Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Йероглифи, руни и т.н.

Featured Replies

Здравейте, видях тези йероглифи и ми харесаха като съчетание, може ли някой да ми каже какво означават в превод? Благодаря предварително!

post-337621-0-94898500-1366631373_thumb.

• Автор

Мисля, че това е един йероглиф и отговаря на зодиакалния знак - свиня по китайския календар :)

Но имай предвид, че не съм спец.

Публикувано изображение

Благодаря за отговора, но не е нито един от тези, верния отговор е "Нинджа"  :)

В интерес на истината втория йероглиф е като на този на свинята,

а първия на снимката не се вижда хубаво.
Публикувано изображение

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

лилияно моме;

искаш помощ,пък се оказва ,че знаеш отговора.нещо май :tongue2: са праиш на интересантна....ай ся ,като си толкова отворена вземи да кажеш отткъде е кацнала кльомбата в манасиевата хроника...ай та видя сега, колко си отворена  мхм :tongue2:

Публикувано изображение

Мхм, понеже съм отворена не чакам само от едно място инфо, за сведение, мхм .... ;) и понеже пак съм отворена и се права на интересантна ето малко инфо за @ в  Манасиевата хроника 

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=402933

• Автор

Миличка, объркала си човека, дет да се занимава да ти обяснява къде зимуват раците, пууу да му се не види..нямаш късмет ,че попадна на мен. Айде със здраве и иди да се правиш на Ентелегентна и начетена пред някой който ще те отрази  :hush:

• Автор

ай,ай ,ай люлияно моме ...чакахме та да покажеш личице..ти задник заголи/изгаври се със всички  преди мен, които бяха любезни да ти обърнат внимание в темата /пък накрая са спука като балон в нея..викам си сега люлиянчето мозък ша плисне тука обилно  пък тооооо...аз ти прощавам душко, щот женски задници не отразявам,ама как ша та отрази  някой ентелегентен  герги бе милинко ...отгоре лъсната ,отдолу съдрана..ееей обичам го тоя български фолклор:.

Душко непоръбена, благодаря ти за поздрава, аз поне имам ГеРги, който ме отразява, при теб явно липсва такъв...не е лошо да излезеш малко навън да се позавъртиш насам-натам, пък барем се прежали някой...намирисва ми на лични нападки, Драга, как нито един от преди теб писалите не се засегна...??? Странна работа!!! Не сме на едни години (бас ловя), не ти прави чест  :wink12: моля те любезно да напуснеш темата. + това явно е че вече е приключена.

• 2 години по-късно...

Благодаря.

Дано да е намеря, че и аз когато е имаше не си я взех...

#OFFTOPIC

Защо си събрал Мьолнир и Коловрат наедно?

#END OFFTOPIC

#OFFTOPIC

Защо си събрал Мьолнир и Коловрат наедно?

#END OFFTOPIC

Ще си позволя да отговоря вместо Рагнарьока - според някои рунолози (като Уилсън например) коловратът/свастиката е символ на Тор. Та в случая, за щастие, нямаме кичозно и безсмислено комбиниране на символи.

Ще си позволя да отговоря вместо Рагнарьока - според някои рунолози (като Уилсън например) коловратът/свастиката е символ на Тор. Та в случая, за щастие, нямаме кичозно и безсмислено комбиниране на символи.

Познанията ми в областта са повърхностни, но на мен ми се видя малко странно, защото осмолъчевата свастика (Коловрат) е типична за славянската символика и е слънчев символ отговарящ повече на фударковата руна Зигель. Нордическият Мьолнир (знак на Тур гръмовержец), е по-скоро съпоставим с шестокрайното Громовое Колесо (знак на Перун гръмовержец) в славянската символика.

Познанията ми в областта са повърхностни, но на мен ми се видя малко странно, защото осмолъчевата свастика (Коловрат) е типична за славянската символика и е слънчев символ отговарящ повече на фударковата руна Зигель. Нордическият Мьолнир (знак на Тур гръмовержец), е по-скоро съпоставим с шестокрайното Громовое Колесо (знак на Перун гръмовержец) в славянската символика.

