Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мощни Wi-fi адаптери за увеличаване на сигнала

Featured Replies

преди 4 часа, simtech написа:

Ето това ти трябва...

Наистина благодаря за отговора !

Вече съм му навитак. Гледах едно видео - там, а и на други места гледам че пишат нещо за към 5 км обхват ? Това сигурно е при идеални условия... както и да е, в крайна сметка важното е при мене да действа.

Няколко въпросителни тука ми излизат...
Първо, и най-важно - виждам че не е включен захранващ LAN кабел в комплекта за връзка от PoE устройството към самото CPE , та да взема например този ?

Гледам в упътването, а и в това официално видео казват първо да се свърже към компютър с LAN кабел, трябвало да сменя някакъв IP адрес на компютъра... това означава ли че НЕ мога да достъпвам до този така наречен PharOS Web Interface безжично и без компютър ? (От мобилни устройства) ?

Също така, това устройство гледам има и "порт" за заземяване, но предполагам не е задължително да свързвам такъв кабел ?

• Отговори 86
  • Прегледи 39,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 13 минути, Freem@n написа:

Първо, и най-важно - виждам че не е включен захранващ LAN кабел в комплекта за връзка от PoE устройството към самото CPE , та да взема например този ?

Гледам в упътването, а и в това официално видео казват първо да се свърже към компютър с LAN кабел, трябвало да сменя някакъв IP адрес на компютъра... това означава ли че НЕ мога да достъпвам до този така наречен PharOS Web Interface безжично и без компютър ? (От мобилни устройства) ?

Също така, това устройство гледам има и "порт" за заземяване, но предполагам не е задължително да свързвам такъв кабел ?

Отиди някъде да ти направят кабел с медно FTP и хубави конектори и не ми купувай тия готови боклуци!
Относно CPE-то. Действително се наглася с компютър/лаптоп. Първоначално то е достъпно само от LAN Интерфейса си, докато не се нагласи на съответния режим от настройките му.
5км при идеални условия. Много по-малко с по-лоша видимост и при пренаселен ефир. Но 70метра няма да са му проблем.
Заземяването  е опционално.

• 4 седмици по-късно...

Така, да споделя резултатите ( с устройство TP-LINK CPE210 ), закупен преди 2+ седмици за 80.20 лв. с доставката, няма да казвам откъде да не правя реклама, но е най-евтината поне за момента оферта на този модел:

От общо 6 теста на скоростта, правени снощи с Android телефон изкарвам скорости на сваляне от 3.52Mbps до 3.86Mbps , скоростта на качване е почти нулева - между 0.10 и 0.35Mbps, пингът (закъснението на връзката) е 15 и 16 ms. Дори по-ниски скорости изкарах при свързан телефона директно към мрежата източник на близко разстояние от рутера й, така че проблем с устройството и/или настройките му считам че няма.

Дори не съм го монтирал, а виси на кабела си вътрешно на един отворен прозорец с добра видимост и светят между 2 и 3 от общо 4 диода за индикация на силата сигнала. Опитах и на тавана на къщата, но от там покрива изглежда му пречи, а и ще е по-далече за да хващам от него.

Пуснат е в режим Bridge, а НЕ Repeater(Range Extender), защото нещо в този режим не искаше да се свързва, поне телефона де - забиваше на "Получаване на IP адрес", сега това го прави само когато съм прекалено далеч от устройството. Също така, на Repeater режим не ми дава да променя името / SSID - то /, че и паролата на новосъздадената мрежа, а прави нещо като копие на съществуващата мрежа-източник.

И последно - да кажа че НЕ може да се влиза в настройките му ( чрез IP по подразбиране : http://192.168.0.254/  ) безжично, било то през лаптоп или друго устройство, а трябва да се свърже с LAN кабел към компютър или лаптоп, да се направи една проста настройка на мрежовата конфигурация, показана в разни клипчета в YouTube и в разни упътвания и тогава вече се зарежда страницата с настройките... от там вече може доколкото разбрах, макар и да не съм пробвал да се включи DHCP на устройството и при бъдещо кабелно свързване към друга машина например няма да има нужда от настройка на мрежата, а машината ще получи сама локален IP от DHCP.

преди 13 минути, Freem@n написа:

Така, да споделя резултатите ( с устройство TP-LINK CPE210 ), закупен преди 2+ седмици за 80.20 лв. с доставката, няма да казвам откъде да не правя реклама, но е най-евтината поне за момента оферта на този модел:

Не знам колко е скоростта на интернета при главния рутер... Иначе...ако искаш повече, трябва да вземеш GRID или BEAM, цената става повече, тежки са и по-трудни за монтаж и не са преносими устройства.

Това не е правилния начин за използване на подобни устройстава! Начина е да се изгрдади PtP WiFi линк с две такива устройства - едното при "главния" рутер и второто (в режим Client) в отдалечената точка. Двете устройства трябва да се "виждат" чисто. След "клиента", се слага друг рутер/АР за устройствата (жични или безжични). 

преди 1 час, street racer написа:

Това не е правилния начин за използване на подобни устройства! 

Колкото повече устройства по веригата = толко' по-лоша свързаност !

Няма "правилен" начин ... устройството е мулти-функционално и се използва според всекиму нуждите.

Редактирано от Freem@n (преглед на промените)

Абсолютно невярно твърдение! Посоченото устройство е проектирано да работи основно в PtP режим, което видно най-ясно от диаграмата на насоченост на антените!

