Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мощни Wi-fi адаптери за увеличаване на сигнала

Featured Replies

Здравейте, сигурно има такава тема вече но не я намерих и не ми се ровеше повече, така че пуснах тази. Имам няколко въпроса за тези wi-fi адаптери: Трябва ми такъв, за да увелича чувствително wi-fi обхвата си, се отдалечавам доста от рутера си. 1. Разбрах, че трябва да търся с чипсет RealTek 8187L или RaLink 3070. Каква е разликата между двата (в смисъл плисове и минуси), защото гледам, че по-новите и с значително по-силни антени са с RaLink 3070, а иначе сякаш RealTek 8187L са по-популярни (и по тази причина предполагам по-добри с нещо) 2. По-добре ли е да търся такива, които работят с N стандарта. Рутера ми е N,а и вече повечето рутери са такива. Или това не е проблем. И ако някой има такава, която не му трябва вече може да ми направи някоя оферта :) Или ако нямате предложете някой модел до към 50тина лева (+/-) Благодаря предварително!

Редактирано от twist69 (преглед на промените)

• Отговори 86
  • Прегледи 39,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, сигурно има такава тема вече но не я намерих и не ми се ровеше повече, така че пуснах тази. Имам няколко въпроса за тези wi-fi адаптери: Трябва ми такъв, за да увелича чувствително wi-fi обхвата си, се отдалечавам доста от рутера си. 1. Разбрах, че трябва да търся с чипсет RealTek 8187L или RaLink 3070. Каква е разликата между двата (в смисъл плисове и минуси), защото гледам, че по-новите и с значително по-силни антени са с RaLink 3070, а иначе сякаш RealTek 8187L са по-популярни (и по тази причина предполагам по-добри с нещо) 2. По-добре ли е да търся такива, които работят с N стандарта. Рутера ми е N,а и вече повечето рутери са такива. Или това не е проблем. И ако някой има такава, която не му трябва вече може да ми направи някоя оферта :) Благодаря предварително!

Аз имам Alfa AWUS036NHR с чип на Realtek и 5dBi антена и мощност от 2W (максималната разрешена мощност в България за излъчване и предаване на радио сигнали е 5W). Повечето рутери така или иначе не излъчват с кой знае каква мощност, а повечето от евтините рутери не са с повече от 5dBi антени (все пак и това е от значение).

Обхвата е доста добър. Хващах на един адрес мрежата на едно кафене на около 50-60 метра през 4 стени със сила на сигнала около -75dB (което по уиндосовския обхват се равнява на около 3-4 чертички обхват от 5 максимум).

Към този адаптер може да се вземе и 9dBi антена или съответно някаква насочена антена.

Въпросният адаптер мога да ти го продам за 60лв. в пълен комплект - кабел, стойка, диск, кутийка и 5dBi антена.

Не очаквайте чудеса разбира се.

Редактирано от ScD (преглед на промените)

Единия вариант е да ползваш втори рутер след твоя (нещо като repeater), а другия е - Netgear Universal WiFi Range Extender.

Поне за това се сещам.

Аз имам Alfa AWUS036NHR с чип на Realtek и 5dBi антена и мощност от 2W (максималната разрешена мощност в България за излъчване и предаване на радио сигнали е 5W)

Ооо, я стига. Освен мощност на излъчване, приемането трябва да е с висока чувствителност, не е въпрос само да се нахакват антени. При разширяване на обхвата двете устройства трябва да могат да се чуват взаимно - както едното да изпраща на другото, така и обратното, както едното да приема сигнала от другото, така и другото. Повечето подобни "МОШЩТНИ" антени за "безплатен" интернет са нищо друго, освен стандартна Wireless карта, напъхана в лъскав кожух. Който действително иска разширение на обхвата ще си вземе повторител или рутер, който да може да работи като повторител/разширител на обхвата. И да е истина това с 2-та вата, което ме съмнява - не би било здравословно.

Ооо, я стига. Освен мощност на излъчване, приемането трябва да е с висока чувствителност, не е въпрос само да се нахакват антени. При разширяване на обхвата двете устройства трябва да могат да се чуват взаимно - както едното да изпраща на другото, така и обратното, както едното да приема сигнала от другото, така и другото. Повечето подобни "МОШЩТНИ" антени за "безплатен" интернет са нищо друго, освен стандартна Wireless карта, напъхана в лъскав кожух. Който действително иска разширение на обхвата ще си вземе повторител или рутер, който да може да работи като повторител/разширител на обхвата. И да е истина това с 2-та вата, което ме съмнява - не би било здравословно.

