Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

PHP с IIS сървър

Featured Replies

Опитвам се да подкарам PHP с IIS сървър през FastCGI, но не успявам да го направя. Общо взето последвах всички стъпки описани в официални сайт на IIS, но въпреки това при опит за достъп до системата получавам грешка 500... нито описание за проблема, нито нищо. 

Направих следното:

1. Разрешаване на mode CGI на IIS сървъра

2. Сваляне на ZIP с бинарните файлове на PHP (non-thread-safe)

3.       Редакция на файла на php.ini добавяне на нужните директиви.

4. Конфигуриране на IIS сървъра да обработва PHP заявките през CGI

Опитах да пусна програма през конзолата и работи, всичко е наред, през браузера обаче не става. Смених също правата на папките да са достъпни (everyone - full access), като си мислех, че IIS има проблем с достъпа.

Някой сблъсквал ли се е с този проблем досега? 

Да добавя, че някъде из нета четох, че някои библиотеки (extensions) били влизали в конфликт - премахнах абсолютно всички и резултата е същия.

Опитвам се да подкарам PHP с IIS сървър през FastCGI, но не успявам да го направя. Общо взето последвах всички стъпки описани в официални сайт на IIS, но въпреки това при опит за достъп до системата получавам грешка 500... нито описание за проблема, нито нищо. 

Направих следното:

1. Разрешаване на mode CGI на IIS сървъра

2. Сваляне на ZIP с бинарните файлове на PHP (non-thread-safe)

3.       Редакция на файла на php.ini добавяне на нужните директиви.

4. Конфигуриране на IIS сървъра да обработва PHP заявките през CGI

Опитах да пусна програма през конзолата и работи, всичко е наред, през браузера обаче не става. Смених също правата на папките да са достъпни (everyone - full access), като си мислех, че IIS има проблем с достъпа.

Някой сблъсквал ли се е с този проблем досега? 

Да добавя, че някъде из нета четох, че някои библиотеки (extensions) били влизали в конфликт - премахнах абсолютно всички и резултата е същия.

Какво пише в лога на IIS?

• Автор

Ето го лога на сървъра. Съжалявам за закъснението, скапа ми се отдалечения достъп. Не мога да разбера нищо от съдържанието му...

u_ex130111.txt

Редактирано от M.Dimitroff (преглед на промените)

Ето го лога на сървъра. Съжалявам за закъснението, скапа ми се отдалечения достъп. Не мога да разбера нищо от съдържанието му...

Това ми проилича на access лог, много по-интересен е error лога

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Повече никога не възнамерявам да се опитвам да пускам PHP през IIS.... просто тогава така се налагаше

Повече никога не възнамерявам да се опитвам да пускам PHP през IIS.... просто тогава така се налагаше

PHP на Гомни-dows е извращенство. Групов секс на негри с чукчи.

... PHP е няколко ери назад...

И кое му назадното, че го приемам както кръвна обида?!

PHP е няколко ери назад...

не чи жилайм да съ заяждаме, ма мий мноу чудно, 'що тъй уверено констатира, че PHP е едва ли не от каменната епоха, а? Брит'чет?

...И кое му назадното, че го приемам както кръвна обида?!

Ми... едни Master Pages погледни и сравни има ли подобно нещо в PHP. Възможностите на езика също. Компонентната база. Библиотеките. Девелопмънт енвайрънмента. Всичко!

не чи жилайм да съ заяждаме, ма мий мноу чудно, 'що тъй уверено констатира, че PHP е едва ли не от каменната епоха, а? Брит'чет?

Без да се заяждаме разбира се :) Но щом питаш, да ти кажа. От вече 15 години почти, с това си изкарвам хляба. Създавам уеб базирани приложения. В практиката си съм ползувал много различни технологии - C/C++ CGI,  Perl, PHP, ASP, ASP.NET, Java Servlets + JSP. Та имам обширен поглед върху материята. Преди години, PHP-то ми беше любимец, но то така и не се разви. Остана си просто език със скромен туулсет за писане на уеб апки, така и не успя да се превърне в платформа, каквито са ASP.NET и JSP. Миличкото не дава възможност за изработката на контроли и компоненти, има приятен и либерален език за писане, но с липсващи елементарни възможности. За рефакторинг капабилитис въобще пък да не отварям дума. Та така, не са една и две причините да изразя това си мнение. Ако трябва да подредя изброените по-горе технологии по напредничавост, удобства за разработчика и възможности на средата слагам най-отпред ASP.NET плътно след него идват JSP, PHP, ASP, C/C++ CGI, Perl. Та така. Само да подчертая, че не мразя PHP (като че ли има някакво значение личното ми отношение де), нещо повече, цялата ми инфраструктура у дома е на PHP (поради ред причини)... Та така...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

