Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Безсрочните депозити - по-добрия вариант!

Featured Replies

Веднага обяснявам. КОЙ му е изплатил КТБ или България, когато банка фалира депозитите се гарантират от държавата, така че КТБ НИЩО НЕ МУ Е ПЛАТИЛА!!!

Срещу всеки risk има reward! С други думи, колкото ти е по-голям риска, толкова по-голяма възвращаемост очакваш. Ако следваме правилно това просто уравнение. ВСИЧКИ депозити в момента, в която и да е банка се ОБЕЗСМИСЛЯ! Аз съветвам всичките си клиенти да инвестират във всичко друго, но не и в депозит. Помисли логично и ще стигнеш до това, което аз вече знам. Имаш 1000 лв. слагаш ги на депозит 2.5% годишна лихва? Една година не ги пипаш и накрая имаш 1025 лв. имаш 25 лв лихва?! Аз какво предлагам същите 1000 лв. ги слагаш във взаимен фонд с европейски бондове възвращаемостта ти е плаваща може да е 5% може да 10% виждал съм и 20%. Лихвата ти се плаща ВСЕКИ месец, имаш достъп до тези пари по всяко време, когато банката работи разбира се, можеш да връщаш лихвата към главницата и така за няколко години може да умножиш тези 1000 по две, а защо не и по 3 пъти... колко години трябва да ги държиш на депозит тия 1000 лв за да станат 2000 лв.???! Просто едно диверсифицирано портфолио ти решава проблема ПОНЕ с инфлацията!!

Извинявай, ама не трябваше ли да се пиша някакъв задължителен текст - не е препоръка за инвестиране, има риск от загуба на инвестицията, ала-бала?

С "бондове" га не стигнеш 10%, освен ако не са гръцки. Ма май и там за малко можеше, пък по едно време нещо ги стигаха ли, фризираха ли.

Освен това, във форума са крупни инвестори, с по 100к+ и то, за диверсифициране на риска, не за друго, та ще скокнат до близката Лафка да земат малко "бондове" за хедж.

• Отговори 57
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Извинявай, ама не трябваше ли да се пиша някакъв задължителен текст - не е препоръка за инвестиране, има риск от загуба на инвестицията, ала-бала?

С "бондове" га не стигнеш 10%, освен ако не са гръцки. Ма май и там за малко можеше, пък по едно време нещо ги стигаха ли, фризираха ли.

Освен това, във форума са крупни инвестори, с по 100к+ и то, за диверсифициране на риска, не за друго, та ще скокнат до близката Лафка да земат малко "бондове" за хедж.

ПС. Длъжен съм да кажа, че всеки има право да ползва всеки законен финансов продукт както и да избира банката, на която да се довери. Моя пост за банките, беше провокиран от автора на темата. Не искам да се взимат думите ми като чиста монета, направете свое проучване посъветвайте се с други хора...

Ето го disclamer-а !!! Всеки сам избира в крайна сметка!

Това ми е идеята - да направят информиран избор. По-висока доходност значи по-висок риск. В банките (на теория, която за момента е и практика) няма риск от загуба на капитала (депозираната сума), докато при всички подобни инструменти такъв риск има.

• Автор

Гледам, че по темата продължава да се коментира. Лошото е, че част от последните коментари не са точно по темата и по приляга да се остроумничи за разнорискови фондове във специализирани форуми, като например в Инвестор.бг. Много отдавна знам за въпросните фондове, ДЦК, и т.н. и отдавна съм преценил за себе си, че това не ми е вариант.

Според мен темата отдавна се е изчерпала и предлагам някой модератор да я заключи.

По ред причини не намирам за удачно и не желая да инвестирам парите си (които не са никак много, а и живея на квартира). До края на миналата година намирах по някакъв безрисков начин законно да си държа парите и да получавам някаква прилична лихва. Положението беше доста по-удачно от покупка на жилище с кредит т.к. в продължение на 4-5 години цените на жилищата задържаха цени и дори имаше спад.

От началото на 2015 лихвите по депозити намаляха значително, но пък цените на жилищата (говора за Бургас) се повишиха с около 5000 евро. Това ме кара да мисля, че съм изтървал момента - да купя нещо през миналата година, както съм изгубил и от това, че не купих с част от парите - долари. Та сега ще се наложи да изчакам известно време - докато ми дойде някаква приемлива идея.