Виждам, че ползвате руски сайтове - това "ь" след "Зигел" е доста очебийно. Както и да е - руническата писменост се нарича "фуТарк", а не "фуДарк". И коя е тая руна "Зигел"? За пръв път я чувам. Инак конкретно по темата - ето Ви едно от основните изследвания по темата "Свастиката като символ на Тор": https://archive.org/details/cu31924026355499 ("Наръчник на старoсеверните рунически паметници в Скандинавия и Англия" -  Дж. Стивънсън).

Поздрави!

Редактирано от Димо Падалски (преглед на промените)

Виждам, че ползвате руски сайтове - това "ь" след "Зигел" е доста очебийно. Както и да е - руническата писменост се нарича "фуТарк", а не "фуДарк". И коя е тая руна "Зигел"? За пръв път я чувам. Инак конкретно по темата - ето Ви едно от основните изследвания по темата "Свастиката като символ на Тор": https://archive.org/details/cu31924026355499 ("Наръчник на старoсеверните рунически паметници в Скандинавия и Англия" -  Дж. Стивънсън).

Поздрави!

Без да изпадам в подробности, но руната sigel/ЗигеЛь с типичнaтa за староанглийския транскрипция следва да се чете със звънящо С, като в немското sonne/Зоне и с меко Л, като в немското winkel/винкеЛь. Подобно е положението с руната thorn. По идея, тя се чете като гръцкото θ, но при определени подредби се произнася меко - почти като Д. Остатък показващ подобна употреба е (добре поизоставеното) лично местоимение thou (навремето транскрибирано като þou) както и руническата транскрипция на Донер/Donar/Dunor (þonar ᚦᛟᚾᚨᚱ). Та, thorn във ᚠᚢᚦᚩᚱᚳ е прието да се чете като Д...

Инак, по темата... Благодаря, за любезно предоставеното линкче, ще погледна, когато имам повечко време и ще коментирам...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Без да изпадам в подробности, но руната sigel/ЗигеЛь с типичнaтa за староанглийския транскрипция следва да се чете със звънящо С, като в немското sonne/Зоне и с меко Л, като в немското winkel/винкеЛь. Подобно е положението с руната thorn. По идея, тя се чете като гръцкото θ, но при определени подредби се произнася меко - почти като Д. Остатък показващ подобна употреба е (добре поизоставеното) лично местоимение thou (навремето транскрибирано като þou) както и руническата транскрипция на Донер/Donar/Dunor (þonar ᚦᛟᚾᚨᚱ). Та, thorn във ᚠᚢᚦᚩᚱᚳ е прието да се чете като Д...

Инак, по темата... Благодаря, за любезно предоставеното линкче, ще погледна, когато имам повечко време и ще коментирам...

"Зигел" е страоанглийската, вторична транскрипция на руната. И това си е надлежно написано в статията, която предоставяте от англоез. Уикипедия. Затова и бе учудването ми коя е тая руна. "Зовило" или "Зевело" е реконструираното оригинално протогерманско име. Та Ви съветвам друг път да четете по-внимателно статиите.

Поздрави!

"Зигел" е страоанглийската, вторична транскрипция на руната. И това си е надлежно написано в статията, която предоставяте от англоез. Уикипедия. Затова и бе учудването ми коя е тая руна. "Зовило" или "Зевело" е реконструираното оригинално протогерманско име. Та Ви съветвам друг път да четете по-внимателно статиите.

Поздрави!

Лекциите по историческа и сравнителна граматика, бяха фокусирани върху английската форма на фударка, за това имам обясними предпочитания към нея. Апропо, даже и в протогерманската транскрипция на руната, Л-то трябва да е меко!

Поздрави!

Лекциите по историческа и сравнителна граматика, бяха фокусирани върху английската форма на фударка, за това имам обясними предпочитания към нея. Апропо, даже и в протогерманската транскрипция на руната, Л-то трябва да е меко!

Поздрави!

И все пак се изписва "футарк", а не "фударк". Диграфът "th" в конкретния термин е с меко произношение, а не с твърдо. Понеже виждам, че разбирате от английски език, ще дам елем. пример: тук "th" се произнася като в "Thursday", а не като в "clothes" например. А и на български език е прието да се нарича - и съотевтно изписва - "футарк". Впрочем имате доста запетайки, поставени на неподходящи места. Което, от своя страна, ме кара доста да се изумявам, че разисквате лингв. въпроси, без да знаете правилата за пунктуация в бълг. език.