Да беше цитирал и следващото изречение, където споменавам, че е от значение и рутера.

За разлика от повечето безжични адаптери, рутерите имат значително по-голяма мощност на излъчване и по добри антени, ето за това, ако имаш безжичен адаптер, с добра мощност и антена, може да ти се подобри обхвата. Именно това което казваш и ти. Рутерите са с поне 2W мощност, голяма част от тях са с около 5dBi антени. С една подобна карта, именно постигаш еквивалент, така че да могат, както ти се изрази, да се чуват добре и двете у-ва.

Разбира се, с repeater ще се увеличи повече обхвата, отколкото с подобна карта, но трябва да има и къде да го включиш този повторител.

А въпросната АЛФА, не бих я сравнил със "стандартна Wireless карта, напъхана в лъскав кожух" в никакъв случай.

А това дали 2W-а са здравословни, мога да кажа само едно - дори без подобна карта ако сканираш с някакъв уред колко е пренаситено пространството с най-различни радио вълни, тия 2 вата ще са ти последната грижа...

"Освен мощност на излъчване, приемането трябва да е с висока чувствителност, не е въпрос само да се нахакват антени. " 

Ето, това е същественото, а не 1 или 2 вата. И другото основно, което не се знае от хората:

"максималната разрешена мощност в България за излъчване и предаване на радио сигнали е 5W)."

Това е точно така, но само и единствено при наличие на ЛИЦЕНЗИЯ. А понеже обхвата от 2,4 гигахерца е свобоиден, както и 5 гигахерцовият, както и 27 мегахерцовият, не се следят много мнного нарушенията все още. Когато ни натиснат и за това от ЕС, вече ще има и саннкции.За да не спорите и със мен, ви прилагам документ издаден от там дето трябва, без да крия от него информацията такава, каквато е написана и подпечатана от министерството.

Това е последното ми удостоверение в което съм получил клас "А" - 2000 година. Преди него са били клас "Б" клас "С"

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А това дали 2W-а са здравословни, мога да кажа само едно - дори без подобна карта ако сканираш с някакъв уред колко е пренаситено пространството с най-различни радио вълни, тия 2 вата ще са ти последната грижа...

Смея да не се съглася с това, работил съм немалко време с микровълнови излъчвания и знам много добре какъв е ефекта им. Ненапразно закона ограничава тези мощности до 100 миливата

За разлика от повечето безжични адаптери, рутерите имат значително по-голяма мощност на излъчване и по добри антени, ето за това, ако имаш безжичен адаптер, с добра мощност и антена, може да ти се подобри обхвата.

Един стандартен рутер като TPLink WR340G има EIRP 20dBm или мощност на излъчване около 100mW и пристига с 5dBi антена. С тоя 2W адаптер къде отиваш може би? Ти ще го излъчиш тоя сигнал, но рутера трябва да има чувствителност да го приеме, а адаптера ти да има чувствителност достатъчно висока, за да приеме "слабият" сигнал от рутера. Еквивалент на 2W ли са 100mW на рутера?

...

Мисля, че ще е по-добре ако закриеш част от личните данни - не смятам че е хубаво на публично място да се дават такива. А що иде реч до ЕС - не вярвам нелицензираният банд от 2,4/5Ghz да го следят и за в бъдеще кой знае колко много. В момента знам няколко интернет доставчика, които с добри устройства и насочени антени си прокарват километри безжични линкове.

Смея да не се съглася с това, работил съм немалко време с микровълнови излъчвания и знам много добре какъв е ефекта им. Ненапразно закона ограничава тези мощности до 100 миливата

Предлагам ти на кратко да изложиш вредните ефекти от подобни излъчвания, най-накрая за да разсеем заблудите.

• Автор

Така, понеже се разрази голям спор и забравихте за мен и причината заради която пуснах темата ще ви напомня за себе си :)

Цялата работа е че едвам хващам рутера с вградения wi-fi на лаптопа (1-2 чертички). За да закачи въобще трябва да го държа на един прозорец (от съседна сграда). Искам да ползвам такава антенка, която да спомогне малко като ми увеличи обхвата и да мога да си се закачам спокойно без да вися на джама посред зима (и то не винаги става). Ейтва е цялата работа. Няма да хаквам мрежи, просто искам адаптер с антена, които най-много ще ми свършат работа за този случай. Вече разбрах, че и от прекалено силни няма много смисъл, защото за да се вържа към рутера, все пак трябва и той да е достатъчно силен за да може двете устройства да комуникират (както адаптера да приема сигнал, така и рутера)... с по-прости думи, ако съм разбрал правилно...