Темата още не се е изчерпала и все ще е актуална.Просто зависи от преценки кога какво трябва да се купува....

Темата още не се е изчерпала и все ще е актуална.Просто зависи от преценки кога какво трябва да се купува....

Сама по себе си темата наистина се изчерпа, на автора вече му е отговорено и никой не е задавал други въпроси, така че е за кофата!

Сама по себе си темата наистина се изчерпа, на автора вече му е отговорено и никой не е задавал други въпроси, така че е за кофата!

Не, не е за кофата. Това е знание, а знанието трябва да се уважава!

Да й дадем жега тогава.

Покупката на апартамент като инвестиционна алтернатива на депозирането в банка, как Ви се струва?

Забележка - добре е да преценим времевото развитие на лихвените проценти и да го съпоставим с динамиката на движение на цената на актива (недвижим имот).

Аз винаги съм бил негативно настроен в очакванията си за (значително) нарастване на цените на жилищата, защото смятам, че фундаменталния критерии ограничаващ максималната им цена е покупателната сила на гражданите. Действително, заради ниските лихви тя е моментно увеличена, но реалният доход в хората не е нарастнал.

При това, имаме силен негативен прираст плюс до голяма степен изчерпана вътрешна миграция (не идват много хора в София).

От друга страна, може би в големите градове (основно в София), има поява на средна класа, чиито доходи нарастват и в момента. Реално, тя създава търсенето на нови жилища и динамиката й (влизане на нови хора) ще определи цените.

Трябва да се отбележи, че пазарът е доста неликвиден - в смисъл, че малка промяна на търсенето води до голяма и бърза промяна в цените.

Защо да бяга - изплатили са му приличните лихви заедно с парите му.   УниКредит Булбанк е с лихви по срочни депозити, които са по-ниски от тези на някои безсрочни спестовни сметки в други банки. Човек сам следва да си преценява.

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

Да й дадем жега тогава.

Покупката на апартамент като инвестиционна алтернатива на депозирането в банка, как Ви се струва?

Забележка - добре е да преценим времевото развитие на лихвените проценти и да го съпоставим с динамиката на движение на цената на актива (недвижим имот).

Аз винаги съм бил негативно настроен в очакванията си за (значително) нарастване на цените на жилищата, защото смятам, че фундаменталния критерии ограничаващ максималната им цена е покупателната сила на гражданите. Действително, заради ниските лихви тя е моментно увеличена, но реалният доход в хората не е нарастнал.

При това, имаме силен негативен прираст плюс до голяма степен изчерпана вътрешна миграция (не идват много хора в София).

От друга страна, може би в големите градове (основно в София), има поява на средна класа, чиито доходи нарастват и в момента. Реално, тя създава търсенето на нови жилища и динамиката й (влизане на нови хора) ще определи цените.

Трябва да се отбележи, че пазарът е доста неликвиден - в смисъл, че малка промяна на търсенето води до голяма и бърза промяна в цените.

Ако имаш предвид нашия пазар на имоти си поне частично прав, но ако имаш предвид глобалния определено не е съвсем така. У нас има имоти предлагани от общините, от закъсали финансово граждани или за продажба от съдия изпълнители иззети от длъжници, на доста сносни цени и може да се вземат добри пари от препродажба на такива, дори ако не се цели печалбата да е максимална, с цел да не губи време и да се набиват парите в дълги позиции. Пък и както отбеляза, вътрешната миграция и емиграцията освобождават доста имоти в провинцията, където цените съответно спадат, защото не малко от хората, които вече не ги обитават, гледат да се отърват от тях.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

За нашия говоря, да. За чуждия ми липсва опит да коментирам. Отдавна не съм срещал добри оферти по линия на ЧСИ, имаше такива, имам няколко сделки през тях.

През общини не съм виждал изобщо, за граждани със спешна нужда от ликвидност е валидно, но там схемата е по-сложна обикновено.

За нашия говоря, да. За чуждия ми липсва опит да коментирам. Отдавна не съм срещал добри оферти по линия на ЧСИ, имаше такива, имам няколко сделки през тях.

