Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Настройване на клавиатурните подредби в Lubuntu / Debian с LXDE


Препоръчан отговор


Пускам тази тема, защото само последните две години съм обяснявал поне 20-30 пъти как се настройва клавиатурната подредба в Lubuntu, която придоби доста широка употреба.

Настройването на клавиатурните подредби в конзолен режим с програмата keyboard-configuration e универсално за всички Debian/Ubuntu - базирани дистрибуции и не зависи от графичната среда. Тази програма е важна, защото в Lubuntu няма подобен графичен инструмент, както и генериран файл xorg.conf, който да бъде редактиран.

 

Отваря се терминал и се изпълнява следната команда.

 

За Ubuntu - базирани дистрибуции :

sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

 

За Дебиан - базирани дистрибуции :

su

dpkg-reconfigure keyboard-configuration

 

http://s19.postimage.org/bhvy2jnhv/2012_12_17_121055_1024x768_scrot.png

 

Натиска се бутона Enter, пише се паролата, отново се натиска Enter и конфигуратора се отваря.

 

Първо се избира вида на клавиатурата

http://s19.postimage.org/4fy0gcjw3/2012_12_17_121143_1024x768_scrot.png

След това се избира български език и неговият желан вариант

http://s19.postimage.org/y950oy8j7/2012_12_17_121201_1024x768_scrot.png

Английски език не се избира. Той е по подразбиране клавиатурна подредба №1. С конфигуратора се избира само допълнителната подредба.

Когато българският език липсва в съкратеният списък се избират "Други". Отваря се пълният списък и българската подредба се избира от него.

След това се избира клавишната комбинация за смяна на подредбата

http://s19.postimage.org/whufd0ipf/2012_12_17_121228_1024x768_scrot.png

На всички останали опции, ако не знаете какво да изберете, просто натискате Enter, докато конфигурирането приключи /програмата се затвори и се покаже първоначалният терминал/.

http://s19.postimage.org/hn5tyu94j/2012_12_17_121258_1024x768_scrot.png

Ако конфигурирането се прекъсне принудително, остават старите опции и промени в клавиатурните подредби няма да има.

След приключване на конфигурирането, трабва да се рестартира системата, за да влязат промените в сила.

В конкретният случай, след рестарта имаме зададени английска и българска /фонетичен вариант/ клавиатурни подредби, които се сменяват с клавишната комбинация Ctrl+Shift.

http://s19.postimage.org/q07dz4zw3/2012_12_17_153012_1024x768_scrot.png

 

Успех !

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 54
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Пускам тази тема, защото само последните две години съм обяснявал поне 20-30 пъти как се настройва клавиатурната подредба в Lubuntu, която придоби доста широка употреба. Настройването на клавиатурните

Ами да стартира едновременно със openbox-a

Мен ако ме питаш във  всеки един Линукс е по-един и същ начин - setxkbmap

 Lubuntu идва с инсталиран openbox за него е необходимо в  ~/.config/openbox/autostart.sh да се добави следния ред:

 

setxkbmap -model pc105 -layout us,bg,bg -variant  ,phonetic -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll,terminate:ctrl_alt_bksp &

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Настройването на клавиатурните подредби с keyboard-configuration няма отношение към графичната среда.

Защо трябва да се добавя този ред в потребителската конфигурация на  Openbox ?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Просто още един начин с който можеш да пишеш и на фонетика и на бдс,  което по друг начин не успях да настроя :(

Редактирано от yogle (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Просто още един начин с който можеш да пишеш и на фонетика и на бдс,  което по друг начин не успях да настроя :(

 

Принципно не е ли по-удобно да ползваш pipe menu в openbox-а (или два реда в обикновенно, ако много те мързи да пишеш) за да превключваш между БДС и фонетична? Едва ли го правиш толкова често, че тройното превключване да е оправдано.

 

А иначе debconf наистина не може да задава нестандартни опции или повече от една алтернативна клавиатура, така че когато това е нужно трябва да се направи ръчно в /etc/default/keyboard


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това го използвам на лаптопа само, защото аз пиша на фонетика, а съпругата ми на бдс. Наистина малко е объркващо, но не намерих начин с различни клавиши да сменям подредбата, На настолния съм само с фонетика

 

setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,phonetic -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll,terminate:ctrl_alt_bksp &

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Настройването на клавиатурните подредби с keyboard-configuration няма отношение към графичната среда.

Защо трябва да се добавя този ред в потребителската конфигурация на  Openbox ?

