)

• Автор

...Затова, е по-добре от магазин за внос на техника от Западна Европа да се купи нещо с транспортен дефект и марково...

E, къде да го намеря тоя магазин?

E, къде да го намеря тоя магазин?

http://www.relaxbg.org/Магазини тук може да отидеш да поразгледаш, какво имат не винаги отговаря с това, което е посочено на сайта. От този тип магазинчета номера е да докопаш някое Миле, на добра цена.Което е трудна задача.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

• Автор

http://www.relaxbg.org/Магазини тук може да отидеш да поразгледаш..

Благодарен съм за линка, но до София са 250 км в едната посока, до Пловдив - също. И ще трябва да разчитам на късмет (и някой и друг излишен лев) в магазина, в намирането на превоз и прочие, ако изобщо стане от веднъж. Да, има куриери, но 100 кг (нормални за Miele) на 250 км ще ми струват несравнимо повече (всеки ден използвам служебно поне 2 популярни куриерски фирми) от 10-те лв, които ще платя на техноверигата, за да ми достави 60-70 кг чисто нова пералня, за която се предполага, че няма да е с транспортни дефекти (дано това понятие не включва драскотини, все пак става дума за изложен на влага уред) - съдомиялната ми доставиха опакована като пеленаче и вързана с "три синджира" към скобите на фургона.

Благодарен съм за линка, но до София са 250 км в едната посока, до Пловдив - също. И ще трябва да разчитам на късмет (и някой и друг излишен лев) в магазина, в намирането на превоз и прочие, ако изобщо стане от веднъж. Да, има куриери, но 100 кг (нормални за Miele) на 250 км ще ми струват несравнимо повече (всеки ден използвам служебно поне 2 популярни куриерски фирми) от 10-те лв, които ще платя на техноверигата, за да ми достави 60-70 кг чисто нова пералня, за която се предполага, че няма да е с транспортни дефекти (дано това понятие не включва драскотини, все пак става дума за изложен на влага уред) - съдомиялната ми доставиха опакована като пеленаче и вързана с "три синджира" към скобите на фургона.

грешката е моя, останал съм с впечатление, че си от София.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

• Автор

О, няма проблем. Идеята е добра, но напълно неприложима за живеещ извън големите градове. Има местен ТМ (бивш Домо), но той е само колкото да се каже, за всяка по-сериозна покупка ходя до Търново, Плевен или Русе, все едно, на почти еднакво разстояние са ми. Така ще стане и пералнята. Опцията за покупка онлайн с 5% отстъпка не ме устройва по никакъв начин, защото в сайтовете не са включени най-малко 1/3 от наличните стоки, в това съм се убеждавал многократно. А да не говорим, че собствените им търсачки при филтриране понякога показват причудливи резултати.

• 10 месеца по-късно...

Здравейте,

тъй като и на мен ми предстой покупка на пералня, вече сериозно се замислям на какво точно да се спра. В различните магазини за бяла техника ми хвалят различни марки и така само се обърквам. Днес ми похвалиха най-вече този модел на LG: http://www.lg.com/bg/peralni-mashini/lg-F12B9QD , искам да питам някой има ли пералня LG и ако има, може ли да даде мнение. От форума виждам, че hlevoust преди време се е бил спрял на LG. Дали може да сподели какво реално е последвало като покупка и дали е доволен? Благодаря Ви много на всички предварително!

• Автор

....От форума виждам, че hlevoust преди време се е бил спрял на LG. Дали може да сподели какво реално е последвало като покупка и дали е доволен?

Всички отговори са в първия коментар по темата:

1. Не, не купих пералня на LG, защото и двата набелязани модела се оказаха спряни от производство (пише го още в първия коментар по темата).

2. Взех модела на Electrolux (виж линка пак там) с 55 месеца гаранция и съм много доволен, нямам абсолютно никакви забележки за 1 г.

Благодаря за отговора hlevoust! Беше ми интересно дали все пак са те разколебали за друг модел на LG...защото днес така правеха с мен...И за другите модели перални питах, но най-вече LG ми хвалеха... Радвам се, че твойта няма никакви проблеми. Сега да видим и аз на какво ще се спра.

Един колега в друг раздел го беше казал - продавачите хвалят това от което имат полза :)

Определени марки им дават бонус на продадена бройка - няма начин да не ти я хвалят , да не говорим и че са некомпетентни :D

Слагай парите в джоба , виж моделите от този ценови клас и избери модела с най дългата гаранция .

