Премини към съдържанието
pocketrocket

Значение на абревиатурите в заглавието на филмовите релийзи

Препоръчан отговор


Може ли някой да ми помогне със съкращенията които слагат във заглавията на филмите. Искам да си сваля Ледена епоха в арена се сиидва на 2 места, но не знам кой да си сваля. Гледам съкращения WAF, QiM, UMD и сякакви други глупости. Ако някой може да ми обясни и разликите в xvid и divx , ТС, ТS. Абе в общи линии всички гадни съкращения защото ми писна :yanim:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

първо divX, Xvid, 3ivX са софтуерни компресии за видео всяка една си има предимства и недостатъци TS (Teater Screen) снимано в кино 95% отвратително качество слаб звук(софтуерна направен на 5.1) ТС е подобно на предишното (TV CAPTUTRE) запис от телевизор 60-80% жив TS DVDSCR (двд снимано в кино ястига бе) ползвали са по добра камера с интелигентен цвето баланс как ли пък не DVDRIP Свалено от ДВД е това би трябвало да ев качествено с стерео или 5.1 звук филмите рипнати от групировката WAF ползват оригинални двд дискове и с почти никаква загуба в качеството (800x448) и размера минимум 2х700 мегабаита оригиналния англииски звук 95% 5.1 AC3 или DTS директно от двд носителя

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А последните съкращения от името WAF,QiM , promise bla-bla са просто на човека/гурпа който ги е качил?

Кажи за разликите между divX, Xvid, 3ivX моля

И каква е разликата между това и това ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За абревиатурите CAM, TS, TC, SCR, DVDSCR, DVDRip и т.н., можеш да прочетеш тук или тук.

Що се отнася до WAF - тази абревиатура най-общо означава, че релийзът е направен от групата WAF (We Are Family), същият е с отлично качество, но поради високата си резолюция (над 720 пиксела) не може да се гледа на домашна DVD система.

Разликата в двата линка е, че първият релийз е от групата WAF, а вторият от групата QiM, като съответно има и разлика в качеството, която се изразява в по-високата резолюция на WAF - изданията.

А DivX и XViD са кодеци - с тях се компресира филмовият файл.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

divX, Xvid, 3ivX това са стандарти за видео компресия понеже 1 минута видео без компресия и резолюция 720х576 32 битов цвят отнема над 3 гигабаита без звука хората са измислили компресирането като при MP3 така че един филм от 2 часа да не ти отнемат около 1 терабаит (1024 гигабаита) divX, Xvid, 3ivX използват математиката по различен начин за да намалят до около 200 пъти тазмера на 1 кадър като пример 1 BMP с размер 1152х864 е 2,84 MБ (2986038 байта) то при JPeG е 218 KБ (223951 байта) или 13,34 пъти по малко едните ползват текстурна компресия други ползват цветовакомпресия (RGB, CMYK)


  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

CAM -

Този тип е бил записан в киносалон с дигитална видеокамера. Понякога се използват малки стойки за камерата, но в повечето случаи това е невъзможно и затова образът не е статичен. Също така не винаги местата са в центъра, което води до изкривяване на ъгъла на снимане. Трудно е да се установи дали картината е правилно прихваната, докато не се появи текст на екрана, но много пъти горната и долна част на екрана са с формата на триъгълници. Звукът се записва чрез вградения в камерата микрофон и много често могат да се чуят допълнителни и неприятни звуци и шумове от публиката. Качеството на картината, имайки предвид горе изброените фактори, обикновено е добро, но звукът най-често е изключително лош. Понякога, ако киносалонът е празен звукът може да е по-изчистен.

TELESYNC (TS) -

Тези релийзи също са записвани в киносалон, както САМ, но с разликата, че звукът е получен от друг източник(в повечето случаи това е външен микрофон) и публиката не се чува. Записвани са със професионална видеокамера и се отличават с по-добро качество на картината. Качеството ваарира, затова проверявайте sample-a, коагто има такъв. Много Telesync release-и, обикновено се оказват грешно обозначени CAM версии.