В един друг форум ми препоръчаха това. Какво ще кажете за него или нещо подобно.

Така, понеже се разрази голям спор и забравихте за мен и причината заради която пуснах темата ще ви напомня за себе си :)

В един друг форум ми препоръчаха това. Какво ще кажете за него или нещо подобно.

Ще ти кажа нещо такова 54Mbps High Power Wireless Access Point TL-WA5110G

Това вече ще ти свърши по-добра работа, а и може да го инсталираш някъде, където обхватът е по-добър в една пластмасова кутия, за да не се мокри. Проблемът е решен, само дето ще се закачаш с кабелче при най-простото настройване.

Тия работи ги монтираха по селата с външна антена :) и настройката ме не е чак толкова елементарна :no-no:

Първия съм го имал и бях много доволен.Вдигаше ми сигнал,който беше една чертичка на лаптопа,почти до край.Скорост на интернета,също му беше доста висока.Изкара една година,един ден просто спря и не тръгна повече! Тогава си купих същия,като на колегата от втория пост горе-Alfa AWUS036NHR .Той излезе много по-здрав и надежден адаптор.Скоростта,която дава,стана още по висока.

Цялата работа е че едвам хващам рутера с вградения wi-fi на лаптопа (1-2 чертички). За да закачи въобще трябва да го държа на един прозорец (от съседна сграда). Искам да ползвам такава антенка, която да спомогне малко като ми увеличи обхвата и да мога да си се закачам спокойно без да вися на джама посред зима (и то не винаги става). Ейтва е цялата работа. Няма да хаквам мрежи, просто искам адаптер с антена, които най-много ще ми свършат работа за този случай. Вече разбрах, че и от прекалено силни няма много смисъл, защото за да се вържа към рутера, все пак трябва и той да е достатъчно силен за да може двете устройства да комуникират (както адаптера да приема сигнал, така и рутера)... с по-прости думи, ако съм разбрал правилно...

А на какво разстояние е другата сграда?  През колко стени горе-долу минава сигнала и какъв е рутера, към който ще се свързваш?

Тия работи ги монтираха по селата с външна антена и настройката ме не е чак толкова елементарна

Елементарна е - режим AP Client, от списъка избираш мрежата към която да се свържеш, пускаш му DHCP сървъра и това е.
  • Автор

@simtech

Ще ми обясниш ли какво точно имаш в предвид. До колкото знам AP трябва да вържа с кабел към рутера... или ти имаш в предвид обратното? @ScD Ами на около стотина метра, не мога да преценя точно. Има пряка видимост между двете сгради, но защото лаптопа е на последния етаж на най-високата сграда наоколо (9 етаж). Стени... да речем 2-3.

@simtech

Ще ми обясниш ли какво точно имаш в предвид. До колкото знам AP трябва да вържа с кабел към рутера... или ти имаш в предвид обратното? @ScD Ами на около стотина метра, не мога да преценя точно. Има пряка видимост между двете сгради, но защото лаптопа е на последния етаж на най-високата сграда наоколо (9 етаж). Стени... да речем 2-3.

Щом хващате мрежата с вградения адаптер на лаптопа при такова разстояние, вариантите са два:

1. Закупувате рутер (за предпочитане такъв който поддържа DD-WRT, като например TP-Link TL-WR740N - 35лв.) и го настройвате като Repeater, т.е. той ще прихваща сигнала от другия рутер и ще го преповтаря. На лаптопа ще Ви дава по-добър сигнал, но сигнала м/у двата рутера ще е определящия за скоростта на интернета. Предимството на този вариант е, че позиционирате едно у-во до прозореца/на терасата/ и то ще излъчва сигнал за целия апартамент, т.е. можете да разнасяте лаптопа в целия апартамент и да имате приличен обхват и скорост(ако скоростта м/у рутерите е добра).

2. Закупувате адаптер с висока мощност и 5/9dBi антена, който вероятно ще ви даде скорост колкото и ако ползвате вариант 1. Предимството е, че можете да ползвате адаптера и на други адреси с други мрежи, доставчици и т.н.. Също така интернета ще минава през едно у-во по-малко.

@simtech Ще ми обясниш ли какво точно имаш в предвид. До колкото знам AP трябва да вържа с кабел към рутера... или ти имаш в предвид обратното?

