Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С кой език бих се резлизирал по-добре като програмист ?

Featured Replies

Аз също.

Ако са функции, защо си имат отделни наименования като "LINQ, делегати, събития, свойства, статично типизиране"? Е, неук човек като мен, който се е запалил по PHP (леле, колко съм бил тъп :doh:) разглежда функциите като подпрограми, та може и това да е причината да има разминаване в разбирането.

Ок, може би "функция" не е точно. Може би свойства и средства на езика. Факт е че ги няма в езика и трудно могат да се реализират (ако изобщо има смисъл в контекста на различния език).

Е, неук човек като мен, който се е запалил по PHP (леле, колко съм бил тъп :doh:)

Това ти си го измисли. Никъде не видях да са били обсъждани и определяни пишещите на PHP(а за себе си - направо не съм). PHP за целта за която се ползва (генератор на HTML), очевидно дава предостатъчно средства. Както казах горе, недостатъците на PHP, очевидно не намаляват ползата от него, нито употребата му. Но отричането на очевидното, просто ще ти пречи да научиш и другата страна на нещата. П.П. А това че си запален по PHP - няма лошо. Но за да съдиш - вземи и виж някой друг език. Най-добре няколко други.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ако са функции, защо си имат отделни наименования като "LINQ, делегати, събития, свойства, статично типизиране"? Е, неук човек като мен, който се е запалил по PHP (леле, колко съм бил тъп :doh:) разглежда функциите като подпрограми, та може и това да е причината да има разминаване в разбирането.

Все още мислиш за подпрограми! Груба грешка! Когато се програмира, се мисли за обекти, свойства, операции, аспекти, сървиси... Това са тухличките на приложният програмист,. Добрата им организация и правилната оркестрация са залог за добре написано приложение. Традициите за добре организираното им взаимодействие, се наричат дизайн патърни. Няма как да разбереш красотата на ламбда експрешъните, докато не започнеш да ги ползваш. Всичките тези "функции", които си изредил, всъщност не са функции. LINQ например, е технология, положена върху два експрешън патърна - екстенжън методи и ламбда експрешъни. Евентите, от своя страна, са .NET имплементацията на Обзървър дизайн патърна. Парадигма, много наподобяваща делегацията, но! носеща съществено различие. Пропъртито пък, е вид енкапсулация на допълнителни действия, при присвояване и/или четене на интерфейсни величини. Статичното типизиране, пък е съвсем отдалечена от функциите губерния. Но! не това е важното. Основната разлика е, че PHP-то е скриптов език. С него се пишат скриптове - минава, заминава, и стига толкова. Изчезва за милисекунди от паметта, като прилежно си забърсва стейта. Никой не пише големи приложения, още повече работещи с месеци без да спрат, прехвърлящи огромни обеми данни, на PHP. Пак поради същата причина - не е създаден за това. Няма място за хейтърство тук. Всеки отсъжда спрямо натрупаните си парадигми и нуждите, които му се налага да посреща...

PHP за целта за която се ползва (генератор на HTML), очевидно дава предостатъчно средства.

Виж какво хубаво и точно определение. ;)

Всичките тези "функции", които си изредил, всъщност не са функции.

Чакай малко сега. Maxim4o удари греда, като ги нарече функции - обърни се към него. Моят отговор изхожда от неговото определение. ;)

Виж какво хубаво и точно определение. ;)

Чакай малко сега. Maxim4o удари греда, като ги нарече функции - обърни се към него. Моят отговор изхожда от неговото определение. ;)

Извинявай, писал съм в донякъде заспало състояние и не съм подбрал най-подходящите думи. Имах предвид "feature"-и на езика. Разбира се, не смятах, че е възможно да объркаш събитията и делегатите с функции, например. Ако почнем да говорим за функционално програмиране бас ловя че ще стане още по-голяма каша. Просто "функция" е една много разнозначна дума ;)

:offtopic_s: Хора , Вие неделя сутрин не спите ли ?! Какви са тези спорове а ?! Няма какво да се спори - C# там е истината :blink:

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Предлагат ми работа като php developer само че аз съм се ориентирал към C# повече (не че немога да се справя със въпросните проекти със php) и съм изправен пред дилемата да приема ли работата или да си доизкарам курса в Телерик и после да си намеря работа като C# или .NET програмист ?! Незнам къде ще имам по голяма резлизация както и това че чувам и чета на доста места че php програмистите били доста по ниско платени (да не ми се сърди никой php developer защото незнам колко е достоверно). Та вие какво бихте ме посъветвали ?