TELECINE (TC) -

Осъществяват се по няколко начина, но всички са чрез снемане от кинолентата със специални устройства. Би трябвало да са с отлични звук и картина, но това зависи преди всичко от използваната апаратура. Издават се в широкоекранен формат. TC не бива да се бърка с TimeCode , което е някакъв брояч, видим през целият филм.

SCREENER (SCR) -

Скрийнърите се записват от промоционални видеокасети, които са раздадени на цензуриращи екипи, филмови критици и др. Обикновено формата на картината е 4:3. Главният недостатък е съобщение, съдържащо информация за притежателя на авторските права, което преминава в долната част на екрана. Също така може да има сериен номер или някаква друга маркировка, остатък от оригинала, но в повечето случаи са покрити с черна лента. Понякога тази лента се появява за няколко секунди, но е възможно и да стои през целия филм. Възможно е да има и черно-бели отрязъци, моментна липса на звук и др. Качеството обикновено е като на нормалното пазарно копие, но пак всичко зависи от техниката, с която е направено копието. Повечето скрийнъри се прехвърлят на VCD или SVCD -та.

DVD-SCREENER (DVDscr) -

По същество е като SCEENER-а, но оригиналът е DVD. Обикновено форматът на картината е широкоекранен, но липсват допълнителните материали и екстри, които пазарното копие съдържа. Обикновено се конвертират в SVCD или DivX/XviD формати.

DVDRip -

Тези издания са свалени от оригинално DVD и качеството е почти същото като на оригинала. Пускат се във SVCD или DivX/XviD формати.

VHSRip -

Източникът е видеокасета.По такъв начин се разпространяват предимно спортни и XXX продукции.

TVRip -

Това са релийзи, които са направени или от аналогов телевизионен източник, или от цифров, като е извършено междинно аналогово преобразуване. Такъв етикет се слага на релийзи, които са извличани директно от цифровия поток на предаването чрез DVB-{S,T} или HDTV карта. Те включват и всички цифрови излъчвания, които не са във HDTV формат на резолюцията.

WORKPRINT (WP) -

Всеки кадър от филма е снет от работния източник. Това обикновено не е крайният вариант на даден филм. Звукът може да е перфектен, а качеството на картината варира. Обикновено са с колекционерска стойност.

DivX Re-Enc -

Филмът е бил прекодиран от оригиналното VCD в по-малък по обем DivX/XviD файл. По принцип не се препоръчват за сваляне, освен ако не искате информативно да прегледате даден филм, тъй като размерът на всеки файл е около 200-300Mb. Да се избягват.

Watermarks -

Различни символи, вградени във филма. Обикновено са вградени от хората, отговорни за даденият release.

Asian Silvers / PDVD -

Asian Silvers се разпространяват предимно във VCD формат. Това са евтини и лесно намиращи се копия на различни филми и това е причината навсякъде да е пълно с тях. Групите, които ги пускат просъществуват съвсем мимолетно на голямата сцена. PDVD-тата са същото нещо, но в DVD формат с малко по-добро качество.

Scene Tags...

PROPER -

Заради съществуващите правила на сцената, който първи реализира Telesync ‘печели купата’. Но ако качеството на изданието е много лошо и друга група има същият Telesync (или същият източник, но с по-добро качество) те слагат тага PROPER, за да не бъде релийза им маркиран като повтарящ се (DUPE). PROPER e най-субективният таг на сцената и много хора дискутират дали PROPER изданието е по-добро от оригиналното. Много групи пускат такива издания, само от отчаяние, да не изгубят първенството. Причината за поставянето на този таг винаги трябва да е включена в NFO-то.

LIMITED -

Това е филм с ограничено прожектиране при пускането му. Обикновенно в не повече от 250 киносалони. По правило това са малки филми, като тези за изкуството например.