Ами да стартира едновременно със openbox-a :)

Редактирано от tux (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рзбирам защо си го направил, но все пак съм убеден че със съпругата ти не пишете на четири ръце, така че необходимост двете български подредби да са активни едновременно няма. Във всеки един момент е нужно да е активна само една от двете и изпълнение на setxkbmap от менюто на openbox (еднократно, когато трябва да се смени) ще е несравнимо по-удобно.

 

Между другото ако си поиграиш малко можеш да приложиш следния трик: при смяна на подредбата от менюто на openbox-а да записваш някъде в ~ избраната подредба, а при стартиране на openbox да я взимаш от там.

 

Що се отнася до твърдението че няма клавиш за смяна на подредбата то също не е вярно (или по-скоро е плод на избирателна слепота с идеологически подтекст). Openbox поддържа привързване на команда към горещ клавиш, така че няма как да не може да прави с горещ клавиш нещо, което става с изпълнение на команда.

 

Ето вариант на превключваща команда с памет:

case `cat ~/.bg_keyboard` in bds) setxkbmap -variant ,phonetic; echo phonetic > ~/.bg_keyboard ;; phonetic) setxkbmap -variant ,bds; echo bds > ~/.bg_keyboard ;; esac

Съответно редът в ~/.config/openbox/autostart.sh  става:

setxkbmap -variant ,`cat ~/.bg_keyboard` &

Останалите настройки е по-добре да са направени по стандартния начин (/etc/default/keyboard).

Редактирано от asa (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това за превключваща команда с памет не го разбрах, ако може да го обясниш по-подробно как действа. Но идеята която ми даде за pipe menu върши точно това което ми трябва. Добавих два реда , единия phonetic keyboard

 

setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,phonetic -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll,terminate:ctrl_alt_bksp &

 

другия bds keyboard

 

setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,bds -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll,terminate:ctrl_alt_bksp &

 

 

http://prikachi.com/images/205/5628205b.png

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Това за превключваща команда с памет не го разбрах, ако може да го обясниш по-подробно как действа.

 

Пази последно избраната подредба в ~/.bg_keyboard и при пускане на реда зарежда алтернативната и (съответно я запазва в ~/.bg_keyboard). Самият ~/.bg_keyboard пък се чете от командата, изпълнявана при стартиране на X за да се зарежди последно използваната потредба.

 

Забележките ми по метода:

 

 • Примерът, който съм дал не е за pipe меню, но за сметка на това работи от каквото и да го изпълниш. При pipe меню предимството е че ще имаш интерактивно сменящ се текст на точката (примерно "Превлючи на БДС" / "Превключи на фонетична"). Недостатъкът пък е че ме мързи да ти го напиша :P.
 • Както вече писах, основните настройки на клавиатурата трябва да са направени в /etc/default/keyboard (мързеливият начин е да се изпълни като root "dpkg-reconfigure keyboard-configuration"). Съответно setxkbmap се изпълнява само за промените ("setxkbmap -variant ,bds" например). Командата за зареждане на последно избраната подредба ("setxkbmap -variant ,`cat ~/.bg_keyboard` &") трябва да е в ~/.xinitrc , а не в ~/.config/openbox/autostart.sh . Това са стандартните места на тези настройки и спазването им ще позволи те да работят навсякъде (освен разбира се в гном, където  --------- цензурирано --------).
 • Освен в менюто на Openbox (което по подразбиране е изключено в LXDE) е разумно да закачиш командата за превключване на подредбата към клавиш. В openbox това става с редактиране на ~/.config/openbox/rc.xml . Примерно:
  <keybind key="W-S"><action name="Execute"><execute>case `cat ~/.bg_keyboard` in bds) setxkbmap -variant ,phonetic; echo phonetic > ~/.bg_keyboard ;; phonetic) setxkbmap -variant ,bds; echo bds > ~/.bg_keyboard ;; esac</execute></action></keybind>
  ще прикачи превключването на подредбата към Windows-Shift. Решение, което ще работи не само с openbox пък е да се използва xbindkeys (Това за момента е най удобната програма за поддръжка на разнообразни клавиатури и работи нормално навсякъде, освен разбира се в гном, където  --------- цензурирано --------).

   

Редактирано от asa (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

Здравейте,

 

Моля, простете, че не съм добре запознат с писаното по въпроса.

Възможно ли е да се направи следната конфигурация на клавиатурните подредби на Debian Squeeze:

1. Стандартна английска;

2.1. Българска фонетична (традиционна);

2.2. Българска (БДС),

така, че смяната между 1 и 2.x да се извършва с shift+Alt (левите, ако има значение), а между 2.1. и 2.2. да е с ctrl+shift (отново левите)?