Оф и ти... :)

Това е решение, което сам трябва да вземеш. И не се бой - с който и език да се захванеш, няма да останеш гладен. Особено сега. Пък дори да не съм прав, това, че се започнал една работа като PHP разработчик, по никакъв начин не означава, че ще загубиш способност да пишеш на C#, нито, че никога няма да можеш да си намериш работа, като C# програмист, нали?

Само един съвет - не влизай във войната на езиците. Великото мерене на езици - звучи добре. Както и виждаш, в такава война рядко се говори нещо конкретно и от техническа гледна точка, но винаги се дискутира с енергия и страст. Просто чуеш ли, че някой се изказва крайно негативно за бързоразвиващ се, световно известен, mainstream език, като PHP и C#, значи това е израз на неговото малоумие. Няма как. Няма как един език на такова ниво на популярност да е толкова некадърен. Не е възможно.

BTW Имам чувството, че всеки, който се изказва негативно за PHP, живее в ерата на PHP4...

Сега прочетох списъка с 24 готинки PHP библиотеки и се оказа, че авторът и на статията, и на сайта е българин, носещ името Мартин Ангелов. Сигурно сайтът е написан на PHP...

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Извинявай, писал съм в донякъде заспало състояние и не съм подбрал най-подходящите думи. Имах предвид "feature"-и на езика. Разбира се, не смятах, че е възможно да объркаш събитията и делегатите с функции, например. Ако почнем да говорим за функционално програмиране бас ловя че ще стане още по-голяма каша. Просто "функция" е една много разнозначна дума ;)

Айде сега оправдания. Функцията в случая е една ама много еднозначна дума. А и характеристиките на С# не ме вълнуват, че да трябва да ги знам. Пък и имам съмнения, че това, което ти разбираш под функционалното програмиране, ще се окаже доста далеч от функционалното програмиране, но това няма нищо общо с темата, та мисля да не го обсъждаме. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Айде сега оправдания. Функцията в случая е една ама много еднозначна дума. А и характеристиките на С# не ме вълнуват, че да трябва да ги знам. Пък и имам съмнения, че това, което ти разбираш под функционалното програмиране, ще се окаже доста далеч от функционалното програмиране, но това няма нищо общо с темата, та мисля да не го обсъждаме. ;)

Е, щом не те вълнуват на какви основания защитаваш PHP? Ако не разбираш аргументите на противника няма как да се получи смислена дискусия. 

А за да се увериш колко многозначна дума е "функция", предлагам ти да преброиш статиите в disambiguation страницата на Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Function

А за да се увериш колко многозначна дума е "функция", предлагам ти да преброиш статиите в disambiguation страницата на Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Function

И все пак трябва да бъдат стеснени до понятия, свързани с програмиране/езици за програмиране. Защото последното значение на думата function е някаква песен.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

И все пак трябва да бъдат стеснени до понятия, свързани с програмиране/езици за програмиране. Защото последното значение на думата function е някаква песен.

Function (computer science)

Function model Function object 

И не на последно място, българският език, където ползваме функция като синоним на възможност, характеристика в доста ситуации.

Е, щом не те вълнуват на какви основания защитаваш PHP? Ако не разбираш аргументите на противника няма как да се получи смислена дискусия.

Не защитавам PHP, а пиша критика на твоята критика - гледай какъв рекурсивен израз. Уж се вълнуваш от функционално програмиране, пък не можеш да класифицираш какво пиша от функционална гледна точка. :P

И не на последно място, българският език, където ползваме функция като синоним на възможност, характеристика в доста ситуации.

Съгласен. Но и ти трябва да се съгласиш, че в определен контекст тази дума поражда двусмислие.

Съгласен. Но и ти трябва да се съгласиш, че в определен контекст тази дума поражда двусмислие.

Съгласен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.