INTERNAL -

Вътрешен релийз. Такива издания се правят по-няколко причини, Класическите DVD групи правят много INTERNAL издания, след като е сигурно, че няма да бъдат маркирани като DUPE. Също така издания с лошо качество биват маркирани така, за да не намалят престижа на групата или заради голямото количеството от вече направени рипове. INTERNAL релийзите обикновенно са достъпни на сайтовете на групите, но не могат да бъдат обменяни с други сайтове, без заявка до админа. Някои от тези релийзи все пак стигат до IRC/Newsgroups, в зависимост от заглавието и популярността на филма. Понякога, макар и рядко някои групи пускат филма само за техни членове. Тогава това е различен контекст на стандартното определение.

STV -

Направо на видео . Филми без кинопремиера, (никога не са показавни на кино) и поради тази причина много от сайтовете не допускат този тип филми.

ASPECT RATIO TAGS -

Това са тагове за съотношението на екрана, Биват *WS* за широкоекранен (widescreen – 16:9) (letterbox – 16:9 преправен за 4:3) и *FS* за пълноекранен (fullscreen 4:3).

REPACK -

Ако групата издаде лошо издание, те ще пуснат Repack, който да поправи проблемите с предишното издание.

NUKED -

Баннат или още забранен. Един филм може да бъде баннат по най-разнообразни причини. Индивидуални сайтове могат да го направят за нарушаването на техните правила (например без Telesyncs), или ако филма е много повреден (липса на звук за 20 мин, CD2 е грешно архивирано и т.н.) тогава може да бъде поискан глобален бан и хората, които го обменят ще загубят много кредит. Такива филми все още могат да достигнат други източници като p2p/usenet, но не е лоша идея да се провери за какво е бил сложен бана на първо място. Ако групата разбере, че нещо не е в ред с тяхното издание, те могат да поискат бан.

NUKE REASONS...

Причини за слагане на бан. Това е списък на най-широко разпространените причини (главно за DVDRip)

BAD A/R = Грешен размер. Картината е или твърде разтегната или твъде свита.

BAD IVTC = Процесът на извличане на филма е протекъл грешно.

INTERLACED = Появяват се черни ленти по време на филма, след като е объркан реда на кадрите.

DUPE -

Това означава, че ако нещо вече съществува, то тогава няма причина да го има втори път без подходяща причина.

Редактирано от XtCrAvE (преглед на промените)
  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изключително полезно. Поздравления за темата и разясненията :speak:

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

напоследък все по-често попадам на филми, окончаващи на .RMVB

даже току-що дадох линк към един релийз такъв...

малко помощ тук, за да не се чудите какво е това аджеба...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може ли да се каже кое е най-качествено от DVD-R, HDTV, x264 и вобще може ли да се сравняват ?

Пропуснал съм този въпрос, но никога не е късно за включване.

Да, могат да се сравнят и всичко е въпрос на техническа грамотност и предпочитания, разбира се.

Ето малко пояснения на първо четене, а детайлите ще ги допълваме постепенно. Допълнил съм, разбира се, и все по-навлизащия стандарт Blu-ray.

------------------------------------------------------------------------------------------

DVD е оптичен носител на информация с формата на диск, а също и стандарт за запис на данни върху оптичен диск. DVD е съкращение от Digital Versatile Disk (Цифров многоцелеви диск) или Digital Video Disk (Цифров видео диск). Техническата спецификация на DVD-ROM диск и DVD устройство е готова окончателно през 1995 г. През следващата година излизат на пазара първите дискове и плейъри.