През общини не съм виждал изобщо, за граждани със спешна нужда от ликвидност е валидно, но там схемата е по-сложна обикновено.

Ако се забиеш по-сериозно в тази част и сам си правиш търсенията...Не всички оферти от граждани, особено от провинцията, са обявени в големи медии, или изобщо в медии и в интернет. Но да не задълбаваме, все пак не е предмет на темата.

...Покупката на апартамент като инвестиционна алтернатива на депозирането в банка, как Ви се струва?...

Трудно е да се прецени, но не дали инвестицията е за предпочитане пред депозита, а къде и в какво да се инвестира. Пазарът на недвижими имоти е силно поляризиран, но пазарната икономика в чисто българския, изопачен вариант, не дава очакваните резултати. Не знам дали се води някаква статистика, едва ли, на празните жилищни кооперации в столицата, големите и по-малките градове, но те навсякъде изглеждат като призраци. В морските ни курорти не можеш се размина от празни хотели - красиви (е, поне повечето от тях), с удобства, но празни и тъмни вечер, а офисите, които ги предлагат, са буквално на всяка крачка. Но и те са самотни по същия начин, по който се развяват огромни транспаранти с надписи "FOR SALE" и "ДЛЯ ПРОДАЖА"... 

Да приемем, че имам свободни пари и реша да купя апартамент, възползвайки се от съответстващите на свръхзастрояването по-ниски цени, колкото и последното да е под въпрос - у нас едва ли е възможно да се установи коя цена е нормална, защото "стандартните" пазарни механизми в България функционират по български. Дори ще ида по-нататък - успявам да купя жилището "на далавера", използвайки (купена) информация. Само че независимо дали е на сметка или не е, новият ми имот ще крещи все един и същ въпрос - "Какво ще го правя сега?".

Ако го дам под наем, не знам на какви наематели ще попадна - може да са хрисими хорица, които ще полагат грижи като за свое жилище, но може и да са откровени варвари. Да не говорим, че има огромен риск да ми "прехвърлят" големи задължения към доставчици, които съвсем няма да се покрият от депозита. А могат и да се настанят трайно до степен, че да не мога да ги заменя с други, има безброй такива случаи.

Ако държа придобивката си празна, тя неминуемо ще почне да се руши с времето, да изисква ремонти, а няма да ми носи нищо друго, освен разходи.

Е, инвестиция ли говорим тогава или затваряне на пари?

Точно заради всевъзможни  различни проблемности ни е трудно да изберем жилище.   Дилемата е около 120 000 лв още да си стоят на безсрочна спестовна сметка или да се трансформират в закупено жилище.   То е с цел да се ползва от дъщеря ни - студентка на 21 години.  Вариант за даване на жилище под наем за мен е напълно неприемлив.    Мисля си, че трябва да спрем с мотането и да действаме -  преди цените на имотите пак да са хукнали яко нагоре.   За информация - безсрочните спестовни сметки в някои банки  като ЦКБ и Инвестбанк, сега са с по-добра лихва от срочните  депозити в най-големите банки  в България -  ДСК или в  Уникредит.  Ако  за  0.5 - 1- 2 %  лихва си струва въобще да се депозират пари.  По-скоро банката ги охранява - за да не се чуди човек къде да крие толкова пари у дома.

• Автор

Ако може - дайте конкретна информация за въпросните "изгодни" безсрочни влогове в ЦКБ и Ивнестбанк.

Аз например в момента имам 3 срочни влога:

ПИБ - 4%

АСЕТ - 3%

ТиБиАй - 2,77%

Последните 2 са от юли т.г. - то си личи и размера на лихвените проценти.

Скоро не съм се интересувал, но то и при тези ниски лихвени проценти - просто няма смисъл.

А моето скромно мнение - 120к си е сериозна сума и едва ли е най-удачния вариант да се затвори в жилище за 21 годишно момиче.

Преди Коледа кръстника ми замина да работи в Германия с около 35000е спестявания - вече си купи къща и изплаща кредит вместо наем - но в Германия.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

... Дилемата е около 120 000 лв още да си стоят на безсрочна спестовна сметка или да се трансформират в закупено жилище.   То е с цел да се ползва от дъщеря ни - студентка на 21 години...