Поздрави!

И все пак се изписва "футарк", а не "фударк". Диграфът "th" в конкретния термин е с меко произношение, а не с твърдо. Понеже виждам, че разбирате от английски език, ще дам елем. пример: тук "th" се произнася като в "Thursday", а не като в "clothes" например. А и на български език е прието да се нарича - и съотевтно изписва - "футарк". Впрочем имате доста запетайки, поставени на неподходящи места. Което, от своя страна, ме кара доста да се изумявам, че разисквате лингв. въпроси, без да знаете правилата за пунктуация в бълг. език.

Поздрави!

Няма как, запетайките са толкова колкото са! А Т-то, за което ме агитираш във фударка, е плод на усилията на някой "разбирач", дето не прави разлика между тита и ед, както и между етимологичния произход, употребата и четенето на думите съдържащи тези фонеми. Инак си прав, явно ми липсват няколко години от образованието и възпитанието, щом извършвам такова престъпление - да не знам правилата за пунктуацията в българския език и да разисквам проблеми свързани с траснскрибирането на фударка. Но, какво да се прави? Живеем в несъвършен свят и аз предвид грешния си произход, допълнително принасям за нарастването на ентропията в нашата вселена. За едно обаче, не знам колко си прав - даскала твърди, че торн-а във фударк се чете като Д.

Поздрави!

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Няма как, запетайките са толкова колкото са! А Т-то, за което ме агитираш във фударка, е плод на усилията на някой "разбирач", дето не прави разлика между тита и ед, както и между етимологичния произход, употребата и четенето на думите съдържащи тези фонеми. Инак си прав, явно ми липсват няколко години от образованието и възпитанието, щом извършвам такова престъпление - да не знам правилата за пунктуацията в българския език и да разисквам проблеми свързани с траснскрибирането на фударка. Но, какво да се прави? Живеем в несъвършен свят и аз предвид грешния си произход, допълнително принасям за нарастването на ентропията в нашата вселена. За едно обаче, не знам колко си прав - даскала твърди, че торн-а във фударк се чете като Д.

Поздрави!

In the Anglo-Saxon rune poem it is called thorn, whence the name of the letter þ derived. It is transliterated as þ, and has the sound value of a voiceless dental fricative (the English sound of th as in thing).

In the Anglo-Saxon rune poem it is called thorn, whence the name of the letter þ derived. It is transliterated as þ, and has the sound value of a voiceless dental fricative (the English sound of th as in thing).

Това е общия случай.

Но!

В думи като:

further (furþer)

clothes (cloþes)

thine (þine)

thou (þou)

futhark (fuþark)

Лигатурата th се транскрибира като Ед (ð) и думичките транскрибирани в IPA запис и/или оксфордска транскрипция изглеждат вече така:

ˈfɜrðər

kloʊðz

ðaɪn

ð

fuðark

Ед (Eth) се чете Edh и се използва за да представя звучна зъбна проходна съгласна и на български се озвучава с фонемата Д. Това явление се нарича consonant mutation и се подчинява на определени правила (прилагам само за Ед):

1. В началото на думата Ед се чете само при строг набор от думи - the, this, that, these, those, thou, thee, thy, thine, thyself; they, them, their, theirs, themselves, themself, there, then, than, thus, though, thence, thither, therefore, thereupon, thereby, thereafter, thenceforth...

2. В средата на думата се чете Ед, th се намира между две звучни фонеми (гласни или съгласни)...

3. В края на думата - там е по-сложно и не ми се пише толкова...

4. При множествено число - th в края на думата предхождано от гласна се чете като Ед...

Фударка устойчиво попада в правило №2 ;)

Това е общия случай.

Но!