Wireless Access Point се пуска в режим Клиент и се свързва към съответната безжична мрежа. Устройството приема DHCP настройки като стандартен DHCP клиент. Свързваш лаптопа ти с кабел към Access Point-а. Access Point-а е много по-подходящ за начинанието, може да се сложи почти навсякъде и има по-голяма предавателна мощност, както и по-висока чувствителност, а това че е отвън означава и по-добро приемане на сигнала. Подобна установка е относително стационарна, точката за достъп изисква захранване чрез адаптер стандартен, може да се пусне и през POE. Лаптопът се връзва с кабел към LAN/WAN порта на точката за достъп. Точката за достъп се свързва безжично към безжичната мрежа и жично към клиента - твоят лаптоп. Има и други сценарии, но този е най-прост, лесен и бързо конфигурируем.

Щом хващате мрежата с вградения адаптер на лаптопа при такова разстояние, вариантите са два: 1. Закупувате рутер (за предпочитане такъв който поддържа DD-WRT, като например TP-Link TL-WR740N - 35лв.) рутерите е добра). 2. Закупувате адаптер с висока мощност и 5/9dBi антена, който вероятно ще ви даде скорост колкото и ако ползвате вариант 1. Предимството е, че можете да ползвате адаптера и на други адреси с други мрежи, доставчици и т.н.. Също така интернета ще минава през едно у-во по-малко.

При Repeater поради същността на режима скоростта се реже с близо 1/2, а и Access Point-а също може да работи в режим Repeater. А адаптера с висока мощност - повтори се 100пъти, че мощността и антената не са единственият показател!

Е , така де но за да влезеш в него , променяш адреса на мрежовата на 192,168,1,2

Не за всички е задължително и особено при пуснат DHCP сървър на устройството можеш да се логнеш чрез писане на IP адреса му в адресната лента на браузера. А и всичко това си е описано в упътването.

Wireless Access Point се пуска в режим Клиент и се свързва към съответната безжична мрежа. Устройството приема DHCP настройки като стандартен DHCP клиент. Свързваш лаптопа ти с кабел към Access Point-а. Access Point-а е много по-подходящ за начинанието, може да се сложи почти навсякъде и има по-голяма предавателна мощност, както и по-висока чувствителност, а това че е отвън означава и по-добро приемане на сигнала. Подобна установка е относително стационарна, точката за достъп изисква захранване чрез адаптер стандартен, може да се пусне и през POE. Лаптопът се връзва с кабел към LAN/WAN порта на точката за достъп. Точката за достъп се свързва безжично към безжичната мрежа и жично към клиента - твоят лаптоп. Има и други сценарии, но този е най-прост, лесен и бързо конфигурируем.При Repeater поради същността на режима скоростта се реже с близо 1/2, а и Access Point-а също може да работи в режим Repeater. А адаптера с висока мощност - повтори се 100пъти, че мощността и антената не са единственият показател!Не за всички е задължително и особено при пуснат DHCP сървър на устройството можеш да се логнеш чрез писане на IP адреса му в адресната лента на браузера. А и всичко това си е описано в упътването.

Ако twist69, си вземе рутер или Access Point, с радост ще отида да демонстрирам каква е разликата в скоростта на трансфер м/у двата посочени от мен варианта. Ако разбира се twist69 се съгласи. 

А от къде го измисли това че при repeater се реже половината скорост - не знам. При правилна конфигурация, качествени рутери и добро позициониране, не се губи абсолютно никаква скорост, или загубата е минимална, с оглед на допълнителното забавяне от няколко милисекунди, заради безжичното предаване.

Предимството на рутера, пред Access Point-a е в това, че след някой друг месец, ако реши да се премести някъде или да си пусне интернет на тоя адрес, ще може да ползва рутера без проблеми. Докато този Access point освен за този сценарий и няколко други частни случая вероятно няма да има за какво да го ползва. А пък да не говорим за предимствата на DD-WRT пред стандартните софтуери на производителите... има си отделна тема за това.

Ако twist69, си вземе рутер или Access Point, с радост ще отида да демонстрирам каква е разликата в скоростта на трансфер м/у двата посочени от мен варианта. Ако разбира се twist69 се съгласи. 

А от къде го измисли това че при repeater се реже половината скорост - не знам. При правилна конфигурация, качествени рутери и добро позициониране, не се губи абсолютно никаква скорост, или загубата е минимална, с оглед на допълнителното забавяне от няколко милисекунди, заради безжичното предаване.

Предимството на рутера, пред Access Point-a е в това, че след някой друг месец, ако реши да се премести някъде или да си пусне интернет на тоя адрес, ще може да ползва рутера без проблеми. Докато този Access point освен за този сценарий и няколко други частни случая вероятно няма да има за какво да го ползва. А пък да не говорим за предимствата на DD-WRT пред стандартните софтуери на производителите... има си отделна тема за това.

Скоростта на G банда е 54Mbps. Маршрутизаторът-повторител трябва да приеме данните от клиента и да ги прати към другото мрежово устройство - началният маршрутизатор. 54Mbps връзка е двупосочна, т.е трансферите между първият машрутизатор и вторият, както и между вторият машрутизатор и клиента по безжичната мрежа се припокриват във времето. Поради тази причина ако изпращаме нещо, като заемаме 20Mbps от връзката между клиента и вторият маршрутизатор, другите 20Mbps трябва да са налични, за да може приетата от клиента информация да се изпрати към първият маршрутизатор. Понеже се споделя една и съща ширина на връзката, па и поради това, че поради технически съображения максималната теоретична скорост е недостижима и на практика достижимата е на около половина от теоретичнаа максимална.

С правилното оборудване, което не е евтин рутер за 30лв загубата от 50% може да се сведе до много по-малка, но отново съществува. Нещо от типа на мрежово устройство с 2 излъчвателя, работещи паралелно.

Някои Access Point-a могат да бъдат използвани и за да се прехвърля LAN връзката към WLAN мрежа, настройката в AP-тата на TPLink е APRouter и е доста специфична в интерес на истината - има някои подводни камъни тук-таме.

Не ме занимават предимствата на DD-WRT, гаранцията със смяна на фърмуъра често пада, а и като цяло лично аз нямам намерение да се занимавам с нестабилни фърмуъри, с които после я тръгне устройството, я не тръгне. Та после да си играя да му правя интерфейс-връзка, та да му правя Recovery и да му наливам нов фърмуър във Flash-a.

1. Никъде не е посочен какъв е първия рутер и какъв стандарт на безжична мрежа поддържа.

2. С DD-WRT и с посочения от мен модел TP-линк, може да се направи и по-различна схема от стандартната за repeater. Не случайно съм го предложил като вариант.  

3. Той може да прехвърля LAN-a към Wireless-a, но не може да замени рутер, поради простата причина, че той не може да рутира трафика. Просто ще свърже ЛАНа c Wireless-a и нищо повече. Ако доставчика предоставя 1 IP, ще може да ползва един компютър.

При положение, че може да се направи repeater с нормален рутер, закупуването на Access Point е абсолютно безсмислено. 

Да не говорим, че това 54Mbps High Power Wireless Access Point TL-WA5110G, което си предложил използва стария стандарт...

А след това, което си написал за "Скоростта на G банда", просто спри да коментираш, та да не се излагаш повече.

За съжаление, нямам някоя отворена мрежа наблизо, да ти покажа какво може да се постигне с рутер (с DD-WRT), настроен като repeater...

Това, че не те интересуват предимствата на DD-WRT ти е само минус... Нормално е да отпадне гаранцията, като сам си брикнеш рутера. Има си начини за флашване за различните модели рутери. За времето, което съм работил като администратор, съм префлашнал 100-ци рутери с DD-WRT, как пък един не се брикна бе да му се не види...

...