Описаната настройка е по подразбиране в Windows 7. В момента ползвам смяна между подредбите с shift+Alt, но е неудобно тройното натискане. 2.1. и 2.2. се ползват от различните потребители на машината. По възможност е добре конфигурацията да се настрои едновременно в един потребителски акаунт.

Ако съществуват повече от един варианти горното да бъде постигнато, кой от тях е най-удачен и защо?

 

Благодаря!

 

Поздрави,

Николай

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колко потребители има на тази ситема?

Много лесно се "оправя" да работи за всички.

Пробвай с изразите от горния пост,може да си направиш два файла за тази работа.

Аз лично със setxkbmap или xmodmap немога да се сетя как да стане на един ред

 

пп

Ще поразгледам опцийте на setxkbmap/xmodpam дали е възможно това.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може ли да попитам тук ubuntu 12.10 с gnome 3 как да изкарам в горния панел икона коя клавиатура е активна ( настроени са и работят коректно при смяна на с клавишна комбинация ) Благодаря

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

По начина на cubercop става много лесно само че след рестарт имам пак само Английски, .Как да запазя промените?По другите методи се запазва но подредбата е бг.фонетична а аз ползвам нова фонетична.Помагайте!Благодаря!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най- вероятно затваряш терминала, преди да е приключило конфигурирането. Иначе, промените влизат в сила само след рестарта.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали тук е мястото за такъв въпрос, но така и не можах да разбера как се настройва смяната на клавиатурните подредби в Gnome 3.6 + / Cinnamon? 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали тук е мястото за такъв въпрос, но така и не можах да разбера как се настройва смяната на клавиатурните подредби в Gnome 3.6 + / Cinnamon? 

Мен ако ме питаш във  всеки един Линукс е по-един и същ начин - setxkbmap

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При мен е точно на обратно-току що добавих ,бг нова фонетична и мога да я използвам.Терминала още е отворен но немога да копи-пейстна  в поста това което ми е изписано,изчаквам достатъчно,сега мога да задам нова команда-след изключване на компютъра нищо не е запазено имам само английски :mad: .

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Запази този код под името keyboard.sh

#!/bin/bashsetxkbmap -model pc105 -layout us,bg  -option grp:alt_shift_toggle,grp:rwin_switch,grp_led:scroll

След това

chmod +x keyboard.sh

След това го сложи в стартиращите програми на твоята графична среда.И това е.Ако искаш да тестваш клавиатурната подредбва изпълни това в терминала.

./keyboard.sh

Подредбата се сменя чрез alt+shift

Редактирано от tux (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При LXDE може да се промени и графично клавиатурата, като към панела се добави аплета за клавиатура и от там настойка. Има опций за подредби и клавишни комбинаций. Защо си затруднявате живота с команди като хората са ви го опростили.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При LXDE може да се промени и графично клавиатурата, като към панела се добави аплета за клавиатура и от там настойка. Има опций за подредби и клавишни комбинаций. Защо си затруднявате живота с команди като хората са ви го опростили.

Щото така ни е по-лесно ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 година по-късно...

здравейте.пиша в тази тема за да не отварям друга.ползвам linux mint 13 maya xfce в момента.проблема е с немските клавиатури които предлага всички са тип qwertz което сменя местата на символите z и y.това е много неприятно особенно при по бързо писане като моето тъй като се налага по сто пъти да се връщам назад за да разменям тези два символа.за да не става това ми трябва немска клавиатура тип qwerty,обаче в минт я няма или поне аз не я намирам.има ли начин да се смени qwertz със qwerty?минта предлага само това което снимах по долу но всички са тип qwertz

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай така:

 

setxkbmap -layout de -variant qwerty

 

edit: Повече тук

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай така:

 

setxkbmap -layout de -variant qwerty

 

edit: Повече тук

пробвах го така както си го написал но ми даде това  troll-HP-625 troll # setxkbmap -layout de -variant qwertyError loading new keyboard description   ще прочета това в линка сега който си дал

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм, може да го няма за xorg този вариант.

Сега намерих това,

 

Също може да пробваш и по-този начин.

 

setxkbmap -layout de -variant ,,qwerty

 

P.S При мене във Centos и Archlinux командата работи добре, също не заменя клавите y и z.

Кое дистро ползваш?

 

Също, може комбинираш клавиатурите, "de,us" 

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване