Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

език за писане

Featured Replies

добър вечер! може ли да ми препоръчете някой програмен език по-лесничък , зашот съм още нов ...

Няма по-лесничък или трудничък. Кажи с какво точно искаш да се занимаваш, за да може да те ориентираме. 

Искаш нещо лесно и си нов, а си се насочил право към "хардкор" програмирането. Според мен би ти било много по лесно ако започнеш със "application programming" и с някой по-модерен език. Първо направи една проста система с UI(Java,C++,C#,.NET) или динамичен сайт(PHP,Python,Perl,JSP), научи как се работи с бази данни(MYSQL,MSSQL,ORACLE) и чак тогава се захващай с хардуер програмиране.

Редактирано от Syrex (преглед на промените)

Системно програмиране на Питон? Добре, виждам че Столман има достоен наследник :)

Няма да влизам в спор. Предлагам Питон защото е по лесен за начинаещи и е доста мощен като език ама кво ли знам аз ....... Направо асемблер май ще е най - добре.

Няма да влизам в спор. Предлагам Питон защото е по лесен за начинаещи и е доста мощен като език ама кво ли знам аз ....... Направо асемблер май ще е най - добре.

Предлагам ви да напишете драйвер за някое устройство на Питон. Тогава ще говорим отново

От вашия пост разбрах две неща.

1. Всеки който не пише драйвери не е програмист.

2. Всички които се мислят за програмисти и пишат на С++ задължително трябва да минат обратно на С

2. Всички които се мислят за програмисти и пишат на С++ задължително трябва да минат обратно на С

Автора иска да учи системно програмиране, не знам дали знаеш какво значи това, но мога да ти кажа най-приятелски да спреш до тук, защото вече се изложи достатъчно!

Хайде прочетете какво е написал автора!

системно програмиране 
  • Автор

Е аз хубаво писах на Python намерих 4-5 урока и това беше . Ако може да ми дадете линк с уроци за python ?

Е аз хубаво писах на Python намерих 4-5 урока и това беше . Ако може да ми дадете линк с уроци за python ?

Защо не започнете от официалния сайт, там има добра документация: http://www.python.org/

И преди да започнете да пишете започнете обучението си с алгоритми1

Ако може да ми дадете линк с уроци за python ?

Уж системно програмиране, пък после Python... „въри разбери“, както се казва(важно е да се отбележи, че ударението в този хасковски израз, е на „А“).

Най-нетехническа литература има в Wikibooks. Имай предвид, че написаното е за Python 2.6. Може да се ориентираш и в официалния tutorial в python.org.

Удобни са и видео-уроците на

в YouTube. Наскоро попаднах и на тези, на прима виста изглеждат OK.

Learn Python The Hard Way. Туй па е задължителна книга. Безплатна е в HTML фомат.

След известно време влизаш в Проект Ойлер и решаваш задачи!

После се запознаваш с разнообразните там библиотеки и прочие - PIL, NumPy...

Според мен, Линукс, и по-конкретно Дебиан-деривати, е по-удобна обстановка за писане на Python скриптове, но това е лично твой избор.

успех

Според мен, Линукс, и по-конкретно Дебиан-деривати, е по-удобна обстановка за писане на Python скриптове, но това е лично твой избор.
Защото?
Защото?

Имам улеснението на хранилищата. Най ме кефи, като изригне Synaptic-а, избирам секция Python Programming Language и се наслаждавам на изобилието. Всякакви библиотеки и прочие са на една команда разстояние, а APT се грижи за зависимостите. Каквото ми трябва - добавям. Каквото не - махам. Бързо, просто, лесно. Всичко е ток и жици.

Разправяйте ми за next-овете, изобретени от Балмър и приятели. Ubuntu е изграден от питонски скриптови. От Ubiquity инсталатора, чак до Ubuntu Software Center.

Тия дни мислех да захвана Смоко по-сериозно, голямата работа бил! Моята любима ПусниКутия(dropbox) била драсната на Питона, че се вдъхнових. Големите глави разправяха, че не е твърде умно начинаещите уеб-разработчици да шарят на тоз' език, защото PHP учи на всички - HTTP хедъри, request-ти и въобще как работи Мрежата. А уеб-разработчик, който не знае как работи мрежата, не става, нали ? Другото е, че някои безплатни хостове не поддържат Python, а те ми харесват, благодарение на тях, тествам нещо набърже. А и на PHP е по-лесно, защото той е замислен за Мрежата.

Но не е като да не съм запознат с HTTP и претендирам, че знам донякъде как сработва тоя УЕБ. А и Питонеца имал по-строги граматични/синтактични правила, което винаги е гуд. Така се ставало профи.

Here's the story of my life.

поздрави

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

....

Тия дни мислех да захвана Смоко по-сериозно, голямата работа бил! Моята любима ПусниКутия(dropbox) била драсната на Питона, че се вдъхнових. Големите глави разправяха, че не е твърде умно начинаещите уеб-разработчици да шарят на тоз' език, защото PHP учи на всички - HTTP хедъри, request-ти и въобще как работи Мрежата. А уеб-разработчик, който не знае как работи мрежата, не става, нали ? Другото е, че някои безплатни хостове не поддържат Python, а те ми харесват, благодарение на тях, тествам нещо набърже. А и на PHP е по-лесно, защото той е замислен за Мрежата.

