Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моторът – начин на живот ! Свобода на духа или скъпо хоби ?!

Featured Replies

Първият мотоциклет е създаден през 1885 г. в днешен Щутгарт. Създателите му са Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах. Машината се е задвижвала от бензинов двигател и е развивала главозамайващите 12 км/ч.

Публикувано изображение

Преминавайки през годините историята показва, че от средство за придвижване, моторът става начин на живот. Грижата и поддръжката му се свежда до цяла една култура. 

Колко струва това удоволствие сега ? Цената на един мотор може да е между 1 000 и 50 000 лева, в зависимост от марката, модела и годината на производство.

Моторите се разделят и на няколко категории. Съответно и мотористите в зависимост от категорията на моторите си сформират своите групи. 

Шосейни мотори, това са пистовите,  турър - така нареченият турист и чопър. Последните обаче са познати в мото-средите, като отделна категория  - Чопър. 

Пистов :

Публикувано изображение

Турър :

Публикувано изображение

Чопър :

Публикувано изображение

В Офроуд категорията влизат, ендуро, крос и АТВ. Като АТВ-тата също образуват своя малко по отделна категория, заради четирите колелета.

Ендуро :

Публикувано изображение

Крос :

Публикувано изображение

АТВ :

Публикувано изображение

Скутерите също имат отделно място сред категориите...

Публикувано изображение

Като цяло, това е голямото семейство на моторите.

Какъвто и мотор да карате обаче, трябва да знаете, че екипировката е много важна и е неразделна част от мотора. Една от най-честите причини за тежки травми след катастрофа с мотор е карането без подходяща екипировка. 

Цената на един нов екип започва от около 800 лева. Само яке или само панталон ще ви струват около 200-300 лева. Добавете и около 200-250 лева за ръкавици и ботуши. Екипировка може да се набави и втора ръка, съответно и на много по ниски цени от тези в магазина или от каталозите.
Леко съмнителна каска може да си намерите и за 40 лева. За маркови и красиво изрисувани обаче ще трябва да се бръкнете поне с 300 лева, но не пестете пари тук, защото каската е тази, която често спасява живота на моториста. 

Не на последно място идва разходът за гориво и документи, за да сте изрядни на пътя, както и страничните разходи необходими за едно хубаво изкарване на мото-събор.

Като цяло, моторът е скъпо хоби, но само по себе си, то притежава и своята уникалност...

Карането на мотоциклет е уникално преживяване - всеки, който е опитал ще ви каже това. То не бива да се описва с думи,а да се изпита...Защото за едни това е свободата да се носиш,порейки вятъра в пряк досег с природата,за други бързото придвижване в задръстения град,за трети възможността да бъдеш сам със себе си и да изпиташ волята, смелостта и уменията си. За някои е възможност да бъдат забелязани,а за мотористите е начин на живот. Чувствата върху мотора са различни и са подвластни на същността и характера на човек,но магията на това забавление винаги е една и съща-пленява тe за цял живот! 

• Отговори 432
  • Прегледи 78,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

И двете!!!

Караш мотор ? :rolleyes: Харесваш мотори, обаче нямаш такъв ? :rolleyes: Или просто имаш мнение по въпроса ? 

Ловъът, риболовът, комара, също са скъпи хобита според мен. А въпреки, че съм жена и не карам мотор, аз харесвам това хоби. Усещането на мотора, на мото-съборите, на карането / в моя случай, возенето / в група е такава невероятна тръпка, каквато не успях да усетя при риболова, примерно.

Караш мотор ? :rolleyes: Харесваш мотори, обаче нямаш такъв ? :rolleyes: Или просто имаш мнение по въпроса ? 

Ловъът, риболовът, комара, също са скъпи хобита според мен. А въпреки, че съм жена и не карам мотор, аз харесвам това хоби. Усещането на мотора, на мото-съборите, на карането / в моя случай, возенето / в група е такава невероятна тръпка, каквато не успях да усетя при риболова, примерно.