В думи като:

further (furþer)

clothes (cloþes)

thine (þine)

thou (þou)

futhark (fuþark)

Лигатурата th се транскрибира като Ед (ð) и думичките транскрибирани в IPA запис и/или оксфордска транскрипция изглеждат вече така:

ˈfɜrðər

kloʊðz

ðaɪn

ð

fuðark

Ед (Eth) се чете Edh и се използва за да представя звучна зъбна проходна съгласна и на български се озвучава с фонемата Д. Това явление се нарича consonant mutation и се подчинява на определени правила (прилагам само за Ед):

1. В началото на думата Ед се чете само при строг набор от думи - the, this, that, these, those, thou, thee, thy, thine, thyself; they, them, their, theirs, themselves, themself, there, then, than, thus, though, thence, thither, therefore, thereupon, thereby, thereafter, thenceforth...

2. В средата на думата се чете Ед, th се намира между две звучни фонеми (гласни или съгласни)...

3. В края на думата - там е по-сложно и не ми се пише толкова...

4. При множествено число - th в края на думата предхождано от гласна се чете като Ед...

Фударка устойчиво попада в правило №2 ;)

Лингвистичното Ви невежество е правопропорционално на упоритостта Ви. ФутаркЪТ (научете кога се пише пълен член и тогава разисквайте по-сложни лингв. казуси!) не спада към т.нар. от Вас "правило номер 2". Още малко примери: http://www.howjsay.com/index.php?word=futhark&submit=Submit;https://www.youtube.com/watch?v=oldQcP9LbtI.

П.П. Самият аз Ви дадох пример с думичката "clothes", но явно Вие така и не четете какво Ви пише опонентът в дадена дискусия, а си знаете едно и навивате като латерна. Казано иначе: спорите заради самия спор.

Лингвистичното Ви невежество е правопропорционално на упоритостта Ви. ФутаркЪТ (научете кога се пише пълен член и тогава разисквайте по-сложни лингв. казуси!) не спада към т.нар. от Вас "правило номер 2". Още малко примери: http://www.howjsay.com/index.php?word=futhark&submit=Submit;https://www.youtube.com/watch?v=oldQcP9LbtI.

П.П. Самият аз Ви дадох пример с думичката "clothes", но явно Вие така и не четете какво Ви пише опонентът в дадена дискусия, а си знаете едно и навивате като латерна. Казано иначе: спорите заради самия спор.

Последен пост от мен по темата!

Ето ти обяснение в популярен текст, защо се чете Ед а не Тита. Обърни внимание на удебеленото.

Old English

Thus English inherited a phoneme /θ/ in positions where other West Germanic languages have /d/ and most other Indo-European languages have /t/: English three, German drei, Latin tres.

In Old English, the phoneme /θ/, like all fricative phonemes in the language, had two allophones, one voiced and one voiceless, which were distributed regularly according to phonetic environment.

[ð] (like [v] and [z]) was used between two voiced sounds (either vowels or voiced consonants).

[θ] (like [f] and ) was spoken in initial and final position, and also medially if adjacent to another unvoiced consonant.

Although Old English had two graphemes to represent these sounds, (þ) (thorn) and (ð) (eth), it used them interchangeably, unlike Old Icelandic, which used (þ) for /θ/ and (ð) for /ð/.

Ако все още не си убеден, идваш и слушаш лекциите по Историческа И Сравнителна Граматика, цял професор ще ти обясни колко е неправилно и защо е неправилно да се чете Тита наместо Ед във фударк (не по принцип, а конкретно в името на азбуката). Тук ще имаш шанс да просветлиш професора в нивото на неговото лингвистично невежество и упоритост.  Инак, ти си свободен да наричаш фударка по свой вкус. Аз проблем с това нямам...

Последен пост от мен по темата!

Ето ти обяснение в популярен текст, защо се чете Ед а не Тита. Обърни внимание на удебеленото.

Ако все още не си убеден, идваш и слушаш лекциите по Историческа И Сравнителна Граматика, цял професор ще ти обясни колко е неправилно и защо е неправилно да се чете Тита наместо Ед във фударк (не по принцип, а конкретно в името на азбуката). Тук ще имаш шанс да просветлиш професора в нивото на неговото лингвистично невежество и упоритост.  Инак, ти си свободен да наричаш фударка по свой вкус. Аз проблем с това нямам...

Не знам кой е този псевдо професор, но на мига трябва да си скъса дипломата (то колко квази професори има в тия университети...)! Понеже явно не сте схванали (а е достатъчно да си пуснете клипчетата и да разберете,че грешите и то доста), пак Ви давам линк с произношението както на самото наименование на азбуката, така и на отделните руни:

Нека сега въпросният професор, при когото учите, да обясни защо господинът от клипа (а и от този сайт: http://www.howjsay.com/index.php?word=futhark&submit=Submit)произнася термина по този начин.