DVD представлява усъвършенстване и развитие на CD технологията (последната позволява съхранение на стандартно и най-разпространено 702 MB данни). Посредством новата технология на един диск с размерите на CD могат да се запишат данни от 4,7GB (DVD5) до 8,5 GB (DVD9), съответно при еднослоен и двуслоен, но едностранен диск. Съществуват и двустранни, еднослойни DVD - DVD10, които побират до 9,4 GB. По-рядко могат да се срещнат и двуслойни, двустранни DVD с обем 17 GB, т.нар. DVD18. DVD дискът се състои от две подложки с дебелина 0,6 mm, които залепени една за друга правят 1,2 mm, което е и дебелината на един CD диск. Всяка една от подложките на DVD диска може да носи един или два информационни слоя - оттам и разнообразието във физическата структура и обема на диска (DVD5, DVD9, DVD10, DVD18).

------------------------------------------------------------------------------------------

HDTV е нов формат за телевизия с висока разделителна способност (High Definition Television)

Резолюцията обикновено е между 1280x720 (1 мегапиксел) и 1920x1080 (2 мегапиксела), което е от 3 до 6 пъти повече от тази на PAL DVD 720x486 или NTSC DVD 648x486 (0.3 мегапиксела).

Не може да се гледа на обикновен домашен DVD/DivX плейър, освен ако на него изрично не пише "HDTV" или "HD ready".

------------------------------------------------------------------------------------------

x264 е специален кодек за качествено компресиране или конвертиране на видеофайлове във файловия формат H264/MPEG-4 AVC.

x264 Video Codec е видео кодек за "енкодване" на H264/AVC видео стриймове. Освен това, че с него се работи сравнително лесно, той предлага много добро качество на звука и картината на изходния файл и то при малка големина. Имате на разположение множество настройки по битрейта, съотношението, кадрите и др. на картината, както и енкодера и качеството на звука.

------------------------------------------------------------------------------------------

Blu-ray диск представлява високопрецизен оптичен информационен носител от същия вид и със същите размери, както по-старите CD и DVD носители – с диаметър 12 см (8 см за портативни приложения) и дебелина 1,2 милиметра. Четящите устройства за Blu-ray дисковете използват дължина на вълната на лазера 405 nm (синьо-виолетова светлина). По-малката дължина на вълната (за сравнение при DVD тя е 650 nm) дава възможност за по-прецизна работа на лазера и за намаляване размерите на отворите в диска, на разстоянието между тях и между отделните пътечки. При Blu-ray диска гъстотата на пътечките е огромна именно защото разстоянието между тях е само 0,32 микрона. Това позволява съхраняването на многократно по-голям обем информация – видео с висока резолюция или стандартно видео, звук, снимки, компютърни данни и много други. Еднослойните Blu-ray дискове са с капацитет 25 GB, а двуслойните – 50 GB. Предвидени са и редица допълнителни интерактивни функции, осъществявани чрез Java софтуер.

------------------------------------------------------------------------------------------

За небезизвестната война Blu-ray vs. HD DVD няма да пиша нищо, защото в интернет има достатъчно материали и всеки, който се интересува може да прочете. Също така съм се опитал да извадя максимално опростена информация за стандартите, за да е по-лесна за разбиране от хората. Това го казвам с цел всеки "разбирач", който прочете тук инфото, да не се втурва да обяснява кое как е и дали е така, а ако има да допълни нещо кратичко и съществено, нека бъде любезен да го стори.

* Използвани са материали от:

bg.wikipedia.org

tvtuneri.start.bg

download.bg

computerworld.bg

  • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво е BRRip?

BRRip -

Тези издания са свалени от оригинално Blu-ray и качеството е почти същото като на оригинала. Пускат се във SVCD или DivX/XviD формати.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И в тази връзка съм срещал BDRip и BRRip. Подозирам, че това се дължи на различното тълкуване (или просто избор) на различните релийз групи.

/Blu-Ray Disc Rip/ - BDRip

/Blu-Ray Rip/ - BRRip

Ако някой е запознат, да сподели - на прав път ли съм? :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте! Искам да попитам по-запознатите каква е разликата между 1080i и 1080p. Доколкото съм запознат i е interlanced,а p-progressive,но не схващам смисъла на ези две неща. Някой би ли обяснил?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.