Мотор нямам, но имам 3 приятели, които имат мотори. Обожавам моторите, те са страхотни. Имаш ли мотор ти става начин на живот, но си е и скъпо хоби. Обожавам моделите " Харли Дейвидсън"

Една лека поправка това което е в графата "Чопър" е по-скоро круизър- чопърите са по-спицифични, там в голяма степен играе въобръжението на дизайнера и могат да бъдат доста различни, докато при круизърите това си е класическата форма- в крайна сметка се харесват от едни и същи ценители.

Victory и Triumph, като че ли в последно време надминават Harley.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

• Автор

Една лека поправка това което е в графата "Чопър" е по-скоро круизър- чопърите са по-спицифични там в голяма степен играе въобръжението на дизайнера и могат да бъдат доста различни- в крайна сметкасе харесват от едни и същи ценители.

Приемам поправката, грешката е моя. Сега се загледах в снимката, която съм подбрала. 

Може би, тук ще нацеля ?

Публикувано изображение

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Обичам моторите. Карал съм. Нямам. И,май няма и да имам(много мразя да ме духа вятър). Но, много харесвам модела на Honda - Valkyrie.

Eтова: (Има и други модели).

Публикувано изображение

П.П.

Harley-Davidson са си класика. Но Валкирията е също маняшки кон!

П.П.П.

А най-голямата манящина и гъзария е   INDIAN Motorcycle !!!

Когато се говори за мотори, да се споменават. Задължително! 

• Автор

Красива е Валкирията, има визия, НО мен някак си ме тегли много повече Вулкана. Миналата година взех разрешение да се сниман на един такъв. Голяма гушкане на мотора беше  :D

Публикувано изображение

Хора и хора ! Мога да кажа че само като тийн до към 20 годишен имам над 100к км на мотори ! Даже го слагах като приоритет пред жените но в момента след като се качиш на кола и си казваш да ти е*а и моторите !!! Що сняг и дъдж да ме прали не ми се разправя. Като паднех и късах по 3 чифта панталони на веднъж, лакти и колене постоянно в превръзки ! Добре че ми мина мерака бързо ! Сега имам една Honda 250 Tornado и за две години е на едва 5к км. и изобщо не ме влече повече иначе с колата ходя и до тоалетната.

п.п. И добре че живея в държава с невероятен климат че иначе в Европа доста ме боляха и ми ставаха студени колената преди да почне да се разваля времето.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

• Автор

П.П.П.

А най-голямата манящина и г*зария е   INDIAN Motorcycle !!!

Когато се говори за мотори, да се споменават. Задължително! 

За това нещо ли иде реч ?

Публикувано изображение

Снимката си е лично моя, от закриването на мото-сезона в Сопот 2012 г.

• Автор

Мотор нямам, но имам 3 приятели, които имат мотори. Обожавам моторите, те са страхотни. Имаш ли мотор ти става начин на живот, но си е и скъпо хоби. Обожавам моделите " Харли Дейвидсън"

Чакай да ти покажа, аз на какво Харли попаднах. Първо реших, че е някаква нагласена история, и накрая в мото-форума ме просветлиха, че си е съвсем истинска машината.

Снимковия материал отново е от Сопот 2012 г.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Инфо ------> http://e-motocafe.net/article/522

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

За това нещо ли иде реч ?

Публикувано изображение

Снимката си е лично моя, от закриването на мото-сезона в Сопот 2012 г.

Тия ауспухи какво хубави изгаряния правят на заголени прасци с токчета не е истина !

• Автор

Да, и аз ходя по рокерски събори....Чат-пат...  Имам и снимки, и напивания,... Това е свободата! Има нещо,... -има. 

Велико Търново 2012 г. Ето ти една Валкирия рисувана точно, като за мене и моя аватар  :tongue2:

Публикувано изображение

Тия ауспухи какво хубави изгаряния правят на заголени прасци с токчета не е истина !