технологично погледнато няма как директ драйв да е по добро от пералня с ремък (колкото и да ми го рекламират). ремъкът е защита за мотора - пази го от вибрации и претоварване (разбити лагери и изгаряне)... вземи си нормална пералня, гледай да има отложен старт, електронен програматор и възможност за високи обороти(мойта има за избор 400/800/800+ и  сега ме е яд че няма  1000-1200 да вадя прането сухо) не е зле и да има защита от малки деца (моята има - клавишна комбинация, която заключва бутоните и реално ако детето си играе с бутоните нито може да я спре, нито да я пусне)... пластмасовия казан (карборан) пък прави пералнята по икономична и безшумна - изолира шума и пази топла водата по добре от неръждавейка... сега съм със самсунг и си го поръчах през нета (реших че е по добре да си купя 2 перални вместо да гледам двойно повече време изгнилата пералня дето струва двойно... whirlpool - имам печка и като я гледам как и изгниха ламарините на фурната - тая марка е баси боклука... индезит също - съседите имаха - много я правиха и накрая ми подариха изгорелия двигател и я изхвърлиха, двигателя изгоря щото го направили да бъде и водна помпа ама като изтърве семерингата и...) и като го взех бяха с 2 години гаранция, а сега има и с 5... колкото до мотора - четковия двигател (правотоков )е без конкуренция - няма какво да му се разваля (освн четките), а асинхонен двигател е лош вариант - регулация на оборотите става по 2 начина - промяна на броя полюси и с промяна на честотата + напрежението (инвертор) и въпреки това има много по лоши показатели от правотоковия двигател - много голям пусков ток, липса на мощност при ниски обороти - освен проблемът в двигателя ще имаш проблем с изгорели транзистори на регулатора на честота (просто това не е климатик с 200-300 вата двигател/компресор)... а там се ползват IGBT транзистори, които хич не са евтини... това че нещо е модерно сега, не значи че е по добро от класиката... естествено, че продавачите печелят повече от по скъпото - те вземат % - примерно в компютърния бранш разликата между дилърската и клиентската цена е 12-14% което на 100лв е 12-14лв, а на 1000 е 120-140лв за това и препоръчват по скъпото... въобще - бягай от италиянски боклуци индезит, зануси... ако изгледаш филма "купи, хвърли, купи" не е зле да избягваш и американските боклуци whirlpool...

п.с. и моята стара пералня беше силтал (пак са италиянски май), за 15 години изгниха ламарините, но единственото, което съм ремонтирал бяха лагери, четки и ремък - все ремонти за под 6 лв - това беше най скъпия - лагерите (но не съм плащал на майстор)... иначе чистих програматора програматора и не знам колко пъти вадих чорапи, стотинки и пирони от джоба на водната помпа...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

...Беше ми интересно дали все пак са те разколеб*ли за друг модел на LG...защото днес така правеха с мен...

Нямат шанс да го направят, защото обикновено не купувам важни домакински уреди без да ги проуча предварително и времето, отделено за четене винаги е оправдано. И не ми пука кой консултант какво се опитва да ми пробута, аз си знам моето, вероятно заради зодията ми (1-ва) ;)

Пералнята, която взех (Електролукс 1276) на практика е AEG, дори книжката с упътването е надписана с немската марка, а сглобката е италианска.

По повод на LG - нямам нищо против марката, тъкмо напротив. Отказах се, защото и двата модела бяха спрени от производство (респект пред корейците за данните в сайта им!) по някакви причини. По-късно видях в действие при близки работата на такава пералня с директ драйв мотори и бях впечатлен от видяното - изключително тиха, плавно стартираща за центрофугиране, всичко й е ОК, дори има куп мелодии, които изсвирва при различни програми и след края на последното центрофугиране. Но и нашата е такава, само дето не свири арии от Верди като сигнал за простиране на прането.

• 2 седмици по-късно...

За да нямам проблем с "Изаура"/ така наричам жена ми когато пере/ , и избрах пералня ""Ariston""  с механичен програматор, защото се заиграва с електронните и бързо ги троши. Сега е много доволна . Аристона пере - Изаура ...пие до нея. А аз си карам пашалъка!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

За да нямам проблем с "Изаура"/ така наричам жена ми когато пере/ , и избрах пералня ""Ariston""  с механичен програматор, защото се заиграва с електронните и бързо ги троши. Сега е много доволна . Аристона пере - Изаура ...пие до нея. А аз си карам пашалъка!

Аз също но пералната е "БЕКО"

аз съм с аристон и няма проблеми само лагера през 1-2 години става за смяна ама ако ти се занимава може и сам да го смениш ;)

• 1 месец по-късно...

Купихме пералнята малко преди великден 2013г. Когато избирахме се чудехме между най- различни марки и модели с всякъкви програми и функции. Оказа се че баща ми има приятел собственик на фирма за ремонт само и единствени на перални. Той ми каза нещо от сорта: Пералнята няма значение дали е Beko AEG Gorenje Bosch и т.н. в днешно време всички са едни и същи боклуци и дали ще излезе качествена е въпрос на късмет. Вземай с по- дълга гаранция и евтиничка за да не те е яд утре като се счупи. Само гледай да не е комбинирана с сушилня и като цяло избягвай аристон.

Взехме нащо Веко с 5години гаранция, 7кг. пране, ен. клас А++ и 1200 оборота (след такава центрофуга не ви трябва сушилня) за малко над 400 на промоция.

Приятен ден :bye1:

• 3 месеца по-късно...

Здравейте и честита Цветница на всички с пожелание за много здраве :)

Директно на въпроса, след дълго проучване и лутане ... :no-no:  си закупих пералня LG, модел F12B8QD1 пишеше и има бутон "отложен старт", "Time Delay" (едно от главните ми изисквания), четох по ръководството и изпълнявах но нещо не ми се получи. Вместо да се включи след 3 часа тя пере 3 часяа + 1,35 програма + 4,35 ??? :shock11:  Какво бъркам и как да стартирам коректно да ЗАПОЧНЕ пране СЛЕД 3 часа (примерно). Моля за помощ. Благодаря за отговорите Ви предварително.

Може би трябва да изчислиш кога ще трябва да завърши програмата.Тоест,като зададеш 3 часа,програмата която е час и половина например,ще почне да пере след час и половина от задаването и ще свърши в края на третия час.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.