Имам направен (за няколко часа) линк на 15,2 км през който бутам 200 мегабита без проблеми (с две NBE-5AC-19)

Редактирано от street racer (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...
на 29.07.2017 г. в 0:59, simtech написа:

5км при идеални условия. Много по-малко с по-лоша видимост и при пренаселен ефир. Но 70метра няма да са му проблем.

Здравей отново, ( @Johnny B  ? ) разделих се с въпросното устройство (CPE210) (направих бартер) след достатъчно игра с него и сега обмислям покупката на друго такова.

За целта - може ли мнения за тези двете ? :

TP-LINK TL-CPE220     |||  Ubiquiti AirGrid M2, 20dBi, 2.4GHz UB-AGM2-1724

Естествено, бих предпочел второто поради значително по-силната антена (поне "на хартия"), но имам няколко проблемни въпроса:

1. Евентуално ако може да препоръчаш някое, с което си имал досег и наблюдения и да отговаря на изискванията ми ? Има ли такива с поне малко по-силна антена, НО да са на 2,4 GHz и на приемлива цена - до около 150 лв. , защото аз след ровене намерих само тези двете ? Има и такива на двете честоти - 5 и 2.4, но са си и по-скъпички.

Една от целите ми сега е да го ползвам на друго място - например до нас, но на повече от 70 метра има един хипермаркет с Wi-Fi, към която успях да се свържа, като усилих предавателната мощност/dBm на CPE210 с помощта на чичко Гугъл... но пак нямах интернет, може би защото получавах най-много 2 от 4 LED-чета, през повечето време само 1.

2. Може ли да се каже със сигурност дали ще мога да хвана реален "нет" с някое от горепосочените или с някое друго от споменатото място ?

3. Колко значително повече "в прости цифри" е 12dBi антена спрямо 9dBi или е просто е незначително и направо да се хвърлям на 20-ката или някоя друга ?

4. Това Ubiquiti с 20dBi насочена "чиния" защо не е точно чиния а е неплътна ? Ако й поставя алуминиево фолио, няма ли да е с по-голяма ефективност ? Може би с цел олекотяване, то и без това като тегло са дали 1 478 грама....

• 4 седмици по-късно...

Привет, препоръчайте ми нещо изпитано и популярно (лесно за намиране):

1. рутер с функция extender/booster/repeater/ и/или антена

2. устройство тип tp-link cpe210 или loco/nano m2/m5

А има ли нещо по средата между тези две ?

Цел: усилване на една от няколко слабо доловими отворени (Open) мрежи.
Благодаря.

Какво да ти кажа, факторите са много, но

Аз на кемпера ползвам от доста време едно Nano/M2, с една сапунерка след него. Много често сме в близост с бензиностанции/хотели с отворени WiFi и съм предоволен. Играчка си е да го "насочиш" (диаграмата е много тясна), но върши работа определено

Благодаря много. Изглежда тези джаджи вършат работа.
Но заради цена, сложност на настройка и тип антена - насочена/кръгова,  
все още се надавям да получа препоръка за рутер/repeater да пробвам първо.

• 3 седмици по-късно...

Значи качествени рутери с голям обхват на действие на wi-fi сигнала до 30 dbi са на Mikrotik.Аз имам Mikrotik RouterBOARD 951G 2HnD, който работи до 1Gbit портовете и с висока мощност на wi-fi адаптора.Работи с 2 антени.Единственият му недостатък е че има вътрешни антени,но това лесно се преправя и след което рутера става недосегаем на излъчване и приемане.Има всякакви софтуерни настройки,като например да зададеш усилването в dbi на антените които  си му сложил,как да работят двете антени дали едната само да предава а другата да приема ,дали синхронно да предават и да приемат и всякакви  други тънки настройки.На този рутер е инталирана цяла операционна система наречена RouterBoard.Обикновенно рутерите имат един wan и останалите портове  са lan.На рутерите Mikrotik може да зададеш ако имаш повече от един доставчик примерно 2 wan и на останалите 3 порта  lan както моя (защото има и Mikrotik с повече портове) . Например първия wan вързан с 1 lan и вторият wan вързан с останалите 2 lan порта.Просто не си ограничен с нищо. Друго интересно нещо при тези  микротици че можеш да зададеш няколко пароли на  wifi мрежата, като с едната парола можеш да ползваш пълният капацитет на мрежата, а другата например за гости да им пускаш например 2mgbit или колкото  зададеш.Това е  удобно ако имаш заведение или офис.Има 128 mgb ram и практически откакто съм го настроил рутера нито е блокирал нито е отказвал при спиране на инернета или тока.Има  си USB, където можеш да включиш или хард диск или принтер и да имате общ достъп чрез ip до тях или ако речеш флашка за мобилен интернет и чрез нея да разпостраняваш интернет през wifi, но това според мен е малко излишно.Ако се ориентирате към тези рутери обърнете внимание  на буквите какво пише.Например моят рутер 951 е модела, G - че е гигабитов, 2 с два усилвателя за wifi, H- висока мощност на wifi разпръскване,N - работи освен b/g и n  стандарт и D - dual antenna тоест 2 антени.Този рутер работи на 2.4 Ghz но има и комбинирани 2.4 Ghz и 5 Ghz.

https://mikrotik.com/products

https://weblance.com.ua/192-mikrotik-rb951ui-2hnd-rb951g-2hnd-podklyuchenie-vneshney-antenny.html

Редактирано от lz2jvc (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.