П.П. Малко късно нацелих разковничето на проблема, но ето защо НЕВИНАГИ!, когато е м/у две гласни, диграфът "th" се чете твърдо:

• Most loan words with medial th have /θ/.
  • From Greek: Agatha, anthem, atheist, Athens, athlete, cathedral, Catherine, Cathy, enthusiasm, ether, ethics, ethnic, lethal, lithium, mathematics, method, methyl, mythical, panther, pathetic, sympathy
  • From Latin: author, authority (though in Latin these had /t/; see below). Also names borrowed from or via Latin: Bertha, Gothic, Hathaway, Othello, Parthian
  • From Celtic languages: Arthur (Welsh has /θ/ medially: /ærθɨr/); Abernathy, Abernethy
  • From Hebrew: Ethan, Jonathan, Bethlehem, Bethany, leviathan, Bethel
  • From German: Luther, as an anglicized spelling pronunciation (see below).
  • Както знаем, терминът е зает от протогерманския и оттам преминава в английския. Тъй че Вашият преподавател наистина трябва да си скъса дипломата. И на мен са ми преподавали разни набедени специалисти, но винаги съм се стремял да знам повече от преподавателите си и да ги хващам в крачка. Затова човек трябва да чете и да изследва, а не да се доверява сляпо в измислени авторитети.
  • Поздрави!
  • П.П.П. Ето Ви СТАРОНОРВЕЖКОТО произношение на цялата азбука:

4. The Elder Fuþark

To wrap it up, here’s the whole thing altogether (the order is actually not 100% set, but this is about the most common. d and o tend to switch a lot). Note that this is my best take at Proto-Norse, NOT Proto-Germanic, hence *jārą rather than *jērą and /ʀ/ rather than /z/.

• f.png?w=10&h=12 – *fehu – /f/ (not /v/ – see notes for b.png?w=6&h=12)
  • u.png?w=9&h=12*ūruʀ – /u(ː)/
  • c3be.png?w=6&h=12 – *þursaʀ – /þ/ (the “th” in “thing”)
  • a.png?w=125&h=300*ansuʀ – /a(ː)/
  • r.png?w=8&h=12 – *raiđu – /r/
  • k1.png?w=5&h=12 – *kauną or *kenaʀ – /k/
  • g.png?w=8&h=13 – *ǥeƀu – /ǥ/ ([ɣ] or later also [g])
  • w.png?w=7&h=12 – *wunju – /w/ (not /v/ – see notes for b.png?w=6&h=12)
  • h.png?w=8&h=12 – *hagalaʀ – /h/ ([x] like in Scottish loch)
  • n.png?w=7&h=12 – *nauđiʀ – /n/
  • i.png?w=50&h=300*īsaʀ – /i(ː)/
  • j1.png?w=9&h=12 – *jārą – /j/ (like the consonantal y-sound in “yes”; never a vowel)
  • c3af.png?w=700 – *īhwaʀ? – ???
  • p1.png?w=7&h=12 – *perþu? – /p/
  • z3.png?w=10&h=12 – *algiʀ – /ʀ/ (see: What is ʀ and how do you say it?)
  • s1.png?w=6&h=12 – *sowilu – /s/
  • t1.png?w=9&h=12 – *tīwaʀ -/ t/
  • b.png?w=6&h=12 – *ƀerkaną – /ƀ/ ([β] or )
e.png?w=200&h=300*ehwaʀ – /e(ː)/ m.png?w=8&h=12 – *mannaʀ – /m/ l1.png?w=5&h=12 – *laguʀ – /l/ ng.png?w=8&h=12 – *ingwaʀ – /ŋ/ d.png?w=9&h=12 – *đaǥaʀ – /đ/ ([ð] or [d]) Извод: И тук "th" e с меко произношение. Не знам защо сте се хванали като удавник за сламка за тоази английски, след като е най-важно първоначалното, протогерманско произношение, а не производните му варианти, били те в англиийския, норвежкия, немския и т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.