Не ми говори за изгорени прасци, че още имам белег на десния от Търново. Друг е въпроса, че още не съм пробвала да се возя с токчета  :D

Не ми говори за изгорени прасци, че още имам белег на десния от Търново. Друг е въпроса, че още не съм пробвала да се возя с токчета  :D

Ти за изгорени прасци ми говориш ! Аз от мотори носех  11 години кюнчеров пирон на бедрена кост и имам операция на прешлен ! И на всичко отгоре продължих още две години да карам мотор. Сега не ми се чува или се качвам на сила и само по надвечер преди залез като е по хладно !

Чакай да ти покажа, аз на какво Харли попаднах. Първо реших, че е някаква нагласена история, и накрая в мото-форума ме просветлиха, че си е съвсем истинска машината.

Снимковия материал отново е от Сопот 2012 г.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Инфо ------> http://e-motocafe.net/article/522

Това е модел на Харли или е модифициран и правен?

• Автор

Яка си. Признавам Те.

А, знаеш ли от къде идва думата "Рокер"? 

За да съм честна, не...не знам. Но и да си призная, малко се дразня на факта, че някои хора от мотористката гилдия свързват неизменно рок музиката с моторите. Като в повечето случаи дори не сатав въпрос за рок музика, а за метал и въобще за едни скачащи, пияни и обезумели хора. Не казвам, че на един мото-събор трябва да звучи чалга / далеч съм от тази мисъл /, но малко пресилено ми идва историята с групите, които свирят по съборите.

Яка си. Признавам Те.

А, знаеш ли от къде идва думата "Рокер"? 

Най вероятно на някой чужд език означава неокъпан !

• Автор

Ти за изгорени прасци ми говориш ! Аз от мотори носех  11 години кюнчеров пирон на бедрена кост и имам операция на прешлен ! И на всичко отгоре продължих още две години да карам мотор. Сега не ми се чува или се качвам на сила и само по надвечер преди залез като е по хладно !

Признавам те тогава  :D Въпреки, че "бивш моторист".....абе...не ми звучиш съвсем, като бивш  :rolleyes:

Това е модел на Харли или е модифициран и правен?

Модел на Харли е. 

И аз в първия момент реших, че е модификация. Виж линка най-долу под снимките, той обяснява доста неща, за този модел.

Ето ти и едно друго Харли, вече лъскаво. 

Мото-събора Урвич 2012 г.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Най вероятно на някой чужд език означава неокъпан !

Е, тук вече паднах да се хиля  :lol6:

Ето защо, категорично отричам, да съм рокерка хахаха.

Апропо, на събора в Търново на Къпиновския манастир, имаше изкарани през 10 метра чешми, да не говорим, че имаше подсигурени баня и тоалетна. Ние пристигнахме в събота по обяд, вечерта пред банята се виеше огромна опашка. Но тя ще да е била от мотористи, а не от рокери, сигурно  :biggrin:  :biggrin:

Шапка свалям, на организаторите от Търново.

Признавам те тогава  :D Въпреки, че "бивш моторист".....абе...не ми звучиш съвсем, като бивш  :rolleyes:

Модел на Харли е. 

И аз в първия момент реших, че е модификация. Виж линка най-долу под снимките, той обяснява доста неща, за този модел.

Ето ти и едно друго Харли, вече лъскаво. 

Мото-събора Урвич 2012 г.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Е, тук вече паднах да се хиля  :lol6:

Ето защо, категорично отричам, да съм рокерка хахаха.

Апропо, на събора в Търново на Къпиновския манастир, имаше изкарани през 10 метра чешми, да не говорим, че имаше подсигурени баня и тоалетна. Ние пристигнахме в събота по обяд, вечерта пред банята се виеше огромна опашка. Но тя ще да е била от мотористи, а не от рокери, сигурно  :biggrin:  :biggrin:

Шапка свалям, на организаторите от Търново.