Никъде не е написано какво поддържа първият рутер като стандарт - за това по подразбиране взимаме G стандарта, който е 54Mbps теоретична скорост и около 2 пъти по-малка реална скорост, при това каналът е се използва двупосочно. Най-масовите устройства в момента все още са G устройствата. С едно комуникационен предавателно/приемащ модул каквото и да правиш ще има загуба на скорост, просто защото самото устройство си има лимити, а когато трябва да обслужва две паралелни връзки, обръщайки се към две различни устройства, като двете връзки са симетрични. Стига се до момент в който каналът за пренос на данни просто може да стане тесен. Това хората го избягват с два ком.модула, две "радиота" или който както там си го нарича или с устройства със специални режими на работа. Под скоростта на G банд визирам ширината на канала за пренос на данни при устройства по G стандарта. Точката за достъп е в старият стандарт, което не й пречи с нищо да работи. Още повече - много е евтина, направо си конкурира онези мизерни безжични карти, които още от първото си мнение в темата гледаш да пробуташ. За 35лв си получава автора точно това, което му трябва, без никакви флашвания и прочие - антенка, с която хващаш безжичното и си го прехвърляш към компютъра по кабел. Твоята безжична карта Алфа повече функции ли има, я ми кажи? Я да си имаме уважението - въртиш и сучеш и ти не знаеш как. Да, DD-WRT не ме вълнува, но в професионално отношение - устройства, с които вадя хляба нито искам да пържа, нито да им разширявам обхвата извън пределите, зададени от производителя. Не се ремонтира нещо, което работи добре и най-важното - ако нещо ще се ползва за работа не се правят никакви експерименти, ами се залага на конкретно устройство, което да изпълнява конкретните поставени задачи без излишни усложнения. Няма да слагам гума от трактор на тир, с който после ще си вадя хляба. Ако е за мен си - личен интерес имам, правя и опити, но не мога да карам другите да ги повтарят, нито съм отговорен за последствията от нечии други експерименти. Да, всъщност искам да го видя тоя митичен повторител без загуба на никаква скорост. Що иде реч за гаранцията - може да е нормално да ти отпадне гаранцията, но ФАКТЪТ че не можеш да я ползваш след флашване и искаш евентуално да можеш да я използваш, ако вземе че рутерът дефектира е достатъчен аргумент сам по себе си. Ще ти напомня и отново - измъкваш се по тъча. Първо беше - с рипийтър нямало загуба на скорост, па после стана че имало, но пък в някаква си твоя постановка нямало - последно какво ще е? За TP-Link TL-WR740N има няколко различни версии, на някои от които DD-WRT не работи или не всичко работи както трябва - има бъгчета. Това според официалната страничка на DD-WRT. Не се знае авторът на какво точно ще попадне. От там не се знае и какви ще са резултатите при опита му да смени заводският фърмуър.

Има точки за достъп с режим AP Router. В тоя режим LAN портът им действа като WAN, взимат си настройките на мрежата. WLAN интерфейсът им действа като LAN.  На безжичните клиенти се раздават адреси от DHCP сървъра на рутера, те си се закачат и си споделят връзката към WAN-а.

Това, че не те интересуват предимствата на DD-WRT ти е само минус... Нормално е да отпадне гаранцията, като сам си брикнеш рутера. Има си начини за флашване за различните модели рутери. За времето, което съм работил като администратор, съм префлашнал 100-ци рутери с DD-WRT, как пък един не се брикна бе да му се не види...

Има много случай. Влез във форума на dd-wrt и ще видиш, че на едни tp-link - 2 напълно идентични бройки (фърмуер/хардуер) единия се е флашнал без проблеми, а другия се е брикнал. Как ще обясниш това ? :)

Имал си късмет при флашването.

Не се заяждам, просто изказвам мнение според форума на dd-wrt

Цък

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

Има много случай. Влез във форума на dd-wrt и ще видиш, че на едни tp-link - 2 напълно идентични бройки (фърмуер/хардуер) единия се е флашнал без проблеми, а другия се е брикнал. Как ще обясниш това ? Имал си късмет при флашването. Не се заяждам, просто изказвам мнение според форума на dd-wrt

Абе custom firmware нямат поддръжка от производителя и каквото и да стане - никаква поддръжка няма да имаш. Нелогично е да ползваш решения за бизнеса си, на които поддръжката им куца. От там и custom firmware ще остане нещо около ниво "ентусиаст". Който иска бизнес решение, работещо с поддръжка коректна - ще си вземе подходящото устройство. Както един човек тук беше казал - не трябва да се мисли само на дребно, а в мащаб. Не винаги нещата, които се прилагат "на дребно" са най-подходящите за по-големите мащаби и сериозните приложения, където някаква неизправност може да коства много повече, отколкото е "спестено" уж с дадено решение. Шансовете при флашването да има проблеми и рутерът да има нужда от излишни специални процедури по възстановяване/презаписване на firmware пък си е реален, макар и ScD да го неглижира. Но ако вземе авторът си брикне рутера, няма ScD да бърка в джоба да му го плати, нито пък ще дойде у тях да му направи recovery.
  • 2 седмици по-късно...
  • Автор

Благодаря на всички за образователните постове. Научих доста :)

@ScD Варианта, който съм избрал съм посочил още в първия пост. Решил съм да е адаптер с антена. Темата беше за да ми предложите такъв за целата. Благодаря ви пак за разясненията. Ще купувам тази седмица и ще се радвам ако някой предложи още нещо. За сега съм се спрял на TP-Link TL-WN7200ND или това.

Редактирано от twist69 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.