• Автор

Ще изразя скромно мнение по въпроса. От скоро започнах да се занимавам с ASP.NET MVC 4 и съвсем сериозно се чудя как досега не съм се занимавал с тази технология. Истината е, че бях скептично настроен към нея, но в момента ми е любима. Дори помолих шефа си да ме премести в .NET екипа на фирмата. И въпреки това не пропускам да попиша малко на PHP.

Няма смисъл да спорите.

Редактирано от M.Dimitroff (преглед на промените)

Ти всичко приемаш като кръвна обида. Човек иска едно нещо, а не тиради защо не трябва да се прави така. Щом има възможност да се пусне така, значи трябва най-малкото и да се направи като хората, а не да се обявяват несъществуващи "фийчъри" на програмният продукт.

Holy War detected

...

Tи имаш ли поне косъм понятие от PHP? Защото ме учудва как простия програмист след като е на една ръка разстояние от Сергей Брин или Марк не отишъл до сега при тях и им каже право в очите. Имате парите, хайде да си стиснем ръцете. Аз ще ви пренапиша платформите на ASP.NET, защото "PHP е няколко ери назад", а Master Pages е от бъдещето. Му ха ха. Тези двамата са владетели нa най-гигантските проекти в уеб и забележи, там няма дори намек от пейджове, джамове и прочие макрософски изпражнения. Там има PHP, плоски файлове, Python и логичната JS. Точка.

Текуща версия PHP е 5.4.х. Версия 6 отпада и в обозримо бъдеще идва 7. И това ако не е развитие да ви имам в "професорите".

Само не разбрах как едно мое изречение бе наречено тирада. С него спестявам времето на всички новаци, решили да се посветят на PHP. Той е C базиран език, предлагащ процедурен и/или ООП код. На трето място в класацията за езици и на първо след уеб. Слабото място на новаците е че са на светлинни години от Unix/Linux, a именно това е родната среда на PHP. Да бъде модул на сървър Apache, защото тази комбинация заложена на ext4 таблица с добавка от команди chmod,chatrr, chown правят приложенията непробиваеми като немски кралски леопард. В дадена комбинация дори суперюзера не може да изтрие собствения си файл.

Сори за тролското ти включване

Holy War detected ... Само не разбрах как едно мое изречение бе наречено тирада.

Това "Holy War detected" нещо ми навява нещо на "Nuclear Launch Detected!" Трябва ли да си търся бомбоубежище и ще си спестим ли драматизма? Имам поне един косъм понятие от PHP, макар да не ми е любимото нещо, с което обичам да започвам закуската си, преди, около или след сутрешното си кафе, а може би чай... Не се хваля като велик писач, тук-таме ми се е налагало да се занимавам с него. Истината е, че с PHP боравя някъде леко спънато с едната ръка между правенето на палачинки и писането на графика за деня...Е, да...Това е лирично отклонение...Разработката е въпрос на вкус честно казано и всеки избира на какво и как да си пише нещата, същественото в коментара ми беше изказването за Говнидоус. Щом има описана възможност PHP да пребивава/паразитира на тая платформа, значи логично е, че това трябва да е реализирано кадърно и няма смисъл да хапваме хората за това, че искат да направят нещо по-особено като това, което авторът си е харесал.

може би вече си се оправил ,но ако иска друг да изтества php на ms iis 5.1 под xp , 6.0, 7.0, 7.5, 8.0 и нагоре версии, съответно за новите им операционни, то по-добре е като начинаещи да си изтеглите и инсталирате едновремешната им разработка: microsoft web platform installer вече 4.0v и с помощта на този инструмент ще си инсталирате приложения като: wordpress, joomla!, umbraco cms и много други cms-и и програмни езици и бази данни и т.н. ... т'ва, което е важно в случая, е че инсталирайки да кажем уордпресчето, то ще се наложи и ще бъдете подканени да инсталирате и php, бази данни и всичко необходимо:) идеално е за нуубчета:) не че ви обиждам, но няма нужда от сложни патх конфигурации и мъки:) преди години съм го тествал, затова сега ви го казвам, че това е най-удачният вариант за подкарване на php  с необходимите му неща под windows с iss няма значение от версията, но като цяло да работиш с php под windows си е сакатлък:) 'що за програмист ще да е това незнам:) но оки:)