Във Велико Търново имаше един подобен модел на втория, само че беше черен.

• Автор

Така и така за мотори си говорим, я да пусна аз календара за Сезон 2013 !

Може пък на някой да му е от полза. Аз живот и здраве да е, си набелязах вече няколко мотосъбора.

Мероприятия БМА за 2013

14-16 юни - Източно европейски стънт шампионат - Велико Търново
21-23 юни - Хиените МС - Хасково
28-30 юни - Тъндърс МС - Русе
12-14 юли - Средногорие МСС - Пирдоп
19-21 юли - БМА - Сливен
2-4 август - Железни братя МС - Панагюрище
23-25 август - Боляри МК - Капиновски манастир
27-29 септември - Стари траки МСС - Сопот

Мероприятия на СБМ и Свободни мотоклубове за 2013 г.

15- 17 Март 2013 НАЦИОНАЛЕН ЗИМЕН МОТОСЪБОР – Закриване на зимен мотосезон.- „Хептагон Груп БГ” Варна, село Шкорпиловци, къмпинг „Панорама”

26 – 28 Април 2013 – The Riders MC – Национален мотосъбор, Бакаджика

24 – 26 Май 2013 – МК Монтана от 1998 – Национален мотосъбор, Монтана 

7 – 9 Юни 2013 – The Black Roses MC – Национален мотосъбор – Казанлък 
7 – 9 Юни 2013 – Ядрените – Национален мотосъбор – Козлодуй

14-16 Юни.2013 -STUNT INTERNATIONAL CHAMPIONAHIP - BULGARIA 
14 – 16 Юни 2013 – МК Байкър Бойс – Национален мотосъбор – Дупница

26 Юни – 2 Юли 2013  Heptagon Group BG – Национален мотосъбор (July Morning), Шкорпиловци 

28 – 30 Юни 2013 Ягула - Мотосъбор, Лом

5 – 7 Юли 2013 – МК Вагабондс, Национален мотосъбор, Цигов Чарк 

12 – 14 Юли 2013 – МК Планински братя – Берковица – Национален мотосъбор 
12 – 14 Юли 2013 – Old Bastards MC – Национален мотосъбор – Велико Търново 
12 – 14 Юли 2013 – Night Wolves MG Bulgaria– Национален мотосъбор – Кюстендил 

18 – 21 Юли 2013 -  МК Лястовичка 33 – Мотосъбор – Полски тръмбеш

26 – 28 Юли 2013 – МК Волни ездачи – Национален мотосъбор - Старозагорски минерални бани 

2 – 4 Август 2013 – МК Орлите – Добрич, Национален мотосъбор Шабла 

9 – 11 Август 2013 – МК Лудогорски братя – Национален мотосъбор Разград 
9 – 11 Август 2013 – МК Осоговски ездачи – Национален мотосъбор – Кюстендил

16 – 18 Август 2013 – МК Змейовете – Национален мотосъбор – Павел баня 

30 Август – 1 Септември 2013 – МК Кралете на пътя -  Мотосъбор– Благоевград

2 – 8 Септември 2013- Галактически мотосъбор Варна - кк Камчия (епизод найси "Завръщането на джедаите") - МС Диви деца - Варна

20 – 22 Септември 2013 – МК Демоните – Нова Загора – Национален мотосъбор и Закриване на мотосезона

ДРУГИ МЕРОПРИЯТИЯ

15 – 17 Февруари 2013  - Ракия клуб Волни пиянки – Слонски събор – Камчия, къмпинг Нептун