Извинявай, но това не е дилема - купуваш жилище за дъщеря си, а не за да инвестираш парите в нещо, разликата е огромна. Тук не говорим за избор, а за нужда.

• Автор

Не съм много съгласен с последното мнение.

Нужда се появява, когато човек няма средства да си позволи нещо.

Когато има средствата - има и варианти. Затова при наличие на средства винаги съществува избор.

Нужда се появява, когато човек няма средства да си позволи нещо.

Когато има средствата - има и варианти. Затова при наличие на средства винаги съществува избор.

Средства може и да има , ама да няма възможности ......това е друга тема...

В днешно време , при положение че се очаква жестока световна инфлация (срутване на долара - аз поне така си мисля (браво на гърците ! :) ) ) , дългосрочно най-доброто е влагане на средства в трайни активи (земя , къща) и или злато.......

От банка да чакаш е като от умрял писмо ! :)

Ако случайно не си загубил , винаги ще си прецакан ! Те за това са банките - да правят пари от нищото !  :nono:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Нужда се появява, когато човек няма средства да си позволи нещо...

Приемам критиката! Ще заменя "нужда" с "потребност", за да елиминирам покупката като инвестиция, защото в случая не е последното.

... дългосрочно най-доброто е влагане на средства в трайни активи (земя , къща) и или злато...

Лично мен не ме притеснява заплаха от потенциален, пък макар и много слабо вероятен срив на американските пари. Поддържам теорията за инвестирането, но у нас нито недвижимият имот е кой знае колко оправдана инвестиция, нито пък златото. Специално пък жълтият метал е особено рисков, и не заради очаквани кой знае какви промени в цената, а заради съхранението му. Дето се вика, ако се касае до 2-3 пендари, ще ги скриеш в сутиена на жена си, но, използвайки дадената по-горе като пример сума от 120000 лв, не бих си помислил, че някой ще държи у дома си еквивалента на тия пари в злато. Ще ползва банка като трезор, а ако "случи" на подобна на КТБ, ще си види двукилограмовата (приблизително) буца някой друг път.

2 кила злато са доста компактен слитък. Тия, които ги гледаш по популярните и художествени филми, са много повече от 2 кила ;)

Знам, масовото "лондонско" кюлче (главен герой в екшъните) е малко над 12 кг и е с размерите на кутия евтини бисквити, държал съм такова, но има и много други "разфасовки", които се предлагат от банките за свободна продажба - от 1 гр до 1 кг.

2 кг злато са наистина малък обем, но домашното му съхранение в хладилника или в захарница едва ли е добра идея. 

Цената на златото се определя от големите играчи, а именно големите банки и държави.
Ако някой от тези играчи желае бързо да продаде голямо количество злато за да вземе "свежи пари" то той го предлага на по-ниска цена за да може да привлече повече купувачи. Така и другите играчи свалят цената за да могат да продават.

И обратно ако някой играч желае да купи голямо количество злато, то той предлага по-висока цена -за да може продавачите да го продадат именно на него, а не на някой друг и така цената на златото се качва.

Когато икономиките са в рецесия то цената на златото се покачва, защото е най-сигурната инвестиция по време на криза.
По време на икономически възход цената на златото пада, защото инвеститорите предпочитат да инвестират в други финансови инструменти с бърза печалба.   Покупката на злато също си е рисково мероприятие.  Инвестицията в имот за мен е правилното решение.     Ако след години не се ползва - може да се препродаде или предостави под наем. 

Редактирано от attj (преглед на промените)

Можеш ли да докажеш с конкретни данни за България тезата си? Интересно ми е да видя цифрите.

Кои цифри ?  За цените на златото и имотите през годините има инфо в много сайтове.   И при имотите има риск - например не бе нормално през 2008 г. амортизиран панел  от 1972 г.  около 60 кв. м.  да се продава за над 60 000 евро.   Сега толкова струва луксозно ремонтиран, обзаведен и саниран подобен апартамент.   За екстрите и подобренията са нужни допълнителни около 18 000 евро.   Цените не са константни и всяка инвестиция следва от всички страни да се преценява.   Невинаги е изгодно да се инвестира в имоти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.