препоръчвам ви: linux, bsd-тата, за да усетите МОЩТА на нещата и най-вече свободата! сега като си инсталирал разни неща, за да подкараш нещо толкова елементарно като php и секюлчетата и явно все нещо ти се е прецакало, нали? :) мдам, нормално! там под уин е тъй:) не че се заяждам, ама си карайте с .net фреймците и оставете свободата на мира:) влизайте си в рамките и си стойте там:)

http://www.microsoft.com/web/gallery/

това ти е другият полезен линк...разгледай приложенията и си инсталирай да тестваш някакъв cms или др.

и този за матрицата:) http://www.microsoft.com/web/

инсталирай ги и подкарването на php с базите данни ще си дойде на място:) а спорове кой е по-по-най и мерене на it пишки, хм т'ва не ви ли омръзна вече хахахахаахаа

Holy War detected   Tи имаш ли поне косъм понятие от PHP? Защото ме учудва как простия програмист след като е на една ръка разстояние от Сергей Брин или Марк не отишъл до сега при тях и им каже право в очите. Имате парите, хайде да си стиснем ръцете. Аз ще ви пренапиша платформите на ASP.NET, защото "PHP е няколко ери назад", а Master Pages е от бъдещето. Му ха ха. Тези двамата са владетели нa най-гигантските проекти в уеб и забележи, там няма дори намек от пейджове, джамове и прочие макрософски изпражнения. Там има PHP, плоски файлове, Python и логичната JS. Точка.   Текуща версия PHP е 5.4.х. Версия 6 отпада и в обозримо бъдеще идва 7. И това ако не е развитие да ви имам в "професорите".   Само не разбрах как едно мое изречение бе наречено тирада. С него спестявам времето на всички новаци, решили да се посветят на PHP. Той е C базиран език, предлагащ процедурен и/или ООП код. На трето място в класацията за езици и на първо след уеб. Слабото място на новаците е че са на светлинни години от Unix/Linux, a именно това е родната среда на PHP. Да бъде модул на сървър Apache, защото тази комбинация заложена на ext4 таблица с добавка от команди chmod,chatrr, chown правят приложенията непробиваеми като немски кралски леопард. В дадена комбинация дори суперюзера не може да изтрие собствения си файл.   Сори за тролското ти включване

Хъхъхъ, поработи и на двете платформи и сам ще усетиш какво ще ти липсва после и къде ще се оглеждаш. Аз вече минах от там - преди години. Макар, че линукса ми е удобен като стара ръкавица, мога спокойно да кажа - като уеб платформа - възможности и база за изграждане на приложения, АСП.НЕТ няма конкуренция. Няма страшно. Светът няма да спре да се върти заради моите или твоите предпочитания. Както е видно има място и за двете платформи. Ако ти се воюва, дерзай братан. Засега съм дотук. Нататък може и още...

Пак палиш от половин оборот :) .

Не подценявай MS. Действително имат готини технологии, идеи, специалисти, възможности. Наистина по-лесно се инсталира техния продукт на тяхната платформа. Вярно е, че по-бързо се прави rapid development и че имат по-"бизнес" ориентирани решения.

Но има едно голямо Но. След няколко години, почти неизбежно се стига до момента, когато се чудиш къде точно да си навреш "хитрата" технология. Ако си го продал - добре, ако си е твое - зле. Ето защо сериозните хора не разчитат на готини разработки за значимите си проекти.

А даже масово се смята, че експресното въвеждане на шик идеи в средите за разработка е вредно.

...Разработката е въпрос на вкус честно казано и всеки избира на какво и как да си пише нещата, същественото в коментара ми беше изказването за Говнидоус. Щом има описана възможност PHP да пребивава/паразитира на тая платформа, значи логично е, че това трябва да е реализирано кадърно и няма смисъл да хапваме хората за това, че искат да направят нещо по-особено като това, което авторът си е харесал.

Значи не трябва да правим забележки за дори най-малоумните приумици? Дори да знаем по-добро решение?

Ми... едни Master Pages погледни и сравни има ли подобно нещо в PHP. Възможностите на езика също. Компонентната база. Библиотеките. Девелопмънт енвайрънмента. Всичко!