17 – 19 Май 2013 – Spirit of Freedom – Ретро Байк Парти – Русе

31 Май – 2 Юни 2013 – МК Волни ездачи – Мотокурбан – Чирпан 

21 – 23 Юни 2013 – МК Огнени сенки – Мотосреща – 10 ГОДИНИ ОГНЕНИ СЕНКИ , ЗА ЧЛЕНОВЕ НА  МОТОКЛУБОВЕ (С ГЪРБОВЕ) ВХОД СВОБОДЕН

5 – 7 Юли 2013 – Благотворителен мото-рок фестивал "Побит камък - 2013" Калашниците, Нови хан

19 – 21 Юли 2013 – МК Пирински вълци – Мото рок фест – Предела

22 – 25 Август 2013 – Bad Company MC – Мото-рок-фест – Велико Търново

За да съм честна, не...не знам. Но и да си призная, малко се дразня на факта, че някои хора от мотористката гилдия свързват неизменно рок музиката с моторите. Като в повечето случаи дори не сатав въпрос за рок музика, а за метал и въобще за едни скачащи, пияни и обезумели хора. Не казвам, че на един мото-събор трябва да звучи чалга / далеч съм от тази мисъл /, но малко пресилено ми идва историята с групите, които свирят по съборите.

:)

- Така, сега : Няма общо с Рок музиката! Думата "рокер" идва от една част в двигателя на мотоциклета(при буталата...там...), питай твоите приятели(те трябва да знаят,може и да ти покажат). Та тази част наречена "рокер", дава ония БРЪМ, специфичен на Харли Дейвидсъна по който така се кефят почти всички (знаещи или незнаещи) моторджии.  ....-та , това е! 

Това е нещо основно, все едно да Ти кажа че харесвам рок музика и да не мога да ти кажа имената на всички Бийтълси. 

Та, така, Поздравлиния, вече знаеш какво е "рокер". :D

А, колкото до рок музиката и моторджийте, (мое мнение) те са си метъли по-скоро.... :shock11: . Повечето. Но, аз не очаквам да имат някакви супер маняшки познания за това какво е рок, фънк, ска, прогресив, пънк, блус, ................. И, да. Има всякакви. И дебели тъпунгери пияни като говеда и кефещи се на Джудас :eek: .(докато ги татуират....).  Или каквато и да е жица, до хора доста интелигентни, културни и слушащи от барокова музика до нео суинг.... Аз им се кефя на рокерите. Но да си припомним за Хеллс Ейнджълс и всичките им подразделения в Европа.... Това са доста мафиотски структури.... Сега, познавам рокери за които никога не бих казал че биха се забъркали в мафиотски неща!!!! Но те са много организирана структура и биха могли да бъдат голяма сила. Само се сети за таксиметровите шофьори(обединени, логистика, бързина, ...) и как много от тях са "Трактористи".  Или употребени от тъмни субекти. Та, така че са сила, а дай им пиене, купони, АС-ДС(в по-добрия случай), и можеш да направиш много неща. Но, все пак това са хора на свободния дух, и се надявам тези ми опасения за някой от тях да не са истина и да се лъжа. Защото вярвам че човек усетил свободата в косите си и  между "яздещ бурята"... ;) , ще има достатъчно чест и морал да се бори ЗА! нея, а не против нея....

По приЦнип :D , са ми на сърцето... 

Стана дума за "Рокер", а къде отидохме,.... -където ни отвее Железния Кон!

Born To Be Wild(Steppenwolf1967) във Easy Rider 1969 с Fonda и Hopper

-А?

Редактирано от HмВAcx31PcХ (преглед на промените)

Ей това е закона на Мърфи ! Добре се бях зарекал да не се качвам на мотор и половин час след като писах в темата си размазах колата !!! Баси каръка ще съм на ендуро май докато взема решение какво да правя! Дано да мога да убедя застрахователя да я сменя за нова :help wanted4: ! И най вече добре че не бях с мотора ...

Шефчо, дай инфо и за моторите с кошове..на мен са ми много смешни. Ама тва е сигурно щот баща ми още има такъв ..чудя се как още е в движение..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.