...

Винаги е добре да си по-умерен в изказванията си, Да, доста от софтуера за линукс вече е написан на питон, но това не прави разработката върху МС платформа неудобна :)

Аз преди време си играх с малко jython скриптове за автоматизация на едни деплои и ставаше доволно просто

П.П. Но както се сещаш на него не е подходящо да се пише драйвер или пък ядро. Лисп ще е по-подходящ :)

...
Това не са сериозни пречки. Смешно е да програмираш, а да не можеш да си инсталираш един пакет. А иначе е готин език, ама ме дразнят, че за 3-ойката не взеха да го прекопаят издъно и да разкарат древните ограничения, от които страда. Тоя GIL... :D
А и Питонеца имал по-строги граматични/синтактични правила, което винаги е гуд. Така се ставало профи.
Както се казва "Лежи ти на тая кълка". Е вярно че да споменаваш думите PHP и синтаксис в едно изречение е повече от забавно, но и пък да искаш питон да те учи на строгост - :D

Редактирано от flare (преглед на промените)

Винаги е добре да си по-умерен в изказванията си.

Не мисля, че не съм. :)

Това не са сериозни пречки. Смешно е да програмираш, а да не можеш да си инсталираш един пакет.

Не е въпрос, кое мога и кое не мога. Въпрос на ефикасност, леснота и автоматизация. Защо има build automation(Ant, cmake), като разработчикът може сам да се погрижи за всичко? Предполагам, че схвана логиката.

Е вярно че да споменаваш думите PHP и синтаксис в едно изречение е повече от забавно...

"Аз създадох термина 'обектно-ориентиран', и мога да ви кажа че не съм имал предвид C++" --Алън Кей

Забелязал съм, че масата C++ програмисти не признават нищо друго*, някак си снобарско.

*подозирам, че ще кажеш, че Haskell ти харесва

Не мисля, че не съм. :)

Не е въпрос, кое мога и кое не мога. Въпрос на ефикасност, леснота и автоматизация. Защо има build automation(Ant, cmake), като разработчикът може сам да се погрижи за всичко? Предполагам, че схвана логиката.

"Аз създадох термина 'обектно-ориентиран', и мога да ви кажа че не съм имал предвид C++" --Алън Кей

Забелязал съм, че масата C++ програмисти не признават нищо друго*, някак си снобарско.

*подозирам, че ще кажеш, че Haskell ти харесва

Аз никъде не видях C++ в цитатите... чисто и просто Python или който и да е динамично типизиран език трудно ще те научи на дисциплина /не е единствения фактор/. Иначе езика е страхотен :)

Аз никъде не видях C++ в цитатите... чисто и просто Python или който и да е динамично типизиран език трудно ще те научи на дисциплина /не е единствения фактор/. Иначе езика е страхотен :)

Е, аз съм по-динамичен човечец. Затова. :)

Инсталацията на един пакет, което е 2 клика под Уиндоус, не е никакво затруднение. Програмите на Python не се компилират и не се линкват. Не схващам логиката. Писал съм на Python под Уин и под линукс. Единственото улеснение, което имаш под линукс е, че обикновено питона го имаш по подразбиране.

а) ако C++ не е съвсем обектно ориентиран, то PHP изобщо не е.

б) Не е правилно да ме обвиняваш в пристрастност, смятам, че мнението ми е по-обективно от твоето. И също никъде не съм споменавал C++, както каза maxim4o.

Е, аз съм по-динамичен човечец. Затова. :)
динамичното е хубаво само до определен момент. Интересната част е, че сериозните приложения обикновено го надхвърлят.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Инсталацията на един пакет, което е 2 клика под Уиндоус, не е никакво затруднение. Програмите на Python не се компилират и не се линкват. Не схващам логиката. Писал съм на Python под Уин и под линукс. Единственото улеснение, което имаш под линукс е, че обикновено питона го имаш по подразбиране.
Гледай: http://d.pr/i/s3vv

Раздел за Python, списък с пакети, търсене, информация за пакета, зависимости, версии, changelog и все благини. Как е?

а) ако C++ не е съвсем обектно ориентиран, то PHP изобщо не е.
Хм, „не е“ е твърде кардинално и съответно твърде грешно. PHP има поддръжка за ООП парадигмата. И пропускаш много по-бурното развитие на PHP като език.

б) Не е правилно да ме обвиняваш в пристрастност...
Правя го, въз основа написаното от теб.

И също никъде не съм споменавал C++, както каза maxim4o.
Не, просто изля „хейт“, замаскиран от сарказъм, по PHP, аз направих същото с C++. Нищо фрапиращо.

Интересната част е, че сериозните приложения обикновено го надхвърлят.
Разните хорца класифицират софтуера по множество фактори. Делят го на „Системен софтуер“ и „Приложен софтуер“, приложният, от своя страна, на множество подкатегории.

Но сега чувам понятие „сериозно приложение“. Бих желал да чуя дефиницията, за да мога да предоставя някакъв контрааргумент.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.