Без да се заяждаме разбира се :) Но щом питаш, да ти кажа. От вече 15 години почти, с това си изкарвам хляба. Създавам уеб базирани приложения. В практиката си съм ползувал много различни технологии - C/C++ CGI,  Perl, PHP, ASP, ASP.NET, Java Servlets + JSP. Та имам обширен поглед върху материята. Преди години, PHP-то ми беше любимец, но то така и не се разви. Остана си просто език със скромен туулсет за писане на уеб апки, така и не успя да се превърне в платформа, каквито са ASP.NET и JSP. Миличкото не дава възможност за изработката на контроли и компоненти, има приятен и либерален език за писане, но с липсващи елементарни възможности. За рефакторинг капабилитис въобще пък да не отварям дума. Та така, не са една и две причините да изразя това си мнение. Ако трябва да подредя изброените по-горе технологии по напредничавост, удобства за разработчика и възможности на средата слагам най-отпред ASP.NET плътно след него идват JSP, PHP, ASP, C/C++ CGI, Perl. Та така. Само да подчертая, че не мразя PHP (като че ли има някакво значение личното ми отношение де), нещо повече, цялата ми инфраструктура у дома е на PHP (поради ред причини)... Та така...

Дискусията се обезсмисля, защото имам много, много, много по-малко опит от теб, а и досег с много по-малко езици.

Не съм сигурен, че разбрах напълно концепцията на Master Pages, но мисля, че подобно нещо може да се направи с щатни функции в PHP - include(); require().

Спрях се на PHP и сега разбирам, че никак не съм сгрешил. Има огромно общество около този език, изключителна добра документация и много ресурси, от които мога да науча езика - гигабайти от видео уроци, десетки сайтове, форуми и блогове, посветени точно на PHP.

Та въпросите:

• Какво е платформа? Дефинирай. Какво не му е платформеното на PHP и какво му е платформеното на ASP.NET?
  • За каква инфраструктура говориш(любопитство)?

Никой по никакъв начин не ми пречи. Радвам се, че има хора, намерили своята професионална реализация с M$-технологиите. Аз съм намерил своя път - Apache, PHP, Linux. Точка. Устройва ме напълно и определено има много плюсове. Който иска да пише ASP.NET - да си пише, който иска на JSP - нека, който иска на JS(node.js) - супер, който иска на Ruby - супер. Явно е, че за всички има хляб. Но щом до ден днешен, все още големи играчи развиват на PHP, значи си има причини...

Та въпросите:

[*]Какво е платформа? Дефинирай. Какво не му е платформеното на PHP и какво му е платформеното на ASP.NET?

[*]За каква инфраструктура говориш(любопитство)?

Казваш. че дискусията се обезсмисля, пък я подхващаш по такъв приятен начин. Веднага отговорям на въпросите ти.

[*]PHP е език за програмиране и толкова. Да, има голямо комюнити и сравнително добър набор от възможности. Но дотук. За развитието на сериозно приложение е необходимо много повече от един език и набор библиотеки. Няма да изреждам подробно, но ентерпрайз средата си има своите изисквания. ASP.NET е технология. На нея можеш да развиваш не само уеб сайтове. Тя осигурява поддръжка и уеб сървис API-и. Дава фундамент за AppFabric технологията. Включва възможности за web farms и лоад балансинг. Има поддръжка и деплоймънт на сълюшъните. Дотолкова се сраснала с web listener-а на ISS сървъра, че границите между двете са вече размити. За това ми предоставя богата и гъвкава архитектура с добре обмислена инфраструктура - филтри, лисънъри, хендлъри, куки, ивенти. Въпрос желание на девелопера е лягайки на тази платформа да сътвори чудеса, без да се налага да пресътворява велосипеда. Това разбира се не е всичко. Съчетано с изключително богат туулсет, набор от готови контроли, фреймуърка за създаване на нови контроли, прекрасно IDE, мощен език, великански дебъгер, всичко това се превръща в платформа.

[*]Ами, у дома рънкам няколко машини, които да задоволяват домашните ми потребности. Та създал съм малка мрежова инфраструктурка. Тя трябва да се достъпва някак си, за да се ползва, управлява и поддържа. Особено когато не съм си вкъщи. Целият туулсет е писан на PHP.

П.П. Не си разбрал нищо за Master Pages. Те са темплейти и дават възможности за полиморфно представяне на еднотипно съдържание. Инклуда и рекуайъра са елементарни възможности за вмъкване на съдържание (притежавани от всеки уеб ориентиран език и/или платформа).

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Казваш. че дискусията се обезсмисля, пък я подхващаш по такъв приятен начин. Веднага отговорям на въпросите ти.

[*]PHP е език за програмиране и толкова. Да, има голямо комюнити и сравнително добър набор от възможности. Но дотук. За развитието на сериозно приложение е необходимо много повече от един език и набор библиотеки. Няма да изреждам подробно, но ентерпрайз средата си има своите изисквания. ASP.NET е технология. На нея можеш да развиваш не само уеб сайтове. Тя осигурява поддръжка и уеб сървис API-и. Дава фундамент за AppFabric технологията. Включва възможности за web farms и лоад балансинг. Има поддръжка и деплоймънт на сълюшъните. Дотолкова се сраснала с web listener-а на ISS сървъра, че границите между двете са вече размити. За това ми предоставя богата и гъвкава архитектура с добре обмислена инфраструктура - филтри, лисънъри, хендлъри, куки, ивенти. Въпрос желание на девелопера е лягайки на тази платформа да сътвори чудеса, без да се налага да пресътворява велосипеда. Това разбира се не е всичко. Съчетано с изключително богат туулсет, набор от готови контроли, фреймуърка за създаване на нови контроли, прекрасно IDE, мощен език, великански дебъгер, всичко това се превръща в платформа.

[*]Ами, у дома рънкам няколко машини, които да задоволяват домашните ми потребности. Та създал съм малка мрежова инфраструктурка. Тя трябва да се достъпва някак си, за да се ползва, управлява и поддържа. Особено когато не съм си вкъщи. Целият туулсет е писан на PHP.

Интересно.

• Чудно ми стана „деплоймънт на сълюшъните“. А това WFF като част от ASP.NET ли се числи? Иначе, в ръцете на добър програмист PHP+Zend FM е изключително добра комбинация и ми се чини, че препокрива някои от плюсовете, които изброи. Имат си добро IDE - Zend Studio, и нещо си application server Zend Server. Има разни интересни PHP проекти, като пакетният мениджър - Composer. И се получава един много добър туулсет.
  • Един вид домашен облак? :)

За Master Pages - именно де. Имаме сайт с много страници с идентични футъри, менюта, навигации и прочие. Всичко това го отделяме в съответно footer.php, menu.php и nav.php. И ги include-ваме за всяка страница. Често срещана практика при процедурен код. Отделно си има разни темплейтни системи(smarty), та едва ли няма нещо еквивалентно на MP в PHP.

поздрави

Интересно.

[*]

[*]Чудно ми стана „деплоймънт на сълюшъните“. А това WFF като част от ASP.NET ли се числи? Иначе, в ръцете на добър програмист PHP+Zend FM е изключително добра комбинация и ми се чини, че препокрива някои от плюсовете, които изброи. Имат си добро IDE - Zend Studio, и нещо си application server Zend Server. Има разни интересни PHP проекти, като пакетният мениджър - Composer. И се получава един много добър туулсет.

[*]Един вид домашен облак? :)

За Master Pages - именно де. Имаме сайт с много страници с идентични футъри, менюта, навигации и прочие. Всичко това го отделяме в съответно footer.php, menu.php и nav.php. И ги include-ваме за всяка страница. Често срещана практика при процедурен код. Отделно си има разни темплейтни системи(smarty), та едва ли няма нещо еквивалентно на MP в PHP.

поздрави

Тази дискусия може да продължи много дълго време. PHP-то просто има да гони много. По много параграфи. Това обаче, не значи че няма своите достойнства. Напротив! Но, при наличието на IIS (според както беше отворена темата), да се рънка PHP е доста, хъмм как да го кажа... екзотично решение... А добрият девелопър, той ще се оправи във всякаква среда...

П.П. Виждам, все още ти се губи идеята на мастер пейджовете. Това с инклудите го може всеки език. Мастер пейджовете ти дават шел, който прилагаш върху желаната страница, а самата се грижи единствено да имплементира същинският си контент. Нещо повече, технологията позволява подмяната на мастер пейджа в полет. Уникално решение, което няма еквивалент, като мощ, гъвкавост, леснота за имплементиране, използване, подмяна и поддръжка. Спирам, защото това нито е най-голямото достойнство, нито най-голямото предимство на АСП.НЕТ-а.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.